mięso mielone - 22854 przepisów (strona:513/1524)

Kurczakburgery McDonald 1040

chili mąka  jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia Kurczakburgery - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy.  Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki*. Obtaczamy w mące. Płatki(...)pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wszystkie kotlety maczamy w jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)**. Każdą bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego kurczaka, na niego dajemy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili, a następnie

Słodka Strona
Klopsiki w sosie słodko kwaśnym 274

swoim miejscu…Małżonek miał szczęście, bo czekały na niego mięciutkie klopsiki i wysprzątana kuchnia. Chyba dostanę medal! Klopsiki w sosie Składniki: 4-6 porcji 800 g mielonego mięsa, wieprzowo wołowego 1 łyżka świeżego imbiru, utartego 1 mały czosnek solo sól i pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki masła do smażenia Sos słodko kwaśny 1 puszka ananasa, ok.400(...)łyżeczka suszonych płatków chili szczypta kajeńskiego pieprzu 2 bataty garść świeżej kolendry 1 łyżka oleju Przeciśnij czosnek przez praskę. Obierz i zetrzyj imbir na tarce. Wymieszaj z jajkiem mielonym doprawiając solą i pieprzem. Formuj okrągłe klopsiki, niezbyt duże. Zrumień na maśle. Nie smaż za długo. Klopsiki mają jedynie zachować kształt, a dogotują się w sosie. Szalotki i czosnek obierz

codojedzenia
gołąbki w sosie pomidorowym 104

Pyszne i proste w przygotowaniu domowe gołąbki według tradycyjnego przepisu. Koniecznie wypróbujcie!   składniki:   1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 pełne łyżki bułki tartej 1/3 szklanki wody sól, pieprz mała główka liści białej kapusty 100 g koncentratu pomidorowego   300 ml wody lub bulionu wykonanie: W dużym garnku zagotowałam wodę, do wrzącej ostrożnie włożyłam(...)której wcześniej wycięłam głąb i obgotowywałam całą główkę przez około 25 minut. Kapustę podzieliłam na liście i z każdego odcięłam zgrubiałą część nerwu.  Do miski przełożyłam zmielone mięso, dodałam jajko, tartą bułkę i 1/3 szklanki wody, doprawiłam solą i  pieprzem. Całość wymieszałam i wyrabiałam przez około 5 minut.  Rozłożyłam liście - po dwa na jeden gołąbek

babka w formie
PULPETY Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 110

Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszne, wiosenne i lekkie danie obiadowe. Delikatne pulpety z mięsa z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym. Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. SKŁADNIKI: PULPETY: 500 G MIĘSA MIELONEGO Z INDYKA 1 ŚREDNIA CEBULA LUB 2 MALE 1 ŁYŻKA ZIMNEJ WODY 1 JAJKO 1 MAŁA CZERWONA PAPRYKA 1 ZĄBEK CZOSNKU GARŚĆ KOPERKU OLEJ DO SMAŻENIA(...)PUSZKI POMIDORÓW OLEJ DO SMAŻENIA 1 ŚREDNIA CEBULA 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ŁYŻECZKA SUSZONEGO TYMIANKU LUB PARĘ GAŁĄZEK ŚWIEŻEGO 1 ŁYŻECZKA OREGANO SOL I PIEPRZ DO SMAKU WYKONANIE: MIĘSO PRZEŁOŻYĆ DO MISKI DODAĆ DO NIEGO POKROJONA W DROBNA KOSTKĘ CEBULE, PAPRYKĘ, STARTY CZOSNEK I POSIEKANY KOPEREK. NASTĘPNIE DO MISKI WBIĆ JAJKO, DODAĆ WODĘ I DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU

Pani M - kuchnia smakowita
Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym 492

gotowanej, podane z pysznym, kremowym sosem chrzanowym. Możemy je podać z ziemniaczkami, kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam! Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym Składniki na 6 sztuk: 500g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 1 cebula 1 czerstwa bułka namoczona w szklance mleka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 6 jaj ugotowanych na twadro(...)śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki tartego chrzanu przyprawy: sól, pieprz łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. Mięso przepuszczamy przez maszynkę z bułką i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, świeżą natką. Dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Mięso schładzamy minimum godzinę w lodówce. Każde ugotowane jajko obkładamy mięsem (najlepiej

Smak mojej kuchni
Pulpeciki z batatami w sosie słodko - ostrym 157

danie nabrało charakteru, bo najwyraźniej właśnie tych dwóch przypraw potrzebowało, aby stać się daniem wyśmienitym. Zróbcie a nie pożałujecie.     Dla 2 osób: 250 g mięsa mielonego wieprzowego 3 łyżki ugotowanego ryżu 1 szklanka pasaty pomidorowej 1 średni batat (około 250 g) 3/4 szklanki bulionu wołowego (może być z kostki) 1 jajko 1 cebula 3 ząbki(...)rodzynek 1/2 łyżki brązowego cukru 1 plaska łyżka miodu 1/4 łyżeczka papryki chili 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki oleju sól, pieprz   Mięso włożyć do miski, dodać ryż, jako, połowę posikanej cebuli, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, kmin rzymski, cynamon, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiać dłonią przez kilka minut, aby się związało

Jadło i czytadło
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pomidorami 112

Ziemniaki zapiekane z mięsem, pomidorami i serem. Świetna propozycja na dobry obiad dla całej rodziny! Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 800 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 3 małe pomidory, puszka pomidorów krojonych, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, łyżka suszonej bazylii, łyżka oregano, szczypta soli i pieprzu ziołowego, łyżka masła, 200 g sera żółtego Przygotowanie(...)obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w około

