mięso mielone - 22854 przepisów (strona:535/1524)

Klopsiki 112

razem postanowiłam zrobić coś z mięsa mielonego, ale nic z dań, które przygotowywałam do tej pory. Owszem były duże klopsy, ale w zupełnie innym wydaniu. Nie ukrywam, że w efekcie chciałam uzyskać klopsiki podobne do znanego mi już smaku. Myślę, że nie tylko mnie w szale zakupów zdarzyło się coś zjeść w tym markecie (z własną gastronomią). Wiadome jest(...)ludziom smakuje. Klopsiki okazały się lepsze, niż przypuszczałam. Mój mąż stwierdził, że są równie dobre jak w ..., a nawet lepsze, bo bardziej mięsne :) Składniki na klopsiki (około 24 sztuki): mięso wołowo - wieprzowe 500 g cebula ząbek czosnku (opcjonalnie) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki natki pietruszki jajko sól pieprz mąka Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni

Karola gotuje
Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko 145

Sekret tego dania tkwi w długim duszeniu oraz odpowiednim doborze mięsa.    Będziesz potrzebować 4 solidne porcję  Farsz Mięso  mielone wołowo-wieprzowe - 500 g Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny(...)Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach. Etap II – Mięso Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie obsmaż mięso zajmię Ci to więcej czasu ale uwierz efekt jest tego

Wylizany Rondel
Fit lasagne z cukinią 182

smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :) Dlatego smacznego! :) Składniki: - 3 spore cukinie - pół kilograma mięsa mielonego z indyka - puszka pomidorów - duża cebula - 6 ząbków czosnku - 100 g mozzarelli - oliwa z oliwek - oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra (nie podaję proporcji przypraw i ziół, dajcie(...)stron mieszanką przypraw i oliwy. wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 7 minut.  Cebulę i resztę czosnku siekam i szklę na łyżce oliwy. Dokładam mięso z indyka, zwiększam ogień (aby mięso nie ugotowało się, a ładnie podsmażyło). Gdy mięso jest już gdzieniegdzie złote dodaję pomidory z puszki, słuszną porcję ziół i sól oraz pieprz

Cook&Love
Krokiety z farszem z indyka. 193

platin . Zapraszam :)   Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej 3 jajka szczypta soli 1.5 szklanki mąki Składniki na farsz : 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku 1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu   1 łyżka oregano od Skworcu   szczypta pieprzu zielonego od EcoBlik(...)ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano aż do wykończenia ciasta.Porcje ciasta możecie zwiększyć. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lekko zrumieniamy, następnie dodajemy mięso i przyprawy, smażymy aż mięso zmięknie. Po usmażeniu lekko blendujemy mięso. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu.Lekko składamy boki do środka a następnie zwijamy w rulon. Krokiety moczymy

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z grzybami 176

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Grzyby - to przepyszne urozmaicenie tradycyjnych gołąbków. (10 sporych sztuk) kapusta Farsz: 350g mięsa mielonego 300g grzybów 1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory(...)małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Oczyszczone grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek

Di gotuje
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 174

klopsikami Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki ciepłej wody 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół(...)robimy zagłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy połową szklanki wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilka minut, następnie zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy klopsiki: mięso mieszamy z jogurtem, koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem

Kuchnia w szuwarach
Oszukane gołąbki z jarmużem 188

pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem.   Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól(...)oleju do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę

Kulinarny Pamiętnik
Pulpeciki w sosie cygańskim 170

samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie... Składniki : 1/2 kg pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej(...)objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto - wyłożyć na talerz Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać w bułce i smażyć na rumiano (przyrządzić je wg. przepisu na pulpety ) Do płaskiego garnuszka wlać około 2,5 szklanek wody

Proste Potrawy
Grecka faszerowana papryka - niech ktoś zatrzyma wreszcie świat. 132

mięsa mielonego wieprzowo - wołowego pół kostki fety (Favita) 1 torebka ugotowanego ryżu cebula 150 g śmietany 18% pół słoiczka oliwek (w oryginalnym przepisie były zielone, ja jednak pod ręką miałam czarne) 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano natka pietruszki oliwa z oliwek sól pieprz   Do miski wrzucam po kolei: mięso mielone, drobno pokrojone 3 ząbki

Brzuszki Łakomczuszki
Domowy burger wołowy 106

nadaje się przerośnięty tłuszczem antrykot, łopatka, rostbef i rozbratel. Wołowinę na burgery najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić. Mięso na burgery mielić przez sitko o dużych oczkach, wtedy burgery będą bardziej miękkie i soczyste. W zasadzie mięso wołowe nie potrzebuje dużej ilości przypraw, wystarczy sam pieprz i sól. U mnie jednak burger dodatkowo przyprawiony jest kolendrą i pieprzem cayenne(...)zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem. Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki. Zbyt drobnym sitkiem lepiej nie mielić, gdyż mięso po usmażeniu może być twarde i mało soczyste. Do mięsa dodać żółtko i wszystkie przyprawy oprócz soli. Mięso wymieszać krótko dłonią, aby nie stało się zbyt zwarte i odstawić

Kuchcik gotuje
Ciasto cheeseburger 257

Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Farsz: 0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowe) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz 3-4 ogórki konserwowe kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki(...)ciasta *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz mięsny. Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek i podsmażamy jeszcze przez chwilę *** *** Farsz mięsny przyprawiamy do smaku

Blog z Apetytem
Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą 108

zajadał. Jeżeli Wam posmakuje, przygotuję na pewno kilka innych wersji, z użyciem nieco innych składników Smacznego! Zobacz też: Przepisy na pierś z kurczaka Karkówka z pieczarkami Cukinie faszerowane mięsem mielonym Przepis na pierś z kurczaka nadziewaną mozzarellą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 piersi z kurczaka 2 opakowania sera mozzarella pół słoika suszonych pomidorów(...)mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w paski. Piersi z kurczaka oprószamy z obu stron bazylią, solą oraz pieprzem. 3 Do kieszonek wkładamy kawałki mozzarelli oraz suszone pomidory i wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. 4 Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, aby ser się przyrumienił i pieczemy kolejne 15 minut. Łączny czas pieczenia

Kuchnia Bazylii
Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem 151

gofry były bardziej chrupiące.) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g szpinaku (świeży lub mrożony) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Farsz 200 g mięsa mielonego wieprzowego pół papryki średnia cukinia średnia cebula ok. 200 g czerwonego pesto pomidor malinowy ząbek czosnku olej/oliwa do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak podsmażamy na patelni(...)przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Farsz Na patelni z odrobiną oleju/oliwy (2-3 łyżki) podsmażamy mięso z dodatkiem czosnku i odrobiną soli. Robimy to na mocniejszym ogniu przez ok. 2-3 min. cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i dodajemy uprzednio pokrojoną cebulę, paprykę i cukinię. Podsmażamy

Pyszny Duet
KOTLETY Z WĄTRÓBKĄ I PIECZARKAMI (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 252

syte kotlety z wątróbką i pieczarkami smakują zarówno małym, jaki dużym więc polecam serdecznie Składniki na kotlety z wątróbką i pieczarkami: 200 g wątróbki drobiowej 400 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 60 g cebuli 2 ząbki czosnku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony ulubione przyprawy np. papryka, zioła prowansalskie , bazylia 50 g tłuszczu do smażenia(...)była mniej wyczuwalna. Cebulę obrać, drobno pokroić a następnie zeszklić na odrobinie rozgrzanego tłuszczu. Pieczarki obrać lub oczyścić a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mięso zmielić i wymieszać z przygotowaną wątróbką, cebulą, obranym i wyciśniętym czosnkiem, pieczarkami oraz jajkiem i ulubionymi przyprawami. Opcjonalnie można dodać jakąś zieleninę. Polecam natkę pietruszki choć wiem, że nie wszystkie dzieci lubią

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania