Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połączenie zarówno na na ciepło, jak i zimno, przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej(...)pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ją na paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt
Gosia gotujeSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego ( u mnie od szynki) 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 małej kajzerki (opcjonalnie) jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka posiekane zioła (natka pietruszki, oregano,bazylia) 1/4 szklanki zimnej wody bulion kilka ziaren ziela angielskiego liście laurowe SOS: Przepis znajdziecie TUTAJ: http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html Sos może być bardziej pikantny-proponuję dołożyć małą papryczkę(...)chili. PRZYGOTOWANIE: Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać (lub przez praskę). Do mięsa dodać,cebulę czosnek, odciśnięta z nadmiaru płynu bułkę, sól, pieprz, papryki. Wyrabiać mięso-dolewając troszkę wody (wgniatać ją w mięso-dzięki niej pulpety będą pulchne). Na koniec dodajemy jajko i zioła.Formujemy małe pulpety (dłonie należy zwilżyć w wodzie
Kopystką po garachchilli 1/2 papryki czerwonej lub zielonej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej pieprz cayenne lub papryka ostra 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku (w porywach do trzech) 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego natka pietruszki śmietana 12% starty ser żółty Wymagany sprzęt: blacha na mufinki (nie silikonowa!) Zacznij od pokrojenia chilli, papryki (wypieprz wcześniej ich nasiona) i cebuli w kostkę(...)chcesz, aby woda z puszki była w daniu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jeśli nie masz moździerza (do którego kupna gorąco namawiam), możesz rozcierać przyprawy płaską stroną łuczka do mięsa, lub położonm na płasko nożem szefa. Roztarte przyprawy uwalniają cholernie dużo aromatu. Dzięki temu ugotujesz smaczniej i… oszczędniej. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu (niedużo, bo z mięsa wołowo-wieprzowego
manslogblogmakaronu. Dziś jednak inna makaronowa propozycja, a mianowicie spaghetti bolońskie z brokułami. Składniki: 300 g makaronu spagetti 1 brokuł podzielony na różyczki 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku czerwony ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia(...)łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 100 g sera żółtego, najlepiej parmezanu, ale może być dowolny, nawet miękki ser Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty
Czerwień i błękitDziś zapraszam na gołąbki zawijane czyli szybka alternatywa dla tradycyjnych, czasochłonnych gołąbków. Są proste, szybkie, a przedewszystkim pyszne, polecam. Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 średniej główki białej kapusty 100 g ryżu 3-4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól, pieprz(...)czosnku ziele angielskie liść laurowe Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz kaszę manną. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z farszu formujemy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
magiczna kuchnia KasiSKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE : Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, lub na prze na miękko, odcedzamy, studzimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, groszek, marchew, kostkę rosołową i dusimy często mieszając. Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem
Kulinarne Fantazje MarioliDawno nie jadłam gołąbków, a gdy zobaczyłam w sklepie wielką kapustę od razu o nich pomyślałam. Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: - 1 duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany(...)gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta
Kulinarne życiekurczaka 1 opakowanie wołowiny na tatara 250 gram mrożonego szpinaku 250 gram pieczarek Plasterki boczku wędzonego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Do mielonej piersi z kurczaka dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak odparowujemy i przyprawiamy solą oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy(...)pieprzem. W naczyniu do zapiekania ( ja mam żaroodporną formę jak do keksa )układamy na dnie plasterki boczku wędzonego. Na boczek wykładamy połowę masy z piersi na nią szpinak, wołowe mięso mielone ( tatarowe, przyprawione ), pieczarki i ponownie masę z piersi z kurczaka. Całość przykrywamy plasterkami boczku. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C przez około godzinę. Przed podaniem
Smaki Ewyzamrożonych pakuneczków, pośród których były właśnie takie pyszności. Zatęskniłam za gołąbkami ( i za studiami- nie wierzę, że to mówię), więc są! :) Zachęcam! ;) Składniki: Gołąbki: główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego 2 cebule torebka ryżu 3 ząbki czosnku jajko sól, pieprz bulion Sos: 700ml passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pół łyżeczki cukru oregano koperek Gołąbki: Z kapusty(...)się przydadzą ;) W dużym garnku gotujemy wodę. Liście wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut. Studzimy. Wycinamy twarde części liści. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Mięso mieszamy z ryżem. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną na niewielkiej ilości oleju cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, pieprz i sól. Mieszamy. Na liść nakładamy porcje farszu, boki zwijamy
Czerwona Porzeczkaszklanki, jajka 1 sztuka/XL, woda zimna 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 2 łyżki, olej rzepakowy 2 łyżki FARSZ: mięso mielone indycze 30 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, marchew 2 średnie, natka pietruszki 1/2 pęczka, cebula(...)może być gęsta tylko lejąca-jeśli trzeba to dodać mleka lub mąki tortowej, odstawić na 30 minut marchew, paprykę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać do mięsa, i pozostałych składników, dokładnie wymieszać z olejem i odstawić do lodówki aby mięso się zamarynowało smakami składników w rondlu podsmażać farsz mieszając co jakiś czas, gdy będzie gotowe wsypać tartą bułkę
W Mojej Kuchni Lubiękuchni amerykańsko-włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu tradycyjnych przepisów włoskich imigrantów pośród amerykańskiego społeczeństwa i kojarzy się z włoską mammą wprost z hollywoodzkiego filmu. Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli czarny pieprz(...)oliwy 1/2 łyżki masła 700 g passaty pomidorowej szczypta cukru sól pieprz Dodatkowo: tarty parmezan listki bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy w misce, a następnie z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonym folią talerzu i wkładamy do lodówki. Cebulę i czosnek drobno kroimy, po czym szklimy na rozgrzanym maśle z oliwą. Dodajemy łyżeczkę
Smakowity Blog Kulinarnyszczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka(...)opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1/2 kostki rosołowej ( po 1/4 wołowej i warzywnej) 1/2 łyżeczki ziół tureckich do mięsa Przygotowanie: Umyte mięso pokroiłam w drobną kostkę. Delikatnie posoliłam i popieprzyłam. Kostkę bulionową roztarłam z 1 łyżką oliwy. Dosypałam do tego mieszankę ziół do mięsa i wymieszałam. Tak przygotowaną
Kuchnia po mojemudrobiowego mięsa mielonego 2-3 niewielkie cebulki 2 jajka 2 kostki rosołowe kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu łyżeczka kwasku cytrynowego łyżeczka cukru cząber około 2 łyżek sól (do smaku) 2 ząbki czosnku ostra papryka sól czosnkowa 2 łyżeczki suszonej cebuli pieprz koperek świeży lub mrożony Wlać do garnka około 2 litrów wody. Dodać(...)kostki rosołowe, listek, ziele, pieprz, łyżkę cząbru zagotować. W tym czasie przygotować drobiowe klopsiki: Włożyć mięso do miski, dodać dwa jajka, 2 niewielkie pokrojone w drobną kostkę cebulki, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozostałe przyprawy (resztę cząbru, ostrą paprykę, odrobinę soli i soli czosnkowej oraz suszoną cebulę i pieprz). Do gotującego się bulionu wrzucać porcjami niewielkie klopsiki
Humanistka w kuchnizimno. Z taką przekąską możemy zaczynać zabawę ... Składniki: 300 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 150 g masła ok 3 łyżek ciepłej wody szczypta soli farsz 100 g mięsa mielonego wołowego 50 g kukurydzy 1 cebula czerwona 1 cebula biała 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu
Niezły MłynekMicrosoftInternetExplorer4 Zawsze przy takich daniach jest trochę "roboty", ale przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie będę się przyznawać, ile szpinakowych muszli pochłonęłam :) Składniki: 50 dag mięsa mielonego z kurczaka, 300 g makaronu typu muszle, 250 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 5 łyżek słodkiej śmietanki, 25 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, Beszamel(...)Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Szpinak wrzucamy na patelnie z oliwą, dajemy czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło i dajemy mąkę. Chwilę ją smażymy
Delicious Titbits