mięso mielone - 23354 przepisów (strona:515/1557)

Gołąbki 123

Dziś przepis taki - jaki zawsze był w moim rodzinnym domu z małym dodatkiem mojego własnego wkładu. Nie byłabym bowiem sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Zapraszam:) Gołąbki - 70dkg mięsa mielonego - wieprzowego - 2kg białej, włoskiej kapusty - 1- 2 woreczki ryżu ugotowanego - średni słoiczek przecieru pomidorowego - duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona(...)raczej sparzamy kapustę. Kiedy liście będą się robić miękkie zdejmujemy ostrożnie po jednym i odkładamy do miski. Delikatnie ścinamy twarde końcówki każdego liścia tak aby nie uszkodzić żadnego. Mięso mieszamy z ryżem. Ja dodałam dwa woreczki ale jak lubicie mniej możecie dodać mniej ryżu albo po prostu więcej mięsa. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - dodajemy 3/4 do mięsa- resztę

Kuchnia Pełna Emocji
Pulpety z warzywami i makaronem 136

dzisiejszy obiad postanowiłam zrobić coś z mięsa mielonego. Dawno nie było pulpetów, więc stwierdziłam, że dziś pora je przypomnieć. Na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym nie miałam ochoty, więc trochę pokombinowałam i zrobiłam coś w stylu dania jednogarnkowego. Oprócz pulpetów znalazły się w nim warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula i pora, oraz makaron. Danie w miarę lekkie, dobre(...)dzieci i dorosłych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety: ok. 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab) 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 60g serka topionego śmietankowego 0,5 łyżeczki majeranku sól pieprz czarny i ziołowy (po szczypcie) mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora 0,5 cebuli

Waniliowe Improwizacje
Domowe Burgery z Mięsem Wołowym 108

mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 4g drożdży instant 1 jajko 2,5 szkl mąki pszennej SKŁADNIKI NA MIĘSO DO BURGERÓW (8sztuk): 1kg mięsa mielonego wołowego 1 żółtko 2 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżki natki pietruszki 1 cebula czerwona 1,5 szkl wody sól czosnkowa sól pieprz WYKONANIE: BUŁKI: 1. Wszystkie składniki umieszczamy(...)wyrośnięciu przerabiamy ciasto, formujemy 8 bułek, układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką, pieczemy na złoty kolor. MIĘSO: 1. Cebulę czerwoną kroimy na drobną kostkę. 2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce dokładnie wyrabiamy. 3. Formujemy 8 sznycelków, spłaszczamy. CAŁOŚĆ: 1. Bułeczki przecinamy na pół grilujemy. 2. Mięso także grilujemy

Dziś Ja gotuje
Makaron pappardelle z mięsem i sosem 153

zmodyfikowany. Bazę stanowi makaron pappardelle, którego dotychczas nie znaliśmy. Jest rewelacyjny w smaku i strukturze. Polecamy do spróbowania.     Składniki: -20 dkg makaronu pappardelle -30 dkg mięsa mielonego -15 dkg pomidorków koktajlowych -1 marchew -2 małe cebule -2-3 ząbki czosnku -5 dkg twardego żółtego sera -kostka bulionu warzywnego -4 łyżki koncentratu pomidorowego -200 ml wrzącej wody(...)bazylia -sól, przyprawa harissa, olej Marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, pomidorki na połówki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy posolone marchew i cebulę. Dodajemy mięso i podsmażamy 5-6 minut. W międzyczasie ścieramy ser. Na patelnię dodajemy pomidorki, czosnek i oregano. Mieszamy i podsmażamy 3-4 minuty. Do wrzącej wody dodajemy kostkę bulionu warzywnego, rozpuszczamy

Maminek kulinarny
Klopsiki w sosie musztardowym 143

parę opcji, m. in. w sosie chrzanowym, przepis pewnie pojawi się niebawem. Chyba, że okażą się straszną chałą... Wtedy w sumie również Was powiadomię.  Składniki: 500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 łyżki musztardy 1 łyżka masła 1 łyżka

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania 221

liście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 400 g kapusty 100 g ryżu 1 cebula 1 jako 2 ząbki czosnku sól pieprz mąka olej Sos: 1 litr bulionu warzywnego 400 g passaty(...)suszona 1. Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na małej ilości oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego jajko, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, startą na tarce kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ręcznie formujemy kotleciki, które przed podsmażeniem obtaczamy

kruche babeczki
Sałatka hamburger 934

łyżki majonezu   3 łyżki jogurtu greckiego 1 czubata łyżka ketchupu łyżeczka musztardy sarepskiej   sól   pieprz czosnek granulowany   papryka słodka   2 łyżeczki musztardy francuskiej Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Dodajemy musztardę francuską i smażymy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy sól i pieprz. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Pomidory kroimy w dużą(...)tarce.   Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pomidorami. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i musztardą sarepską. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy warstwowo: roszponka, pieczarki, ogórki, ser, połowa sosu, mięso, sos, pomidory z cebulką, roszponka, pokrojone bułki. Dobra rada: Bułki najlepiej dodać tuż przed podaniem, wtedy nie namiękną od sałatki. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Kotlety z indyka z cukinią, marchewką i pietruszką :) 220

kotlety wyszły bardzo smaczne. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu.  Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki  3-4 łyżki natki pietruszki  1 łyżka oleju kokosowego  1 jajko  1 łyżka czosnku niedźwiedziego  sól(...)obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie rozgrzej olej i podsmażaj warzywa przez 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.  Do miski przełóż mięso, dodaj jajko, pozostałe składniki, przyprawy oraz usmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa może wydawać się rzadka.  Następnie uformuj średniej wielkości kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Zdrowie na języku :P
Pierogi oszukańce – kuchnia podkarpacka 40900

sól i pieprz Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Wodę po gotowaniu grzybów wykorzystujemy do ugotowania kaszy. Gotujemy ją według przepisu na opakowaniu. Ugotowane grzyby i mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Wyrabiamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, sól i jajka mieszamy. Dodajemy ciepłą(...)farsz i gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ. Zapraszam również na inne rodzaje podkarpackich pierogów: Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą

Trzeci talerz
ZUPA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI 156

pietruszka, kawałek selera i pora, 5-6 większych ziemniaków, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki(...)marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut. Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję

JejKuchnia
Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem 192

polubią to danie😊 Składniki: Ciasto naleśnikowe: maka pszenna 2 szklanki, maka pełnoziarnista 2 szklanki, woda 3 i 1/4 szklanki, olej 1/4 szklanki, sol szczypta, Farsz: mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół puszki, cebula czerwona 1 szt, kukurydza pół puszki, pomidory z puszki 1 szt, papryka czerwona 1 szt, czosnek 3 ząbki(...)dodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników zrobiłam 9 naleśników.  Cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojon ą  w kostkę czerwon ą  paprykę, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Farsz co jakiś czas należy

kulinarne odsłony pati
Zupa Węgierska 247

Zupa idealna na jesienne i zimowe wieczory. Mocno rozgrzewająca i sycąca. Po miseczce tej zupy nikt nawet nie spojrzy na drugie danie :) Składniki: - 500 g mięsa mielonego z łopatki - 2 papryki: żółta i czerwona - ogórek szklarniowy - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 średni ketchup pikantny - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz, chilli(...)kostka rosołowa wołowa - 2 litry wody Wodę wlewam do garnka, dodaję kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, gotuję na małym ogniu. Na patelni mocno rozgrzewam odrobinę oleju, podsmażam mięso na dużym ogniu aż przestanie być surowe. Wrzucam mięso do garnka. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Czekam aż cebula się zeszkli

Cook&Love
ZAPIEKANKA BLOGNESSE Z WARZYWAMI 201

SKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 1 mała cukinia 1/2 część bakłażana  1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pierz, papryka do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 kostka warzywna ( naturalna ) 2 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE :  W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem 169

jajkiem SKŁADNIKI : 1 duży pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka 250-300 ml soku z buraków 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku pulpeciki: 300 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki posiekanego koperku sól, czosnek i pieprz do smaku do podania: ugotowane młode ziemniaczki ugotowane jajka koperek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy(...)gotujemy 5 minut.. Botwinkę - cały pęczek kroimy drobno, dodajemy do warzyw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - gotujemy 15 minut, po czym dolewamy sok z buraków. Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Formujemy  niewielkie klopsiki. Do gotującej się botwinki wkładamy klopsiki i gotujemy około 10 minut. Botwinkę podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Indycze burgery z suszonymi pomidorami 170

Burgery są rewelacyjne. Delikatne indycze mięso z wyrazistymi przyprawami i suszonym pomidorami smakuje idealnie. Polecam z sosem z dodatkiem wędzonej papryki. 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 jajko 1 kajzerka namoczona w wodzie Sól Pieprz Olej o smaku pomidora, bazylii(...)łyżka majonezu 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Sól Pieprz Cebulę oraz suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy je z mięsem. Do mięsa dokładamy również odciśniętą kajzerkę, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – węgierską, bazylię i ostra paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięsną masę dzielimy na 4 części

VioletoweKucharzenie
Gołąbki bez zawijania 223

Szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany(...)Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przek

Bajeczna Kuchnia
Kluski z mięsem 205

Składniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę.   Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto(...)dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek i tniemy go na 2-3 cm krążki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Mięso zmielić połączyć z cebulą dodać sól, pieprz i dokładnie  wymieszać. Z krążka formujemy placuszki i nakładamy farsz z mięsa, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski wrzucamy na osoloną , wrzącą

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki z kapusty włoskiej 275

Kapusta włoska idealnie nadaje się na gołąbki - po zapieczeniu jest mięciutka i bardzo smaczna. Do gołąbków zrobiłam dwa sosy - pieczarkowy dla mnie i pomidorowy dla męża

Kuchnia domowa Ani
Pulpeciki po meksykańsku 228

45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli 10 dag sera żółtego Pół pęczka natki pietruszki ½ czerwonej papryki Czerwona cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Mięso mielone połączyć z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku i natką pietruszki, pokrojoną

Fabryka pomysłów
Spaghetti Bolognese z Pieczarkami 116

bolognese z pieczarkami . Macie ochotę na wypróbowanie takiej wersji? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem na domowe spaghetti z pieczarkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 marchewka 400 ml passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta chilli(...)spaghetti (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie masełka, dodajemy pokrojone pieczarki. Następnie do cebulki i pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i przyprawione mięso. Wszystko razem dusimy przez kilkanaście minut. Do gotowego mięsa dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Gotowy sos podajemy z makaronem do spaghetti i posypujemy

Przepiski.pl
Pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym 192

lubicie, czy akurat macie :-) Żeby pulpeciki były bardziej aromatyczne, do mięsa dodałam i często dodaję ketchup i musztardę. Wam życzę miłego i smacznego dnia :-) Składniki pulpeciki: 500 g mięsa mielonego u mnie z indyka 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy miodowej około 10 sztuk suszonych pomidorów z oleju 5 łyżek bułki tartej 1 jako sól pieprz 1,5 łyżeczki(...)mnie z kawałkami pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka suszonego oregano około 1/2 szklanki mleka sól pieprz 2 łyżki oliwy 1. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy ketchup, musztardę, jajko, słodką paprykę, pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki i podsmażamy je na oleju. 2. Do garnka dajemy oliwę

kruche babeczki
ZUPA GOŁĄBKOWA 169

SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu, ugotowanego 1/2 główka młodej kapusty ( lub włoskiej ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew, mała pietruszka 500 ml płynnego przecieru 1 l bulionu 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju 1 liść lubczyku koperek do posypania(...)PRZYGOTOWANIE :  Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju w wysokim garnku. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy i startą na tarce marchew z pietruszką. Ciągle mieszając wlewamy bulion, przecier pomidorowy i poszatkowaną kapustę. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Zakrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami. Na koniec dodajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki z młodej kapusty 384

sosem pieczarkowym :) Możecie go przygotować według własnego przepisu - ja podałam tylko taki sposób na ekspresowy sos :) Składniki: (u mnie na 6 sporych gołąbków) główka młodej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku  1 torebka białego ryżu sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę podsmażyć aż będzie złota, następnie dodać czosnek i smażyć około 1-2 minut. W następnej kolejności dodać mięso. Doprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć aż mięso będzie gotowe. Wystudzić i wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem. W razie konieczności doprawić do smaku.  Przygotować liście kapusty

My simple kitchen
Gołąbki bez zawijania 211

Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy jęczmiennej W aksamitnym sosie pomidorowym Składniki • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej • 500 g mięsa mielonego z karczku • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 1 jajko • tarta bułka • olej • przyprawa do hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie(...)mąki • ok 300 ml wody • sól • pieprz • tymianek • 1 czubata łyżka papryki słodkiej • ząbek czosnku Sposób przygotowania 1,Kapustę poszatkować drobno Do kapusty dodać sól i dobrze wygnieść Dodać mięso zmielone razem z cebulą i czosnkiem dać ugotowaną  kaszę wbić jajko dać sól pieprz i przyprawę do hamburgerów z grilla  wyrabiać masę aż będzie kleista jakby była zbyt

W królestwie smaków Beaty
Zupa rozgrzewająca z pulpecikami 239

marchewka 1- pietruszka 0,5- selera 0,5 - pora 1- łyżka masła 1- cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek 3,5 l wody Pulpety 0,5 kg-mięso mielone jajko - 1 szt bułka tarta - 3 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Sposób przygotowania: Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone(...)maśle.  Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w pół plastry, dodać do cebuli, razem poddusić. dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować.  Następnie przygotować pulpeciki.  Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego.  Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować

Kuchnia Danusi
Szybka papryka faszerowana 215

Czyli dobry obiad w 5 minut. dla 4 osób: 0,5kg wieprzowo-wołowego mięsa mielonego  4 średnie czerwone papryki 1 spory pomidor 3 litry esencjonalnego wywaru na kostkach rosołowych 3 ząbki czosnku łyżka stołowa ostrej papryki łyżeczka kuminu rzymskiego łyżka koncentratu pomidorowego sol, pieprz Z papryk robimy miseczki (przekrajamy z góry strąk, w około 1/4 długości), wykrajamy pestki(...)wszystkie części gotujemy w rosole do miękkości. Należy uważać, by się nie rozgotowały. W czasie, gdy warzywa się gotują, na patelni podsmażamy mięso. Dokładamy rozmiażdżony czosnek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Kumin podprażamy i również dorzucamy do mięsa, razem z ostrą papryką oraz solą i pieprzem według uznania, podsmażamy jeszcze kilka minut, wszystko dokładnie mieszając. Gdy papryki

Kuchenna Kontrrewolucya
Conchiglione z mięsem pod serową kołderką 243

dzisiaj zapraszam Was na conchiglione czyli duże muszle, które nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :)  Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano papryka słodka do smaku jarzynka do smaku 1 łyżeczka sosu chili czosnkowego(...)masło 8 mini mozzarelli light sól PRZYGOTOWANIE: Conchiglione obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 7 - 9 minut, (do wody dodałam łyżkę oliwy), przepłukujemy zimną wodą by się nie posklejał. Mięso podpiekamy razem z posiekaną drobno cebulą, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, jarzynkę, paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drobiowe roladki ze szpinakowym nadzieniem, serowane z wody lub z patelni:) 268

sól, wystudzić. Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz z żółtkami, solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.  Wariant I /z patelni Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu. Wariant II / z wody Rozwinąć folię(...)całość mięsnej masy   rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1,5 cm). Ze szpinaku uformować wałeczek, ułożyć na mięsie  - mniej więcej na środku, zwinąć boki mielonego mięsa tworząc roladę.   Pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę. Technika i fotki jak we wcześniejszym wpisie o roladzie z wodnej kąpieli:  http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/drobiowa-rolada-z-wodnej-kapieli_20.html  Gotową włożyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczakburgery McDonald 1090

chili mąka  jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia Kurczakburgery - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.  Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące. Płatki(...)pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)**. Każdą bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego kurczaka, na niego dajemy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili, a następnie

Słodka Strona
Klopsiki w sosie słodko kwaśnym 322

swoim miejscu…Małżonek miał szczęście, bo czekały na niego mięciutkie klopsiki i wysprzątana kuchnia. Chyba dostanę medal! Klopsiki w sosie Składniki: 4-6 porcji 800 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego 1 łyżka świeżego imbiru, utartego 1 mały czosnek solo sól i pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki masła do smażenia Sos słodko kwaśny 1 puszka ananasa, ok.400(...)łyżeczka suszonych płatków chili szczypta kajeńskiego pieprzu 2 bataty garść świeżej kolendry 1 łyżka oleju Przeciśnij czosnek przez praskę. Obierz i zetrzyj imbir na tarce. Wymieszaj z jajkiem mielonym doprawiając solą i pieprzem. Formuj okrągłe klopsiki, niezbyt duże. Zrumień na maśle. Nie smaż za długo. Klopsiki mają jedynie zachować kształt, a dogotują się w sosie. Szalotki i czosnek obierz

codojedzenia
gołąbki w sosie pomidorowym 153

Pyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie!   składniki:   1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 pełne łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody sól, pieprz mała główka liści białej kapusty 100 g koncentratu pomidorowego   300 ml wody lub bulionu wykonanie: W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam(...)której wcześniej wycięłam głąb i obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu.  Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i  pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut.  Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek

babka w formie
Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym 542

gotowanej, podane z pysznym, kremowym sosem chrzanowym. Możemy je podać z ziemniaczkami, kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam! Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym Składniki na 6 sztuk: 500g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 1 cebula 1 czerstwa bułka namoczona w szklance mleka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 6 jaj ugotowanych na twadro(...)śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki tartego chrzanu przyprawy: sól, pieprz łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. Mięso przepuszczamy przez maszynkę z bułką i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, świeżą natką. Dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Mięso schładzamy minimum godzinę w lodówce. Każde ugotowane jajko obkładamy mięsem (najlepiej

Smak mojej kuchni
Pulpeciki z batatami w sosie słodko - ostrym 207

danie nabrało charakteru, bo najwyraźniej właśnie tych dwóch przypraw potrzebowało, aby stać się daniem wyśmienitym. Zróbcie a nie pożałujecie.     Dla 2 osób: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 szklanka pasaty pomidorowej 1 średni batat (około 250 g) 3/4 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) 1 jajko 1 cebula 3 ząbki(...)rodzynek 1/2 łyżki brązowego cukru 1 plaska łyżka miodu 1/4 łyżeczka papryki chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki oleju sól, pieprz   Mięso włożyć do miski, dodać ryż, jako, połowę posikanej cebuli, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiać dłonią przez kilka minut, aby się związało

Jadło i czytadło
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pomidorami 161

Ziemniaki zapiekane z mięsem, pomidorami i serem. Świetna propozycja na dobry obiad dla całej rodziny! Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 800 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 3 małe pomidory, puszka pomidorów krojonych, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, łyżka suszonej bazylii, łyżka oregano, szczypta soli i pieprzu ziołowego, łyżka masła, 200 g sera żółtego Przygotowanie(...)obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w około

Lena Gotuje
Burrito alla studio kulinarne The Plate 192

Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym. Składniki na 4 burritos: 4 szalotki drobno posiekane ząbki czosnku przetarte przez praskę pół kilo mięsa mielonego np. z indyka 100 ml czerwonego wina limonka po łyżeczce kuminu, chili, mielonych ziaren kolendry i pieprzu 2 łyżki papryki wędzonej kilka gałązek świeżego tymianku puszka pomidorów 100 gram(...)jogurtu greckiego sok z połówki limonki i otarta skórka 1/3 pęczka drobno posiekanej kolendry   Przepis na burrito Na patelni zeszklić szalotkę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i podsmażać kilka minut. Po chwili wlewamy czerwone wino i dusimy kolejne kilka minut. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, wędzoną paprykę, pieprz świeży tymianek, pomidory i żurawinę. Dusimy pół godziny. Patelnie można przykryć kółkiem

Ugotowane pozamiatane
ZUPA POMIDOROWA Z PULPETAMI 401

Treściwa i bardzo smaczna zupa z mięsnymi pulpetami. Rodzaj mięsa dowolny od indyka po mięso wieprzowe, w sezonie używam pomidorów,które wcześniej sparzam i obieram ze skórki,poza sezonem pomidory z puszki.    Taką zupę robię w w większej ilości,zamykam w słoikach i mąż zabiera w trasę.Wybredny z niego człowiek i czasami już(...)pomysłu co mu przygotować by zjadł ze smakiem....tej zupki dawno mu nie robiłam wiec smakowała mu bardzo.Polecam serdecznie mój przepis. Składniki na pulpety:   500 g mielonego mięsa wieprzowego bądź drobiowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej sól,pieprz   Składniki na zupę pomidorową: 1 l rosołu bądź

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 326

wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego - 500 g mięsa mielonego - 500 g pieczarek - 2 duże (lub 4 małe) cebule - 3 pomidory - kilka plasterków żółtego sera - ok. 2 łyżek oleju roślinnego (u mnie kokosowy) - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 jajko - słodka(...)Opcjonalnie: - chilli - przyprawa z suszonych pomidorów Pieczarki i cebulę obieramy, po czym kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym ląduje nasza cebula, a po jej zeszkleniu mięso. Przyprawiamy łyżką słodkiej papryki, ostrą według uznania, łyżeczką czosnku, bazylii i oregano, oraz solą i pieprzem do smaku. W zasadzie to wszystkim na oko, ale z grubsza tyle wychodzi ;) Opcjonalnie

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa klopsowa z boczkiem 179

litra wody 1 marchewka Kawałek pora 1 pietruszka (korzeń) Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki octu 10% Sól Pieprz(...)Warzywa na wywar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy

VioletoweKucharzenie
Warstwowa zapiekanka makaronowa . 203

szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :)   Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1  duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego  Ogródek Dziadunia   1 szklanka bulionu z kurczaka   1 płaska łyżeczka(...)smaku  2 łyżki śmietanki 12 % 1/2 szklanki wody  3 łyżeczki mąki ziemniaczanej   2 szklanki startego sera żółtego  1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa pomidorowa z mielonym i pieczarkami 193

dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować.   Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki imbiru sól ,pieprz(...)porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki. Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do zupy. Mięso podsmażamy na suchej patelni ,pod kozieniec dodajemy posiekany czosnek ,lekko dusimy i dodajemy do całości razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Zupę

R'n'G Kitchen
Spaghetti bolognese 192

również do faszerowania warzyw. Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania jest jeszcze lepszy.     Składniki dla 4-5 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 większe cebule, 5-6 ząbków czosnku, świeża bazylia ( lub suszona), 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 1 puszka pomidorów(...)makaronu spaghetti, ser corregio Wykonanie: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.   Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso i marchewkę pokrojoną w cienkie paseczki . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej

Passion of Cooking
Ostry Burger 154

rozpalanego grilla dodaj garść owoców jałowca, dzięki temu potrawy będą bardziej aromatyczne i zapach z grilla będzie przyjemniejszy :) Składniki na burgery: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula biała - drobno posiekana 250 g pieczarek - bardzo drobno posiekane 6 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę natka pietruszki - drobno posiekana pęczek koperku - drobno posiekany(...)posiekana 50 g kiełków brokułu  5 listków bazylii 1 garść pędów bambusa - drobno posiekane świeżo zmielony pieprz 1 łyżka zielonej pasty curry Wszystkie te składniki dobrze mieszamy z mięsem. odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na ruszt grilla

ClauditteMissCooking