mięso mielone - 23354 przepisów (strona:518/1557)

Zapiekanka ziemniaczana z młodym groszkiem 211

czegokolwiek, co się ma pod ręką, czyli najzwyczajniej posprzątać lodówkę :) ...a młody groszek lubię szczególnie za jego delikatność i słodycz. Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 60 dag mięsa mielonego, 3 cebule, 0,5 l sosu pomidorowego, 2 ząbku czosnku, 4 łyżki oliwy, 25 dag młodego groszku z zalewy (do kupienia w Lidlu), 30 dag sera żółtego, 1 łyżeczka cukru(...)wodzie, następnie studzimy i kroimy w grubsze plastry. Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy, po czym dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut - na końcu całość przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, po czym wlewamy sos pomidorowy i groszek i dusimy ok. 15-20 minut. W naczyniu do zapiekania

Delicious Titbits
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 91

papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos. Sos świetnie będzie nadawał się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów, u mnie Bawole serce 3 kg papryki (u mnie była czerwona(...)można je było zmielić. Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez

moj przepis na
Fusilli al forno 107

pyszną zapiekankę U mnie świderki w roli głównej .   Składniki na sos, który najlepiej zrobić dzień wcześniej ,aby się przegryzł np. całą noc w lodówce:   pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub samego wołowego jak chcecie 2 szalotki i jedna marchewka 2 ząbki czosnku bazylia- u mnie cała mała doniczka pół szklanki wina naturalnie- sól i pieprz(...)grana padano , pecorino Romano        W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć posiekaną drobno szalotkę i czosnek, podsmaż chwileczkę i dodaj mięso ,sól oraz pieprz .Smaż przez chwilę ,wlej wino -nie przykrywaj , mówią, że wtedy alkohol wyparuje może i wyparuje z garnka, ale wino w kieliszku obok to już na pewno. Dodaj utartej marchewki

Z Kuchni Do Kuchni
Drobiowe Pulpeciki W Sosie Z Suszonych Grzybów 126

około 2 szklanki wody 1/3 główki cebuli  1 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki pszennej 3-4 łyżki śmietanki 30-36% sól, pieprz natka pietruszki Pulpety: 150 g mięsa mielonego z indyka trochę startej cebuli do środka pulpetów 1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej  1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny) 1 żółtko natka pietruszki mąką do obtoczenia sól(...)zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy  i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. 2.Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już grzybków. 3. Przekładam

Gotowanie...to proste !
Spaghetti bolognese 143

sycący. Choć zwykle wybieram nieco lżejsze sosy do makaronu, to od czasu do czasu lubię taki konkretny i aromatyczny  :)   Składniki na 4 porcje: 35 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano około 400 g makaronu spaghetti Cebulę(...)pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać marchewkę i czosnek i całość chwilę smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Wówczas dodać mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i na średnim ogniu je przesmażyć. Wlać pomidory z puszki i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować sos na małym ogniu około 10 minut

My simple kitchen
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 146

odmienione danie! Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki(...)laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia suszona oregano suszone sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada się

W kuchni Karmel-itki
Tort gołąbkowy 167

gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory(...)zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka

Na moim talerzu
Zapiekanka kajzerkowa 675

przygotowania. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 3 bułki kajzerki lekko czerstwe 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 5 ogórków kiszonych 3 średnie pomidory 1 łyżka masła 300 g żółtego sera w plasterkach 400 g śmietany (dałam 18%) 5 łyżek ketchupu(...)wysmarować masłem. Bułki rozkroić na połowę i ułożyć je na dnie naczynia. Na patelnię wlać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać drobno posiekany czosnek i mięso. Wszystko  doprawić solą, słodką papryką i pieprzem., Wlać 1/4 szklanki wody i chwilę smażyć aż mięso będzie ciemne. Przełożyć je na ułożone w naczyniu kajzerki., a następnie rozłożyć ogórki

O kuchni z uczuciem
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 189

propozycję obiadową : pyszne klopsiki gotowane w sosie pomidorowym. Do przygotowania kuleczek mięsnych użyłam przypraw od  Galeo. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 1 kg dobrego mięsa mielonego np : z szynki 1 cebula 4 łyżki kaszy manny 4  łyżki śmietanki 12 % sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano Galeo   1 łyżeczka pierzu ziołowego Galeo   1 kulka zmielonego(...)łyżek przecieru pomidorowego około 1,5 l bulionu mięsnego lub wody sól, pieprz i szczypta chili do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia Wykonanie : Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę, czosnek oraz przyprawy. Następnie dodajemy śmietankę i kaszę manną.Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W wysokim rondlu zagotowujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Papryki faszerowane 211

jest podstawowa, można go dowolnie modyfikować, dodając grzyby lub ulubione warzywa. Zamiast czerwonej papryki użyć możecie także żółtej lub zielonej. Składniki: - 4-5 dużych papryk - 0,5 kg mięsa mielonego - woreczek ryżu - 1 duża cebula - koncentrat pomidorowy - starty żółty ser do posypania - tymianek, bazylia, oregano - czosnek granulowany - słodka papryka - sól, pieprz - olej do smażenia Zaczynamy od ryżu - standardowo należy(...)czasie przygotowujemy farsz - na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, by szybciej zmiękła do smażenia można dodać szczyptę soli, a następnie wrzucamy nasze mięsko. Ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej zmieszanego z wołowym, ale w zasadzie każde się nadaje :) Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, niewielką ilością czerwonej słodkiej papryki oraz ziołami i czekamy, aż całość się usmaży

Kulinarne zapędy Kokosa
Granaty z indyka w sosie koperkowym. 147

porcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania :   M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach(...)kulki. Zagotuj  około 1 l wody z niewielką ilością soli. Do gotującej się wody wrzuć kuleczki mięsa. Gotuj 15 minut od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Przełóż łyżką cedzakową do rondelka, wlej szklankę wody w której się gotowały. Dodaj śmietanę , posiekany koperek, mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj w sosie

Przepisy i porady kulinarne
Tort gołąbkowy 262

gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory(...)zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka

NA MOIM TALERZU
Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym 130

Danie idealne dla osób zapracowanych. Szybki efekt smakowy gwarantowany. Makaron w tej postaci jest bardzo aromatyczny i nie sposób przestać jeść. Składniki 250 g makaronu trofiette 250 g mięsa mielonego z łopatki duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane 400 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy.  W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy.  Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem. Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy. Mięso i makaron przekładamy do sosu ,podgrzewamy

R'n'G Kitchen