mięso mielone - 22854 przepisów (strona:530/1524)

Gołąbki bez zawijania 71

pracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! Gołąbki bez zawijania 400 g kapusty białej 400 g mięsa mielonego 100 g ryżu białego 500 g przecieru pomidorowego 300 ml bulionu warzywnego ((można zastąpić gorącą wodą)) 2 jajka 1 duża cebula przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka, zioła(...)części. Możesz też zetrzeć na tarce. Pokrojoną kapustę dodaj do cebuli i zalej gorącą wodą. Gotuj 15 minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety. Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym

Przepisy na widelcu
Zupa curry z klopsami z indyka 120

wytrzymałam musiała mnie poczęstować. bardzo dobre, jeśli lubicie curry to zachęcam do wypróbowania. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno. Czosnek przecinać przez praskę. Do miski wrzucić mielone mięso z indyka, dodać kolendrę, czosnek, 1 łyżkę sosu rybnego. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Uformować małe klopsy. W garnku smażyć pastę curry z odrobiną wody około

Kuchnia Pokoleń
Zupa porowa z klopsikami 172

ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku 2 l bulionu drobiowego natka pietruszki Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 50 g startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)dodajemy przecier pomidorowy i wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ). Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy. W tym czasie przygotowujemy pulpety: Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C. Do zupy wkładamy

R'n'G Kitchen
Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem 104

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Gołąbki z kaszą jęczmienną, ryżem i mięsem Składniki: Młoda kapusta – 1 główka Ryż – 200g Kasza pęczak – 100g Mięso mielone drobiowe – 500g Marchew – 1 sztuka Cebula – ½ sztuki Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – ½ pęczka Masło – 1 łyżka Sól, pieprz, oliwa Składniki – sos pomidorowy: Przecier pomidorowy (passata) – 1 szklanka Masło(...)masła. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekaną cebulkę i startą na grubych oczkach marchewkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki – cebulę, marchewkę, kaszę, ryż i mięso. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na liściach układać farsz i zawijać gołąbki. Następnie ułożyć je w naczyniu do zapiekania, zalać 1 szklanką bulionu

Kuchnia Bon Appetit
Gołąbki pieczone w piekarniku 262

smaku przepyszne- wystarczy tylko ułożyć na blaszce, zalać sosem i piec 1,5 godziny :) Polecam też moje gołąbki bez zawijania- z kapustą w środku Składniki: 1,4 kg mięsa mielonego, 2 woreczki ryżu (po 100g), 1 młoda kapusta, 2 jajka, 1 duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz. sos: 2 x sos pomidorowy Passata 500g- kupiony tutaj(...)wodą i obgotowujemy, przekręcając- tak by liście ładnie odchodziły. Ściągamy po kolei liście z kapusty. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do mięsa dodajemy ostudzoną cebulkę, ryż oraz wbijamy jajka, dodajemy czosnek drobno posiekany, sól i pieprz. Mieszamy mięso. Z liście wycinamy stwardniałe części. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy- najpierw liść

Aga w kuchni
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 160

Przygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2  woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.  Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy. Gotujemy przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
Gołąbki z kaszą jęczmienną 177

dobrym sposobem na "przemycenie" kaszy - do naszego jadłospisu. Ci którzy za nią nie przepadają - zapewniam, że polubią ją w tej wersji. (15 małych sztuk) kapusta Farsz: 500g mięsa mielonego 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej (suchej; najlepiej średniej) 1 jajko sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 łyżki(...)małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Kaszę jęczmienną zalać wrzątkiem i odstawić, aż woda wystygnie. Odcedzoną kaszę wymieszać z mięsem i jajkiem. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty

Di gotuje
Najprostsze spaghetti bolognese 204

idealną konsystencję sosu i są po prostu smaczniejsze od takich z puszki. Poza sezonem tylko puszkowe, za normalne przepłacimy, a i tak nie będą smaczne. Składniki: - 500g dowolnego mięsa mielonego - paczka makaronu spaghetti - dwie duże cebule - sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych) - nieco tłuszczu do smażenia - 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego - sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie - żółty(...)minut różnicy pomiędzy gotowością makaronu i sosu, ale nie stanowi to jakiegoś wielkiego problemu. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mięso i czekamy, aż się usmaży. Na tym etapie przyprawiamy całość solą (lub vegetą, jak kto lubi) i pieprzem. Podczas gdy mięsko z cebulą się smażą, musimy sparzyć pomidory i obrać

Kulinarne zapędy Kokosa
Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki 74

bardzo ciepła woda, taka około 60 C ( wody tak około niepełnej szklanki, ale lepiej dolewać stopniowo podczas wyrabiania) 1 żółtko 1 łyżeczka soli farsz: 0,5 kg surowego mielonego mięsa, wieprzowego z łopatki ( może być wołowina lub baranina) pół pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 2 płaskie łyżeczki, gruzińskiej przyprawy „chmieli suneli” 1 szklanka(...)tyle żeby swobodnie pływały. Jak wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze około 3 minut, następnie odłów łyżką cedzakową, krótko zahartuj zimną wodą, szybko, żeby nie wystygły. Serwuj gorące, posypane, świeżo mielonym pieprzem z kwaśną śmietaną obok. Najładniejsze talerze do serwowania, znajdziesz w naszym sklepie www.CentrumZielonyOgrodnik.pl . Smacznego! Artykuł Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Gołąbki 524

Składniki (na 5 porcji – 10 gołąbków) - 200 g ryżu białego, - kapusta włoska (ok. 1,5 kg) - duża cebula (ok. 250 g), - 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20 g), - mięso mielone z szynki wieprzowej (ok. 500 g), - 3 ząbki czosnku, - 5 łyżek natki pietruszki (ok. 20 g), - 1,5 l wywaru warzywnego np. z domowej kostki rosołowej, - 3 łyżki(...)kapusty wkładamy do posolonego wrzątku i stopniowo wyjmujemy zewnętrzne liście. 4. Z podgotowanych liści wycinamy gruby nerw. 5. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. 6. Łączymy przestudzony ryż z mięsem, podsmażoną cebulą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki, majerankiem, szczyptą soli i pieprzu. 7. Na środek liścia kapusty nakładamy nadzienie, zbieramy boki do środka i zwijamy w rulon

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 141

bakłażanów, pomidorów oraz pieczone ziemniaczki. Ziemniaki świetnie smakowały z popularnym tam sosem tzatziki. Typowym, greckim daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem(...)obslugiwała (a własciwie była to gospodyni domu przy którym była restauracyjka) podała nam jeszcze słodkie, pyszne ciasto - podobne do polskiego ciasta drożdżowego. Chciałam jeszcze zauważyć, że jak będziecie mieli okazję wybrać się do greckiej restauracji i podadzą Wam przed waszymi, zamówionymi już daniami jakąś przystawkę - nie jest ona bezpłatna :) Jest to tzw. wymuszony napiwek, zatem po skończonej konsumpcji zostanie

MintTaste
Charakterystyka kuchni niemieckiej i litewskiej 153

dużą ilość dań mięsnych przede wszystkim kiełbasy, kiełbaski i szynki. Najpopularniejszym daniem w Niemczech oprócz białej kiełbasy są również knedle . Najczęściej farsz składa się tylko i wyłącznie z mięsa mielonego czy wieprzowego. Ponadto bardzo często na niemieckich stolach znajdziemy golonkę z kapustą czy też zupę piwną z kluseczkami. Kuchnia ta uważana jest za tłust i ciężką. Niemcy dużą uwagę(...)każdego obiadu musi mieć piwo, wtedy obiad będzie pełny. Napój powinien być odpowiednio schłodzony i gorzki. Do najpopularniejszych niemieckich piw zaliczamy Bock, Pilsner czy Lage. Jeżeli jesteś miłośnikiem ryb, mięsa, zup czy piwa to ta kuchnia jest idealna dla Ciebie. Natomiast kuchnia litewska charakteryzuje się ona zdrowymi potrawami, jest smaczna i syta. Każdy może zjeść coś co go zainteresuje

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery wołowe 126

Składniki (na 1 porcję) - 100 g mielonej wołowiny np. z udźca, - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - 2 bułki grahamki (ok. 100 g), - liść sałaty lodowej (ok. 40 g), - 2 plastry pomidora (ok 40 g), - ogórek kwaszony (ok. 30 g), - 4 łyżeczki musztardy (ok. 40 g), - 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g), - 2 łyżeczki(...)przyprawy: zioła prowansalskie, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 2. Kroimy drobno natkę pietruszki. 3. Łączymy mięso mielone z cebulą, natką pietruszki, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 482

bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować: Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 32 cm x 22 cm około 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi selera naciowego (około 150 g) 1 cebula (około 100 g) 100 g sera żółtego(...)łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku do smaku sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut. Tak żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję

Uwaga Babcia Gotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną i papryką 139

szkl kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 papryka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego główka kapusty na sos puszka pomidorów krojonych pół papryki 150 ml śmietany 50 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz ziołowy szczypta bazlii 2 ząbki czosnku Kapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować(...)wody i wystudzić. Kaszę ugotować w 3 szkl wody , z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny. Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać. Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania