mięso mielone - 23354 przepisów (strona:522/1557)

Tarta bolońska 123

jest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu.  Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 czerwona cebula * 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów  * 1/2 papryki * 150-200 ml śmietany 30% * 2 jajka * garść żółtego sera startego * sól, oregano i bazylia Z podanych(...)ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy. Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.  Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.  Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto

Pieprzyć z Fantazją
Miska zdrowia z pulpecikami drobiowymi z tuńczykiem i szynką parmeńską, grillowanymi batatami i fioletowymi ziemniakami oraz szp 168

organizmu a przy tym... sami oceńcie.. nie dość, że wygląda to pięknie to smakowało wyśmienicie!  Składniki (na 2 - 3 porcje): Pulpety drobiowe z tuńczykiem: 300 gram mielonego mięsa z indyka  150 gram tuńczyka  3-4 łyżki mąki jaglanej  1 jajo posiekana natka pietruszki i koperek  sól i pieprz  kilka plastrów szynki parmeńskiej(...)miodowy z kurkumą: łyżka miodu  łyżka konfitury z gorzkiej pomarańczy szczypta kurkumy łyżka soku z cytryny  łyżka musztardy  sól i pieprz  oliwa z oliwek  Mielony drób wymieszaj z tuńczykiem, jajkiem, mąką, posiekanymi ziołami o dopraw. Uformuj pulpety, które ułóż na blaszce do pieczenia. Podpiecz pulpeciki przez 20 minut, następnie każdy z nich owiń szynką

Mango Papaja
Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami :) 227

gęsty sos pomidorowy. To danie smakuje przepysznie! Z dodatkiem kaszy lub ziemniaków jest świetną propozycją na rodzinny, zdrowy i pełnowartościowy obiad.  Składniki (3-4 porcje): 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 jajko  450 g dyni 550 g cukinii 100 g marchewki  700 g passaty pomidorowej 1 łyżka oleju kokosowego  sól i ulubione przyprawy(...)pokrój w wybrane kształty, raczej mniejsze i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż przez 15-20 minut, co kilka minut mieszając.  W międzyczasie wymieszaj mięso z jajkiem i lubionymi przyprawami. Uformuj małe pulpeciki (ok. 15 sztuk).  Do garnka z warzywami wlej passatę i wymieszaj. Na wierzchu warzyw ułóż pulpety, przykryj patelnię pokrywką i duś

Zdrowie na języku :P
Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym 239

mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól zioła: tymianek, bazylia, oregano(...)przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Następnie na rozgrzaną patelnie z oliwą wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy mięso i smażymy. Gdy mięso się usmaży, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką, ostrą. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następne kroimy w kostkę. Do garnka, w którym będzie

Gotuj z Mąką
Gołąbki bez zawijania 417

klopsiki, nic się nie rozsypuje, ani nie rozwala i na dodatek nie trzeba piekarnika. Z podanych składników wychodzi obiad dla 4 osób na dwa dni. Składniki: 500 g mięsa mielonego (obojętnie jakie, u mnie akurat wołowe) pół główki kapusty 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki (200 g) ugotowanego ryżu 1 jajko ok. 3 łyżki(...)manna) pieprz, sól Kapustę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno pokroić i zeszklić na oleju. W misce wymieszać ze sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć

Dobra karma
Naleśniki po meksykańsku :) 694

kcal naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana- naleśniki będą bardziej puszyste) 1,5 szklanki mąki  2 jajka szczypta soli masło farsz: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości masła na średniej patelni smażymy naleśniki. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy - tym razem na dużej patelni.  Dodajemy mięso, które dokładnie rozdrabniany. Doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i przykrywamy na 5 minut, by papryka zmiękła. Dodajemy po 1 łyżeczce kuminu

Moje Kuchenne Rewelacje
Klopsiki z grzybami w sosie pieczarkowym wg Aleex 158

emocjom. Jestem jednak przekonana, że ta sobotnia tragedia powinna potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek(...)Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby na złoty kolor. Ostudzić. 4. Bułkę namoczyć, odcisnąć. 5. Do mięsa dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, bułkę, 1 łyżkę zimnej wody, jajko i przyprawy oraz grzyby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. 6. Z masy, zwilżonymi zimną wodą rękami, formować pulpeciki

W mojej kuchni
LASAGNE BOLOGNESE 163

boloński: 700 g mięsa mielonego 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 szklanka  bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych  1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 600 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól  dodatki: 15 płatów lasagne(...)parmezanu 150g żółtego sera W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony drobno czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut, aż mięso zmieni kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion.  Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Teraz możemy zrobić sos beszamelowy

KuchcikoweLove
Pierogi z mięsem mielonym, dynią i nutą mięty 162

folderu reklamowego Biedronki. (4-5 porcji) Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 szklanki wody (ciepłej) 1/4 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250g mięsa mielonego (użyłam wieprzowego) 350g dyni (waga po obraniu)  1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu warzywnego (może być woda) 1 łyżka sezamu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę, mleko i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne). Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Przygotować farsz. Sezam uprażyć na suchej patelni.  Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą (na grubych oczkach tarki) dynię. Smażyć przez około 5 minut. Po tym czasie farsz wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez

Di gotuje
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 208

Turcji zapraszam na kulinarną podróż w tamte strony :-) Składniki na burek z mięsem, szpinakiem i botwinką 500 g ciasta filo  z tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól pieprz ewentualnie garść twarogu lub sera feta olej      Szpinak lub botwinkę gotujemy(...)jednego, i z drugiego do wrzątku włożyłam botwinkę, a po 6 minutach dołożyłam szpinak. Po kolejnych 2 minutach całość odcedziłam). Odcedzone liście dobrze odciskamy. W maszynce do mielenia mielimy mięso i zieleninę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dobrze mieszamy i doprawiamy.      Ciasto dzielimy na 4 części. każdą z nich umieszczamy na stolnicy i wałkujemy ile się

Rozpustne gotowanie
Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu 473

meksykańsku . Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:) Składniki na 6 porcji: Pulpety: 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka imbiru Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich ½ łyżeczki kolendry Szczypta soli Olej do smażenia Sos: 400 ml kremówki 200g(...)słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki Sól Pieprz Surówka: 2-3 marchewki 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka majonezu sól pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i orzechami. Mięso wymieszać, a następnie formułować z niego niewielkie pulpeciki. W rondlu/głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego pulpeciki. Smażyć je na złoty kolor

Fabryka pomysłów
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 700

pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym.  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 15 g świeżej bazylii 1 łyżeczka(...)smaku 300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi)  sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać

Niezły Młynek
Mumie na Halloween z krwistym pomidorowym sosem 181

pyszne na zimno jak i na ciepło. Resztę historii pewnej mumi opowiem w przepisie. SKŁADNIKI : mielone użyłam wieprzowego 0,5 kg  sól, pieprz do smaku  jeśli lubimy możemy użyć naszych ulubionych ziół np. majeranek  jajko 1 szt do mielonego plus 1 dodatkowe do posmarowania ciasta 1 bułkę, którą wcześniej namoczyliśmy w mleku olej(...)pokrojonych bez skórki  1 łyżka oliwy  2 ząbki czosnku  sól, pieprz do smaku  gałązka tymianku świeżego  1 mała gałązka rozmarynu   SPOSÓB WYKONANIA : - mięso mielone doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę oraz trochę zimnej wody wyrabiamy jednolita masę - obsmażamy je na patelni z każdej strony, gotowe wykładamy na ręcznik papierowy

Basia w kuchni
Prosta zupa meksykańska 105

wszystkim. Podawać ją z chlebkiem lub bułeczkami. Do garnka wlać wodę, oczyszczone i pokrojone marchewki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę pokrojoną drobno. Jak cebulka zmięknie dodać mielone mięso. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Wrzucić posiekany obrany czosnek i smażyć jeszcze minutkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko z patelni dodać do garnka. Fasolkę, kukurydzę

Kuchnia Pokoleń
Przepis na lasagne bez mięsa – lazania z tofu na tortilli 96

lasagne z tofu na tortilli to przepis na pyszny obiad bez mięsa! Zamiast makaronu użyłam placków tortilli, dzięki czemu lazania szybciej się upiecze. Jest to również propozycja dla osób, które nie przepadają za daniami z makaronem. Lazania bez mięsa – jak zrobić? Przygotowanie lasagne bez mięsa rozpoczynamy od pokruszenia naturalnego tofu. Następnie przysmażamy je wraz z przyprawami na oleju(...)wodę. Pomoże to w przygotowaniu potrawy, a smak tofu będzie lepszy. Rozmrożone tofu odciśnij z wody (dość mocno), a następnie pokrusz na małe cząstki – tak, aby przypominało mielone mięso. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niem pokruszone tofu, posiekaną cebulę i przetarty przez praskę czosnek – podsmażaj przez około 10 minut. W międzyczasie dodaj wszystkie przyprawy

Via Gusto