mięso mielone - 23354 przepisów (strona:525/1557)

Kiełbasa czosnkowa z piwem 99

szefowi kuchni, znanemu jako – gratargiu – od gratar – grill, i przyrostka z języka tureckiego – giu – skończyły się kiełbaski na grilla. By nie stracić klientów, wymieszał mięso mielone z czosnkiem i przyprawami, uformował kiełbaski i je upiekł.  Brzmi fantastycznie, prawda? Restauracja – Restaurantul La Iordache – w której powstało Mici, a właściwie budynek, stoi(...)tylko smacznego i na zdrowie.  👥 – 4-6-8 ⏰ – 30 minut ➕ pobyt w lodówce 🇷🇴 – Rumunia Co potrzebujesz by zrobić kiełbasę 500 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu 500 g mielonej wieprzowiny 5% tłuszczu 180 ml bulionu warzywnego 50 ml jasnego Piwa ➕ więcej na czas pobytu w kuchni 1 łyżeczka sody 3-5 ząbki czosnku 1 łyżeczka

RafalCook
Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami 168

pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz -500 g wołowego mięsa mielonego -2 duże pomidory -1 ząbek czosnku -3 łyżki startego parmezanu -100 g startego sera cheddar -2 jajka -3 łyżki mleka -1/2 szkl.gęstej śmietany -1 łyżka oleju -sól(...)tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min. Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu przesmażyć mięso przez kilka minut aż się zetnie. Przestudzić i przenieść do miski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią dodać do mięsa. Doprawić solą

Zielona Kuchnia
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 240

Składniki: Ciasto: - 600-650g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego - 100g kaszy gryczanej - 5-6 pieczarek - pół cebuli - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól(...)może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać

Kulinarne blogowanie
Węgierskie kuleczki w sosie słodko-kwaśnym. 148

Pyszne, aromatyczne, kuleczki w sosie słodko-kwaśnym według przepisu Siostry Marii. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka domowej vegety pieprz do smaku kawałek pora 1 cebula 1 marchewka 3  łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej(...)słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Cebulę, por obrać, umyć i drobno pokroić,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zeszklić na maśle. Do miski przełożyć mięso,przecisnąć przez praskę czosnek, dodać ryż, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, dodać jajka i dobrze wyrobić masę mięsną. Maczać ręce w wodzie i formować małe kuleczki.Do garnka

Sama słodycz i szczypta chili
Lazania ze Szpinakiem i Mięsem 257

lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa 1 średnią cebulę (około 80 g) 2 – 3 ząbki czosnku olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka bazylii(...)mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem Przygotowanie: Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów): Link do przepisu :  Przygotowanie makaronu na lazanie lub kupić gotowy

Uwaga Babcia Gotuje
spaghetti ragu 199

popularną pastę, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Warto podać ją z lampką wina ze słonecznych regionów Italii, by jeszcze bardziej poczuć tamtejszy klimacik. Składniki : 500 g mięsa mielonego (z indyka, które jest lekkie i zdrowe) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe 250 g makaronu typu spaghetti 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty(...)parmezan kilka listków świeżej bazylii Sposób przyrządzenia : na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną w talarki cebulę czekamy aż się zeszklą, a następnie dodajemy mięso i podsmażamy w międzyczasie kroimy marchew i seler naciowy bardzo drobno wszystko dodajemy do mięsa, mieszamy i przyprawiamy dodając oregano, bazylię, sos Worcestershire, sól i pieprz oraz dodajemy krojone pomidory/passat

zobacz ich smak
Klopsiki w warzywnym sosie. 207

fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka bułka tarta olej do smażenia(...)Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy.       Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy

Rozpustne gotowanie
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 206

bohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory w puszce 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1 czubata(...)małych cukinii 20 dag sera żółtego Gouda (w plastrach) ryż biały długoziarnisty firmy Kupiec Przygotowanie farszu: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę

Smak mojego domu
Majówka w Zoo. I nadziewane pieczarki. 237

umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekany szczypiorek, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera.  Piekarnik rozgrzałam

