mięso mielone - 23354 przepisów (strona:521/1557)

Pulpety z dynią 188

dodatek do pulpetów. Robiłam je pierwszy raz i wyszły super, delikatne, w pysznym warzywnym sosie, mniam! :) Składniki na ok. 5-6 porcji: (Inspiracja: " Smaki ogrodu ") Pulpety: 500 g mielonego mięsa wieprzowego ok. 400 g obranej dyni 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz, pieprz ziołowy  Sos: 2 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera

Simply Food
Ryż z mięsem, serem i pieczarkami 174

posmakuje Wam ten ryż. Smakiem przypomina właśnie farsz na gołąbki. Do takiego risotto wystarczy sałatka, ewentualnie jakiś sos np. pieczarkowy lub pomidorowy i obiad gotowy :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (łopatka lub szynka) 1 szklanka suchego ryżu 1 duża cebula 6-7 pieczarek garść tartego żółtego sera sól, pieprz majeranek Sposób wykonania: 1. Ryż zalać 2 szklankami wody, gotować(...)trochę oleju, wsypać ryż i chwilę smażyć i mieszać, następnie dodać gorącą wodę, trochę soli i gotować do miękkości, aż płyn zostanie wchłonięty. Wtedy ryż będzie bardziej sypki. 2. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni. 3. Na patelnię dodać posiekaną cebulkę, zrumienić na łyżce oleju. Gotową cebulę przełożyć do mięsa. 4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce, również

Kuchnia domowa Ani
Zraziki z pieczarkowym nadzieniem. 139

obiad przygotowywałam między innymi sos pieczarkowy i okazało się, że przesadziłam z ilością pieczarek. Trzeba było je wykorzystać i tak powstały te pyszne zraziki. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego 2-3 marchewki z rosołu 1/3 szkl. wody 1 jajko 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte 2 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki masła klarowanego bułka tarta(...)drobną kostkę, zeszklić na maśle, pieczarki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli usmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, bułki, przyprawy i zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze wyrobić, odstawić na 2-3 godz.(albo na noc), z wyrobionego mięsa formujemy zrazy

Kuchnia Beaty
Spaghetti z indykiem. 186

mięsem z indyka w sosie pomidorowym. Do tego dania użyłam wyśmienitych przypraw Plenus . Wszystkich zainteresowanych przyprawami zapraszam na stronę internetową - https://www.galeriaherbat.pl/category/przyprawy-mieszanki . Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 700 g sosu pomidorowego z puszki lub swojego 1 łyżka domowej vegety 1 łyżka  suszon ych pomidorów z  bazyli ą i czosnkiem Plenus 1 łyżka(...)sól, pieprz, szczypta chili do smaku makaron do spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente. Masło roztapiamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy, mięso z indyka, przyprawy i dobrze mieszamy.Dusimy na małym ogniu aż mięso lekko zmięknie. Następnie dodajemy sos pomidorowy i co jakiś czas mieszając dusimy do całkowitej miękkości mięsa.Na samym końcu

Sama słodycz i szczypta chili
Klops z jajkiem i szpinakiem 182

przepyszny i co roku nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jakby było mało, to oprócz tego, że super smakuje to rewelacyjnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania:  5 jajek(...)ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę i smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę

Pobite gary Barbary
Halloween'owe tagliatelle 161

każdym wieku, znakomicie wpisując się w klimat „święta duchów” ;) Mięsny sos pomidorowy pochodzi z mojego przepisu na spaghetti bolognese. Składniki (na ok. 4-6 porcji): Sos: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego, wołowo-wieprzowego lub z indyka) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka (najlepiej czerwona) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pół łyżeczki cukru (jeśli(...)Dodatkowo: 300-350 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem kilka kulek mini mozarelli (2 lub 1 przekrojona na pół/na porcję) kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Sos: Na patelni smażymy mięso na niewielkiej ilości oliwy (lub jeśli wolicie – oleju). Kiedy zacznie się rumienić dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, posiekaną drobno cebulkę i oregano. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy pomidory

MyCookBook.pl
Pulpety z indyka z marchewką 150

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki kaszy manny mąka pszenna  papryka słodka, vegeta sól, pieprz sos: 1 cebula 2 łyżki oliwy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ew. vegeta Wykonanie: Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy(...)minut. W tym czasie  obieramy marchewkę, ścieramy na grubych oczkach na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy marchewkę, cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy kaszę manną, przyprawiamy. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kuleczki wrzucamy do rondla i dusimy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy

magiczna kuchnia Kasi
Musaka – grecka zapiekanka 35710

Mussaka to zapiekanka, danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, bo przygotowana bardziej po polsku :) ale jest tak samo pyszna :) 500g ziemniaków 2 bakłażany 400g mięsa mielonego 1 cebula 5 pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny tymianek 2 jajka 1 szklanka śmietany 150 sera feta Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry, obsypać solą i odstawić, żeby(...)patelni tylko tak, aby lekko zmiękły, nie przyrumieniać. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z czosnkiem. Dodać mięso i lekko poddusić. Pomidory sparzyć, o obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w plasterki i odłożyć, a resztę w kostkę. Dodać do mięsa i smażyć, aż pomidory zaczną się rozpadać. Przyprawić

https:KKuchniaMniam
Klops z jajkiem i szpinakiem 156

Składniki: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 7 jajek, 25 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dag fety, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki tartej bułki, łyżka estragonu, sól, pieprz Sposób przygotowania: 5 jajek gotujemy na twardo. Szpinak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i podsmażamy na maśle z dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę około 10 minut. Dorzucamy pokruszoną fetę(...)smażymy jeszcze około 5 minut. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do mięsa dodajemy cebulę, 2 surowe jajka, tartą bułkę, estragon. Mięso wyrabiamy ręką. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy 1/3 mięsa. Na środku wykładamy połowę szpinaku na całej długości keksówki. Następnie układamy 5 obranych jajek tworząc wężyk

Pobite gary Barbary
Domowe Snack Wrap jak z McDonald's 8053

sałata lodowaketchupmajonezśmietana 18% (opcjonalnie)ok. 100 g żółtego seraDomowe Snack Wrap z McDonald's - Sposób przygotowania:Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie "rozwałkowujemy w rękach" tworząc podłużne kotleciki**. Następnie(...)pomocą wałka kuchennego), dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)***.Sałatę lodową drobno siekamy.  Żółty ser kroimy w słupki. Majonez mieszamy ze śmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę

Słodka Strona
ZUPA KLOPSIKOWA TZW. KWAŚNY KLOPS 527

zachęcam do wypróbowania przepisu :) Ta  prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Szczególnie popularna jest w okolicach Brodnicy. W wielu  domach przygotowywana z mięsa wieprzowego i drobiowego z ziemniakami, jako jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z liściem  laurowym i zielem angielskim a ziemniaki osobno. Następnie ziemniaki wykładano(...)warzyw i razem z ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona octem, sokiem z cytryny, a u niektórych sokiem z ogórków kiszonych i zabielona śmietaną. Dla mnie - mistrzostwo świata! Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 6 niedużych ziemniaków 2 marchewki 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 3 łyżeczki mąki 3 łyżki śmietany (18%) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka

Walijskie Pichcenie
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 214

wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 mała cebulka 3-4 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełko, umyte i obrane warzywa. Gotujemy 30 minut. Między(...)czasie przygotowujemy klopsiki. W misce z mielonym mięsem dodajemy jajko, obraną cebulkę, bułkę tartą, sól, pieprz. Formujemy małe kuleczki i delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy do rosołu 10 minut przed zakończeniem gotowania. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie dodajemy do miseczek z rosołem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pyszna zapiekanka makaronowa 331

pieczarkami , a teraz zachciało nam się z  mielonym mięsem. Początkowo miałam dodać pieczarki, ale w ostatniej chwili nie dodałam i zamieniłam je na suszone pomidory, co okazało się krokiem wyśmienitym:) Składniki na 2 porcje: * 150 g makaronu  pełnoziarnistego - dałam świderki * cebula * 250 g mięsa mielonego * kilka plasterków sera żółtego * 1/2 opakowania sera pleśniowego typu lazur * kilka(...)pomidorów suszonych w oliwie * ząbek czosnku * przyprawy * zielona cebulka Drobno pokrojoną cebulę wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy spod pomidorów, chwilkę przesmażyłam, dorzuciłam mięso, dodałam wyciśnięty czosnek i przyprawy. W międzyczasie włączyłam piekarnik na 180*C oraz ugotowałam makaron krócej niż do bezpośredniego spożycia  - jakieś 6 min. zamiast 9. Odcedziłam, wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, wlałam 2 łyżki oleju

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pulpety w maślanym sosie pomidorowym 186

ochotę na coś innego. Dawno już nie robiłam ich w sosie pomidorowym, dlatego postanowiłam wrócić do tego przepisu, ale nieco go podkręciłam, dodając jeszcze masło. Wyszło pysznie! Składniki: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 passata pomidorowa 2 łyżki masła 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 1 jajko 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka(...)łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1.   W misce łączymy ze sobą: mięso, 1 łyżeczkę soli, oregano, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i kaszę mannę. 2.   Masę wyrabiamy przez kilka minut rękami. Jeśli będzie zbyt rzadka, można

Prosto z Kotła
Tarta bolońska 80

jest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu.  Na ciasto: * 20 dkg mąki * 2 żółtka * 10 dkg masła * szczypta cukru * 1/3 łyżeczki soli Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 czerwona cebula * 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów  * 1/2 papryki * 150-200 ml śmietany 30% * 2 jajka * garść żółtego sera startego * sól, oregano i bazylia Z podanych(...)ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy. Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.  Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.  Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto

Pieprzyć z Fantazją

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję