potrawa turecka, nieco podobna do polskich pierogów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 3 szklanki mąki 2 jajka woda, ile zabierze 1½ łyżeczki soli Składniki (farsz) 400g mielonego mięsa z wołowiny 1 średnia cebula ½ natki pietruszki sól pieprz Składniki (sos I) 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Składniki (sos II) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy
Tureckie Przepisywaszym menu. Po prostu rozpływa się w ustach, a sam aromat wprost zachęca do degustacji. Nieprzerwanej degustacji! Serdecznie zapraszam Pieczeń Rzymską. Składniki: 500g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ugotowana marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka suszonej natki(...)Przygotowanie: Marchew trzemy na tarce do jarzyn. Cebulę i czosnek drobno siekamy i razem z pokrojonymi w kostkę pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju ( około 5 łyżek ). Mięso wyrabiamy z jajkiem, przyprawami, dodajemy marchew i ostudzone pieczarki. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną przekładamy do formy (10x20) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy
R'n'G Kitchenchyba, że kawałki schabu wymieszacie z wyżej wymienionymi rodzajami wieprzowiny. Smacznego! Zobacz też: Karkówka w sosie własnym Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Przepis na prosty gulasz wieprzowy Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 700 g wieprzowiny (karkówka, łopatka) duża cebula pół szklanki mąki(...)ziela angielskie szklanka wody sól i pieprz Przepis 1 Wieprzowinę kroimy na kawałki o wielkości około 2x2 cm. Oprószamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące. Tak przygotowane mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia. 2 Przekładamy mięso do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w plasterki do zrumienienia. Przekładamy ją także do garnka. 3 Całość
Kuchnia Bazyliisosu beszamelowego, jak dla mnie pycha, a następnym razem spróbuje innego przepisu. Składniki: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 6 płatów makaronu do lasagne 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1/2 szklanki bulionu 1 mała puszka pomidorów 100 ml pomidorowej pasaty 200 g sera mozzarella 200 g sera ricotta 150 g tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy przez(...)osolonej wodzie, ma on być al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez około 30 sekund, zalewamy bulionem i dodajemy mięso. Całość mieszamy i smażmy przez około 5 minut, dodajemy pomidory z puszki i pasattę pomidorową. Doprawiamy oregano, ostrą papryką, pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 mięsa, na to kładziemy
Delusional TrineDzisiaj na blogu pożywne danie na chłodne dni. Przygotowałam pęczotto w klimacie sosu bolońskiego, do którego dodałam młodą cukinię. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 młoda cukinia 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku ocet balsamiczny(...)łyżki olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów
Czerwień i błękitposypany żółtym serem - wszystko to zapiekane. Bardzo mi się spodobał ten pomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Autorowi bardzo dziękuję za urozmaicenie gotowania ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 500 g makaronu rigatoni 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 świeża czerwona papryka ok 200 g startego sera przyprawy - sól, pieprz, papryka w proszku, chili(...)osolonej wodzie ok 15 min, mieszając od czasu. Przygotować sos mięsny - c ebulę pokroić w kostkę i razem z czosnkiem podsmażyć na oleju. Dodać do tego mięso i dusić po przykryciem kilka minut. Przyprawić, dodać pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i pomidory z puszki. Wszystko przykryć i jeszcze dusić przez chwilę . Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką
pink envelopeśrednia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów ćwierć szklanki wody (lub więcej) pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki ćwierć łyżeczki ostrej mielonej papryki (lub więcej, według preferencji) sól pieprz oliwa lub olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Frankfurterki kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem(...)gotowania doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ja całość przed podaniem posypałam świeżym rozmarynem. Podobne przepisy: Leczo z kiełbasą, cukinią i papryką Pieczone leczo Leczo z habanero Leczo z mięsem mielonym Leczo z chorizo Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową Wegetariańskie leczo z oliwkami Leczo z papryką i kiełbasą Leczo z kiełbasą, papryką i fasolką szparagową Leczo z dynią
Kardamonovyopcji, m. in. w sosie chrzanowym, przepis pewnie pojawi się niebawem. Chyba, że okażą się straszną chałą… Wtedy w sumie również Was powiadomię. Składniki: 500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 łyżki musztardy 1 łyżka masła 1 łyżka
KardamonovyDziś przepis taki - jaki zawsze był w moim rodzinnym domu z małym dodatkiem mojego własnego wkładu. Nie byłabym bowiem sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie. Zapraszam:) Gołąbki - 70dkg mięsa mielonego - wieprzowego - 2kg białej, włoskiej kapusty - 1- 2 woreczki ryżu ugotowanego - średni słoiczek przecieru pomidorowego - duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona(...)raczej sparzamy kapustę. Kiedy liście będą się robić miękkie zdejmujemy ostrożnie po jednym i odkładamy do miski. Delikatnie ścinamy twarde końcówki każdego liścia tak aby nie uszkodzić żadnego. Mięso mieszamy z ryżem. Ja dodałam dwa woreczki ale jak lubicie mniej możecie dodać mniej ryżu albo po prostu więcej mięsa. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - dodajemy 3/4 do mięsa- resztę
Kuchnia Pełna Emocjidzisiejszy obiad postanowiłam zrobić coś z mięsa mielonego. Dawno nie było pulpetów, więc stwierdziłam, że dziś pora je przypomnieć. Na tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym nie miałam ochoty, więc trochę pokombinowałam i zrobiłam coś w stylu dania jednogarnkowego. Oprócz pulpetów znalazły się w nim warzywa takie jak marchewka, pietruszka, cebula i pora, oraz makaron. Danie w miarę lekkie, dobre(...)dzieci i dorosłych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na pulpety: ok. 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab) 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 60g serka topionego śmietankowego 0,5 łyżeczki majeranku sól pieprz czarny i ziołowy (po szczypcie) mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostałe składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora 0,5 cebuli
Waniliowe Improwizacjemleka 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 4g drożdży instant 1 jajko 2,5 szkl mąki pszennej SKŁADNIKI NA MIĘSO DO BURGERÓW (8sztuk): 1kg mięsa mielonego wołowego 1 żółtko 2 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżki natki pietruszki 1 cebula czerwona 1,5 szkl wody sól czosnkowa sól pieprz WYKONANIE: BUŁKI: 1. Wszystkie składniki umieszczamy(...)wyrośnięciu przerabiamy ciasto, formujemy 8 bułek, układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką, pieczemy na złoty kolor. MIĘSO: 1. Cebulę czerwoną kroimy na drobną kostkę. 2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce dokładnie wyrabiamy. 3. Formujemy 8 sznycelków, spłaszczamy. CAŁOŚĆ: 1. Bułeczki przecinamy na pół grilujemy. 2. Mięso także grilujemy
Dziś Ja gotujezmodyfikowany. Bazę stanowi makaron pappardelle, którego dotychczas nie znaliśmy. Jest rewelacyjny w smaku i strukturze. Polecamy do spróbowania. Składniki: -20 dkg makaronu pappardelle -30 dkg mięsa mielonego -15 dkg pomidorków koktajlowych -1 marchew -2 małe cebule -2-3 ząbki czosnku -5 dkg twardego żółtego sera -kostka bulionu warzywnego -4 łyżki koncentratu pomidorowego -200 ml wrzącej wody(...)bazylia -sól, przyprawa harissa, olej Marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, pomidorki na połówki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy posolone marchew i cebulę. Dodajemy mięso i podsmażamy 5-6 minut. W międzyczasie ścieramy ser. Na patelnię dodajemy pomidorki, czosnek i oregano. Mieszamy i podsmażamy 3-4 minuty. Do wrzącej wody dodajemy kostkę bulionu warzywnego, rozpuszczamy
Maminek kulinarnyparę opcji, m. in. w sosie chrzanowym, przepis pewnie pojawi się niebawem. Chyba, że okażą się straszną chałą... Wtedy w sumie również Was powiadomię. Składniki: 500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 ml bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 łyżki musztardy 1 łyżka masła 1 łyżka
Kardamonovyliście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 400 g kapusty 100 g ryżu 1 cebula 1 jako 2 ząbki czosnku sól pieprz mąka olej Sos: 1 litr bulionu warzywnego 400 g passaty(...)suszona 1. Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na małej ilości oleju. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Do większej miski przekładamy mięso, dodajemy do niego jajko, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę, startą na tarce kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ręcznie formujemy kotleciki, które przed podsmażeniem obtaczamy
kruche babeczkiłyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 czubata łyżka ketchupu łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz czosnek granulowany papryka słodka 2 łyżeczki musztardy francuskiej Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Dodajemy musztardę francuską i smażymy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy sól i pieprz. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Pomidory kroimy w dużą(...)tarce. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pomidorami. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i musztardą sarepską. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy warstwowo: roszponka, pieczarki, ogórki, ser, połowa sosu, mięso, sos, pomidory z cebulką, roszponka, pokrojone bułki. Dobra rada: Bułki najlepiej dodać tuż przed podaniem, wtedy nie namiękną od sałatki. Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkakotlety wyszły bardzo smaczne. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu. Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki 3-4 łyżki natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego 1 jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego sól(...)obierz oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie rozgrzej olej i podsmażaj warzywa przez 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do miski przełóż mięso, dodaj jajko, pozostałe składniki, przyprawy oraz usmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa może wydawać się rzadka. Następnie uformuj średniej wielkości kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Zdrowie na języku :Psól i pieprz Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Wodę po gotowaniu grzybów wykorzystujemy do ugotowania kaszy. Gotujemy ją według przepisu na opakowaniu. Ugotowane grzyby i mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Wyrabiamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, sól i jajka mieszamy. Dodajemy ciepłą(...)farsz i gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ. Zapraszam również na inne rodzaje podkarpackich pierogów: Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą
Trzeci talerzpietruszka, kawałek selera i pora, 5-6 większych ziemniaków, 3 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, większa szczypta lu bczyku. Składniki na pulpeciki: 20 dag mięsa mielonego z indyka, mniejsza starta marchew, 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub własnej kompozycji), jajko, około 3 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, łyżka suszonej natki. Dodatkowo: 2 pęczki(...)marchew obieram, kroję w kostkę. Inne warzywa obieram. Wszystko wkładam do garnka zalewam wodą, zagotowuję. Gotuję około 25-30 minut (do miękkości) z dodatkiem przypraw. W międzyczasie przygotowuję pulpeciki: Mięso dokładnie łączę z marchewką, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Wyjmuję pora, selera oraz pietruszkę, wrzucam mięso, gotuję kolejne 20 minut. Warzywa łączę z odrobiną zupy, koperkiem oraz śmietanę, miksuję
JejKuchniapolubią to danie😊 Składniki: Ciasto naleśnikowe: maka pszenna 2 szklanki, maka pełnoziarnista 2 szklanki, woda 3 i 1/4 szklanki, olej 1/4 szklanki, sol szczypta, Farsz: mięso mielone wołowe 350g, fasolka czerwona pół puszki, cebula czerwona 1 szt, kukurydza pół puszki, pomidory z puszki 1 szt, papryka czerwona 1 szt, czosnek 3 ząbki(...)dodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników zrobiłam 9 naleśników. Cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojon ą w kostkę czerwon ą paprykę, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Farsz co jakiś czas należy
kulinarne odsłony patiZupa idealna na jesienne i zimowe wieczory. Mocno rozgrzewająca i sycąca. Po miseczce tej zupy nikt nawet nie spojrzy na drugie danie :) Składniki: - 500 g mięsa mielonego z łopatki - 2 papryki: żółta i czerwona - ogórek szklarniowy - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 średni ketchup pikantny - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz, chilli(...)kostka rosołowa wołowa - 2 litry wody Wodę wlewam do garnka, dodaję kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie, gotuję na małym ogniu. Na patelni mocno rozgrzewam odrobinę oleju, podsmażam mięso na dużym ogniu aż przestanie być surowe. Wrzucam mięso do garnka. Na patelnię wlewam łyżkę oleju, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Czekam aż cebula się zeszkli
Cook&LoveSKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 1 mała cukinia 1/2 część bakłażana 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pierz, papryka do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 kostka warzywna ( naturalna ) 2 łyżki oleju(...)PRZYGOTOWANIE : W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy
Kulinarne Fantazje Mariolijajkiem SKŁADNIKI : 1 duży pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka 250-300 ml soku z buraków 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku pulpeciki: 300 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki posiekanego koperku sól, czosnek i pieprz do smaku do podania: ugotowane młode ziemniaczki ugotowane jajka koperek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy(...)gotujemy 5 minut.. Botwinkę - cały pęczek kroimy drobno, dodajemy do warzyw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - gotujemy 15 minut, po czym dolewamy sok z buraków. Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Formujemy niewielkie klopsiki. Do gotującej się botwinki wkładamy klopsiki i gotujemy około 10 minut. Botwinkę podajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBurgery są rewelacyjne. Delikatne indycze mięso z wyrazistymi przyprawami i suszonym pomidorami smakuje idealnie. Polecam z sosem z dodatkiem wędzonej papryki. 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 jajko 1 kajzerka namoczona w wodzie Sól Pieprz Olej o smaku pomidora, bazylii(...)łyżka majonezu 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 0,5 łyżeczki wędzonej papryki Sól Pieprz Cebulę oraz suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy je z mięsem. Do mięsa dokładamy również odciśniętą kajzerkę, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – węgierską, bazylię i ostra paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Mięsną masę dzielimy na 4 części
VioletoweKucharzenieSzybkie i smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo często je przyrządzam, nie wymagają tyle pracy co tradycyjne gołąbki. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 1 mała kapusta pekińska 1 kajzerka 0,5 szklanki kaszy manny 3 jajka mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu vegeta olej 2-3 łyżki mąki pszennej kilka łyżek śmietany(...)Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, solimy vegetą, odstawiamy na pół godziny żeby kapusta puściła sok, odciskamy z nadmiaru soku. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa i kapusty, wbijamy jajka, wsypujemy kaszę manną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.Przek
Bajeczna KuchniaSkładniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę. Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto(...)dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek i tniemy go na 2-3 cm krążki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Mięso zmielić połączyć z cebulą dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Z krążka formujemy placuszki i nakładamy farsz z mięsa, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski wrzucamy na osoloną , wrzącą
magiczna kuchnia Kasi