mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:475/1172)

Żeberka w słodko-pikantnej marynacie 89

Nasze żeberka w pikantno-słodkiej marynacie to odpowiedź na rozpoczęty sezon grillowania, który wyraźnie już czuć w unoszącym się zapachu smażonego mięsa. Niestety my na grillowanie

niecodziennikpary
Pieczeń z indyka na specjalne okazje 213

Bardzo prosta w przygotowaniu pieczeń z indyka, które sprawdzi się idealnie na świąteczny obiad, lub inne wyjątkowe okazje. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją sobie także bez specjalnej okazji i cieszyć się z codzienności. Filet z indyka 4 ząbki czosnki Świeży rozmaryn Masło Szynka długo dojrzewająca Sól Pieprz Mięso dokładnie myjemy i suszymy. Mój kawałek indyka ważył(...)pieprzem natarłem mięso, które następnie marynowało przez kilka godzin (minimum 1 godzina). Po tym czasie mięso należy obsmażyć na maśle z każdej strony, by się zarumieniło, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy jeszcze rozmarynu i pieprzu, zawijamy w szynkę długo dojrzewającą i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

MarcinChef
Pieczona dynia z sosem z tahini 185

dynia piżmowa od jesieni czekała na swoją kolej w mojej kuchni. Zaczęła już trochę smutno wyglądać, dlatego pomyślałam, że przyszedł na nią czas najwyższy. Pieczoną cebulę lubię bardzo, zawsze dorzucam ją do brytfanny, gdy piekę ziemniaki, zatem Yotam nie musiał mnie specjalnie namawiać na to połączenie :)  Przeglądając przepis w książce już wyobrażałam sobie, jak pomarańcz dyni i fiolet(...)wschodnie rejony Morza Śródziemnego. Nam wystarczyła za cały posiłek, ale jeśli chcecie, potraktujcie ją jako dodatek do kawałka mięsa.  Tahini oraz za'atar kupicie w sklepach typu kuchnie świata oraz sklepach z produktami arabskimi. Ja korzystałam z tego sklepu .  Pieczona dynia i cebula z sosem z tahini i za'atarem Składniki: 1 dynia piżmowa, pokrojona na duże

Chilli Czosnek i Oliwa
Soczyste udka pieczone na warzywach 146

zględu na szereg jego właściwości nie tylko leczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;)   Soczyste udka pieczone na warzywach Składniki: 10 pałeczek z kurczaka 1 średni por 1 średnia cukinia 2 pomidory 1/2 czosnku suszony lubczyk czosnek sól curry Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki(...)kostkę. Naczynie żaroodpowrne posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek, wyłożyć przygotowane warzywa, na nie łlożyć pałeczki z kurczaka. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika - piec 60 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 118

pietruszką i fetą. Nakładamy farsz łyżeczką do pieczarek. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pieczarki i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego ! Inne przepisy z wykorzystaniem pieczarek znajdziesz TU Faszerowane pieczarki mięsem mielonym

Kuchnia na wzgórzu
Mandi (mandy) do drobiu i jagnięciny 148

rosę i doskonale charakteryzuje sposób przyrządzania mięsa, które po upieczeniu jest wilgotne. Wywodzącą się właśnie z  Arabii  Saudyjskiej , ale bardzo popularną także w Jemenie i innych krajach Bliskiego Wschodu, mieszankę mandi stosuje się najczęściej do  kurczaka  lub  jagnięciny   Kurczaka mandi marynujemy przez co najmniej godzinę i pieczemy bez dodatku tłuszczu. w piekarniku nagrzanym(...)trzeba rozciąć na około 20 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Kurczak mandy jest podawany z ryżem.  Dawniej Beduini przygotowywali kurczaka mandi w " tandoor " czyli wykopanej w ziemi dziurze oblepionej w środku gliną. Dzięki temu mięso po upieczeniu pozostawało soczyste. Dziś tandoor " są coraz rzadziej spotykane. Składniki (proporcje na jednago dużego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki Yorkshire pudding. 118

Babeczki Yorkshire pudding przygotowuje się z ciasta naleśnikowego, pieczone są w formie do muffinek. Przepis pochodzi z kuchni angielskiej. Podawane są w niedzielę lub święta jako dodatek do mięs i sałatek. Ja proponuję podać je z pyszną sałatką. Do przyprawienia sałatki użyłam produktów, które otrzymałam od  SKWORCU . Zapraszam:)   Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka(...)miksujemy mikserem przez kilka minut na dużych obrotach, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiamy na pół godziny. 2. Pieczenie: Formę do pieczenia muffinek za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie olejem. Następnie wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika, temperatura 200 stopni na kilka minut, żeby olej dobrze się rozgrzał. 3. Ciasto przelewamy

Izabelawkuchni
Wielkanocny klops z jajkiem 271

Klops z jajkiem (znany także jako pieczeń rzymska) to przepis mojej mamy. Wilgotny, aromatyczny – doskonały na ciepło i na zimno! Pamiętam go z dzieciństwa, z wielkanocnego stołu. Jako 3-4 letnia dziewczynka z zaciekawieniem na niego patrzyłam i próbowałam pojąć „co robi w środku jajko?”. Gdy nie przyszło mi do głowy żadne sensowne rozwiązanie, zapytałam mamy(...)mielonego pieprzu 3-4 liście laurowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pięć jajek gotujemy na twardo. Bułkę namaczamy w mleku, aż będzie miękka. Do mielonego mięsa z karkówki dodajemy surowe jajko, bułkę odciśniętą z mleka, bardzo drobno posiekaną cebulę, kaszę manną, śmietanę, dwie marchewki obrane i starte na tarce o drobnych oczkach, musztardę, paprykę, ziele angielskie

Poezja smaku
Kurczak po polsku faszerowany wątróbką 121

wątróbką to tradycyjne danie naszej narodowej kuchni. Niewątpliwie kurczak jest tutaj najważniejszy, więc zadbajcie o najlepszą jakość tego drobiu. Niby taki minimalizm przypraw i dodatków, a efekt zaskakujący. Soczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze(...)Zaszywamy kurczaka białą nicią, polewamy resztą roztopionego masła, solimy po wierzchu i oprószamy papryką w proszku. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temp. 180ºC przez godzinę, następnie odkrytego kolejną godzinę. Od czasu do czasu warto polać kurczaka wytopionym płynem. Serwujemy usuwając wcześniej nici, mięso dzielimy nożycami do drobiu. Smacznego! Artykuł Kurczak po polsku faszerowany wątróbką pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia
Schab zapiekany... 203

minuty i wcieramy pozostałe przyprawy. -- -- Do natłuszczonego naczynia wkładamy kapustę, schab i pozostałe składniki. Pieczemy w 200 st. C / 60 minut pod przykryciem. -- Potem dopiekamy bez pokrywki, z każdej strony po 10 minut. -- Po upieczeniu czekamy 10-15 minut, kroimy mięso i wykładamy na półmisek. Serwujemy na gorąco z ziemniakami lub do pieczywa... Smacznego

chleba naszego
Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem 458

układamy kurczaka tak, by przykrywał prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia

Smak mojej kuchni
KURCZAK Z ROZMARYNEM 138

środka kurczaka włożyć 1-2 gałązek rozmarynu, resztę rozmarynu położyć na kurczaku.  Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin (3-4h), najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjąć kurczaka, umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do piekarnika.  Piec w 200 stopniach C przez ok. 1,5h. Pod koniec pieczenia

Prosto i Smacznie z Anetą
PIECZONY SCHAB, ZIEMNIAKI I COLESŁAW – wspomnienie smaków dzieciństwa! 162

już taką naszą rodzinną tradycją i dlatego nikt nie objadał się rano woląc na obiad wziąć dokładkę! I te dokładki zawsze były! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny, pieczony schab inspirowany właśnie wspomnieniami z dzieciństwa. Marynowany w majonezie z dużą ilością cebuli, czosnku oraz ziół i aromatycznych przypraw. Po upieczeniu smakuje fenomenalnie! Jest niesamowicie soczysty i delikatny! Jest(...)świeżym rozmarynem i odrobiną posiekanej chili. Dokładnie nacieramy mięso ( obficie ) i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej – tym smak będzie intensywniejszy ). Po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania razem z ziemniakami. Pieczemy do miękkości ( zależy od grubości schabu ) – ok. 70-80 minut w 180C. Podajemy na gorąco z pieczonymi ziemniakami oraz surówką coleslaw z białej kapusty. Przepis

Ostra na Słodko
Zapiekanka z dyni, makaronu i sera 140

Zapiekanka inspirowana przepisem Nigelli Lawson. Uwielbiam Nigellę za jej podejście do gotowania i serce, które wkłada w każdą potrawę. Dziś jej przepis na zapiekankę z batatów

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania