mięso mielone - 22854 przepisów (strona:508/1524)

Pulpety w kapuście kiszonej i pomidorach 125

Klasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą Składniki 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 6 listków bazylii 1 łyżka bułki tartej 30 dag kiszonej kapusty 25 dag krojonych pomidorów z puszki 4 listki laurowe 25 dag pomidorów 1 papryczka chili brązowy cukier do smaku 1 łyżka oliwy(...)oliwek pieprz sól Przygotowanie Cebulę oraz czosnek obrałem i pokroiłem w drobną kostkę. Mięso przełożyłem do miski, dodałem połowę cebuli, czosnek, 1 jajko , mąkę gryczaną , posiekaną bazylię i bułkę tartą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem . Kapustę opłukałem , odcisnąłem i pokroiłem. Na rozgrzanym oleju zeszkliłem pozostałą cebulę. Dodałem kapustę , liście laurowe i pomidory z puszki. Wlałem odrobinę wody. Całość zagotowałem

R'n'G Kitchen
Szybkie spaghetti bolognese 206

pyszne danie. Na pewno miło będzie naszemu brzuchowi jak zjemy coś ciepłego a tym bardziej tak pysznego! Potrzebujemy: opakowanie makaronu (ja wybrałam klasyczny - spaghetti) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 3-4 plasterki sera żółtego 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek suszona bazylia oregano papryka słodka(...)sól Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania.  Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem

Kolejny blog o gotowaniu
Szaszłyki ślimakowe z kurczakiem, boczkiem i cukinią 211

kładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki(...)przewijając podwójnymi plastrami boczku i cukinii - patrz zdjęcie. 5. Uformowane ślimaki grillujemy po 8 minut z dwóch stron, w razie potrzeby także z boków, ale już nieco krócej, żeby mięso nie stwardniało. Grill nie może być zbyt gorący, odstęp od żaru ok. 15 cm. Można je też z powodzeniem grillować na grillowej patelni. Podajemy oczywiście z ketchupem pikantnym Pudliszki! :) Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Zupa Meksykańska 177

fantastycznie nie rozgrzeje :) Głośno mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu(...)sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej bazylia, oregano kmin rzymski natka pietruszki   Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu

ChilliJemy
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 363

kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka słodka, sól, pieprz czarny(...)woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy

Aga w kuchni
Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym 150

Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób. Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych mięs. Danie mało kłopotliwe(...)wykonaniu, a wyszło naprawdę pyszne. Bardzo, bardzo polecam! Danie na podstawie przepisu z  tej  strony  składniki klopsy (ok 20 szt): 500 - 600 g  mielonego mięsa z dzika 2 łyżki masła 1 cebula - drobno posiekana 4 ząbki czosnku posiekane 1/4 szklanki  bułki tartej 1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego

Stare Gary
Sałatka z roszponką i pulpecikami 274

się podoba?  Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek  20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy  0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku(...)płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić. Uformować pulpeciki i smażyć z każdej strony, aż się zarumienią. Ja smażę na patelni beztłuszczowo jednak możecie smażyć na niewielkiej ilości oleju

Niezły Młynek
Pulpety w sosie koperkowym 181

Składniki:60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 987

wodę na makaron. Do rondelka wrzucamy wcześniej przyszykowane warzywa. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy koncentrat pomidorowy

Kolizje Smaków
Kalafior faszerowany mięsem zapiekany pod serowym beszamelem 124

Potrawa jest naprawdę pyszna,kalafior soczysty, a sos serowy rewelacyjny. Kalafior wystarcza dla 3 osób i nie potrzeba podawać już do niego ziemniaków 1 średni kalafior 350 g mięsa mielonego z karczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki(...)wstawić wodę i kiedy zacznie wrzeć wsadzić do niej kalafior, gotować 8 minut, po czym delikatnie go wyciągnąć do miski z zimną wodą. Kalafior ostudzić i osuszyć.  Do mięsa dodać koncentrat i przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać.   Kalafior umieścić w misce i mocno dociskając

Krylowa Kuchnia
Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym 92

przykryciem około 20 minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu(...)rzymskiego) 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli (lub do smaku) 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki olej 1. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem. 2. Mięso przekładamy do miski dodajemy warzywa i przyprawy i dokładnie wyrabiamy - mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. 3. Pulpeciki krótko podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut

NA MOIM TALERZU
Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym 134

przykryciem około 20 minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu(...)rzymskiego) 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub chilli (lub do smaku) 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki olej 1. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem. 2. Mięso przekładamy do miski dodajemy warzywa i przyprawy i dokładnie wyrabiamy - mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. 3. Pulpeciki krótko podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut

Na moim talerzu
Papryka nadziewana kaszą gryczaną i wołowiną 142

znajdziecie bardzo smakowity przepis na faszerowane warzywa psiankowate, do których należy między innymi papryka. Składniki: 5-6 papryk (użyłam żółtych) 2/3 szklanki kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego wołowego 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 4 duże pomidory malinowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 2 płaskie łyżki ziół śródziemnomorskich lub do pizzy(...)mozzarella w kostce olej do smażenia Kaszę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować kilka minut na małym ogniu. Dodać zioła, wędzoną paprykę, doprawić solą, pieprzem

Czerwień i błękit
Zupa gołąbkowa 185

ugotowanie zupy gołąbkowej z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :)  Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego ok. ćwiartka włoskiej kapusty 1 duża marchew pół selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki ryżu 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki ziaren kminku pół(...)liście laurowe kilka kulek ziela olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ew. 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta cukru pieprz czarny sól Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wyłożyć mięso i obsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Do zimnego wywaru przełożyć mięso razem z liściem laurowym

Czerwień i błękit
zapiekanka szpinakowa z jajkiem 153

serem i jajka. Bardzo smaczny misz masz, w którym każdy znajdzie coś dla siebie.  Składniki: opakowanie makaronu duże muszle paczka mrożonego szpinaku (350 g) 500 g mięsa mielonego 4 jajka puszka pomidorów krojonych 100 g masła 100 g mąki 375 ml mleka 125 g mozzarelli sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku łyżka oleju koperek  Szpinak(...)ugotować w osolonym wrzątku al dente (nie rozgotować, bo połamią się przy nadziewaniu). W rondelku roztopić łyżkę masła, wrzucić szpinak, dodać starty czosnek, sól i pieprz, podsmażyć. Wystudzić. Do mięsa dodać szpinak, wbijać jajko, przyprawić solą i pieprzem. Nadziać tym muszle i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Pomidory podsmażyć, posolić  i zalać nimi makaron. Pozostałe masło rozpuścić, podsmażyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia