mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:479/1172)

Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 161

oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka

My Chcemy Jeść
Mostek jagnięcy 124

przesmażyć. Dodać cebulę, cynamon i chwilę przesmażyć. Następnie dodać opłukany ryż i mieszając smażyć aż się zeszkli. Wlać bulion, włożyć mięso, pokrojoną na ósemki cytryny, oprószyć solą, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec około 40 minut. Posypać posiekaną kolendrą i miętą. Podawać z jogurtem.  biała  zastawa

królestwo garów
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 296

nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze 40-50 minut. Galantynę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco

Miód i pieprz
Drobiowy pasztet 245

ząbek czosnku Przygotowanie: Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości, wątróbkę podgotować osobno w garnku. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę, dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm) piec około 45 minut

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Drobiowy pasztet 252

ząbek czosnku Przygotowanie: Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości, wątróbkę podgotować osobno w garnku. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę, dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm) piec około 45 minut

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym 147

więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie  olejem i posypujemy przyprawami. Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Plastry schabu dobrze rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Powinny być cienkie, ale uważajmy, aby się nam nie porwały. Oprószamy je solą i pieprzem. Z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę

Kulinarne przygody Gatity
bajaderki piernikowe z bakaliami 137

cukrowe  Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, przestudzić. Zmiksować z resztą składników na piernik. Przelać do dowolnej formy  i piec w 180*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zetrzeć na tarce. Dodać bakalie i marmoladę, wymieszać i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Czekoladę połamać i rozpuścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki Dynie . 136

kształcie pączka i rozpłaszczamy , nakładamy po 1, 2 łyżeczki powideł i  dobrze zlepiamy .  Białą grubą nić do zawijania mięsa moczymy w oliwie i delikatnie obwiązujemy bułeczkę . I tak do wykończenia ciasta .    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki  . Przykrywamy ściereczką i odstawiam na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z kurczakiem , pieczarkami i jajkami . 139

większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut , następnie zdjąć papier i zapiekać jeszcze z 5 minut. Mięso z kurczaka drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić połowę w pół plasterki a drugą połowę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach

Sama słodycz i szczypta chili
Cevapcici 192

Cavapcici to małe "kotlety mielone" w kształcie cylindrów o długości około 5 centymetrów, które swój charakterystyczny smak zawdzięczają mięsu baraniemu i odpowiednim przyprawom. Można je jeść bez dodatków jako ciepłą przekąskę, można dodać do nich pieczone ziemniaki i surówkę i jeść jako pełnowartościowy obiad. W każdym wydaniu smakują po prostu pysznie

Milion Smaków
Klops mięsny faszerowany kalafiorem 139

wyłożenie wierzchu). Do środka nałożyć farsz z kalafiora i lekko docisnąć, by nie było wolnych przestrzeni. Na wierzchu wyłożyć pozostałe mięso i lekko docisnąć. Na wierzchu ułożyć dodatkowy liść kapusty i zawinąć wystającymi liśćmi. Przykryć folią aluminiową Piec w temperaturze 175 stopni (grzałka góra-dół) około 40 minut. Na ostatnie 5 minut ściągnąć folię

Trzeci talerz
PLACKI ZIEMNIACZANE Z NUTĄ INDII 146

łyżeczki kurkumy 1 łyżka jogurtu (kopiasta) 1/2 łyżeczki garam masala olej kokosowy ( lub wasz ulubiony) Placki ziemniaczane robię w maszynce do mięsa:) Obrane ziemniaki i cebulę przepuszczam przez maszynkę dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej i piekę na złoty kolor. Duszone warzywa do placków: 1 cukinia 1 cebula 1 marchew 2 pomidory 3 ząbki czosnku ( rozgniecione) sól pieprz

harrisa
PLACKI ZIEMNIACZANE Z NUTĄ INDII 219

łyżeczki kurkumy 1 łyżka jogurtu (kopiasta) 1/2 łyżeczki garam masala olej kokosowy ( lub wasz ulubiony) Placki ziemniaczane robię w maszynce do mięsa:) Obrane ziemniaki i cebulę przepuszczam przez maszynkę dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Rozgrzewam olej i piekę na złoty kolor. Duszone warzywa do placków: 1 cukinia 1 cebula 1 marchew 2 pomidory 3 ząbki czosnku ( rozgniecione) sól pieprz

harrisa
Tuszonka z golonki 195

tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś.     Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance. Pamiętajmy, że jest ciepło, więc naczynie z mięsem wstawiamy do lodówki. Po dobie mięso wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą i osuszamy. Kroimy na kawałki i wkładamy do słoików

Maminek kulinarny
Boczek faszerowany 164

zazwyczaj jest tłusty. I pewnie dawniej mieliby rację, ale dziś o tłustych boczkach możemy zapomnieć raz na zawsze. W budkach z mięsem na moim targowisku można kopić płaty naprawdę chudego boczku pozbawionego w dodatku żeber. Tylko nadziewać i piec. Jest może trochę pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego zachodu. Długo utrzymuje świeżość. Jest miękki i aromatyczny. Doskonale pasują

Wiem co jem