jajek. Ja dziś zrobiłam wersję śniadaniową, bardzo szybką i prostą. Ale jaką pyszną!!! Kto raz spróbuje, zakocha się na zabój! :) Składniki: 3 pomidory 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść świeżego oregano sól pieprz cukier Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło lub oliwę. Dodajemy czosnek i chwilę
Olikowa kuchnianiezbyt wyrazistych smaków - w sam raz. Mimo małej czosnkowatości - zupę polecam, bo smaczna. A może to czosnek był delikatny? składniki ( 4 osoby) ok 90 g masła obrane ząbki czosnku z 2 główek + 2 - 4 ząbki do starcia i podostrzenia zupy 2 cebule drobno posiekane 300 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 500 ml mleka(...)bulionu z kurczaka przygotowanie W rondelku roztopić ok 1/3 porcji masła, wrzucić całe ząbki czosnku i dusić na złoty kolor przez ok 5 - 7 min. Dodać cebulę i dusić kolejne 3 minuty. Dorzucić ziemniaki i resztę masła i lekko podsmażać jeszcze przez ok 7- 10 min, mieszając by ziemniaki nie przywarły do dna. Kiedy cebule zmiękną, wlać wywar lub bulion
Stare Garycomfort food, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Zupa marchewkowa z tahini i sumakiem Składniki: (na 6 porcji) 1 kg marchewki 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 litr bulionu 1/2 łyżeczki sumaku 3 łyżki tahini 125 ml śmietany kremówki (38%) sól dodatkowo: grzanki Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić(...)kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo smaczne danie- syte, maślane, bardzo proste w przygotowaniu i cóż mogę dodać więcej- po prostu warte przygotowania :) * makaron ryżowy- 200g * krewetki- 250g * suszone pomidory- 50g (bez zalewy) * masło- 70g * czosnek- 3 ząbki * sezam (u mnie była to garść) * skórka z połowy cytryny * natka pietruszki- do posypania * pieprz i sól Przygotować makaron- zalać makaron wrzątkiem i trzymać pod przykryciem(...)maśle podsmażyć przez chwilkę czosnek (uważać by się nie przypalił, bo wtedy jest gorzki). Dorzucić krewetki, a po chwili suszone pomidory i smażyć na małym ogniu przez ok 3-4 min. Dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać sezamem i natką pietruszki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącauwagi) jeśli zaś jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem . Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa: 500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 liść laurowy 70 ml białego, wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% 1 jajko 1 namoczona w mleku bułka kajzerka sól morska, świeżo mielony pieprz Pasztet drobiowy(...)obłożenia pasztetu (ok. 150-200 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 liść laurowy 70 ml białego, wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% 1 jajko 1 namoczona w mleku bułka kajzerka sól morska, świeżo mielony pieprz 400 g wątróbek drobionych
Poezja smakułyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz(...)niej posiekany ząbek czosnku. Kolejno dodajemy kosteczkę z boczku i obsmażamy ją aż do uzyskania brązowej skórki na powierzchni (jeśli boczek nam się przypala, dodajemy po odrobinie masła). Boczek z czosnkiem możemy odsączyć na ręczniku papierowym ale nie jest to konieczne (tłuszczu nie jest na tyle dużo). Odstawiamy na bok do przestudzenia. Podpieczone buraki i ugotowane ziemniaki studzimy. Kolejno
Symfonia SmakówPasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki Składniki: 1 puszka ciecierzycy 400 g 500 g słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać(...)pokroić w plasterki. 2. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić czosnek i smażyć około minuty na małym ogniu. Dodać starte warzywa i dusić aż będą miękkie. Jeśli trzeba można dołożyć masła lub trochę oleju. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą. Ostudzić. 3. Ostudzone warzywa i ciecierzycę zmielić. Dodać żółtka -jeśli masa jest wilgotna 2 jeśli dość sucha 3. Wymieszać. Białka
UgotujmyTo.plrazem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna. Składniki : * 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka * marchewka, seler, pietruszka * cebula * ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona papryka * jajko * 2 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * woda Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę
Magiczne Życie Martybliskiej przyszłości przeprowadzę kolejne eksperymenty ;) Spróbujcie i oceńcie sami, dla nas pyyyycha! Składniki: krewetki black tiger (ok 200 g) makaron czarny (ok 120 g) papryczka chilli 5 ząbków czosnku roszponka łyżka masła sól, oliwa Wykonanie: Krewetki rozmrażamy w garnuszku, roszponkę myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, chilli kroimy na cienkie paseczki. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy(...)zimną wodą i odstawiamy. Do krewetek dokładamy czosnek, chilli, łyżkę masła i wszystko smażymy na wolnym ogniu. Gdy krewetki są już gotowe, całość solimy i dodajemy makaron. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by nitki makaronu obkleiły się powstałym podczas smażenia smakiem sosu. Danie wykładamy na talerz, ozdabiamy go roszponką i jemy. Smacznego! Możemy też urozmaicić przepis, dodając do niego oliwki
Taste Of My Dayszparagami... mhmm! Jak dobrze i zdrowo można zacząć dzień. Nic lepszego! Składniki: (na jednego omleta) 2-3 jaja 10 łodyg szparagów cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz Szparagi myjemy, pozbawiamy zdrewniałej końcówki i gotujemy 4-6 minut w wodzie. Jaja rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię(...)rozgrzewamy z oliwią z oliwek i masłem. Wrzucamy posiekane ząbek czosnku i dymkę. Wlewamy jaja, dokładnie rozprowadzamy po dnie patelni i gdy spód naszego omletu będzie już ścięty układamy na omlecie ugotowane szparagi posypane solą i pieprzem. Smażymy omlet na małym ogniu, przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Gotowe
Mango Papajaprzyprawa dodana do ciepłego masła wydobyła swój aromat i smak. Fajna alternatywa dla dzieci w zamian za frytki smażone w głębokim tłuszczu. Składniki: 9 ziemniaków 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku przyprawa do ziemniaków - ziemniaczki na medal Kamis Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Masło rozpuścić dodać 1 łyżeczkę przyprawy i pokrojony w plasterki czosnek
Ala piecze i gotujepodwójnej ilości) i smaków. Składniki: - 600g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 2 jaja - 300ml maślanki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżki stopionego masła - 2 łyżeczki soli - ½ łyżeczki czosnku granulowanego - kilka suszonych pomidorów(...)oregano - kminek do posypania Do przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy 300ml maślanki, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 2 łyżki masła oraz czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki. U mnie na 600g mąki wystarczyło 300ml maślanki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 2 godziny. Następnie ciasto
mojewypiekiinietylkozaszalałam ze świeżym szpinakiem w naleśnikach. Ale żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :) Składniki: opakowanie świeżego szpinaku , 4 większe ząbki czosnku , 2 łyżki masła , gałka muszkatołowa , ostra mielona papryka lub pieprz, serek feta . Usmażyć naleśniki. Można użyć któregoś z >>tych przepisów<< . Czosnek obrać i posiekać(...)nożem. Masło roztopić na patelni, zeszklić na nim czosnek. Patelnię odstawić z ognia i wrzucić na nią opłukany i dokładnie odsączony z wody szpinak. Wystarczy przemieszać kilka razy. Nie trzeba go już smażyć. Na naleśniki nakładać szpinak i pokruszoną fetę. Posypać po wierzchu gałką muszkatołową i ostrą papryką (lub pieprzem). Nie solimy, to nie jest błąd w przepisie
Codzienna kuchnia niecodziennaWyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Składniki: pół kostki dobrego masła, miękkiego 4 łyżki natki pietruszki, drobniej pokrojonej 3 duże ząbki czosnku (lub 4 małe), przeciśnięte przez praskę pieprz sól odrobina oliwy (opcjonalnie, jeżeli chcemy, aby masło było bardziej płynne) Wykonanie: 1. Wszystkie składniki włożyć
Przepisy Aleksandryłyzka masła - sól , pieprz - 1,5 l bulionu Wykonanie: Pora kroimy w półtalarki , czosnek siekamy a ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy masło. Wrzucamy czosnek . Gdy się zeszkli , dodajemy pora i przez 5 min. całośc podsmażamy .Póżniej wlewamy bulion, wrzucamy ziemniaki, kalafior i całośc gotujemy do miękkości. Na końcu wrzucamy serki topione i gotujemy
Słodkości i nie tylko