ciepłej wody - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - ok. 3/4 łyżeczki oregano oraz dodatki: - 500 g owoców morza - 250 g krewetek - 5 ząbków czosnku - sklarowane masło - 150 g startej mozarelli - mały pęczek szparagów - sól - oregano Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano wymieszałam w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite(...)trwało to 5 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, do wyrośnięcia. W międzyczasie gotujemy na parze szparagi (mają być jędrne). Na sklarowane masło dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy, aby oddał aromat i dodajemy rozmrożone i osuszone owoce morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy
mojewypiekiinietylkoprzepadam za kukurydzą, ale dzieciaki moich koleżanek tak. Postanowiłam troszkę kukurydzę "podrasować" :) Składniki: 2 kukurydze plaster masła 1 ząbek czosnku zioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią natka pietruszki łyżeczka cukru do gotowania sól morska do posypania kukurydzy Kolby kukurydzy gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru aż do miękkości. Następnie kukurydzę nacieramy ząbkiem czosnku i masłem, i grillujemy na rożnie albo patelni grillowej. Ugrillowaną kukurydzę posypujemy z każdej strony posiekaną natką pietruszki i przyprawą z suszonych pomidorów oraz solą morską. Gotowe do zajadania się :) Grillowana
Bon Appetit Małgorzatymakaron barwiony atramentem z ośmiornicy... W końcu znalazłam i musiałam wypróbować! Składniki: 250g makaronu tagliolini barwionego atramentem, 150-200g krewetek Vannamei białych mrożonych, puszka pomidorów krojonych, 100g masła, 5 ząbków czosnku, 2 garści roszponki, łyżka oliwy z oliwek, chilli w płatkach (lub proszku), trawa cytrynowa w proszku, sól, pieprz. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku zagotowujemy(...)smak) i 1 ząbek czosnku w całości (słodki smak). Podsmażamy 2-3 minuty. W tym czasie zamrożone krewetki płuczemy pod bieżącą wodą, aż się delikatnie rozmrożą. Dorzucamy do czosnku dodajemy masło i dusimy pod przykryciem ok 7-8 minut. Następnie odkrywamy zwiększamy ogień i delikatnie podsmażamy ( nie można dopuścić do dymienia masła!). Doprawiamy trawą cytrynową i pieprzem do smaku
Pudełko rozmaitościspróbowaniu na pewno nieraz ta zupa zagościłaby na Waszym stole :) Polecam!!! Zupa: * kasza bulgur- 1 szklanka * soczewica czerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny(...)łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki * przyprawy: sól, pieprz Grzanki: * chleb * ser kozi (lub inny ulubiony) Zupa: Bulgur wcześniej moczyć przez 30min. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać 3 łyżki koncentratu, wlać bulion i wymieszać. Wsypać soczewicę oraz bulgur i gotować 25min. Kiedy już soczewica z kaszą będą miękkie, doprawić miętą i podgotować jeszcze
Kraina Miodem Płynącastworzyło pyszne połączenie. Składniki (w zależności od Waszej formy): 6 dużych, surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki (można użyć nożyka, tarki do warzyw lub specjalny nożyk) 1 ząbek czosnku kosteczka masła 100ml śmietany 30%* 1 jajko duża szklanka tartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Opcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również(...)pasuje!) *wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200'C. Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!). Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde, co zepsuje całą potrawę). W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną, dodać przyprawy (pieprz, sól, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową). Już
Kitchens Alphabetporcji. Składniki: 0,75 l bulionu warzywnego opakowanie krewetek ok 250 g mleko kokosowe, 1 puszka kilka pieczarek, ok 4-5 szt. limonka 2 papryczki chilli szczypior czosnek łyżka masła kukurydza mini kolby, 4 szt. warzywa z bulionu: 1 lub 2 marchwie, mała pietruszka, kawałek pora opcjonalnie: kiełki fasoli mung, po łyżce kukurydzy i zielonego groszku z puszki Wykonanie: Wszystkie(...)plastry: Warzywa z bulionu: Pieczarki: Kukurydzę w kolbach: Chilli: Szczypior: Na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę z limonki oraz wyciskamy z niej sok. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę z papryczkami. Następnie dodajemy krewetki. Po kilku minutach na patelnie wrzucamy pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż puszczą wodę i zmiękną. Dodajemy warzywa z wywaru, kolby
Taste Of My Dayłyżka mleka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz Na tosty 3 porcje: 3 kromki pieczywa 3 jajka 300 gram szpinaku u mnie mrożony rozdrobniony 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól i pieprz Sos: Żółtko oddzielamy od białka...do miseczki dodajemy żółtko, mleko i musztardę mieszamy i w kąpieli wodnej gotujemy do momentu zgęstnienia sosu...Ciągle mieszając zdejmujemy(...)cytryny, sól i pieprz...Białko ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do sosu... Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam...odsączam nadmiar wody...dodaje masło i czosnek, doprawiam do smaku i chwile gotuje Pieczywo traktuje ;) opiekaczem Jajka podsmażam z jednej strony tak aby białko było ścięte a żółtko miało konsystencję płynna...Można jajka przyrządzić również w kąpieli wodnej
NaKońcuJęzykaSkładniki: 8-10 liści jarmużu 4-5 ząbków czosnku łyżka masła orzechowego niesolonego sól, pieprz 1/3 szkl. oliwy z oliwek Jarmuż umyj, pozbaw twardych łodyg. Zagotuj wodę, wrzuć liście na 3-4 minuty - odcedź. Jarmuż, zmiksuj z masłem orzechowym i czosnkiem. Pod koniec dodaj oliwę, dopraw do smaku. Podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego
kolorowotorcikowokromka chleba razowego Marynata: - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - pieprz cayenne - mielona kozieradka - świeżo mielony pieprz - sól - łyżka oleju Dodatkowo: Fasolka: - 400g mrożonej fasolki szparagowej zielonej (ciętej) - ząbek czosnku - łyżka masła Schab: Schab oczyszczamy, po czym kroimy w plastry i przyprawiamy marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia zaczynamy od wyjęcia naszego schabu z lodówki około pół godziny(...)chwilę do miękkości, po czym odlewamy. Natychmiast wrzucamy do zimnej wody i hartujemy około 2 minut, by zachować ładny zielony kolor. Następnie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy fasolkę i posiekany ząbek czosnku i chwilę razem podsmażamy. Tak przygotowana fasolkę podajemy z duszonym schabem. Smacznego
Sajkofanka smakużelazo, magnez, cynk. Posiadają też dużą ilość wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka przy czym mają bardzo mało kalorii. Składniki, 20 szt: 20 szt krewetek Black Tiger 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek listki z 2 gałązek natki pietruszki 1 papryczka chili sól do smaku cytryna lub limonka Przygotowanie: Mrożone krewetki zalać letnią wodą, poczekać(...)się rozmrożą. Jeżeli są w pancerzykach należy je ściągnąć i wyciągnąć czarną nitkę (jelito), która przebiega wzdłuż tułowia. Ogonki pozostawiamy. Posiekać czosnek, natkę i chili. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, czosnek, chili, Krewetki obsmażać około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać oliwę z oliwek, natkę pietruszki. Pamietajmy, żeby nie smażyć ich za długo bo będą gumowate
cooklifepuszek pomidorów (mogą być krojone, jak i całe), bagietki, 1 papryczki chili, średniej wielkości ogórka, 1 żółtej papryki, 3 szalotek (ewentualnie średniej wielkości cebuli), 4 sporych ząbków czosnku, 50 gram masła, oliwy, octu winnego białego, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu, kilku listków świeżej bazylii. Do dość dużego garnka przełożyłem całą zawartość dwóch puszek pomidorów. Dodałem do nich 2/3 dokładnie(...)miarę jednolitą masę. Przyprawiłem do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane gazpacho wstawiłem do lodówki. Do moździerza dodałem 50 gram masła, spory, dość drobno posiekany ząbek czosnku, niewielką ilość soli i pieprzu. Całość utarłem tak, aby masło przeszło czosnkowym aromatem i połączyło się czosnkiem w miękką masę. Pozostałą część bagietki pokroiłem pod lekkim skosem
Wyprawy kulinarnelubicie. Ja często robię je z serkiem i papryką oraz małą nutką czosnku;) Składniki: 4 kromki chleba, 50g serka topionego, 1/3 czerwonej papryki, 2 plastry sera, szczypta czosnku w proszku, masło. Przygotowanie Wszystkie kromki chleba posmarować serkiem topionym, oprószyć czosnkiem. Na 2 kawałkach ułożyć paseczki oczyszczonej papryki. Położyć po plasterku sera i przykryć drugą kromką chleba- serkiem do środka(...)stron kanapki posmarować cienko masłem i oprószyć czosnkiem. Opiec w sandwichu do kanapek lub na patelni grillowej. Przekroić po skosie. Od razu podawać
Z miłości do słodkościPappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym... Mięsiste, długie wstążki makaronu. Soczyste kawałki kurczaka. Zatopione w kremowym, śmietanowym sosie z dodatkiem kurek. Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Pycha! Składniki: 250 g makaronu pappardelle; 1 filet z kurczaka (waga około 250 g); 200 g świeżych kurek; 2 średnie, białe cebule; 1 ząbek czosnku; Łyżka posiekanej natki(...)obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Do podsmażonych kurek z cebulą dodać
Gospodyni Miejskapoprostu muszle, stworzone idealnie do nadziewania. Tym razem muszle zostały przeze mnie nadziane szpinakiem i słonym serem feta. Smak potrawy wzbogacają dwa sosy. Jeden pomidorowy z czosnkiem i odrobiną masła, drugi balsamiczny z oliwą i nutą miodową. LISTA ZAKUPÓW: makaron conchiglioni szpinak 250 gram ser feta puszka krojonych pomidorów 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła 82 % 4 łyżki octu balsamicznego(...)razie potrzeby solimy, ale pamiętajmy, że ser jest już słony. 3.W rondelku gotujemy puszkę pomidorów, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy, pieprzymy, wsypujemy bazylię i szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy łyżkę masła. 4. W drugim rondelku przygotowujemy sos balsamiczny. Wlewamy ocet, oliwę z oliwek i miód. Włączmy nawiew nad kuchnią - ocet ma bardzo
Mój Smak na Życiewątpienia taki z piekarnika. Rybka, ulubione dodatki, folia aluminiowa i krótki czas pieczenia, a efekt? Wyśmienity obiad. Składniki: tusza witlinka 2 plasterki cytryny natka pietruszki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: 1. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba to nożem trzeba bardziej rozciąć rybę tak, by łatwo
Pasja Smaku