Mięso myjemy, oczyszczamy i nacinamy wzdłuż tak aby powstały nam 3 części, z których zapleciemy warkocz. Z jednej strony polędwiczki nie przecinamy do końca, warkocz będzie się lepiej trzymał. Mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem, jałowcem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Zostawiamy na kilka godzin (lub na całą noc) w lodówce. Namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły doprowadzamy(...)podsmażamy na oleju z obu stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem z suszonymi grzybami. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Polędwiczki wyjmujemy z naczynia, a pozostały sos i grzyby blendujemy. Otrzymamy w ten sposób smaczny sos do mięsa. Doprawiamy w razie potrzeby. Gotowe
Czerwona PorzeczkaŁosoś z porami to pyszne połączenie. Same pory, podsmażone na Miksie olejów, odpowiednio doprawione są smaczną bazą dla wielu potraw. Dla urozmaicenia do warstwy majonezowej dodałam
Smaki Na TalerzuPyszny, delikatny soczysty z chrupiącą skórką, a wszystko to dzięki delikatnemu polewaniu się piwem podczas pieczenia. Kto już próbwał wie że warto, a kto nie mieł okazji to zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki: kurczak ok 1,5 kg 1 butelka piwa 500 ml 4 ząbki czosnku olej słodka mielona papryka ostra mielona papryka sól, pieprz(...)Wykonanie: Kuraczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 4-5 łyżek oleju mieszamy z solą, papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i taką marynatą nacieramy mięso (zewnątrz i od środka). Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć kurczaka tylko wewnątrz. Kurczaka przełożyc do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Butelkę z piwem
magiczna kuchnia KasiDomowa wędlina albo pieczeń do obiadu - zależy kiedy i jak grubo pokroimy:-) Doskonale smakuje zarówno na zimno, do kanapek jak i na ciepło, na obiad, koniecznie polane sosem. Marynowanie zajmuje kilka dni ale dzięki temu mięso jest dobrze doprawione nie tylko z wierzchu ale również w środku. Składniki: ok. 2 kg surowej szynki wieprzowej Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej(...)lodówki lub w inne chłodne miejsce na 3-4 dni. Po zapeklowaniu mięso wyjąć z zalewy, osuszyć lekko i obsypać całe majerankiem jeśli ktoś lubi. Ułożyć na blasze lub w brytfannie i podlać 1 szklanką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu i piec około 2 godzin. Po 1 godzinie szynkę należy obrócić, żeby się przypiekła
Ze smakiem bez glutenuDziś chciałabym sie z Wami podzielić przepisem na pieczony camembert, którego przygotowanie trwa 5 minut, pieczenie ok. 15 minut i w
La grande e la piccola cuocaOstatnio na blogu było sporo przepisów na słodko więc dzisiaj dla odmiany coś na obiad. Pyszny gulasz z mięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany
Ala piecze i gotujeJa osobiście uwielbiam ziemniaki , a w ostatnim czasie smakują mi pieczone , i tu zapraszam na świetny sos do takich pieczonych
Mój SmakKolejne przepyszne a zarazem idealne danie na imprezę! Pieczone skrzydełka według tego przepisu, nie zawiodły mnie nigdy. Zostają zjedzone w ciągu 30 minut, ponieważ
Klasyka GotowaniaOdkrywam uroki Paczki ze wsi . Bardzo podoba mi się pomysł dowozu świeżych warzyw do domu. Nie dość, że świeże, to przede wszystkim nie produkowane hurtowo od
KucharzycaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pieczonego kurczaka wg pomysłu Jamiego Olivera. Jamie do swojego kurczaka wkłada, obgotowaną wcześniej z ziemniakami, cytrynę. Dzięki takiemu
Moja Galeria Smakurozsmarowuję. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Na górę kładę ostatni płat makaronu i polewam obficie sosem beszamel. Pozostałym żółtym serem posypię górę lazanii pod koniec pieczenia. Pieczenie lazanii: Naczynie wstawiam(...)zapiekam około 40 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Pod koniec pieczenia górę lazanii posypuję serem i wstawiam jeszcze na chwilę naczynie do piekarnika aby ser się roztopił – lazania jest gotowa. Lazania ze szpinakiem i mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeZapraszam na lekkie i pyszne pieczone szaszłyki z polędwiczek z piersi kurczaka. Można je również usmażyć na grillu lub patelni grillowej. Polecam z surówką ze świeżych warzyw. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 łyżka przyprawy do szaszłyków od CYKORIA 1 łyżeczka curry kilka listków świeżego rozmarynu (można pominąć) 2 łyżki oleju rzepakowego 3 patyczki do szaszłyków Przygotowanie(...)pokryło się równo przyprawami i olejem. Przykrywamy miskę woreczkiem i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik. Mięso wyjmujemy z lodówki i nabijamy je na patyczki jak harmonijkę. Gotowe szaszłyki układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Co 10 minut wyjmujemy szaszłyki z piekarnika i obracamy aby równomiernie upiekły
słodkie i nie tylko historie kulinarneWałek Trzepaczka Durszlak Praska do czosnku Praska do ziemniaków Sitko Tarka Tłuczek do mięsa Pędzel do smarowania mięsa Korkociąg do butelek Duża i mniejsza chochla Duża miska Otwieracz do puszek Kieliszki do trunków Dzbanki na napoje Fartuch kuchenny Rękawice żaroodporne Papier do pieczenia Nożyczki do otwierania opakowań Inne urządzenia przydatne w naszej kuchni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mimo, że nasza kuchnia
Kulinarne PrzebojeUłożyć w żeliwnym naczyniu lekko naoliwionym, łączeniem do dołu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 C. Piec ok 1,15 godz. Po 45 minutach wlać wino. Na ostanie na ostatnie 15 minut zdjąć pokrywę. Podawać z ulubioną kaszą a powstałym sosem polać całość. * Mięsa nie solę bo szynka, pasta i szpinak są dość słone
Delicious TitbitsCzerwone tulipany. Piękne wschody słońca. Sen cisnący się na powieki... Kurczak, do którego chętnie powracam. Egzotyczna, słodko - korzenna kombinacja smaków. Musicie koniecznie spróbować, jeśli już się Wam znudził tradycyjny pieczony kurczak ze zwykłymi przyprawami. Gorąco polecam w zimowym sezonie, gdyż danie na pewno Was rozgrzeje :) Na przepis natknęłam się w magazynie "Sól i pieprz" nr 5/2018. Składniki: 4 ćwiartki(...)pokrojone daktyle, morele i oliwki. Kolendrę, kumin i cynamon wymieszać ze sobą i posypać przyprawami mięso. Na wierzchu poukładać plastry cytryny oraz goździki. Całość polać miodem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Naczynie przykryć i i wstawić do piekarnika na 25 minut. Następnie odkryć i piec jeszcze 20 minut. Kurczaka podawać z kaszą kuskus
My simple kitchen