mięso mielone - 22854 przepisów (strona:516/1524)

Granaty z indyka w sosie koperkowym. 130

porcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania :   M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach(...)kulki. Zagotuj  około 1 l wody z niewielką ilością soli. Do gotującej się wody wrzuć kuleczki mięsa. Gotuj 15 minut od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Przełóż łyżką cedzakową do rondelka, wlej szklankę wody w której się gotowały. Dodaj śmietanę , posiekany koperek, mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj w sosie

Przepisy i porady kulinarne
Tort gołąbkowy 234

gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory(...)zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka

NA MOIM TALERZU
Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym 103

Danie idealne dla osób zapracowanych. Szybki efekt smakowy gwarantowany. Makaron w tej postaci jest bardzo aromatyczny i nie sposób przestać jeść. Składniki 250 g makaronu trofiette 250 g mięsa mielonego z łopatki duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane 400 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy.  W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy.  Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem. Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy. Mięso i makaron przekładamy do sosu ,podgrzewamy

R'n'G Kitchen
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 139

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso  umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt

Gosia gotuje
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 138

Składniki:     1 opakowanie makaronu spaghetti      Klopsiki:   500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej(...)natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki. 2. Bułkę i cebulę zmielić. Dodać do mięsa. Wbić jajko. Doprawić i dobrze wymieszać. 3. Uformować niewielkie klopsiki i obtoczyć w mące. 4.Uformowane klopsiki usmażyć. 5.Pomidory umyć i wyciąć z nich szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia. Dodać

A Ty Smakuj Mnie
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 328

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego(...)rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki startego cheddara około 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat

Oryginalny smak
Spaghetti alla bolognese 127

porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, pod koniec doprawić przyprawami

wyzwania kuchenne
Ślonski wege łobiod sprytnej gospodyni, czyli gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana 128

bardzo bliska. Porządny niedzielny babciny obiad nie mógł się obyć bez słynnych klusków z dziurką, dobrej zasmażanej kapusty i kotleta w panierce (lub wołowej rolady). Jednakże w mojej kuchni mięso gości sporadycznie, więc ciągle poszukuję ciekawych roślinnych zamienników dla naszych rodzimych polskich dań, Tym razem było nie inaczej. Postanowiłem wykorzystać sezon na bób i przygotować moje ulubione gumiklyjzy(...)jędrny 100 g pestek dyni 3 łyżki ziaren sezamu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżki siemienia lnianego (lub 1 jajko) olej do mażenia sól * PRZYGOTOWANIE Kluski śląskie z bobu Bób ugotuj do miękkości i wyłuskaj z łupinek. Następnie zmiel maszynką do mielenia mięsa (opcjonalnie można użyć tłuczka lub blendera). Do zmielonego bobu dodaj mąki ziemniaczanej

Food Square
Cieciorka z kaszą kuskus i przyprawą baharat 125

dodatkowo z morelami i daktylami  może wydawać się dziwne, ale uwierzcie nam, że to danie jest przepyszne.     Składniki: -40 dkg ugotowanej cieciorki  -30 dkg mięsa mielonego -12 dkg kaszy kuskus -2 ząbki czosnku -6 suszonych moreli -8 daktyli -4 łyżki przecieru pomidorowego -kostka bulionu warzywnego -450 ml wody -przyprawa baharat -przyprawa harissa -sól, pieprz -olej(...)wrzącej wody dodajemy 1/2 kostki bulionu, mieszamy i zalewamy kaszę. Przykrywamy i pozostawiamy do spęcznienia. Czosnek kroimy w kostkę. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy baharat, czosnek i 1/2 łyżeczki przyprawy harissa. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy, daktyle i 250 ml wrzątku, w którym rozpuszczamy pozostałą 1/2 kostki bulionu. Podsmażamy na patelni do odparowania wody

Maminek kulinarny
Muszle zapiekane po bolońsku 105

zapakować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy Muszle zapiekane po bolońsku Przepis na 4 porcje Składniki: opakowanie (ok. 20 sztuk) makaronu duże muszle 500 g mięsa mielonego 2 duże cebule 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku ser mozzarella sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich oliwa Sposób wykonania: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Powinien być lekko(...)wodą i odstaw. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i następnie podsmaż na niej cebulę oraz czosnek. Uważaj, aby się nie przypaliło. Do podsmażonych warzyw dodaj mięso, przypraw solą i pieprzem i smaż razem ok. 5 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową (zostaw ok. 150 ml) i gotuj całość ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu

365 dni dookoła kuchni
Pyzy Z Mięsem Mielonym z Dodatkiem Surowych Ziemniaków 116

SKŁADNIKI NA CIASTO: 1kg ziemniaków 1 jajko 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA FARSZ: 350g mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżka masła 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek WYKONANIE: 1. 0,5kg ziemniaków obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie, po ugotowaniu przecisnąć przez praskę. Pozostawić do ostygnięcia. 2. Drugą połowę ziemniaków(...)zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcisnąć wodę. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, dodać jajko i mąkę,dokładnie wymieszać. 3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. 4. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości kluski śląskiej, spłaszczamy, nadziewamy mięsem i formujemy pyzy

Dziś Ja gotuje
W marcu jak w garncu 138

pomieszać w garncu smaki z całego świata, na przykład ze słonecznej Grecji, którą Agata odkrywa dla nas na talerzu. Greckie pulpeciki pieczone z sosem jogurtowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 115 g pokruszonego sera feta 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 1/3 szklanki szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg uznania) 4 ząbki przeciśniętego przez praskę(...)smaku 2 – 3 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Bułkę namoczyć (tak na 10 minut) w mleku, odcisnąć i wrzucić do dużej miski. Dodać mięso, pokruszoną fetę, natkę, szczypiorek (drobniutko posiekane), czosnek, cebulę, doprawić solą i pierzem. Wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rękach uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce

KulinarneImpresje.pl
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami 197

Kolejna pyszna propozycja! Zapiekanka powstała na zasadzie "nie mam pojęcia co na obiad!" :) SKŁADNIKI do mięsa  0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka papryki słodkiej  1 łyżka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól  - czy jakas doprawka(...)łyżeczki czosnku granulowanego  0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej Pieprz Wegeta 1 jajko Dodatkowo: Różyczki z jednego brokuła Ulubiony makaron Ulubiony ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i dokładnie smażymy. Dodajemy przyprawy. W międzyczasie gotujemy przez 4 min różyczki brokuła w osolonej wodzie. Gotujemy także makaron, nieco krócej  niż wskazuje instrukcja na opakowniu. Do naczynia żaroodpornego

Mamuśka wraca do formy
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami 392

Kolejna pyszna propozycja! Zapiekanka powstała na zasadzie "nie mam pojęcia co na obiad!" :) SKŁADNIKI do mięsa  0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka papryki słodkiej  1 łyżka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól  - czy jakas doprawka(...)łyżeczki czosnku granulowanego  0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej Pieprz Wegeta 1 jajko Dodatkowo: Różyczki z jednego brokuła Ulubiony makaron Ulubiony ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i dokładnie smażymy. Dodajemy przyprawy. W międzyczasie gotujemy przez 4 min różyczki brokuła w osolonej wodzie. Gotujemy także makaron, nieco krócej  niż wskazuje instrukcja na opakowniu. Do naczynia żaroodpornego

Mamuśka wraca do formy
Papryka faszerowana mięsem 178

razem urozmaiciłam nieco nadzienie, dodałam do farszu rodzynki i cynamon. Uwierzcie, wyszło na prawdę przepysznie. Zapraszam na szybki i prosty obiad. Składniki: 4 czerwone papryki 25 dam mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 cebula 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag) duża garść rodzynek 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej(...)łyżka masła 1 litr bulionu Sposób przygotowania: Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Do miski wkładamy mięso, ryż, rodzynki i jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, jak trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z papryk ścinamy wierzchy. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy przygotowany farszem

Pobite gary Barbary