mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:598/1172)

Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 147

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 1 jajko + 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 15 (30 jeśli mamy niemielony mak) minut.  Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy(...)jest zbyt suche dodajemy dodatkowa łyżkę  śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części (1/4 i 3/4). Większą   częścią  wylepiamy spód i brzegi foremki wyłożonej  papierem do pieczenia. Masę wykładamy na ciasto, górę ciasta dekorujemy pozostałym ciastem i pieczemy ok 30 minut w 190 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe 259

Placki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko(...)zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać masę serowo-ziemniaczaną, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta odrywać po kawałku i ręką formować kule. Lekko je rozpłaszczać i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu wychodzi 8 grubych

Bullio
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 206

żałują tej małej zmiany – pasztet jest przepyszny! Jest to niezawodny przepis mojej teściowej, która co roku piekła dwie ogromne blachy takiego pasztetu. W tym roku blaszki do pieczenia pożyczyła mnie i my z mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka(...)mielimy już na najmniejszych. Bułki namaczamy w wywarze z mięsa, aż dobrze nasiąkną, po czym także mielimy w maszynce. Do masy dodajemy 4 jajka oraz dobrze przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową – wszystko dokładnie mieszamy łyżką, starając się lekko napowietrzyć masę.   Nastawiamy piekarnik na 180*. Blaszki do pieczenia smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą. Jeśli chcemy możemy wyłożyć

Smaczna Strona
Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) 152

Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) Dziś polecam Wam przepis na prosty, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. U nas bardzo lubi

Słodkie okruszki
Środa: Enchilada 268

Delikatne jak naleśniki, zapieczone w aromatycznym, lekko pikantnym sosie pod chrupiącą kołderką z mozzarelli. Oto enchilady, klasyk kuchni tex-mex. Czas przygotowania : 15 minut Czas pieczenia : 15-20 minut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji : 2 mega duże Kuchnia meksykańska to nie jest ulubiona kuchnia Polaków. Kuchnia azjatycka jakoś się przyjmuje, doskonale ma się kebab, meksykańskich potrwa niestety jest(...)placki, w które można zawinąć absolutnie wszystko. Szybkie i proste danie. Zapieczone enchilady zmieniają się w kremowe, delikatne placki, przypominające naleśniki. Nadzienie może być dowolne. Najprostsze to albo smażone mięso, albo ugotowane, upieczone, porwane na małe kawałki, na to starty, wyrazisty ser, np. bursztyn. I jeszcze sos. Sos enchiladas oczywiście. W polskich sklepach rzecz bardzo trudno osiągalna, ale też

Niedzielny kucharz
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 141

ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie jak pieprz, papryczkę(...)uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat

Chilli Czosnek i Oliwa
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 183

podobno jedno z najzdrowszych mięs. Poza tym bardzo się cieszę, że gęsi powoli wracają na nasze stoły i podoba mi się promowanie gęsiny na święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom(...)naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni na pół godziny, po tym czasie dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę (w łupinie rozciętą na pół) i por. Pieczemy kolejne 20 minut. Przypieczoną gęś i warzywa układamy na dnie garnka, dodajemy gęsi korpus, suszone grzyby i liście kapusty. Zalewamy wodą, tak aby zakrywała składniki (około 5 cm powyżej nich

Quinoa Raz!
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki 8706

wcześniej plasterki robią się śliskie, czasami pływają w jakim bezbarwnym płynie, który wycieka z wędliny. Co to jest? Dlaczego? Co dodają? Nie wiem :( A ja lubię wiedzieć. Oczywiście surowe mięso też pewnie jest czymś naszpikowane lub zwierzęta, z których pochodzi karmione były różnymi paskudztwami. Zdaję sobie sprawę, ale pocieszające jest to, że surowe przetwarzając je sama omijam dodatkową obróbkę przemysłową(...)poszedł ten filet, który widzicie na zdjęciu. Marynowałam go 2 dni, bo nie miałam kiedy włożyć go do piekarnika. Wyszedł pysznie! Dziecko było zachwycone. Dodatkowym atutem była "funkcjonalność" tego pieczonego mięska. Na kanapki do szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki

Blondynka Gotuje
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną 164

Sezon na gęsinę rozpoczyna się we wrześniu i trwa do grudnia. W tym czasie dane jest nam spożywać mięso najświeższe i najsmaczniejsze. Każde zresztą mięso ma swój sezon "ubojowy". Produkty, które znajdujemy poza nim są albo mrożone/rozmrażane albo hodowane w sztucznych, nieodpowiednich warunkach. Sięgajmy więc po produkty według ich dostępności i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie(...)s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody - 300 gram kaszy gryczanej - 1 jajko - 50 gram masła - 60 gram grzybów suszonych - 1 marchewka

Życie zamknięte w smaku
PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI 110

czosnku obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Trzymamy(...)dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 min. Przygotowujemy pozostałe składniki: Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Na podpieczony spód wykładamy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Następnie układamy oliwki oraz kukurydzę, a wierzch

Kuchnia MagdaLeny
PIZZA MAKARONOWA SPAGHETTI 118

czosnku obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i papryką chili. Smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę i wrzucamy do sosu. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Trzymamy(...)dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 min. Przygotowujemy pozostałe składniki: Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy na sitku. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Pizza: Na podpieczony spód wykładamy sos pomidorowy z mięsem mielonym. Następnie układamy oliwki oraz kukurydzę, a wierzch

Kuchnia MagdaLeny
Schab pod szpinakową kołderką 145

Schab pieczony ze szpinakiem i beszamelem podbił moje serce. To całkiem inny sposób na klasycznego schabowego, który jest warty wypróbowania.  Składniki: cztery kotlety schabowe 200g szpinaku 250ml mleka 2 łyżki mąki  4 łyżki masła 2 ząbki czosnku 100g sera gouda od Mlekoma szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska pieprz papryka słodka oliwa  Kotlety rozbijamy, doprawiamy i podsmażamy(...)stron na oliwie. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szpinak smażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, dwóch rozgniecionych ząbków czosnku i 50ml mleka. Schab przykrywamy szpinakiem.    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i do otrzymanej zasmażki dodajemy mleko. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, a gdy zgęstnieje przelewamy go na szpinak. Ser ścieramy na tarce i wsypujemy do naczynia żaroodpornego

Gotowanie i blogowanie
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 194

Łączymy ciecierzycę, kaszę jaglaną z grzybami i usmażoną cebulę z czosnkiem w dużym naczyniu. Wlewamy whiskey, połowę oleju i masę dokładnie blendujemy lub przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mięsa. Grube przyprawy – jałowiec, ziele, liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy(...)mocno solimy. Pasztet – i mięsny i tak samo ten – musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno w niej być zbilansowane, ale mocno wyczuwalne. W czasie pieczenia i stygnięcia te aromaty zanikają i stają się słabsze. Pasztet dzielimy między dwie standardowej wielkości keksówki wyłożone papierem do pieczenia – pasztet da się łatwo wyjąc i odkleić od papieru. Wierzch masy

Karo in the Kitchen
Roladki wieprzowe z grzybami 163

wieprzowe zapiekane z pieczarkami i mozzarellą to delikatne danie, które zachwyca każde podniebienie. Mozzarella przykrywa pieczarki, pod którymi znajdują się miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe. Najlepiej podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: 5 plastrów schabu na kotlety 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 40 dag pieczarek 1 cebula 1 serek topiony Bazylia Sól, pieprz, chili 20 dag mozzarelli Sposób(...)Następnie do tego dodajemy pieczarki. Cały czas całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu. Pieczarki powinny się delikatnie usmażyć. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa smarujemy delikatnie serkiem topionym. Na to nakładamy wcześniej przygotowany farsz pieczarkowy. Następnie posypujemy chili oraz bazylią. Na samą górę dodajemy mozzarellę. Każdą roladkę zwijamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczone burgery z marchewki i czerwonej soczewicy (Burger di carote e lenticchie rosse al forno) 131

Jeżeli lubicie warzywne kotleciki, czy jak kto woli wegetariańskie burgery ;) zapraszam Was na zdrowy fast food. Pieczone burgery z marchewki i czerwonej soczewicy z

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania