bardzo mnie to denerwowało. Postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia serników i oto efekty. Mam nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne! 1. Zawsze miel ser. Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić tzw. ser trzykrotnie mielony(...)wyjść, a po drugie pomyślcie co to za jakość sera skoro twaróg kupimy za ok. 15zł za kilo a takie wiaderko już nawet za 7zł/kg. Polecam próbować piec serniki z serem mascarpone, ricottą czy kremowym serkiem Philadelphia. Te sery nadadzą Waszym wypiekom zupełnie nowy wymiar. Ja w ostatnim czasie jestem fanką łączenia dwóch rodzajów sera np. twarogowego pół na pół
Mania Wypiekaniaciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima(...)miski, a następnie zlać płyn, zachowując skrobię. Odciśnięte i ugotowane ziemniaki połączyć, dodać skrobię i suchą mąkę ziemniaczaną. Ciasto lekko posolić, wymieszać. Cebulę drobno pokroić, dodać do mięsa, doprawić i wymieszać. Nadzienie podzielić na 10 części. Kawałki ciasta (wielkości gęsiego jajka) rozpłaszczyć na dłoni na grubość ok 1,5cm, wyłożyć nadzienie, dokładnie zlepić i nadać mu podłużny kształt. W dużym
Obiad gotowyTakie mięso w sosie kojarzy mi się z dzieciństwem i z tradycyjnymi obiadami. Robię go podobnie jak moja mama, czyli najpierw otaczam plastry schabu w mące, po to aby sos sam się zagęścił i abym nie musiała mąki dodawać na koniec. Polecam Wam ten sposób. Polecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak(...)mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej SCHAB W SOSIE PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: – 5-7 plastrów schabu bez kości – 1 duża cebula – 1 marchewka – 1 laska selera naciowego (opcjonalnie) – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki
nietylkopasta.pltakie małe jajeczne omleciki pieczone w foremce na muffinki, nazywane również jajecznymi muffinkami. Robi się je banalnie prosto. Wystarczy foremkę na muffinki wypełnić dowolnymi składnikami, zalać rozbełtanym jajkiem i upiec z piekarniku. Jako nadzienie do frittaty możesz wykorzystać to, co zostało Ci z obiadu - warzywa gotowane czy takie z patelni, kawałek ryby czy mięsa, a nawet ryż(...)warzywami. Frittaty możecie więc traktować nie tylko jako sposób na zużycie resztek z obiadu, ale też jako metodę na wyczyszczenie lodówki z niechcianych produktów. Mi z obiadu został ryż, pieczony łosoś oraz gotowane brokuły: Mini frittaty mają wiele zalet. Robi się je prościej niż tradycyjną dużą frittatę. Nie musisz mieć specjalnej żeliwnej patelni czy martwić się odwracaniem omleta
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaków i w szystko razem wymieszać, włożyć na blaszkę. Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę i kształtować kulki, zwilżając dłonie zimną wodą. Na rozłożonych ziemniakach ułożyć kulki mięsne. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec około 45-50 minut z opcją termoobiegu. Pod koniec pieczenia temperaturę można trochę
Moje domowe kucharzenieLekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i przyprawiamy pieprzem z obu stron. Na każdy kawałek mięsa kładziemy łyżkę przesmażonej dyni i zawijamy roladki. Gotową roladkę zawijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczką. Układamy roladki w foremce do zapiekania i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw pieczemy przez 25 minut pod przykryciem a następnie przez
słodkie i nie tylko historie kulinarnepokroić i podsmażyć na patelni na oleju kokosowym. Na osobnej patelni lekko podsmażyć mięso mielone. Połączyć z cebulą i pieczarkami, ostudzić. Przesypać do miski, dodać kaszę/ryż, duże jajko, otręby i przyprawy, wszystko wymieszać i wyrabiać kotleciki*, które układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 18 0ºC przez około 15-20 minut. Surówka: Cukinię
Healthy food explorerznaczy, że kurczak jest idealnie upieczony? To oznacza dopieczone mięso na udkach i soczystą pierś. Nie zawsze udawała mi się taka sztuka. Ponieważ nóżki i pierś kurczaka zbudowane są z innych włókien, i wymagają innych temperatur o idealnego upieczenia. Kurczaka początkowo piekę w 120 stopniach a następnie w 180. Aby skórka była ładnie zrumieniona pod koniec pieczenia smaruję
Codziennik Kuchennyprawdziwki), 100 g śliwek wędzonych, 400 – 500 ml kwasu buraczanego , sól, cukier, Z mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić. Śliwki pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości. Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić
królestwo garówmoże być za szerokie. W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem i wstawić na dobę lub dwie do lodówki. Po tym czasie przełożyć schab do rękawa foliowego lub torebki do pieczenia. Zamknąć szczelnie i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Agusiowe smakołykikroimy na 3 kawałki, pieczarki obieramy i usuwamy nóżki. Na patyczek nabijamy mięso, pieczarkę, kawałek papryki i cebulę - powtarzamy kolejność. Szaszłyki posypujemy z każdej strony ostrą papryką i ziołami. Wkładamy do piekarnika na środkowy ruszt wyłożony folią aluminiową. Grillujemy 10 min, następnie obracamy i pieczemy kolejne 10 minut. Szaszłyka zajadamy z pomidorem doprawionym solą i pieprzem oraz pieczywem Wasa
Alutka-GotujeZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wywar zachowujemy. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na słoninie lub innym tłuszczu. Kaszę, cebulę, mięso, grzyby i surowe jajko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w przygotowane liście, układamy ciasno w brytfance wyłożonej pozostałymi liśćmi i zalewamy wywarem z grzybów wymieszanym z rosołem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez 1,5 godziny. Gołąbki z kaszą
Trzeci talerzPierś z kurczaka , szybko , prosto i smacznie Długo mnie nie było na blogu , nawet nie wiem czy ktoś oprócz mnie to odczuł , ja tęskniłam za pisaniem
Ogrodnik w podróży