rozpalanego grilla dodaj garść owoców jałowca, dzięki temu potrawy będą bardziej aromatyczne i zapach z grilla będzie przyjemniejszy :) Składniki na burgery: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 cebula biała - drobno posiekana 250 g pieczarek - bardzo drobno posiekane 6 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę natka pietruszki - drobno posiekana pęczek koperku - drobno posiekany(...)posiekana 50 g kiełków brokułu 5 listków bazylii 1 garść pędów bambusa - drobno posiekane świeżo zmielony pieprz 1 łyżka zielonej pasty curry Wszystkie te składniki dobrze mieszamy z mięsem. odstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby przeżarły się wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki i uklepujemy na płaskie kotleciki. Mięsko lekko smarujemy oliwą i wrzucamy na ruszt grilla
ClauditteMissCookingtancerzy. Tańczmy, bawmy się, to karnawał! Korzystajmy póki starczy sił! PULPECIKI W OCCIE MOJEJ MAMY. /od Mamy;/ na ok. 2 słoiki o objętości 1 litra 1,2 kg mięsa mielonego z przyprawami (lub kiełbasowego(...)średnie białe cebule proporcje zalewy: szklanka octu 2,5 szklanki wody liść laurowy 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu czarnego 5 łyżek cukru 1-2 łyżki soli Z mięsa mielonego, bez żadnych dodatkowych składników, toczę malutkie kuleczki. Cebulę kroję w cienkie piórka. Z pozostałych składników gotuję zalewę. Kiedy zacznie bulgotać, wrzucam cebulę i pulpeciki. Gotuję do momentu
W kuchni Karmel-itkidwie paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę a spacerówkę. Można? MOŻNA! Ech, nic nie poradzi na matkę wariatkę ;) A zakupy udane. Doskonale wkomponowały się w zapiekankę. Szybką. I zapychającą ;) mięso mielone (300g) puszka pomidorów w zalewie (400g) puszka zielonej fasolki szparagowej (400g) pieczarki (200g) 1 cebula (pokrojona w piórka) 3/4 torebki kaszy kuskus ( ja miałam jakąś tutejszą wersję(...)bazylia oliwa do smażenia Wykonanie jest banalnie proste. Zaczęłam od zalania kaszy wrzątkiem (nieco ponad jej powierzchnię) i pozostawiłam do napęcznienia. W tym czasie podsmażyłam cebulę na oliwie. Dodałam mięso mielone, a następnie kolejno pozostałe składniki, czyli pomidory, pieczarki oraz fasolkę. Smażyłam do lekkiego zagęszczenia. Doprawiłam do smaku. Na koniec dorzuciłam kaszę i wszystko ze sobą wymieszałam. Jeśli
bastalenawody 8g drożdży instsnt 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 40 g oleju 3 łyżeczki sezamu do posypania Farsz 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 250 g pieczarek 5 sztuk ogórka konserwowego 150g sera żółtego 5 łyżek sosu bbq przyprawy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto Wodę, drożdże(...)drożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól, olej, cukier jajko i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Farsz Pieczarki pokroić w paseczki i usmażyć (bez tłuszczu) na patelni. Mięso mocno podsmażyć, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek chwilę poddusić. Doprawić ( pieprzem, solą, curry, papryką). Tortownicę 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta rozwałkować tak żeby zakryć
Przepiski.plzapisków szefa kuchni francuskiego króla Ludwika XIV, Françoisa Massialota. Jego receptura z 1691 roku to mięso, trufle, szpik w słodkiej bułce i jajku, smażone w smalcu. W XVIII wieku Francuzi udoskonalili przepis dodając panierkę. Krokiety były świetnym sposobem na to, by wykorzystać resztki duszonego mięsa czy gulaszu. Lubisz tradycyjne polskie dania? Wypróbuj ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Przekąski z warzywnym(...)tuńczykiem lub czerwoną fasolą. W Indiach popularne są aloo tikki – krokiety wypełnione ziemniakami. Można je kupić na popularnych ulicznych straganach z jedzeniem. Krokiety z purée ziemniaczanego z mielonym mięsem są jedną z najpopularniejszych przekąsek w Indonezji. To holenderska pamiątka z czasów kolonialnych. W Japonii krokiety nazywa się korokke . Są dostępne niemal wszędzie – na ulicznych straganach z jedzeniem, restauracjach
smakowitehistorie.comciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 350 g łopatki wieprzowej 350 g mięsa z udźca wołowego 1 żółtko 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 70 ml bulionu wołowego sól i pieprz Mąkę na ciasto przesiać i dodać do niej bardzo(...)olej. Wyrobić gładkie elasyczne ciasto. Ciasto przykryć w misce pokrywką lub owinąc folią i odstawić na 30-40 minut, aby odpoczęło. Wołowinę i wieprzowinę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na smalcu. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, sól i pieprz oraz bulion. Wyrobić dokładnie farsz, ewentualnie doprawić. Z ciasta odcinać porcje
Krylowa Kuchniazasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją. Na 4/5 porcji Pulpety ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku Na sos 1 puszka pomidorów(...)łyżka cukru wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj ) 3 łyżki śmietanki słodkiej pół szklanki wody wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej. Masło do smażenia Mięso przyprawiamy dodajemy wodę,jajko,bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10/15 minut. W garnku zagotować ok. 1 litr wody z dodatkiem wegety. Formujemy zwilżonymi dłońmi pulpety wielkości dużego orzecha
Andzia Pichcikupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielimy, ryż gotujemy na sypko. Kapustę obieramy z pierwszych, poszarpanych liści. Wycinamy głąb ze środka a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Kapusta powinna być ułożona wyciętą częścią(...)przekręcamy ją i gotujemy jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie kapustę wyciągamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia (wywar pozostawiamy). W tym czasie łączymy zmielone mięso z wystudzonym ryżem. Do masy dodajemy startą na tarce cebulę oraz przyprawy. Mieszamy ręką aby wszystkie składniki równomiernie się wymieszały. Od kapusty odrywamy delikatnie liście, zgrubiałe ich części ścinamy
Qchnia po prostunajbardziej zabawne, nawet wtedy, kiedy lodówka wcale nie świeci pustkami. Mam dla Was dzisiaj przepyszną propozycję, która mi bardzo smakowała, dlatego też się nią dzielę. Potrzebujemy: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva + oliwa do smażenia 2 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)kalafiora 4 łyżki masła klarowanego Pieprz i sól Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Usmażone warzywa dodajemy do mięsa. Do pulpecików dodajemy również jajko, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma i kulamy malutkie pulpeciki, które obsmażamy na oliwie, na tej samej patelni co cebula. W międzyczasie gotujemy
MamaOskarkaziemniakami i surówką) lub po prostu do kanapek. Nawet na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam dla całej rodziny np. na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu 2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być koperek) sól, pieprz majeranek tłuszcz do wysmarowania brytfanny plasterki
Moja Książka KucharskaSKŁADNIKI NA 12 szt: 12 naleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieram i trę na grubych oczkach(...)Pieczarki myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję drobno. Następnie ser żółty kroję w słupki. Na rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż zrobi się gęste. Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki
Gotowanie PatkiMoże troche kalorii zawiera, ale z umiarem, wszystko dla ludzi! :) Składniki : 3,5 szk. mąki 1 szk. wody 1/2 łyżeczeki soli 1 łyżkę masła 1 jajko Farsz: 350g mięsa mielonego ser żółty 2 cebule 2 ząbki czosnku 3/4 szk. kefiru, garść pietruszki papryka czerwona pieczarki sól, pieprz majeranek Przygotowanie: 1. Wodę z solą i masłem gotujemy do wrzenia(...)jajko, resztę mąkę i mieszamy, 3. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30min. 4. Między czasie przygotowujemy farsz: cebulke podsmażamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, które doprawiamy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki wcześniej pokrojone i ugotowane. 5. Kiedy wyrobimy ponownie ciasto, a farsz przestygnie dodajemy do niego kefir i mieszamy. 6. Dzielimy ciasto
FITBUuKdziś prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować. Dla 2-3 osób 1 duży por (ok. 300g) 300 g wieprzowego mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 serek śmietankowy (taki w złotku) 1 kostka rosołowa 3 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz Pora pokroić w półplasterki, na patelni rozgrzać masło(...)garnka. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Usmażone wrzucić do garnka z porem. Mięso usmażyć na oleju z odrobiną soli i pieprzu, rozdrobnić i wrzucić do garnka z porem i pieczarkami. W 300 ml wody rozpuścić kostkę rosołową i serek, następnie wlać do garnka
Jadło i czytadłookrągły placek. Składniki: 30 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej ½ kostki margaryny 1,5 szklanki wody gazowanej olej do smażenia sól Składniki na farsz: 25 dag drobiowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 biała cebula 1 łyżka ostrego ketchupu 1 ząbek czosnku sól do smaku 2-3 łyżki oliwy 1 puszka kukurydzy Wykonanie: Obie mąki zmieszać z solą(...)ciasto jak na makaron. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić ciasto na kule wielkości jaja kurzego i odstawić na pół godziny. W między czasie rozgrzać oliwę, włożyć mięso i zmieloną paprykę, smażyć powoli przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać ketchup, zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę i sól do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut i odstawić
Tradycyjna Kuchniasera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka bazylia świeża lub suszona suszone(...)rozgrzej oliwę i dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Poczekaj aż cebula się zeszkli. Dodaj do tego drobno posiekany czosnek. Wymieszaj i smaż aż się zrumieni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy ok. 10-15 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, bazylią, oreganem oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu”. Przygotuj sos beszamel. W małym garnku rozpuść masło
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne