masło czosnek - 2197 przepisów (strona:3/147)

Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką 170

wyszło!:) Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką filety z kurczaka (ok. 600 g) szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki) ser żółty (4 kawałeczki) olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego papryka czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe) Czyścimy mięso,  Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.  Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek(...)mięsa przytrzymując drugą otwartą dłonią od góry. Lekko rozbijamy. Smarujemy masłem czosnkowym (lub przygotowujemy samemu: 2 ząbki czosnku i roztopione masło). Solimy i pieprzymy mięso. Układamy na tym 2 paski papryki, a pomiędzy nimi kawałeczek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę. A następnie obtulamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej.  Smarujemy naczynie żaroodporne masłem lub odrobiną masła, układamy nasze roladki, a następnie

Kuchnia moimi oczami
Filet z pstrąga pod kołderką z migdałów i orzechów brazylijskich z puree z ciecierzycy. 163

suszona cebula; nacieramy tą mieszanką z moździerza rybę z każdej strony -płatki migdałów, posiekane orzechy brazylijskie, masło, kolendra; łączymy razem w jedną masę -masło klarowane Do puree: -400 gram ciecierzycy namoczonej -dwa ziemniaki -oregano -czosnek zgnieciony w moździerzu; pół ząbka -sól, pieprz biały -mleko, lub jogurt naturalny Filet z pstrąga pozbawiamy skóry oraz za pomocą pincety wyciągamy mniejsze ości, osuszamy(...)migdałów. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Ziemniaki kroimy w płatki i wraz z ciecierzycą gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu dodajemy czosnek, masło, oregano, sól i pieprz biały. Ucieramy na puree z dodatkiem mleka, lub jogurtu naturalnego. Smacznie i zdrowo

BaRepas
PSTRĄG SMAŻONY W PORACH 126

Pstrąg to jedna z tych ryb , które zjadam najczęściej, i które chyba lubię najbardziej. Przyrządzane w piekarniku … smażone na maśle z czosnkiem i koperkiem … czy też tak jak dziś smażone w porach goszczą u mnie kilka razy w miesiącu. Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! Syci na długie godziny i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. A jeśli(...)pstrąg to może dorsz taki jak > tutaj <? Spróbujcie! SKŁADNIKI: * pstrąg wypatroszony – 1 szt * por – 2 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * masło – 50 g * mąka pszenna – 1 łyżka * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Oczyszonego pstrąga nacieramy w środku odrobiną masła i dodajemy posiekany czosnek. Posypujemy sola i pieprzem. Z zewnątrz również

Ostra na Słodko
Tarta z dynią, paluszkami krabowymi i dorszem! 128

zdrową morską rybą z dodatkiem szczypiorku.  składniki potrzebne do zapiekanki: - 1/2 dyni startej na tarce - 4 jaja - 1/2 opakowania surimi - 300g dorsza atlantyckiego - szczypiorek - cebula - 2 ząbki czosnku - masło do wysmarowania formy - kulka mozzarelli - sól morska - sok z 1/2 cytryny - 1/2 szklanki mleka Wykonanie: - naczynie do tarty lub do zapiekanki wysmaruj masłem - dynię zetrzyj na tarce na dużych oczkach

SMYKWKUCHNI
Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową 145

smażenia, sól himalajska świeżo mielona, 150 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki kapary, 6 pomidorów suszonych, 1 duża łyżka masła, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych. Przygotowanie: Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki,  sok z limonki, musztardę  i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w sosie i odstawiamy(...)patelni przypalamy 2 ząbki czosnku w łupkach, wyciągamy je obieramy i kroimy w plasterkach. Dzięki temu szpinak nabierze wyrazistego, delikatnego czosnkowego smaku. Na patelnię dodajemy masło, czosnek i szpinak.  Smażymy na wolnym ogniu często mieszając. Następnie dodajemy sosu worcetershire, lubczyk, pomidory pokrojone w paski i kapary. Doprawiamy szczyptą soli (sól himalajska jest w smaku delikatniejsza i zdrowsza

Moniki Smakołyki
Tarte w kremie z dyni 168

godzin, a następnie przeniosłam całość do garnka. Składniki -dynia – ile to zależy na ile osób gotujecie- krem z dyni nigdy się Wam nie zmarnuje- świetny do makaronu -tarte Czaniecki -masło -czosnek -oliwa z oliwek -sól -seler naciowy natka -parmezan tarty dość sporo -mleko sojowe Alpro zamiast mleka krowiego- będzie bezpieczniej, łagodniej -przyprawy od Skworcu- suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem(...)niedzwiedzim + pfeffer gold + Sumak + pieprz ziołowy Wykonanie. W brytfannie Florina – więcej o jej niezwykłości- TUTAJ  – roztop masło. Gdy zacznie skwierczeć dodaj pokrojona dynię. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu. Dodaj po kolei wszystkie przyprawy Skworcu, czosnek, oliwę z oliwek...zamknij. Duś. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy dynia zmięknie, przełóż ją do garnka i dodaj przyprawy Sumak . Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz wieprzowy 180

Kolejny przepis wzięty od mamy. Pasuje na obiad do ziemniaków, kaszy, a także do pieczywa na ciepłą kolację. Składniki: 1 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane lub olej 3 łyżki mąki pełnoziarnistej sól pieprz 2 listki laurowe tymianek Mięso kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, tymianek, sól i odstawiamy

chwile dla mnie
Drobiowe eskalopki z pieczarkami 142

600g) - czerwona sól hawajska - świeżo zmielony pieprz czarny - 2 łyżki jasnego oleju sezamowego - 2 łyżki soku z cytryny - kilka łyżek mąki pszennej - 250g pieczarek brunatnych - 2-3 ząbki czosnku - masło klarowane do smażenia     Piersi drobiowe płuczemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Z każdej piersi wykrajamy po 3 filety. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej przez woreczek foliowy), następnie formujemy owalne kotleciki(...)talerz i przykrywamy folią. Na tej samej patelni, co smażyły się eskalopki smażymy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki (w razie potrzeby dodajemy masła klarowanego). Gdy odparuje woda z pieczarek, dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku oraz sól. Gdy pieczarki się podrumienią, na patelnię dokładamy usmażone eskalopki. Chwilę razem dusimy, aby wszystkie smaki się połączyły. Drobiowe eskalopki z pieczarkami możemy podać

mojewypiekiinietylko
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 190

zimni ogrodnicy, lecz szparagi ! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym, delikatnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii, który sprawia, że wraz(...)wino i w kąpieli wodnej, nad parą ubijamy je na bardzo puszystą masę, gdy takową uzyskamy stopniowo dodajemy stopione masło nie przestajc ubijać trzepaczką nad parą. Miskę zestawiamy z pary wodnej. Do powstałego sosu dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz czosnek, całość doprawiamy do smaku świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową i finalnie, delikatnie  mieszamy

Symfonia Smaków
Kieszonki z piersi z kurczaka 2072

dobrego smaku .  SMACZNEGO! :) Składniki: podwójna pierś z kurczaka 10 sztuk pieczarek cebula ser mozzarella  zioła prowansalskie pieprz, sól przyprawa do kurczaka po węgiersku (opcjonalnie) olej 3 ząbki czosnku masło do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i wrzucamy do miski razem z przyprawami, pokrojonymi ząbkami czosnku i olejem. Mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Myślę, że dla mocno

Czerwona Porzeczka
Pierogi ze szpinakiem (i suszonymi pomidorami) 156

podzielić się z Wami moim pomysłem na szpinak, pierogami. Składniki farszu: opakowanie mrożonego szpinaku w liściach z sosem śmietanowym wg uznania, ja dodaję 2 papryczki chilli 3-4 ząbki czosnku masło dużą ilość koperku vegeta (lub 1/3 kostki rosołowej) zioła, wg upodobań Szpinak przekładamy na głęboką patelnię, dodajemy do niego rozdrobnione papryczki chilli, czosnek, koperek, zioła (ja dodałam oregano, bazylię

Taste Of My Day
Pieczeń rzymska z soczewicą 157

zdrowa i niskokaloryczna.   Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 400g czarnej soczewicy z puszki lub 200g suchej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 białe cebule 2 ząbki czosnku masło klarowane do smażenia sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano łyżka oliwy bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Mięso myjemy i mielimy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło

Pyry na Gaz
Pstrąg pieczony z bakłażanami i soczewicą 209

bakłażanami i soczewicą. Bardzo smaczne połączenie smaków, sycące i zdrowe. składniki: - 2 pstrągi wypatroszone i gotowe do pieczenia - przyprawa ziołowa do ryb - duży bakłażan - puszka konserwowej soczewicy - ząbek czosnku - masło, oliwa z oliwek - sól morska - pieprz cytrynowy Duże naczynie smarujemy masłem i oliwą, układamy pociętego w plastry bakłażana, soczewicę z puszki, posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryby myjemy, osuszamy

SMYKWKUCHNI
Fusilli Gajowego Rozbójnika 130

może być dobra wiejska wędzona kiełbaska) papryka czerwona i papryka żółta czosnek- nie żałowałam-mnie poszła główka świeża bazylia oliwa z oliwek,sól, masło około łyżki Podsmażamy na łyżce masła czosnek pokrojony w talarki, dodajemy paprykę pokrojoną w cząstki, przykrywamy, dusimy. Dodajemy kiełbasę w kawałkach, zalewamy niedużą ilością soku pomidorowego ( ma świetnie wywarzoną kwasowość)...lekko solimy , dodajemy sporo świeżej bazylii

Z Kuchni Do Kuchni
MUSZELKI TESCIOWEJ 142

rigate MALMA -puszka pomidorów w zalewie -nie bez powodu moc czosnku ( czosnek podobno ma odstrasza ć wampiry i złe duchy oraz “niedobre mysli” - pensieri negativi ) - swieża bazylia----> niezły antydepresant i zarodek euforycznego, zdrowego, dobrego humoru - swieży szpinak ( nie mrożony ,bo liście maj ą by ć całe ) - masło – około 2 łyżek nawet 3 jak kto lubi -olej z ostrych papryczek(...)zmęczyć..zrobić piorunujące wrażenie i przy tym jeszcze odebra ć moc zachwytów pod swoim adresem. ... Wykonanie Do szerokiego ale nie wysokiego rondla dajemy ----> pomidory z puszki, 3 łyżki masła , czosnek ( im więcej tym lepiej wierzcie mi...) pokrojony w plasterki oraz moc swieżej bazylii. Teściowa mówiła mi zawsze , że nigdy nie kroimy ani nie rozrywamy lisci bazyliowych gdy ż cały

Z Kuchni Do Kuchni