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń z papryką i pieczarkami 224

łopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki i podsmażam 5 minut na oliwie. Papryki oraz cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę na oliwie około 5 minut.  2. Do zmielonego mięsa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pulpety w sosie koperkowym-pomysł na pyszny obiad+FILM 664

jest bardzo łatwe, pulpety wychodzą delikatne. Można je podać z ziemniaczkami,  z kaszą czy jako samodzielne danie. Polecam i zapraszam  zapraszam na film  SKŁADNIKI -700g mięsa mielonego np łopatki wieprzowej -1 cebula -2 duże ząbki czosnku -kajzerka -słodka papryka -2 jajka -sól -pieprz -bułka tarta ok 0,5 szkl+trochę do obtoczenia pulpetów SOS -bulion(...)smaku  -pęczek koperku -szklanka śmietany 12 lub 18% -2 łyżki mąki pszennej -sól, pieprz, magi  Z podanych składników gotujemy bulion-będzie bazą sosu. Po ugotowaniu usuwamy mięso, ziele, liście laurowe i seler Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z czosnkiem na małej ilości masła. Dodajemy do mięsa. Dodajemy 2 jajka, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zapiekanka gołąbkowa 118

najbardziej :-) Składniki na duże naczynie do zapiekania (u mnie okrągły garnek kamienny o średnicy 28cm): kilka liści kapusty  tarty żółty ser Farsz: 1 szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie szynka) 1 duża cebula 5-6 pieczarek 1-2 suszone grzybki sól, pieprz majeranek 1-2 ząbki czosnku Sos: 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju(...)zalać 2 szklankami wody, dodać troszkę soli i ugotować. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki, razem poddusić na patelni. Wrzucić do miski z ugotowanym ryżem, a na patelni usmażyć mięso. Mięso, ryż, pieczarki, pokruszone suszone grzybki i cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 2. Z liści z kapusty odkroić twardą część, gotować liście we wrzątku

Kuchnia domowa Ani
Sposób Na Soczyste Mielone Z Drobiu 106

bardzo nam smakowały. Kotlety są niezwykle delikatne i soczyste, nie zapychają i można je przygotować również w piekarniku :) Składniki na około 10 kotletów 1 średnia cukinia 400 g mięsa mielonego np. indyka 1/2 główki cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 ząbek czosnku 1 całe jajko 1/2 małej bułki, może to być kajzerka namoczona i odciśnięta z nadmiaru(...)Klik ) 1. Cukinie obieramy ze skórki i jeśli jest młoda to trzemy ja ze skórką i ostawiamy na 10 minut aby puściła sok. Zebrany sok odcedzamy. 2. Mięso mieszamy razem z namoczona bułką, starta cukinią, cebulką, jajkiem, suszonymi warzywami oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni. 3. Następnie formujemy kotlety i  obtaczamy

Gotowanie...to proste !
Rolada schabowa 184

Rolada ze schabu nadziewana kiełbasą podwawelską.  -- Skład: schab 1-1,2 kg, kiełbasa ~250 g, płaska łyżka soli kamiennej, łyżka czubata majeranku,  łyżeczka pieprzu mielonego, łyżka pieprzu ziarnistego, dwie łyżeczki papryki, łyżka musztardy sarepskiej, czosnek 3-5 ząbków wg uznania i swojego smaku, około 5-6  łyżek oleju roślinnego. -- Umyty w zimnej wodzie  i osuszony(...)rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, pieprzem i papryką. Na koniec przyprawiania dodajemy musztardę i zawijamy schab razem  z kiełbasą. *** opcjonalnie możemy użyć do nadziania przyprawionego mięsa mielonego zamiast kiełbasy lub też podsmażonych z cebulą pieczarek czy z leśnych grzybów kurek albo borowików. -- -- -- -- Tak przygotowany schab przewiązujemy i doprawiamy z zewnątrz przyprawami z olejem, następnie chowamy

chleba naszego