Składniki: Mięso mielone wieprzowo-wołowe 600 g wędzony boczek w kawałku 400 g 1 kajzerka 1 cebula 1 szklanka rosołu drobiowego 2 jajka sól, pieprz kolendra, papryka słodka, majeranek papryczka chili tłuszcz: olej lub margaryna bułka tarta Wykonanie: Gotujemy rosół, w rosole moczymy kajzerkę i pokrojoną w piórka cebulę. Bułkę trzykrotnie zmielić w maszynce(...)małych oczkach (ja użyłam najmniejszych), także mięso i cebulę. Następnie dodać 2 jajka, 2 łyżki rosołu, sól, pieprz, paprykę, majeranek i zmieloną świeżo kolendrę. Przełożyć do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułka tartą, wyrównać z wierzchu, posypać dodatkowo bułką tartą. Moja rada: aby pasztet nie pękał, nie był suchy i zbyt spieczony na wierzchu nałóż
Zasmakuj Kuchniwłoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju Sos: 700ml zmiksowanych, przetartych pomidorów(...)przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" suszona bazylia 7 dag sera grana padano W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekana cebulkę. Dodać posiekany drobno czosnek i mięso. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy wedle uznania. Gdy mięso ostygnie wymieszać ze startym serem.Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę pomidorów, posypać bazylią. Rurki napełnić mięsem
Smakołyki Asiklasyczny sos boloński zawiera w sobie jeszcze drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler). W połączeniu z makaronem spaghetti macie pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru (jeśli(...)pomidory są kwaskowate) oregano sól pieprz pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre smaki) starty parmezan paczka makaronu spaghetti Wykonanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu :) (według wskazówek na opakowaniu). Na patelni smażymy mięso na niewielkiej ilości oliwy (lub jeśli wolicie – oleju). Kiedy mięso zacznie się rumienić dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno cebulkę i oregano. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy
MyCookBook.plpewno nie było to oglądanie ładnych zdjęć na Instagramie . Zaproście przyjaciół, najładniejszych sąsiadów i gotujcie, jedzcie, ewentualnie… No co tam chcecie… Składniki: kotleciki 30 dag mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 kajzerki 1 cebula 1 marchewka natka pietruszki kumin sól i pieprz olej do smażenia kapusta 1/2 główki kapusty zwykłej 1/2 główki kapusty karbowanej 4 gruszki(...)śmietany kminek majeranek listek laurowy ziele angielskie sól i pieprz Wykonanie: Cebulę obieracie i siekacie. Natkę pietruszki myjecie, suszycie i siekacie. Kajzerki moczycie w ciepłej wodzie, odciskacie. Mięso wkładacie do miski, dodajecie bułkę, jajko, posiekaną cebulę i natkę, kumin, sól, pieprz. Mieszacie do uzyskania jednolitej masy. Formujecie małe kotleciki i smażycie je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju
GRUBY WAŁEKSkładniki: 50 dag mięsa mielonego 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 2 cebule 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garście świeżego szpinaku szklanka bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz słodka papryka płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia 50 dag makaronu Sposób przygotowania: Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy(...)tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość
Pobite gary BarbarySkładniki: 40 dkg mielonej szynki 10 dkg otrąb owsianych 1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę 1 ząbek czosnku roztartego 2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół 2 łyżki ketchupu(...)jajo roztrzepane łyżeczka posiekanej pietruszki pieprz świeżo zmielony sól do smaku tłuszcz do smażenia kotletów 10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów 2 łyżki śmietany 30% Wykonanie: Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz pieczemy z obu stron na wolnym ogniu żeby
kgwjanczewoproszek do pieczenia – 1 łyżeczka– sól – 1 łyżeczka– mleko – 1 szklanka– jajka – 2 szt– olej – 3 łyżkiFARSZ:- podsmażone mięso mielone – ok. 300 g– jajko – 1 szt– sól , pieprz – do smaku– cebula – 1 szt– czosnek – 1 ząbek– ryż
Ostra na Słodkopomidorowy zmieniony w meksykańską bombę. Beszamelowi dostało się gałką. Tylko makaron trzyma fason ;) Trochę wariacji w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone(...)suszone pomidory cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola) przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka żółty ser Sos pomidorowy: klasyczny sos pomidorowy do lasagne to oczywiście mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy. Ja swój wzbogaciłam kukurydzą, groszkiem, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Nie żałowałam przypraw tj. słodka papryka i chili. Smażyłam na wolnym ogniu, tak długo
bastalenaorzechowy 500g mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka startego imbiru (wieprzowego lub mieszanego(...)łyżeczka posiekanej kolendry 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej kolendry 1 posiekana papryczka chili woda do wyrabiania mięsa (ok. 1/2 szklanki) Mięso wymieszałam z przyprawami, czosnkiem i chili, wyrabiałam z zimną wodą na gładką, lśniącą masę (gdyby było mało słone można doprawić
Kuchnia Prezydentowejoczywiście mięsko i ryż - wszystko zapieczone a nie gotowane czy smażone - takie gołąbki troszkę w innym wydaniu. Polecam serdecznie jako danie obiadowe lub na kanapki :) Pieczeń " gołąbkowa" - 1 kg mięsa mielonego - 2 woreczki ugotowanego ryżu ( 200g) - 2 jajka - 3-4 łyżki bułki tartej - kilka listków poszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - garść ( spora) ulubionych świezych ziół(...)pietruszki, szczypiorek, koper, rozmaryn, tymianek, szałwia) - sól, pieprz do smaku - oliwa , majeranek do posypania wierzchu Cebulę obieramy, drobno kroimy, czosnek siekamy . Podsmażamy chwilę wszystko na odrobinie oliwy bądź oleju. Mięso łączymy z ryżem, kapustą, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zioła siekamy drobno i dodajemy do masy. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem
Kuchnia Pełna Emocjiprzepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać. Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów ok. 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej sól pieprz czosnek granulowany szczypta majeranek ok. 100/150 ml. wody 2 łyżki bułki tartej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka(...)łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej 150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy delikatniejsze)Bardzo starannie wyrabiamy masę na pulpety. Odstawiamy na 15 minut. W między czasie
Andzia PichciScroll down for recipe in English. Składniki: (5 szt.) 2 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g. mięsa mielonego z łopatki 3 gałązki tymianku 3 łyżki oleju po 2 szczypty cynamonu, kminu rzymskiego i nasion kolendry 50 g. startej mozzarelli 20 g. parmezanu sól, pieprz Sos pomidorowy: 550 g. passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 ząbki(...)czosnku 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Olej wlej na patelnię i rozgrzej. Dodaj mięso oraz posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smaż około 10 minut często mieszając. Dodaj listki tymianku, cynamon i ugniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminu. Dopraw solą i pieprzem. Duś na niewielkim ogniu jeszcze 10 minut. Wystudź
Delicious PlaceZapraszam na pyszny i aromatyczny pasztet z orzechami laskowymi od Helio. Świetny zarówno na ciepło i na zimno do kanapek. Polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 80 g orzechów laskowych prażonych Helio 1 łyżka prażonej cebulki 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu(...)ziołowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziół prowansalskich 6 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Orzechy kroimy na połówki i odkładamy na później (garść odkładamy osobno). Do miski przekładamy mięso, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, jajka i kaszę. Wyrabiamy masę a potem dosypujemy orzechy, jeszcze chwilę wyrabiamy. Przekładamy masę na pasztet do keksówki i posypujemy garścią orzechów laskowych. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
słodkie i nie tylko historie kulinarnewięc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki. Składniki: 1 główka kapusty 500 g mięsa( dowolnego) 10 g cebuli 10 g babki jajowatej(opcjonalnie, jeśli farsz będzie zbyt wodnisty) sól, pieprz, majeranek Przygotowanie : Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam do smaku, jeśli jest za rzadkie do formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki(...)liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st. Na sos: przecier pomidorowy bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz mąka kokosowa(opcjonalnie) Przygotowanie : Gotuję wodę, dodaję przyprawy i przecier. Jeżeli
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSKŁADNIKI: 1 opakowanie makaronu spaghetti malma 1 kg mięsa mielonego wołowego 150-200 g oliwek całych zielonych bez pestek 2 puszki pomidorów krojonych 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 kartonik przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1 płaska łyżka suszonego oregano i bazylii PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać(...)patelni rozgrzać olej i dodać cebulą oraz czosnek, zeszklić. Następnie dodać mięso. Zasmażyć, tak aby rozdrobnić na kawałeczki. Dodać oliwki, pomidory i przecier. Następnie dusić przez kilka minut, co jakiś czas przemieszać. Doprawić odpowiednio do smaku. Makaron ugotować według zaleceń producenta
ClauditteMissCooking