Lena Gotuje
Burrito alla studio kulinarne The Plate 149

Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym. Składniki na 4 burritos: 4 szalotki drobno posiekane ząbki czosnku przetarte przez praskę pół kilo mięsa mielonego np. z indyka 100 ml czerwonego wina limonka po łyżeczce kuminu, chili, mielonych ziaren kolendry i pieprzu 2 łyżki papryki wędzonej kilka gałązek świeżego tymianku puszka pomidorów 100 gram(...)jogurtu greckiego sok z połówki limonki i otarta skórka 1/3 pęczka drobno posiekanej kolendry   Przepis na burrito Na patelni zeszklić szalotkę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i podsmażać kilka minut. Po chwili wlewamy czerwone wino i dusimy kolejne kilka minut. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, wędzoną paprykę, pieprz świeży tymianek, pomidory i żurawinę. Dusimy pół godziny. Patelnie można przykryć kółkiem

Ugotowane pozamiatane
ZUPA POMIDOROWA Z PULPETAMI 355

Treściwa i bardzo smaczna zupa z mięsnymi pulpetami. Rodzaj mięsa dowolny od indyka po mięso wieprzowe, w sezonie używam pomidorów,które wcześniej sparzam i obieram ze skórki,poza sezonem pomidory z puszki.    Taką zupę robię w w większej ilości,zamykam w słoikach i mąż zabiera w trasę.Wybredny z niego człowiek i czasami już(...)pomysłu co mu przygotować by zjadł ze smakiem....tej zupki dawno mu nie robiłam wiec smakowała mu bardzo.Polecam serdecznie mój przepis. Składniki na pulpety:   500 g mielonego mięsa wieprzowego bądź drobiowego 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii bądź suszonej sól,pieprz   Składniki na zupę pomidorową: 1 l rosołu bądź

Niespełnione zdolności kulinarne
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 145

Smakowite gołąbki po Grecku to mieszanina mięsa,oregano,kaszy bulgur ,mięty i niesamowitego sosu , w którym zanurzamy na sam koniec gołąbki.Zrobiłam je pierwszy raz i pomyślałam dosłownie o " Raju" smaków.Jedząc je czułam słoność sera, słodko kwaśny smak sosu, pikantne nuty dość mocne papryczki chili i smak mięty z cytryną.Tak musi smakować "doskonałość".Polecam.    18 liści(...)samo ich sparzenie nie pomoże na smak i suchość liści , nawet gdy kupicie je gotowe.Piekarnik ustawiamy na termoobieg 190 stopni.Formę wyscielić papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Mielone mięso,połowę ilości cebuli dymki, pokrojonej w kostkę,większą czéść pokrojonej papryczki chili( użyjemy jej jeszcze dwa razy dlatego podzielcie ją na 3).,dużą szczyptę oregano, drobno

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 275

wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego - 500 g mięsa mielonego - 500 g pieczarek - 2 duże (lub 4 małe) cebule - 3 pomidory - kilka plasterków żółtego sera - ok. 2 łyżek oleju roślinnego (u mnie kokosowy) - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 jajko - słodka(...)Opcjonalnie: - chilli - przyprawa z suszonych pomidorów Pieczarki i cebulę obieramy, po czym kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym ląduje nasza cebula, a po jej zeszkleniu mięso. Przyprawiamy łyżką słodkiej papryki, ostrą według uznania, łyżeczką czosnku, bazylii i oregano, oraz solą i pieprzem do smaku. W zasadzie to wszystkim na oko, ale z grubsza tyle wychodzi ;) Opcjonalnie

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa klopsowa z boczkiem 131

litra wody 1 marchewka Kawałek pora 1 pietruszka (korzeń) Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki octu 10% Sól Pieprz(...)Warzywa na wywar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyciągamy i kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z posiekaną połową cebuli, jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki. Wkładamy je do wywaru. Boczek oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy

VioletoweKucharzenie
Warstwowa zapiekanka makaronowa . 162

szybki sposób na pyszne danie , można do niej dodać wszystko co akurat mamy w lodówce :)   Składniki : 1/2 paczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1  duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego  Ogródek Dziadunia   1 szklanka bulionu z kurczaka   1 płaska łyżeczka(...)smaku  2 łyżki śmietanki 12 % 1/2 szklanki wody  3 łyżeczki mąki ziemniaczanej   2 szklanki startego sera żółtego  1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa pomidorowa z mielonym i pieczarkami 153

dnia. Pamiętajcie ,jedzenia nie należy marnować.   Składniki 400 ml przecieru pomidorowego ( u mnie z malinowych) 2 pomidory biała część pora 2 marchewki 200 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z karkówki 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego masło łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej mielona kozieradka (do smaku) łyżeczka bazylii łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki imbiru sól ,pieprz(...)porem pokrojonym w talarki podsmażamy na łyżce masła. Całość dodajemy do zupy ,gotujemy do miękkości marchewki. Pieczarki kroimy na plasterki ,podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ,dodajemy do zupy. Mięso podsmażamy na suchej patelni ,pod kozieniec dodajemy posiekany czosnek ,lekko dusimy i dodajemy do całości razem z wytopionym tłuszczem. Zupę zagotowujemy ,do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową i kozieradką. Zupę

R'n'G Kitchen
Spaghetti bolognese 145

również do faszerowania warzyw. Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania jest jeszcze lepszy.     Składniki dla 4-5 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 większe cebule, 5-6 ząbków czosnku, świeża bazylia ( lub suszona), 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 3-4 łyżki oleju lub oliwy, 1 puszka pomidorów(...)makaronu spaghetti, ser corregio Wykonanie: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.   Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso i marchewkę pokrojoną w cienkie paseczki . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję na małym ogniu najlepiej

Passion of Cooking