szefowi kuchni, znanemu jako – gratargiu – od gratar – grill, i przyrostka z języka tureckiego – giu – skończyły się kiełbaski na grilla. By nie stracić klientów, wymieszał mięso mielone z czosnkiem i przyprawami, uformował kiełbaski i je upiekł. Brzmi fantastycznie, prawda? Restauracja – Restaurantul La Iordache – w której powstało Mici, a właściwie budynek, stoi(...)tylko smacznego i na zdrowie. 👥 – 4-6-8 ⏰ – 30 minut ➕ pobyt w lodówce 🇷🇴 – Rumunia Co potrzebujesz by zrobić kiełbasę 500 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu 500 g mielonej wieprzowiny 5% tłuszczu 180 ml bulionu warzywnego 50 ml jasnego Piwa ➕ więcej na czas pobytu w kuchni 1 łyżeczka sody 3-5 ząbki czosnku 1 łyżeczka
RafalCookpszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz -500 g wołowego mięsa mielonego -2 duże pomidory -1 ząbek czosnku -3 łyżki startego parmezanu -100 g startego sera cheddar -2 jajka -3 łyżki mleka -1/2 szkl.gęstej śmietany -1 łyżka oleju -sól(...)tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min. Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu przesmażyć mięso przez kilka minut aż się zetnie. Przestudzić i przenieść do miski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią dodać do mięsa. Doprawić solą
Zielona KuchniaSkładniki: Ciasto: - 600-650g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego - 100g kaszy gryczanej - 5-6 pieczarek - pół cebuli - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól(...)może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać
Kulinarne blogowaniePyszne, aromatyczne, kuleczki w sosie słodko-kwaśnym według przepisu Siostry Marii. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka domowej vegety pieprz do smaku kawałek pora 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej(...)słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Cebulę, por obrać, umyć i drobno pokroić,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zeszklić na maśle. Do miski przełożyć mięso,przecisnąć przez praskę czosnek, dodać ryż, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, dodać jajka i dobrze wyrobić masę mięsną. Maczać ręce w wodzie i formować małe kuleczki.Do garnka
Sama słodycz i szczypta chililazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa 1 średnią cebulę (około 80 g) 2 – 3 ząbki czosnku olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka bazylii(...)mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem Przygotowanie: Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów): Link do przepisu : Przygotowanie makaronu na lazanie lub kupić gotowy
Uwaga Babcia Gotujepopularną pastę, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Warto podać ją z lampką wina ze słonecznych regionów Italii, by jeszcze bardziej poczuć tamtejszy klimacik. Składniki : 500 g mięsa mielonego (z indyka, które jest lekkie i zdrowe) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe 250 g makaronu typu spaghetti 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty(...)parmezan kilka listków świeżej bazylii Sposób przyrządzenia : na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną w talarki cebulę czekamy aż się zeszklą, a następnie dodajemy mięso i podsmażamy w międzyczasie kroimy marchew i seler naciowy bardzo drobno wszystko dodajemy do mięsa, mieszamy i przyprawiamy dodając oregano, bazylię, sos Worcestershire, sól i pieprz oraz dodajemy krojone pomidory/passat
zobacz ich smakfenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka bułka tarta olej do smażenia(...)Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy. Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy
Rozpustne gotowaniebohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory w puszce 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1 czubata(...)małych cukinii 20 dag sera żółtego Gouda (w plastrach) ryż biały długoziarnisty firmy Kupiec Przygotowanie farszu: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę
Smak mojego domuumyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekany szczypiorek, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam
W kuchni Karmel-itkiłopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki i podsmażam 5 minut na oliwie. Papryki oraz cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę na oliwie około 5 minut. 2. Do zmielonego mięsa
Tradycyjna kuchnia Kasinajbardziej :-) Składniki na duże naczynie do zapiekania (u mnie okrągły garnek kamienny o średnicy 28cm): kilka liści kapusty tarty żółty ser Farsz: 1 szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie szynka) 1 duża cebula 5-6 pieczarek 1-2 suszone grzybki sól, pieprz majeranek 1-2 ząbki czosnku Sos: 1-2 łyżki masła klarowanego lub oleju(...)zalać 2 szklankami wody, dodać troszkę soli i ugotować. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki, razem poddusić na patelni. Wrzucić do miski z ugotowanym ryżem, a na patelni usmażyć mięso. Mięso, ryż, pieczarki, pokruszone suszone grzybki i cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 2. Z liści z kapusty odkroić twardą część, gotować liście we wrzątku
Kuchnia domowa Anibardzo nam smakowały. Kotlety są niezwykle delikatne i soczyste, nie zapychają i można je przygotować również w piekarniku :) Składniki na około 10 kotletów 1 średnia cukinia 400 g mięsa mielonego np. indyka 1/2 główki cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 ząbek czosnku 1 całe jajko 1/2 małej bułki, może to być kajzerka namoczona i odciśnięta z nadmiaru(...)Klik ) 1. Cukinie obieramy ze skórki i jeśli jest młoda to trzemy ja ze skórką i ostawiamy na 10 minut aby puściła sok. Zebrany sok odcedzamy. 2. Mięso mieszamy razem z namoczona bułką, starta cukinią, cebulką, jajkiem, suszonymi warzywami oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni. 3. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy
Gotowanie...to proste !Rolada ze schabu nadziewana kiełbasą podwawelską. -- Skład: schab 1-1,2 kg, kiełbasa ~250 g, płaska łyżka soli kamiennej, łyżka czubata majeranku, łyżeczka pieprzu mielonego, łyżka pieprzu ziarnistego, dwie łyżeczki papryki, łyżka musztardy sarepskiej, czosnek 3-5 ząbków wg uznania i swojego smaku, około 5-6 łyżek oleju roślinnego. -- Umyty w zimnej wodzie i osuszony(...)rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, pieprzem i papryką. Na koniec przyprawiania dodajemy musztardę i zawijamy schab razem z kiełbasą. *** opcjonalnie możemy użyć do nadziania przyprawionego mięsa mielonego zamiast kiełbasy lub też podsmażonych z cebulą pieczarek czy z leśnych grzybów kurek albo borowików. -- -- -- -- Tak przygotowany schab przewiązujemy i doprawiamy z zewnątrz przyprawami z olejem, następnie chowamy
chleba naszegokminem i kolendrą, które świetnie komponują się z orzeźwiającym sosem. W dodatku można je zaliczyć do dań fit, ponieważ zamiast smażyć, pieczemy je w piekarniku i zrobione są z mięsa drobiowego. Mimo to są mega soczyste i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Pieczone pulpeciki to strzał w dziesiątkę, gdy planujecie kolację dla znajomych czy większą imprezę. Wystarczy zrobić więcej(...)grzanki lub pieczone ziemniaczki i pyszny, wcale nienudny posiłek gotowy. Wrzućcie je następnego dnia do pudełka, a nie będziecie musieli martwić się lunchem w pracy. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka jedna biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka masła jedna mała, sucha kajzerka + mleko do namoczenia pół łyżeczki kminu rzymskiego łyżeczka ziaren kolendry pół łyżeczki
Analiza Smakujest u nas natomiast bardzo podobna, jeśli nie lepsza, potrawka – picadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, warto przygotować je w większej(...)przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i chorizo. Smaż mieszając przez 8-10 minut, aż chorizo ładnie się przyrumieni. Krok 2 Włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie wlej
Niedzielny kucharzjest u nas natomiast bardzo podobna, jeśli nie lepsza, potrawka – picadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę , ale jest od niej bogatsze w smaku. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, warto przygotować je w większej(...)przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i chorizo. Smaż mieszając przez 8-10 minut, aż chorizo ładnie się przyrumieni. Krok 2 Włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie wlej
Niedzielny kucharzPrzyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc(...)wałka kuchennego). Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron po ok. 4 min.)**. Każdą bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego kurczaka, na niego wykładamy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili
Słodka Stronatiaminy. Są one odpowiedzialne za: działanie przeciwdepresyjne, poprawę pamięci i zdolność logicznego myślenia Składniki: ok. 0,5 kg włoszczyzny świeżej lub mrożonej 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl. groszku zielonego mrożonego (może być z puszki konserwowy) 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)podsmażenia Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w plastry i wkładamy do garnka plus groszek zielony. Wlewamy na patelnię oliwę i podsmażamy mięso tak ok. 7 min., dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i dusimy 5-7 min. Następnie przekładamy do garnka z włoszczyzną i zalewamy wodą, tak aby całość była przykryta i gotujemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepostaci 6 butelek sosu barbecue. Każdy inny! :D I własnie wtedy zderzyły się w mojej głowie te dwa amerykańskie smaki, burgery i BBQ sauce, jednak zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego mięsa z indyka. O, Stumilowy Lesie i Dolino Muminków! Jakież to połączenie okazało się przepyszne! Do tego bardzo proste w przygotowaniu i w lżejszej odsłonie, niż te burgery z amerykańskich fast(...)straciły! Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D Kęsie trwaj! Burgery BBQ z indyka ok. 7-8 szt . Potrzebujesz: Burgery: 500g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1/2 łyżki miodu 1,5 łyżki sosu BBQ 1 łyżka siekanej natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku* Sos: 3 łyżki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKupiłam piękny udziec z indyka. Córeczka miała ochotę na pulpeciki więc mięsko zmieliłam. Dodałam kurki i pełnoziarnisty makaron i wyszedł pyszny, szybki i pożywny obiadek. składniki: 450 g mięsa mielonego z udźca indyka 200 g kurek 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody 1/2 szklanki śmietanki 30 % sól. pieprz 2 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Dodać kurki i smażyć chwilę aż nieco zmiękną i puszczą soki. W międzyczasie przygotować masę na pulpeciki. Do zmielonego mięsa z indyka dodać kaszę mannę oraz posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Gdy kurki już nieco zmiękną wlać do nich gorącą wodę, zagotować. Z przygotowanej mięsnej masy
Monia miesza i gotujePrzyprawiamy solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc(...)wałka kuchennego). Dodajemy mąkę, sól oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron po ok. 4 min.)**. Każdą bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego kurczaka, na niego wykładamy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili
Słodka Stronamakaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Muszle(...)zmiksować, dodać 1/4 szklanki wody,doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na spód naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wyrobić na gładką masę mięsną. W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki. Napełnione mięsem
O kuchni z uczuciemząbki czosnku, zmiażdżone 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić bułką tartą) sól i pieprz kminek, majeranek olej do smażenia Sos: 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy, kminek sól i pieprz, cukier(...)passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% świeża posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut
Czerwień i błękit