mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:605/1172)

Seromakowiec tortowy 1068

zwyczaju piec świątecznych ciast miesiąc wcześniej, ale to  siedziało mi w głowie od lata, w końcu, w listopadzie nie wytrzymałam i zrobiłam😄 Chciałam zrobić w większej blaszce, ale obawiałam się że moja znikoma ilość maku mogłaby nie wystarczyć, a do sklepu nie miał kto wyjść. Powstało więc ciasto, które śmiało może robić za torcik. Nie ma kremu, ale gotowany(...)pieluchą tetrową. Mielimy min. 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 30 minut

Kuchnia w czekoladzie
Falafel idealny 179

wręcz aksamitny i pachną przyprawami. Falafla zawsze przygotowujemy z surowej, wcześniej namoczonej przez noc ciecierzycy. Gotowana z puszki nie wchodzi w grę. Namoczoną ciecierzycę najlepiej zmielić w maszynce do mięsa. Dodatek sody nie tylko spulchni masę, ale przyspieszy smażenie kotlecików. Formowanie falafli bardzo ułatwia specjalna maszynka. Korzystając z niej należy formować masę z lekką górką, nie na płasko, wówczas środek(...)łyżeczki sody lub proszku do pieczenia 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i mięty 1 łyżka mąki - opcjonalnie 1/2 litra oleju do smażenia Przygotowanie: ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić przez noc do napęcznienia ciecierzycę odcedzić na sitku obrać cebulę i czosnek ciecierzycę, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy zmielić w maszynce do mięsa. Ewentualnie niezmielone przyprawy rozetrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szaszłyki z królika i szparagów 177

tuszy króliczej. Ważne jest odpowiednio długie zamarynowanie mięsa, aby po grillowaniu nie było twarde i suche. Jeśli nie uda Wam się kupić tylko combru, śmiało bierzcie całą króliczą tuszę. Resztę możecie upiec według własnego pomysłu lub według przepisów, które znajdziecie na tym blogu (wkrótce pojawi się też mój klasyczny przepis na pieczonego królika). Składniki (na 6 szaszłyków): comber(...)grillu z płomieniem) nadziewać na przemian: szparagi, królika, szalotki i paprykę. Tak przygotowane szaszłyki polać oliwą i oprószyć solą. Smażyć z obu stron na niewielkim ogniu tak, by mięso i szparagi zmiękły, ale się nie spaliły. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z dodatkiem sałatki. Przepis bierze udział w konkursie sklepu ALMA  www.alma24.pl ----- Podobne: Papryki faszerowane mięsem i śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada z piersi indyka 179

otrzymać duży, równy płat mięsa. Ponacinać w kilku miejscach, lekko natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na 15 minut. Na mięsie ułożyć plasterki żółtego sera i liście szałwii: z wierzchu rozprowadzić równomiernie farsz. Zwinąć w roladę, obwiązać nicią lub sznurkiem kuchennym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem i sosem. Piec w tem. 160C przez ok. 60-80 minut(...)koniec pieczenia sos zaciągnąć zasmażką z masła i mąki. Farsz: 5 dag pieczarek 2-3 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego 2 żółtka kilka łyżek oleju szczypta gałki muszkatołowej pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek, starty ser, dwa żółtka. Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Sos: 10 pieczarek

Apetyczna babeczka
Pieczone bataty z serem kozim i chorizo 205

moją mamą wtedy przygotowują dwa, może nawet trzy różne obiady, żeby każdy coś mógł sobie wybrać. Ja dzisiaj się wycwaniłam i zrobiłam coś bardzo prostego, sycącego no i z mięsem! Najfajniejsze było to, że przygotowałam tylko jedno danie i nikt nie marudził hehe. Ta propozycja jest bardzo szybka i łatwa w wykonaniu, a to najważniejsze aby przy zjeździe(...)kuchni.  Składniki: 2 bataty 50 g sera koziego 50 g chorizo pikantnego 5 pomidorków koktajlowych pęczek pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Bataty myjemy i nakłuwamy widelcem na około - pieczemy w blaszce wyłożonej pergaminem przez 40 minut w temperaturze 200 C. W miseczce przygotowujemy nadzienie:tniemy w małą kosteczkę chorizo, ser kozi, pomidory tniemy w ósemkę, siekamy pietruszkę, doprawiamy

Niezły Młynek
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 140

mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy, z najdrobniejszym sitkiem. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały, skórkę cytrusową, cukier, miód i resztę składników.  Gotujemy ok. 10 minut tak by cukier się rozpuścił. Studzimy, chłodzimy i podajemy lub zawijamy w ciasto i pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marchewka imbirowa z klopsikami 119

wyczuwalnym imbirowym smaku, podana razem z klopsikami, czy pieczonym łososiem na pewno Was zaskoczy. Pozytywnie oczywiście. Przypominam też o trwającej do 31.12.2017r. promocji w sklepie Dajar . Na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie tam 10% rabatu na produkty Ambition. Warto skorzystać. #myAmbition Klopsiki: około 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku

Smaki Na Talerzu
Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, gozdzikami i galka czyli "Z choinka w tle" 205

czatowałam na jego bożonarodzeniowy program w tv  a teraz mam receptury w formie papierowej.  HURRRA!!!  Wiele radości sprawił mi Mikołaj takim prezentem! Teryna wieprzowa to pieczeń z mielonych mies z pysznymi dodatkami.  Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, goździkami i gałką muszkatołową 1,5 kg wieprzowiny (najlepiej rożnych rodzajów mięs - karkówki, łopatki, udźca(...)drobiowej i wędzonego boczku 1/2 pęczka tymianku 1 cała gałka muszkatołowa 1 pęczek natki pietruszki 1 duża garść bułki tartej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 płaska łyżeczka pieprzu Mięso mielimy na najgrubszych oczkach maszynki. Wątróbkę i boczek mocno rozdrabniamy w malakserze lub w maszynce do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Mięso, boczek, wątróbkę, listki tymianku, połowę startej gałki umieszczamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane pieczone faworki. 9149

faworki są ciekawą alternatywą. Wiem jedno, że te pieczone też są pyszne, smakują jak ciasteczka i mogą być robione nie tylko w karnawale :-).   MAŚLANE PIECZONE FAWORKI.           Składniki około 50 sztuk. 240 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka miękkiego masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu 3 żółtka(...)maszynkę do mielenia mięsa. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy jak najcieniej, wykrawać paski o szerokości około 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie i przepleść jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 164

Drób to gatunek mięsa, który cieszy się dużym powodzeniem. Mięso jest chude, delikatne, ma bardzo przyjemny smak i zapach. Kotlety pożarskie, niby je znamy, ale… niekiedy skojarzenia nazwy idą za daleko. Kotlet pożarski, pierwotnie kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski. Potrawa kuchni rosyjskiej i powstała na początku XIX wieku. Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski(...)zapałkę”. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia, rozkładamy warstwę pokrojonego chleba i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200° C, co jakiś czas mieszamy. Grzanki mają być tylko lekko podrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki (w razie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy

mojewypiekiinietylko
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście 109

Jak to zwykle bywa przed świętami, blogerzy świętują wcześniej. U mnie na pierwszy (lub już właściwie drugi) strzał idzie biała kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą

Kardamonovy
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 123

słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i przykrywamy je plasterkami ziemniaków. SOS: Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy i polewamy nim zapiekankę. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance

Calzonella.com
Środa: Super prosty patent na burgera z indyka 96

misy wyłóż mięso. Dodaj do niego 2 łyżki ketchupu, 1 łyżkę sosu Worcester, płaską łyżeczkę soli i pieprzu, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie całość. Uformuj sześć niedużych burgerów. Krok 2 Wyłóż burgery na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-18 minut. Podawaj jak klasyczne burgery w przekrojonej bułce lub, jak my, z pieczonymi pieczarkami, szpinakiem

Niedzielny kucharz
Domowy pasztet (pieczeń) z orzechami 139

kroimy na połówki i odkładamy na później (garść odkładamy osobno). Do miski przekładamy mięso, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, jajka i kaszę. Wyrabiamy masę a potem dosypujemy orzechy, jeszcze chwilę wyrabiamy. Przekładamy masę na pasztet do keksówki i posypujemy garścią orzechów laskowych. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 120

smaku 80 g parmezanu Jak przygotować leguminę drobiową z kalafiorem i rakami Mięso kurczaka trybujemy i siekamy bardzo dokładnie. Kalafior tniemy na różyczki około 1 cm wielkości i gotujemy około 3 minut w intensywnie gotującej się wodzie po czym studzimy, przelewając go zimną wodą. Marchew pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 30 minut po czym tniemy w drobną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata