mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:482/1172)

WEGAŃSKIE SZNYCLE Z KAPUSTY 190

pyszny SZNYCEL! Przygotowałam do niego dużą porcję surówki z kapusty i tym sposobem powstało niezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie dobrodziejstwa!  Składniki na 12 sztuk: 1/2 główki kapusty, 2 kromki chleba orkiszowego (u mnie TAKI bez ziaren), 1/2 szklanki(...)pieprzu. Wykonanie: Kapustę i kromki chleba mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku do zarumienienia

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE SZNYCLE Z KAPUSTY 190

pyszny SZNYCEL! Przygotowałam do niego dużą porcję surówki z kapusty i tym sposobem powstało niezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie dobrodziejstwa!  Składniki na 12 sztuk: 1/2 główki kapusty, 2 kromki chleba orkiszowego (u mnie TAKI bez ziaren), 1/2 szklanki(...)pieprzu. Wykonanie: Kapustę i kromki chleba mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" końcówką lub w maszynce do mięsa. Odlewamy sok. Do masy dodajemy mąkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego lub pieczemy w piekarniku do zarumienienia

Jeść, by żyć w zdrowiu
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 168

części krzyżowej kręgosłup wołu – jest sztywna, zbita i nadaje się jedynie do duszenia lub pieczenia. Nie mam psa. Kot – amator wszelkich musów i pasztetów – mimo że mu posiekałam – wzgardził. Cóż, zapłaciłam, poświęciłam czas – zjadłam. A w zasadzie powinnam napisać jadłam. Przeżuwając wolno drobno pokrojone mięso i myśląc, co do cholery zrobiłam nie tak.   Dzisiaj steki robię prawie

Karo in the Kitchen
Beef Burger całkiem domowy 198

jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że:  po pierwsze - sos barbecue , to jedno posiedzenie,  po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj , (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny, nie mam odwagi spróbować ...i jeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana

Delicious Titbits
Faszerowane pomidory 109

pachnące pomidory świetnie nadają się do faszerowania – ich soczysty miąższ sprawia, że farsz nie wysycha podczas pieczenia i dodatkowo oddaje swój delikatny, pomidorowy smak. Farsz to proste zestawienie składników, które pasują do pomidorów – ryż przechodzi smakiem wszystkich składników, mięso z podudzia pozostaje soczyste a kmin bardzo podkreśla smak tych wszystkich elementów. Bardzo smaczna propozycja na obiad lub idealnie(...)patelnie dodajemy mięso i smażymy, rozdrabniając drewnianą łopatką, aż delikatnie się zrumieni i będzie w drobnych, podsmażonych kawałkach, po czym ściągamy z ognia do ostygnięcia.   Do mięsa na patelni dodajemy ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki oraz starty ser, po czym wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Pomidory myjemy, osuszamy

Smaczna Strona
Pieczona pierś kurczaka z oscypkiem 224

centymetrów, kawałek oscypka. Najpierw dokładnie zawijamy ser w mięsie, a następnie całość w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. W zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien się lekko roztopić, a mięso przyrumienić. Ja podaję z frytkami oraz surówką z pomidorów i ogórków z koperkiem, w sosie winegret. Eksperyment niezwykle

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa rakowa 139

wodą z dodatkiem koperku. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane raki wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć mięso z odwłoka i szczypców, przykryć i odstawić. Skorupki oczyścić z wnętrzności. Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut. Następnie skorupki, utłuc w moździerzu lub zmiksować, przełożyć do garnka, zalać 5 łyżkami masła(...)Zdjąć je delikatnie do miseczki. Wywar przecedzić. Skorupki zalać jeszcze niewielką ilością gorącej wody, zagotować i przecedzić. Połączyć oba płyny, dodać masło rakowe, zagotować, doprawić. Do gorącej zupy włożyć mięso z raków. Ryż ugotować na sypko.  Zupę podawać z ryżem. Dekorować koperkiem. Można dodać śmietanę. Można użyć raki mrożone, wówczas pomijamy etap gotowania gdyż są one już ugotowane

królestwo garów
Szybkie mięsne przekąski 200

Bydgoszczy Pychota Garmażerka . Wyroby garmażeryjne sposobem na udane przyjęcie Dla większości gości, suto zastawione stoły są wyznacznikiem udanego przyjęcia. I choć nie każdy jest fanem sałatek, to dania z mięsem w różnej postaci, zazwyczaj najszybciej znikają ze stołów. Najczęściej serwowane przekąski mięsne to wędliny, salcesony czy boczek. Na stołach pojawiają się też kabanosy czy gotowana szynka. Przystrojone warzywnymi elementami(...)położyć pastę jajeczną, a dalej zawinąć ją w rulon. W celu zabezpieczenia przed rozwinięciem rulonu, można go dodatkowo przewiązać szczypiorkiem. Świetnym rozwiązaniem na przyjęcia jest też serwowanie np. schabu pieczonego w plasterkach na zimno (pieczonego np. z nadzieniem ze śliwek suszonych), który doskonale będzie smakował z innymi dodatkami garmażeryjnymi typu sałatki, sosy

Słodkie okruszki
kopytka po litewsku 163

sosem grzybowym mamy postne danie Piec w temperaturze 160 -180 ー C w piecu nagrzanym około 30 minut, lub do zarumienienia,albo podsmażyć na patelni,na 1łyzce oliwy z oliwek. Ugotować ziemniaki w łupinie, a następnie obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa,lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Do tak przygotowanej masy ziemniaczanej dodać mąkę ,kminek ,sól

w mojej kuchni
ziemniaki,twaróg,jogurt grecki=pyszny sernik z nektarynkami i miętą na herbatnikach... 158

wszystkie składniki temperatura pokojowa, w tym białka na pianę =ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, zmielić twaróg półtłusty żółtka z cukrem utrzeć mikserem do białości dodać twaróg, ziemniaki, jogurt grecki i wszystko dokładnie połączyć mikserem wsypać budyń waniliowy, proszek do pieczenia, listki mięty drobno pokrojone i połączyć mikserem składniki dodać drobno pokrojone nektarynki i mikserem połączyć

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka z kiszoną kapustą i ananasem 116

naczynia żaroodpornego natłuszczamy olejem, a następnie na przemian układamy porcję kapusty, mięsa i pokrojonego w kostkę ananasa. Na wierzchu powinna znajdować się kapusta. 5. Całość zalewamy sokiem z ananasa. 6. Tak przygotowaną karkówkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny. UWAGA 1: Pamiętajcie, aby kapusta była dobrze odciśnięta, by kwaśny smak

Bez Cebuli
Pieczony kalafior 243

miękką warzyw, mogą wręcz uważać, że jest niedopieczony. Warto ten przepis wypróbować , zwłaszcza używając młodego kalafiora. Piekłam jeden nieduży kalafior, i była to, moim zdaniem, wystarczająca porcja dla 4 osób. Tak przygotowany kalafior może być dobrą przystawką lub po prostu dodatkiem do mięsa.  Przepis z  tej  strony składniki (na 6 porcji) 2 małe kalafiory (każdy około(...)cytryny garść pietruszki, posiekana sól morska przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190 st.C.  Kalafiory    obficie  skropić  oliwą, posypać  solą, sumakiem i kminem. Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco  temperaturę jeżeli kalafiory zaczynają się zbyt przypiekać. Warzywa są gotowe, gdy są lekko rumiane a  widelec wchodzi w nie tylko z niewielkim oporem. Przed

Stare Gary
Paszteciki z mięsem z kurczaka 187

pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne. Jedliśmy je z czerwonym barszczykiem. Składniki: Ciasto – 500 g mąki pszennej – 375 g masła (1,5 kostki masła po 250 g) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 szklanka śmietany kwaśnej(...)ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku – 1 jajko do posmarowania roladek   Wykonanie: Nadzienie – Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. – Mięso z kurczaka przepuścić przez maszynkę razem z marchewką, pietruszką i cebulą. – Doprawić do smaku solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Ciasto – Posiekać mąkę

To co kocham
Kaczka z jabłkami i żurawiną 189

gotowa to nie można się jej oprzeć. :) Czas przygotowania: 2h + czas na marynowanie mięsa Składniki: Kaczka wagi około 2kg 3,4 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku Garść suszonej żurawiny 1/3 szklanki oleju Łyżka miodu Łyżeczka soli ziołowej, majeranku ½ łyżeczki pieprzu Kilka kulek jałowca Dzień przed pieczeniem myjemy kaczkę oraz marynujemy. Mieszamy olej z miodem, przeciskamy do tego czosnek oraz dajemy

Kolizje Smaków
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta 253

zauważyłam w swoim otoczeniu, aby bakłażan był popularny. A szkoda, bo można z niego przygotowywać  bardzo smaczne potrawy . Składniki: 1 średni bakłażan , około 20-25 dkg. mielonego mięsa , 1 średnia cebula , 2 średnie pomidory , 1/2 sera feta , 4 ząbki czosnku , ostra papryka mielona ,  rozmaryn , sól , 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko(...)nagrzanego do temperatury około 180  stopni i zapiec do lekkiego zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem.  Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę pokruszonej fety

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy GYROS od podstaw 354

piekarnika ustawionego na 160 stopni wkładamy pocięty gyros na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymamy gyros tak ok. 30 minut a następnie podkręcamy temperaturę na 200 stopni i kontynuujemy przez 10 minut. Na koniec możemy włączyć nawiew z góry by podpiec mięso.  3/ Przekładamy gyros na talerz, dodajemy sałaty i sos. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa z pieczonej ciecierzycy 111

pieczoną ciecierzycę:  - 500g suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona,  chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion  warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji  wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy(...)papierem do pieczenia, rozłożyć warstwę ciecierzycy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną

mojewypiekiinietylko