mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:477/1172)

Cukiniowe krążki 203

drobną kostkę. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, pieczarki i cukinię pokrojoną w kostkę. Do tego dodajemy ryż, zmielone mięso, jajko i przyprawy. Przygotowanym farszem napełniamy cukinię i wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i podlewamy bulionem. Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu cukinię kroimy w krążki. Podajemy z pomidorkami lub talarkami podsmazonych ziemniaków

Salonik smaków
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 284

kotletem mielonym Radzimy też przejechać po całości już posmarowany farsz widelcem – powstałe rowki jeszcze bardziej pozwolą na smaczne zarumienienie się mięsa. Jeśli wam się chce, możecie uformować lekko boki każdego placka, ale nie jest to konieczne. 7. PIECZENIE (10 min): placki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 min do zarumienia boków i farszu. 8. PODANIE: placki smakują świetnie

Nerds Kitchen
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 331

dodałam mięso i smażyłam 7-10 min. Na końcu wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam.  Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree.  Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia  wierzch posypałam startym serem. Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje

bastalena
Rolady ze śliwką 199

robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki do piekarnika, i o nic się nie musimy martwić. Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotowe J     Na zdjęciach wersja light z samymi warzywami. Polecam

Mania Gotowania
Polędwiczki w sosie ketchupowym 343

przez praskę. Mieszamy olej, ketchup, dżem i sos sojowy. Łączymy to z cebulą i czosnkiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian mięso i sos, kończąc warstwą sosu. Takie mięsko najlepiej żeby postało w lodówce przez całą noc. Następnie pieczemy ok 45-60min w 200st C Ja zrobiła do tego ziemniaczki i surówkę z kalafiora i brokuła ( przepis podam później

Olikowa kuchnia
KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 727

ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, mąkę, olejek i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką lub wyciskać szprycką z końcówką do robienia ciastek. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni C(do lekkiego zarumienienia ciastek). Ciasteczka można do połowy zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie(ja niektóre

Smaczne Zdrowe
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 812

olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu.    (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około

Czerwona Porzeczka
Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 209

Wysyp na dno ciasta suchą fasolę dla obciążenia. Piecz 15 minut, następnie usuń folię i fasolę, piecz dodatkowo ok. 10 minut. 3. Zrób nadzienie - różyczki brokułów ugotuj al dente. Pierś z indyka pokrój w cienkie paski, podduś kilka minut na patelni pod przykryciem. Mięso nie musi być dopieczone, spokojnie zdąży dojść w piekarniku. 4. Zrób masę jajeczną - jajka zmiksuj

Powiedz dietom nie
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 306

obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii(...)skwierczeć – to oznaka, że był dobrze rozgrzany. Szybko chowamy napełnioną formę do środka i pieczemy jeszcze około 15-18 minut. Puddingi bardzo urosną, a po wyjęciu ładnie się zapadną – warto w to wgłębienie wlać sos pieczeniowy lub ten, w którym podajemy mięso. W następnym wpisie podam przepis na mięso do którego przygotowałam puddingi. Post Puddingi yorkshire do mięs

Poezja smaku
Tarta z brukselką i pulpecikami 170

Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 200g brukselki świeżej lub mrożonej 300g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Kruchy(...)lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto  nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy. Farsz: mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Masę wstawiamy

Smak mojej kuchni
Duszony indyk z cieciorką i pietruszką 154

Duszony indyk z cieciorką i pietruszką Udziec z indyka, czy pieczony, czy też duszony zawsze wychodzi delikatny, soczysty i miękki. Jeśli posiadacie puszkę cieciorki, to danie to wykonacie błyskawicznie. Jeśli jednak macie cieciorkę w torebce, to nie przerażajcie się, wystarczy ją tylko namoczyć na noc, a potem ugotować do miękkości. Udziec najpierw podsmażyć, dodać garść przypraw, poddusić wszystko(...)pokroić w większą kostkę. W wysokim rondlu lub patelni obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju. Do mięsa dodać cebulkę z czosnkiem, wlać wino, wszystkie przyprawy, delikatnie posolić i dusić na małym ogniu do miękkości. W razie potrzeby, gdyby sos za bardzo zredukował się dolać wody

na moim stole...
Karkówka doskonała wolno pieczona 249

prądu. Po tym, jak nasze kuchenne królestwo wzbogaciło się o wolnowar, skrócił się czas marynowania, a wydłużył czas pieczenia. Na szczęście nasz Crock-Pot zużywa o wiele mniej prądu niż piekarnik, a ze względu na pojemność pomieści nawet duże porcje mięsa. Stażu małżeńskiego nam przybywa, lat zresztą też, a ja niezmiennie lubię ten moment, kiedy Paweł pyta: " a może byśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Foccacia z manchego i bazylią 162

bazylią. Focaccia to jeden z moich ulubionych dodatków do grilla . Ta jest szczególna, bo wyrastała przez w lodówce. Bardzo lubię piec chleb, który rośnie przez noc. W ten sposób zaoszczędzam mnóstwo czasu i swobodnie mogę się zająć grillowaniem . Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni w piekarniku. Lubię nadziewaną focaccia . Jest(...)haka do miksera przez 10 minut. Pod koniec zarabiania dodaj pokrojone liście bazylii. Ciasto jest luźne i lepiące ale takie ma być. Taka natura focaccii. Posmaruj oliwą formę do pieczenia. Wyłóż ciasto. Posmaruj palce oliwą i rozprowadź ciasto równomiernie w formie. Jeśli chcesz aby focaccia była niższa użyj większej formy. Akurat nie miałam zbyt dużo miejsca w lodówce, więc użyłam

codojedzenia
Lahmacun - turecka pizza 226

dobierania składników do lahmacun, w Turcji szczególnie popularne są dwa rodzaje tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują – Gaziantep i Urfa. Lahmacun przeważnie wypiekane są w kamiennych piecach, toteż trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach.  Jednak jest dość prosty sposób, jaki możemy bez trudu wykorzystać w domu, uzyskując świetne, szybkie(...)pomidor 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Pomidora i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z mięsem, pietruszką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Tortille układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie smarujemy placki farszem, zostawiając nieduży, "czysty" brzeg dookoła. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, do uzyskania złoto

Gotuj z Rumcajsem
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 229

misto ,Hiszpanie Cocido ,a Polacy rosół.W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny.Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco znaczy dosłownie kość z dziurką(...)daniu oznacza kość wołową lub cielecą przecietą w poprzek.W składzie dobrze zbilansowanej diety powinno 2-3 razy w tygodniu znależć się mięso.Ma ono wartość odżywczą ze względu na dużą zawartość ilościową i jakościową cennych białek,co sprawia,że trudno je zastąpić innym pokarmem ,chcąc zachować prawidłową dietę.Zawartość tłuszczów w mięsie jest obecnie mniejsza niz kilka lat temu,ponieważ

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!