Masło czosnkowe jest idealnym dodatkiem do ciepłych bułeczek, chrupiącej bagietki czy grillowanego chleba tostowego. Połączenie wyłącznie naturalnych składników owocuje niezwykłym smakiem i aromatem . Składniki - kostka masła - 4 ząbki czosnku - sól Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było(...)reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Ząbki czosnku, obrać, przecisnąć przez praskę i utrzeć z szczyptą soli. Tak przygotowany czosnek wymieszać dokładnie z miękkim masłem. Po wymieszaniu przełożyć masło do maselnicy lub innej foremki ( np. silikonowa forma do muffinek ). Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku
Świat Smakudosłownie kilka minut + pieczenie. Nie obawiajcie się pieczonego czosnku, bo w piekarniku czosnek traci swój charakterystyczny, ostry smak i zapach :) ~ Pieczone ziemniaki nadziane cukinią i czosnkiem ~ Składniki: ziemniaki cukinia czosnek masło/oliwa kilka ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków Ziemniaki myjemy, obieramy i nacinamy. Cukinię kroimy w cieniutkie talarki. Czosnek kroimy w plasterki. Do kieszonek wykrojonych w ziemniakach wkładamy na przemian(...)cukinię i czosnek. Ziemniaki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą i na każdego ziemniaka kładziemy plasterek masła lub skrapiamy oliwą. Między warzywa możemy położyć kilka ząbków czosnku. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około godzinę ( w zależności od wielkości ziemniaków, czas pieczenia może się nieco skrócić lub wydłużyć
Kuchenny Skrawek Niebagarście - pieczarka św. 2 szt - mozzarella pół kuli - boczek w plastrach (lub szynka parmeńska) 6 plastrów - sól, świeżo zmielony pieprz do smaku - gałka muszkatołowa 2 szczypty - 1 ząbek czosnku - masło 2 łyżki i odrobina do wysmarowania kamionek - chleb kawałek pocięty w paseczki SPOSÓB WYKONANIA: - nastawiamy piekarnik na 200 stopni - myjemy i osuszamy szpinak i wrzucamy go na rozgrzaną patelnie(...)masłem i utartym czosnkiem, dusimy chwilę po czym dorzucamy pokrojone cieniutko pieczarki, solimy, pieprzymy doprawiamy gałką muszkatołową dusimy kolejną minutę - smarujemy kamionkę masłem i układamy w niej boczek (robimy taki koszyczek z boczku) - nakładamy szpinak z pieczarką kruszymy mozzarellę i wbijamy w to jajko - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 13-15 minut (w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia jajka
Basia w kuchnibędziecie potrzebować: ok 15 ziemniaków średniej i najlepiej tej samej wielkości 200 g boczku wędzonego (wegetarianie niech pominą ten składnik) 2 duże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki(...)Lekko przestudzone połówki ziemniaków układamy na blaszce, wydrążamy je odrobinkę łyżeczką do herbaty. To co wydrążymy odkładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. 4. Cebulę i boczek podsmażamy na maśle, czosnek przeciśnięty przez praskę, ugniecione ziemniaczki (tzn to co z nich wydrążyliśmy), następnie odparowane pieczarki, wszystko przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i na koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Ten zapach unoszący
Restauracyjka Literackatrwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach. Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany
Kulinarne przygody GatityWarzywka 2 jajka Na farsz: 500 gram mięsa mielonego gotowa mieszanka do mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła przyprawy 500 gram pomidorów na przecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy najlepiej bez dodatku cukru ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę(...)powinny one być za grube... Mięso mielone mieszamy z przyprawami, smażymy bez tłuszczu...Zazwyczaj jest tak że zawsze jakiś tłuszcz z mięsa powstanie... Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę...Dodajemy masło, czosnek i chwile podsmażamy... Z pomidorów usuwamy gniazda z nasionami...kroimy na drobne kawałki i miksujemy dodajemy przyprawy ja mam swoje ulubione do sosu pomidorowego tj, duuuuzo czosnku, bazylii, oregano, chilli
NaKońcuJęzykamniej cytryny, a postawiłam na przyprawy. Zapraszam do wypróbowania (wszystkich zwolenników ryb oczywiście). Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 1 cytryna 2 filety z dorsza atlantyckiego 1 ząbek czosnku około 40 g masła przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie WYKONANIE Dorsza umyć i włożyć do miski(...)innego naczynia. Cytrynę wycisnąć i polać nią ryby. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (górę naczynia zabezpieczyć folią spożywczą). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, czosnek pokroić w plasterki i wyłożyć na dnie naczynia. Ryby przyprawić solą, szczyptą przyprawy do ryb, lekko oprószyć pieprzem cytrynowym i kolorowym, na koniec posypać dobrze rozdrobnionymi ziołami prowansalskimi. Przełożyć
Passions hobbies lifesmaku); Łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Sól; Pieprz; Pęczek szczypiorku. Grzanki: 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb góralski) - o wadze około 140 g; 1,5 łyżki masła; 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa(...)pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać. Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek. Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć serków o dowolnym smaku (u mnie to Gouda
Gospodyni Miejskasię lepiło ( ja włączyłam serial, tylko ciiiii) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: torebka mrożonego szpinaku ząbek czosnku 350 g sera gouda zioła prowansalskie sól świeżo mielony pieprz łyżka masła Sposób wykonania : Mąkę połączyć z gorącą wodą . Trzeba(...)zrobiłam. Szpinak przełożyć do rondla i na wolnym ogniu czekać aż się rozmrozi i odparuje woda ( ok. 8 minut) . Po tym czasie, dodać przeciśnięty czosnek, masło, sól, pieprz, zioła. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i dołożyć do szpinaku. Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem wypełnić
pieprzny smaczekpowiedział, że pyszne, a to już bardzo dużo, bo jak już wiecie jest bardzo wybredny:) Składniki: 150 g świeżego szpinaku 150 g serka ricotta 1 cebula 1 ząbek czosnku masło do smażenia 6 naleśników usmażonych np. z tego Tutaj przepisu odrobina soku z cytryny garść sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach Wykonanie: Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu(...)rulony. Składniki na SOS ŚMIETANOWY: 150 ml śmietany kremówki 30% 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pieprz sól zioła prowansalskie Wymieszać kremówkę z przyprawami i czosnkiem. Naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Na to wylać kremówkę i po wierzchu posypać żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut. SAŁATKA "MOJA IMPROWIZACJA Z RUKOLĄ": 2 garście rukoli
Blondynka Gotujektóre jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i romantyczną kolację dla dwojga. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * krewetki – ok. 20 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 4 ząbki * masło np. klarowane – 4 łyżki * świeży koperek * brązowy ryż – 200 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * korzeń(...)imbiru SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy na sypko ( najlepiej jak będzie jeszcze trochę twardy, gdyż podczas smażenia jeszcze ” dojdzie ) Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulkę i odrobinę świeżo startego imbiru, złocimy. Wrzucamy krewetki, doprawiamy solą, przesmażamy. Dodajemy podgotowany ryż i na bardzo wolnym ogniu smażymy kilka minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku
Ostra na Słodkominut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 1 duży por 2 ząbki czosnku 0,5 l. jasnego piwa 2 duże cebule Ok. 50 ml oleju rzepakowego Łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, bazylia Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy. Obsypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. W brytfance rozgrzewamy olej wraz z połową(...)Kurczaka przekładamy na talerz, a nadmiar tłuszczu odlewamy. Cebule kroimy w piórka, a dwa obrane i posiekane ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z solą. Do brytfanki dokładamy pozostałą część masła, czosnek roztarty z solą oraz cebulę. Całość smażymy. Białą część pora tniemy w półplasterki i dorzucamy do brytfanki. Smażymy 2 minuty. Dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy solą oraz łyżeczką bazylii. Całość
Kolizje SmakówPuree z dyni Składniki: mała dynia 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu szczypta imbiru 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka masła oliwa sól pieprz biały Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion(...)minuty z każdej strony, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5 minut. Solimy przed podaniem. Świetnie smakuje z masłem czosnkowym (masło+czosnek+zioła
Smakowity Blog Kulinarnytalerzu. Składniki: zmieniaczki marchewka świeża bazylia czarne oliwki żółta i czerwona papryka ogórek olio extravergine d'oliva Monini Koperek olio extravergine d'oliva Monini ser parmezan lub grana padano czosnek masło MASMAL … bo najlepsze jak dla mnie, Wasze kubki smakowe beda Wam wdzieczne ! Wykonianie: Ziemniaki i marchewkę kroimy na części i gotujemy OSOBNO w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Marchewkę wkładamy(...)nawet więcej! Zalewamy oliwą z oliwek Monini , dokładamy sporo świeżej bazyli poszarpanej na cząsteczki. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy ,aby marchewka przeszła oliwą, bazylią i czosnkiem. To ważne. Ziemniaki odcedzamy.Dajemy na patelnie z masłem MASMAL, lekko szczypiorek po wierzchu, kto lubi. Delikatnie obsmażamy. Ziemniaki zrobione w ten sposób na masełku będą smakowały jak młode ziemniaki i będą miały lekko chrupiącą
Z Kuchni Do Kuchnistrony Lidla), jednak moja miłość skierowana jest w stronę Okrasy. Składniki: podudzie kurczaka: 8 szt. suszone pomidory: 150 g por: 300 g czosnek: 2 ząbki jasne piwo: 0,5 l cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól: do smaku pieprz: do smaku Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso(...)posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy. Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu
Brzuszki Łakomczuszki