mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:598/1172)

Domowa pita z karczkiem i sałatą 421

mniejsze części i rozwałkować placki o grubości ok 2 cm.  Piec w 250 st C (góra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette wymieszaną z mięsem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Tradycyjnie- Gołąbki 415

tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie

Zapiski Młodej Żony
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 301

posypać przyprawami: majerankiem, koperkiem, pieprzem Na przyprawioną pierwszą warswę ziemniaków nałożyć mięso mielone  i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Drugą warstwę przyprawić tak samo jak pierwszą czyli skropić olejem, posolić i dodać przyprawy. Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos pomidorowy: Do śmietany dodać

Na słodko lub wytrawnie
Domowy Grander jak z KFC 1072

zdjęciu). Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia. Stripsy: Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy ok. 10 cm, tak aby powstały porcje mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie przyprawy

Słodka Strona
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 330

kolana. Barszcz czerwony z mini pierożkami z mięsem (13 zł) był przyzwoity, ale nie zachwycał – czegoś w nim brakowało, choć pierożki trochę ratowały sytuację.Na drugie danie kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto (24 zł) oraz – jak czytamy w menu – „poliki wołowe pieczone w niskiej temperaturze podane na puree ziemniaczanym przykryte fasolką zieloną owiniętą szynką

karmelowy
Kiełbasa wiejska wędzona 237

jest tym, czym być powinno? Dlatego prosta zasada. piekę. wędzę i bardzo rzadko kupuję wędliny. Dzisiaj polecam odgrzebany przepis z mojego starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka. SKŁADNIKI 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka 1 kg boczku 1 kg słoniny  120 g soli

W kuchennym oknie Ewy
Domowy Zinger KFC 1696

kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia. Stripsy: Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy ok. 10 cm, tak aby powstały porcje mięsa zbliżone do krążków (w razie potrzeby można je lekko rozbić tłuczkiem). Następnie dodajemy wszystkie

Słodka Strona
Mussaka 228

solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.   Sos beszamelowy z serem

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z pieczonymi ziemniakami na oleju rzepakowym. 236

wyjmujemy z lodówki i wlewamy olej rzepakowy na blachę. Układamy tam kawałki mięsa i wsuwamy blachę do piekarnika. Ziemniaki osuszamy z nadmiaru wody i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Wykładamy również na blaszkę na którą wcześniej wylaliśmy olej rzepak i blaszkę wstawiamy do piekarnika razem z naszym kurczakiem. Pieczemy całość

Malinowe Pocałunki
Gołąbki w kapuście pekińskiej 310

osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia, zdjąć folię aluminiową i piec

Kuchnia Danusi
Makaron sojowo - jogurtowy z kalafiorem i indykiem 264

paski. Filet z indyka kroimy na małe kawałki i miksujemy. Do mięsa dodajemy, rodzynki, migdały, morele i śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, uformujemy dwie rolady, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową jak cukierek (błyszczącą str. na zewnątrz). Układamy na brytfankę lub blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Kroimy w plastry o grubości

Moniki Smakołyki
Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę 375

Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia dość grube jelita napełniamy ciasno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 269

minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić rybę. Połączyć rozdrobnione mięso ryby, duszony por, starte ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 205

praktycznie każdemu smakują. I chociaż powszechnie uważa się je za tuczące, to mają wiele składników korzystnych dla naszego organizmu. Bo to nie ziemniaki tuczą tylko tłuste sosy i mięsa, z którymi je podajemy. Tuczy też złe ich przyrządzanie, na przykład jako frytki smażone w głębokim tłuszczu. W ziemniaku najcenniejsza jest skórka, która zawiera węglowodany, białka, składniki mineralne i witaminę(...)jajka, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość 7-8 cm). Pieczemy 60-90 minut w 180 stopniach. Upieczoną babę możemy podać z sosem śmietanowym lub z sosem z chleba z TEGO przepisu. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 222

Polecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym. Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować duże klopsy, w środek każdego włożyć jedną pieczarkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, rozrzucić na dnie żaroodpornego naczynia. Na marchewkach rozłożyć klopsy(...)macie wywaru można użyć gorącej wody i rozmieszać w niej kostkę rosołową wieprzową. Do wywaru dodać musztardę, przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Wylać wszystko do naczynia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie dodać groszek w strączkach i piec jeszcze 20 minut. Strączki lekko powciskać do sosu. Danie jest gotowe jak klopsy

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania