zauważyłam w swoim otoczeniu, aby bakłażan był popularny. A szkoda, bo można z niego przygotowywać bardzo smaczne potrawy . Składniki: 1 średni bakłażan , około 20-25 dkg. mielonego mięsa , 1 średnia cebula , 2 średnie pomidory , 1/2 sera feta , 4 ząbki czosnku , ostra papryka mielona , rozmaryn , sól , 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko(...)nagrzanego do temperatury około 180 stopni i zapiec do lekkiego zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem. Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety
Codzienna kuchnia niecodziennapiekarnika ustawionego na 160 stopni wkładamy pocięty gyros na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy gyros tak ok. 30 minut a następnie podkręcamy temperaturę na 200 stopni i kontynuujemy przez 10 minut. Na koniec możemy włączyć nawiew z góry by podpiec mięso. 3/ Przekładamy gyros na talerz, dodajemy sałaty i sos. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapieczoną ciecierzycę: - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy(...)papierem do pieczenia, rozłożyć warstwę ciecierzycy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną
mojewypiekiinietylkochcieć więcej? Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli(...)pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem. Na końcu dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę, wymieszać i dusić prze kilka minut. Doprawić do smaku solą. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką lub innym naczyniem krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Wierzch pierogów smarować jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez
zadanie-gotowaniebardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym (4 porcje) Składniki: 1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski 2 płaskie łyżeczki curry 1 łyżka miodu 6 łyżek oleju 1 łyżeczka octu(...)pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut. Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w 1 cm plastry i natrzyj dokładnie solą, papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony po 2-3 minuty (nie za długo) aby mięso
karmelowyPasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny. Kawałki pasztetu można zalać galaretą, powstanie pyszna przystawka a la ryba faszerowana. Składniki: 1,5 kg ryby morskiej (mintaj, dorsz) 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1/4 bulwy selera 1 duża cebula(...)patelni z masłem, przyprawić solą i pieprzem. Wystudzoną rybę i warzywa, zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych produktów dodać jajka i płatki jaglane. Masę pasztetową dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Foremki do pieczenia (użyłam 2 aluminiowych foremek o wymiarach 10x24 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremek, wierzch
Codziennik Kuchennyziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4. Piec w 200 st. przez 1 godzinę.Smacznego
Kuchnia domowa Anisoli do wody 750 - 800 ml wody lub bulionu warzywnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami? Podudzia kurczaka posmarować niewielką ilością oliwy, natrzeć solą i oprószyć z każdej strony czosnkiem, pieprzem, papryką, chili, majerankiem, curry i kuminem. Mięso z wierzchu delikatnie nakłuć nożem, aby przyprawy dotarły pod skórę. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce(...)podudzi. Po upieczeniu przykryć i odczekać 5 - 7 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia i ryż wchłonął cały płyn. U mnie skórka na kurczaku mocno przypieczona. Przed podaniem zdjąć z wierzchu kurczaka, a ryż delikatnie wymieszać z warzywami i posypać posiekaną natką pietruszki. Zobacz również: kurczak pieczony
Kuchcik gotujeBardzo dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na drugi dzień z makaronem. Było pycha. Możecie też podać z ryżem lub ziemniakami ugotowanymi. Było rewelacyjne. Odciąć od kalafiora tą najgrubszą część łodygi oraz liście. Umyć i osuszyć kalafior. Do dużego garnka wlać(...)wciskać kwiatki kalafiora w mięso. Tworząc w ten sposó pięknego dużego kalafiora. Sos – śmietanę, serek topiony, gałka muszkotałowa, sól, pieprz, dokładnie zblendować na gładką masę. Natkę pietruszki posiekać i dodać do śmietany, część zostawić na koniec do obsypania. Wylać sos na kalafiora, obsypać potartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45 minut. Naczynie musi być
Kuchnia PokoleńILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (wcześniej ugotowane lub pieczone - pozostałe z obiadu), 1/2 małej papryki białej, 1/2 większej papryki czerwonej, 5 łyżek kukurydzy, przyprawa do kurczaka, płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego, suszona natka pietruszki, łyżka oleju. Przygotowanie: Mięso obieram, przekładam na patelnię z olejem, dodaję czosnek niedźwiedzi i suszoną natkę oraz obficie posypuję przyprawą
JejKuchniaodstaw do lodówki na kilka godzin. Cebule zeszklij na oliwie, dodaj mięso i przyprawy, smaż przez kilka minut. Po tym czasie zalej wołowinę pomidorami i gotuj do czasu kiedy masa mocno odparuje (około 40 minut) BATATY POŁĄCZ Z OLIWĄ i przyprawami, przełóż je na blachę z pergaminem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. W MISECZCE(...)pieprz, maczaj w niej liście jarmużu, przekładaj na blachę z pergaminem. Piecz w piekarniku przez około 8 minut w temperaturze 180 stopni (możesz włożyć blachę do batatów na niższy poziom) OPIECZONE PIECZYWO posmaruj majonezem z dwóch stron (dzięki temu sos nie wsiąknie za szybko). Nałóż mięso, papryczki i ser. Podawaj z frytkami i czipsami z jarmużu. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki: 1/2 średniej wielkości cukinii 1 mała cebula 1 duży ziemniak 1 kiełbasa śląska 1 ząbek czosnku oliwa z rozmarynem
Moja smaczna kuchniaPRZYGOTOWANIE : Mięso z kurczaka rozbijamy nie za cienko, doprawiamy przyprawami. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. Kotlety odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kotlet kładziemy plaster sera, na to plaster ananasa, w środek ananasa wkładamy ser blue i przykrywamy następnym plastrem sera. Zapiekamy w piekarniku
Kulinarne Fantazje Marioli22 maja. Cóż właściwie wydarzyło się tego dnia? Oj, wiele się działo. Na przykład na Martynice ten dzień jest Świętem Zniesienia Niewolnictwa. W 1364 r. król
Marder&Marder ManufactureFilet z kurczaka do tego zapiekany z pomidorem, czerwoną cebulą i mozzarellą. Mięsko jest pyszne, kruche, do tego pieczone ziemniaczki! Koniecznie musicie spróbować! Składniki (porcja na 2 osoby): 1 połowa fileta z kurczaka 1/2 średniej wielkości pomidora 1/2 średniej wielkości czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 sos sałatkowy np. grecki 2 łyżki(...)oliwy i polewamy po filecie. Dzięki temu nie będzie suchy. Na dno wkładamy odrobinę masła, aby mięso nie przywarło do brytfanny. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami ! Smacznego
Gotuj z Mąką