masło czosnek - 2197 przepisów (strona:5/147)

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i nie tylko 523

jakiś czas warto się skusić na tak wykwintny I kaloryczny obiad. Pycha, polecam :) Zaczynamy: Składniki:  ok 2 kg ziemniaków 6-7 ząbków czosnku 200 ml śmietany 3 łyżki masła tymianek 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 100 gr sera żółtego- miękkiego 100 gr sera mozzarella Ziemniaki obiaramy I kroimy w talarki. Naczynie w którym pieczemy ziemniaki- smarujemy masłem(...)połową sera. Posypujemy tymiankiem. Do naczynia dajemy drugą połowę ziemniaków. Posypujemy tymiankiem. Na małej patelni rozpuszczamy masło I dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Podduszamy ok 2-3 min. Masło z czosnkiem wylewamy na ziemniaki. Do śmietany dodajemy sól I pieprz- mieszamy. Na ziemniaki dajęmy resztę sera. Polewamy całość śmietaną. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 80 min. Warto

Smaki Edyty
Pieczywo czosnkowe 590

sałatek. Pycha! Składniki: 500 g mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 250 ml ciepłej wody; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka białego cukru. Dodatkowo: 200 g miękkiego masła; 3 - 4 ząbki czosnku; 1 czubata łyżeczka oregano; Szczypta soli; Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu. Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miski (u mnie od robota kuchennego). Dodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej(...)chrupiące. Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty i oprószyć solą gruboziarnistą. Podawać najlepiej ciepłe lub zimne. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Świeży czosnek można zastąpić około 2 łyżeczkami czosnku w proszku. Masło można zastąpić margaryną do kanapek np. delmą. Z dodatku oregano można zrezygnować lub zastąpić go bazylią. Z podanych składników wychodzi 8 trójkątnych kromek pieczywa (takich jak na zdjęciach). Pieczywo

Gospodyni Miejska
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 157

ostrą papryczką. Przepis jest prosty i szybki, a efekt zadowoli nawet wybredne podniebienia.  Potrzebne nam: - 2 kawałki łososia po około 300 g każdy - pęczek pietruszki - 1/2 kostki masła - 2 ząbki czosnku - ostra papryczka - pieprz cytrynowy - sól  Przygotowanie:  Masło pokroić na małe kawałki i zostawić w temperaturze pokojowej aż zmięknie. Następnie do masła zetrzeć na drobnej tarce czosnek

W poszukiwaniu inspiracji
Grzanki ze szpinakiem, czosnkiem i jajkiem 178

tylko na śniadanie, na kolację również się sprawdzi, a podczas upałów i na obiad :) Na jedną porcję: kromka chleba 2 jajka sól, pieprz 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 spore garście świeżego szpinaku olej do smażenia dodatkowo: ziarna sezamu odrobina żółtego sera pomidor Jedno jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Chleb zamoczyć z obu stron(...)Masło roztopić na średnio rozgrzanej patelni, dodać posiekany grubo czosnek i zeszklić go. Szpinak opłukać i dobrze osączyć z wody, przełożyć na patelnię i wymieszać z czosnkiem i masłem. Szpinak powinien się tylko zaparzyć, nie smażymy go. Szpinak przełożyć z patelni do miseczki. Na patelnię wlać olej, rozgrzać go średnio

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i ryżem jaśminowym 211

małe kasza manna lub mąka (ja użyłam kaszę) 1 łyżka oleju Sos z gorgonzoli: 1 łyżka masła 80 g sera gorgonzola 1 łyżka śmietanki kremówki Szpinak: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 80 g szpinaku najlepiej świeżego Dodatki: woreczek ryżu jaśminowego 1/4 szklanki(...)orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni listki świeżych ziół do dekoracji (ja użyłam tymianku) Wykonanie: Szpinak opłukać, poodcinać łodyżki, osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, a na końcu szpinak. Smażymy na małym ogniu, aż szpinak "zwiędnie", solimy odrobinkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i ewentualnych kości. Solimy i obtaczamy w mące

Blondynka Gotuje
Zapach kawy i Quiche ze szpinakiem 160

znalezionego wycinka z gazety:) Składniki ( na 6 porcji): CIASTO: 200 g mąki  125 g masła jajko szczypta soli FARSZ: 400g mrożonego szpinaku 1,5 cebuli ząbek czosnku łyżka masła (najlepiej klarowanego) 150 g gęstej śmietany 100 ml śmietany kremówki 3 jajka 120 g startego sera gruyere (możecie użyć innego) gałka muszkatołowa sól i pieprz Przygotowanie: Wyjmij szpinak na talerzyk(...)składniki na ciasto i zagnieć sprężyste, wilgotne ciasto. Włóż je do lodówki, aby się schłodziło.  Kiedy szpinak się rozmrozi, zajmij się farszem. Posiekaj drobno cebule i czosnek. Na patelnię wrzuć łyżkę masła , na którym podsmażysz cebulę i czosnek. Kiedy już trochę się zeszklą, dodaj szpinak i podsmażaj jeszcze ok. 2 minuty. Dodaj śmietany, jajka i połowę startego sera. Dopraw

Gotowanie to kochanie
Pieczeń wieprzowa. 195

Idealna i soczysta pieczeń z karkówki wieprzowej. Pycha! Składniki: 500 g karkówki wieprzowej 100 g masła 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki ostrej papryki odrobinę kminu 0,5 łyżeczki pieprzy Przygotowanie: Karkówkę nakrawamy z każdej strony, nacieramy przyprawami i odstawiamy marynować się na ok. 8-12 godzin. Kiedy karkówka będzie zamarynowana, masło mieszamy(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Masłem czosnkowym smarujemy całą karkówkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 minut.  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Gotowana kukurydza z masłem czosnkowym 130

bądź lekką kolację . Połączenie gotowanej kukurydzy z roztopionym masłem czosnkowym. Po prostu pyszna. Zresztą taka z wody też jest idealna.   Składniki : * 3 kolby kukurydzy  * sól * łyżka masła  * ząbek czosnku bądź czosnek granulowany  Przygotowanie : Gotować kukurydzę w osolonej wodzie około 20 minut. Masło utrzeć z czosnkiem i posmarować kukurydze. Podawać gdy są jeszcze ciepłe

Magiczne Życie Marty
Gołąbki na parze z sosem pomidorowym 155

unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 70 minut Składniki: Główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego ½ szklanki ryżu 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku Nieco masła Sól, pieprz Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu Główkę kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej wody na około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wyschnięcia. Ryż umieszczamy(...)opakowaniu (jeśli podane jest 15 minut to gotujemy około 8). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podobnie robimy z czosnkiem. Smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy ryż, mięso, marchew oraz cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.   Z kapusty włoskiej wykrajamy głąb. Obieramy 8 ładnych

Kolizje Smaków
Makaron z sosem śmietanowym i kurkami oraz kozim serem 127

dwie osoby!): 200 gram kurek  50 gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą

Mango Papaja
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 207

Smaczna i  bardzo  sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad. Składniki: 500g cebuli 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2,5 szkl.wywaru z warzyw 2,5 szkl. mleka 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki(...)pieczenia 1\4 szkl. masła 4 łyżki startego parmezanu jajko 1\3szkl. mleka   Wykonanie:  Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść.  W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając,aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy

Anioły w kuchni
Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 176

Smaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad. Składniki: 500g cebuli 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2,5 szkl.wywaru z warzyw 2,5 szkl. mleka 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki Biskwity serowe(...)pieczenia 1\4 szkl. masła 4 łyżki startego parmezanu jajko 1\3szkl. mleka   Wykonanie:  Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść.  W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając,aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy

Anioły w kuchni
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 328

nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam! Składniki: Skrzydełka Buffalo: 1 kg skrzydełek z kurczaka 30 g masła 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru brązowego 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 2 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu) 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki(...)pieprzu cayenne sól Śliwkowy sos BBQ: 4 łyżki sosu pomidorowego (lub koncentratu) 3 duże śliwki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 szalotka 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki powideł śliwkowych Frytki z batatów: 1 kg dużych batatów kilka łyżek oliwy sól kolorowy młotkowany pieprz Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z pieczarkami 255

temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek  pomidory suszone susz warzywny 4 szkl. bulionu 1 cebula  2 ząbki czosnku 3 łyżki masła  oliwa  sól ,pieprz  Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pieczarki i smażyć, aż będą rumiane.Przełożyć na talerz(...)patelnię wrzucić cebulę i czosnek i chwilę smażyć.Gdy cebula się zeszkli wsypać ryż, suszone pomidory i susz.Smażyć około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać pieczarki

Moje domowe kucharzenie
Masełko czosnkowo-ziołowe 271

łatwe w przygotowaniu i wspaniale aromatyczne. Nadaje się zarówno na zwykłe kanapki, jak i do zrobienia grzanek ;) Jako dodatków użyłam czosnku i ziół prowansalskich, ale równie dobrze można posiekać świeżą zieleninkę, np. natkę pietruszki czy szczypiorek i dodać do masła.  Musicie po prostu sprawdzić co Wam bardziej smakuje(...)Osobiście często używam takiego masła do grzanek, które stanowią dodatek do zup-kremów ;)   Składniki: 100g miękkiego masła szczypta soli 3 ząbki czosnku czubata łyżka ziół prowansalskich Czosnek siekamy drobno. Do masła dodajemy przyprawy i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy. Masło można przechowywać w miseczce, lub nadać mu dowolny kształt i zawinąć w folię aluminiową lub papier

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania