masło czosnek - 2197 przepisów (strona:9/147)

Wędzona polędwica wołowa 142

czasie folią albo ręcznikiem kuchennym. Polędwicę serwujemy pokrojoną na grube kawałki z ciepłym sosem musztardowym. Sos musztardowy: 2 małe szalotki / cebule bardzo drobno poszatkowane 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ kostki masła sok z 1 dużej cytryny 2 łyżki musztardy Dijon Rozgrzać patelnię na małym ogniu z ¼ kostki masła. Dodać poszatkowaną szalotkę i wyciśnięty czosnek. Smażyć aż całość będzie bardzo aromatyczna

naRuszcie
Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 203

patelni, wrzucasz przyprawioną do piekarnika, wyciągasz i już.   Składniki:  - ok. 500 g filetów z tołpygi ze skórą - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku (2 do marynaty +1 do masła) - świeży lub suszony koperek do marynaty - czubata łyżeczka posiekanego, świeżego koperku do masła - 60 g miękkiego masła (u mnie solone, ale może być zwykłe i szczypta(...)ząbki czosnku, a także koperek, odrobinę pieprzu i soli. 2. Rybę maczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy w przykrytej miseczce (wraz z marynatą) do lodówki. 3. Do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i koperek. Zwykłe masło solimy do smaku. Możesz szprycą wycisnąć ozdobne wzorki na talerzu. 4. Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie tak, żeby były prawie miękkie

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 426

Fooder.pl . E-book można pobrać na   tutaj .   Zupa czosnkowa  z ziołowymi grzankami   Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 130 g czosnku 1 łyżka masła 60 g pietruszki 120 g selera 700 ml bulionu warzywnego 1 prostokątny serek topiony Sól morska Świeżo zmielony pieprz 4 kromki chleba tostowego Sos: ½ szklanki listków natki pietruszki ½ szklanki(...)listków świeżej bazylii ¼ szklanki Kujawskiego z bazylią 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor. Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg z grilla 153

promocyjnej cenie dla fanów, lub nawet fanatyków grillowania? Oszalałam, poddałam się, kupiłam kilka pstrągów, brykiet i zaprosiłam dziewczyny ;-) Potrzebujesz: 1 pstrąg na osobę oliwa z oliwek limonka masło gruba sól czosnek dla chętnych Co robić? 1. Rozpalić grill 2. Spory kawałek folii aluminiowej  polać oliwą i posypać solą, na tym ułożyć rybę. 3. Do środka ryby włożyć cząstkę limonki(...)łyżeczkę masła, i 2-3 plasterki czosnku. 4. Wierzch ryby posolić, ułożyć na nim limonkę, czosnek, polać oilwą i położyć łyżeczkę masła.  5. Szczelnie zawiniętą w folię rybę piec na grillu przez około 25 minut. 6. Podawać z ulubionymi, prostymi dodatkami takimi jak pomidory, ogórki gruntowe, sałata z sosem miodowo musztardowym... Bieżniki / DUKA

Matka Żywicielka
Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią – przepis finałowy 177

Filet z pstrąga na puree z selera z cukinią: 2 filety z pstrąga (ok. 150 g) 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka 1 duży korzeń selera ok. 3/4 szklanki śmietany 36% 2 łyżki zwykłego masła masło klarowane do smażenia ryby Sos beurre blanc: 1 cebula szalotka 40 ml białego octu winnego 100 ml białego wytrawnego wina(...)następnie zimną wodą). Posiekać czosnek i szalotkę – lekko zesmażyć na patelni z łyżką świeżego masła. Dodać blanszowaną cukinię z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić cukinię solą. Sos beurre blanc : Wino i ocet z białego wina wlać do rondelka. Dodać posiekaną w małą kostkę cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Redukować na ogniu

Poezja smaku
Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku 155

prostu pycha! Składniki: 500 g filetów z dorsza 100 g niebieskiego sera pleśniowego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Szpinak: 400 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki wody sól pieprz Przygotowanie: Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki. W garnku podgrzać masło, dodać drobno posiekany czosnek i lekko zrumienić. Dołożyć szpinak, wodę

Oryginalny smak
Bułeczki ziołowe 199

Składniki na bułeczki: 150 ml mleka 100 g  świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g roztopionego masła 1 jajko czosnek granulowany do posypania bułeczek Składniki na nadzienie: 50 g miękkiego masła 2 serki topione ziołowe 4 ząbki czosnku zioła np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie sól  Wykonanie: Do miski wsypujemy(...)dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W mikserze ucieramy masło, dodajemy do niego serki, miksujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy ziołami i solą. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości około 30cm x50cm. Smarujemy

Czerwona Porzeczka
Devolay z piersi kurczaka 269

coś przepysznego ;) Dodałam jeszcze pokrojony drobno koperek dla dodania intensywności smaku :)Pomysł zaczerpnięty z WŻ Składniki dla 4 osób: 2 duże piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki koperku 4 łyżeczki masła 3 jajka do panierki bułka tarta i mąka ok. 100 g sera żółtego w kawałkach sól , pieprz, papryka ostra mielona Najpierw należy zeszklic drobno pokrojony czosnek. Następnie(...)filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku. Ser pokroic na grube paski , koperek drobno posiekac i po kolei , na 4 przygotowane filety nakładac po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijac od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynnośc zrobic dośc zwarcie , aby podczas smażenia kotlet sie nie rozpadł. Przed smażeniem obtoczyc w jajku i w mące

Słodkości i nie tylko
Smażone przegrzebki czosnkowo - ziołowe podane na okrągłych tostach 142

wikipedia). Trzeba uważać żeby je nie przesmażyć. Najlepiej smażyć po 1-2 minucie z każdej strony. Składniki: przegrzebki mrożone (ja kupiłam w biedronce po 4 zł) 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku garść koperku sok z cytryny sól, pieprz olej rzepakowy Przegrzebki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem solą

Bon Appetit Małgorzaty
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 158

Martynosia , Mops i  Bartek . Krem z kalafiora z chipsami serowymi Składniki: (na 4 porcje) 1 kalafior 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu 1,5 łyżki masła sól pieprz serowe chipsy: 200 g ostrego żółtego sera 3 ziemniaki sól pieprz dodatkowo: świeży tymianek Najpierw przygotować chipsy: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych(...)chrupiące. Przestudzić na blasze, przełożyć na talerz. Pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrać czosnek. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka, chwilę podsmażać. Dodać warzywa. Gdy wchłoną tłuszcz, zalać buiolnem. Gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krewetki z marchewkowym pappardelle w cytrynowym sosie 104

Czas przygotowanie: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie) 6 średnich marchewek 2 cebule szalotki 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 łyżka masła 100 ml białego wytrawnego wina oliwa natka pietruszki sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki(...)wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy

kulinarnyJa
Włoskie śniadanie 340

podsmażenia cebuli i kiełbasy sos 1/4 małej cebuli 2 ząbki czosnku puszka pomidorów szczypta rozmarynu łyżka suszonej bazylii 150ml  wywaru z warzyw  pół łyżeczki masła do podsmażenia cebuli i czosnku dodatki świeże pieczywo Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności robimy omlet. W drobne kawałki kroimy cebulę, czosnek i kiełbasę lub inną wędlinę, którą zdecydowaliśmy się użyć. Podsmażamy na patelni(...)będzie rumiany. Gdy omlet jest gotowy, zdejmujemy go i składamy na pół. Omlet czeka na talerzu, a my przygotowujemy na tej samej patelni sos. Siekamy cebulę i czosnek. Wrzucamy na rozpuszczone masło. Podsmażamy do miękkości, dolewamy bulion i pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, rozmaryn

W kuchni wieczorem
1490. Zawijane bułeczki 175

łyżki soli 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka suszonych drożdży 250 ml wody lub mleka [ lub wody z mlekiem] 1,5 łyżki oliwy  2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich Wszystkie składniki ciasta  przełożyć do miski i zagnieść ciasto.Odstawić ,aż ciasto podwoi objętość. Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić(...)części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować masłem czosnkowo-ziołowym.Posmarowany placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie

Moje domowe kucharzenie
Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami - zimowa zapiekanka 193

danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam do przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe lub 1 duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora 1 ząbek czosnku 80 g twardego sera np.Gruyere 50 g masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka gałka muszkatałowa sól,pieprz Wykonanie: selera umyć,obrać,przekroic na pół i pokroić(...)Solidnie posolić i oprószyć pieprzem.Włączyć piekarnik i ustawić na 200`C na patelni rozpuścić połowę masła -25 g i podusić na nim pora 3-4 minuty.Dodać czosnek resztę masła -25g rozpuścić w rondelku na małym ogniu,dodać mąkę ,wymieszać i podsmażyć 1 minutę.Powoli dolewać mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową.Zagotować.Dodać por,chrzan,2/3 sera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ze szpinakiem i bryndzą 168

było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi. Składniki: 20 dkg bryndzy 1/2 pęku szpinaku 3 łyżki białego sera (musiałam trochę złamać ostry smak bryndzy) 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz do smaku 1/2 kg mąki żółtko ciepła woda Przygotowanie:  Szpinak czyszczę i odrywam łodyżki. Umyty szpinak wrzucam do rądla i podduszam na maśle

Magiczna kuchnia Darii