oliwy z oliwek łyżka oleju z pomidorów suszonych szklanka bulionu sól pieprz bagietka (u mnie z oliwkami) jeden pomidor- bez skórki, bez pestek dwie cebulki cztery ząbki czosnku łyżka masła jedna kula mozzarelli kilka liści bazylii dwie łyżki śmietany 18% Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jedną cebulę i trzy ząbki czosnku kroimy w kostkę(...)czas na naszą bruschettę. Bagietkę kroimy w plastry o grubości 2 cm, smarujemy masłem z każdej strony i wkładamy do piekarnika na 10 minut nagrzanego do 175 stopni. Kroimy pomidora (bez skórki, bez pestek- sam miąższ) w drobną kostkę, ćwierć kuli mozzarelli, cebulkę i jeden ząbek czosnku również kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą w miseczce pomidory, mozzarellę, czosnek
Mango Papajasól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół szklanki kukurydzy 1 pomidor 1/3 sera feta garść czarnych oliwek natka pietruszki sól. pieprz 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka masła ząbek czosnku pieprz cayenne sól pieprz cukier PO DRUGIE - PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w grube plastry, tak by powstały trzy kawałki z jednej piersi. Nacieramy solą, pieprzem, ziołami. Każdy kawałek zawijamy(...)minut. Gdy danie mamy w piekarniku, możemy przygotować sos pomidorowy. Przecież wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, odrobinę cukru. Gdy sos zgęstnieje dodajemy pieprz cayenne oraz masło. Gdy danie będzie gotowe, na talerzu układamy sałatę, a na niej faszerowaną paprykę. Następnie łyżką nakładamy trzy porcje sosu, a przy każdej z nich kładziemy kawałek
Mój Smak na Życieszpinakożerców podwójna odsłona drobiowej roladki - zapraszam:) Drobiowe roladki ze szpinakiem S kładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 200 g szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz, opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić. Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamożna go zastąpić inną np. łososiem. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: filet z czarniaka ok. 500 g, 2-3 kromki czerstwego pieczywa, 4 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, ½ szklanki natki pietruszki, 6 suszonych pomidorów, 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 1 cytryna, sól i pieprz. Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny. W blenderze zmiksować pieczywo(...)czosnkiem i pietruszką, dodać masło, posiekane oliwki i pomidory, skórkę otartą z cytryny, sól i pieprz. Całość wymieszać i wstawić do zamrażalki na 15 minut. Zimną masę wyłożyć na rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, po 7 minutach zwiększyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 7 minut, aż kruszonka będzie chrupiąca
SzczyptaSmaQoliwą formy, przykrywamy i wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 180 stopni. Zapiekamy przez około pół godziny. Podajemy z sosem pomidorowym: średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki masła, łyżka mąki, 2 szklanki soku pomidorowego(...)szklanki wody i mały koncentrat pomidorowy), 4-5 ziaren ziela angielskiego, średni listek laurowy, sól, pieprz, szczypta cukru. Cebulę pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na maśle. Dodać posiekany czosnek, a następnie mąkę i zaparzyć ją - nie zasmażać na ciemno. Wlać sok lub wodę i koncentrat. Zagotować mieszając energicznie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i cukier
Codzienna kuchnia niecodziennasoli - dwie łyżki wody - dwie łyżeczki masła 200-300 gram dyni, obranej i oczyszczonej kroimy w kostkę. Małą cebulkę i ząbek czosnku drobno siekamy . Rozgrzewamy 2 łyżeczki masła ,dodajemy cebulkę z czosnkiem i łyżeczkę suszonego tymianku i chwilę szklimy(2-3 min) na średnim ogniu, ale uważamy aby cebula nie zbrązowiała.Dodajemy szczyptę soli
Pasje Jolkipomidory 15-20 dag chudego białego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego krewetki (10 dag) kilka sztuk zielonych oliwek 1/2 cebuli lub cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła świeże zioła sól pieprz cytrynowy www.owocowyraj.eu Twarożek rozcieramy z jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki, delikatnie oprószamy solą. Krewetki smażymy nie dłużej niż
Apetyczna babeczkazupełny przypadek. Tex Mex Hot Dog bułki na hot dogi (ilość wg uznania) parówki na hot dogi (tyle ile bułek) czerwona papryka Sos serowy: 1 łyżka masła 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu (u mnie drobiowy) papryczki jalapeno i piri piri (wg uznania) 2 szklanki startego żółtego sera przyprawy (kumin, chili(...)uznania) 0,5 szklanki gęstego jogurtu Bułki przekroiłam na pół i wraz z parówkami wsadziłam do piekarnika (100st. na 20min.). W tym czasie przygotowałam sos serowy. Starty czosnek podsmażyłam na maśle, dodałam mąkę i dobrze mieszając, zalałam bulionem. Gdy bulion lekko zgęstniał dodałam jogurt (wcześniej wymieszany z drobno posiekaną papryczką piri piri oraz przyprawami). Na koniec dodałam
bastalenawinna być brązowa i chrupiąca... Danie można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do mięs. Gratin Dauphinois 0,5 kg ziemniaków 200 ml śmietany 50 ml mleka 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy sól, pieprz, gałka muszkatołowa ulubione zioła (do posypania) Ziemniaki obrałam i pocięłam na cienkie talarki (im cieńsze, tym będziemy krócej czekać ;)). Ułożyłam w naczyniu(...)zapiekania, uprzednio wysmarowanym masłem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. W miseczce wymieszałam śmietanę, musztardę, sprasowany czosnek. Doprawiłam solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ową miksturą zalałam ziemniaki. Wierzch oprószyłam ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie). Umieściłam w rozgrzanym piekarniku (180st.) i pozostawiłam w nim dobrą godzinę. Mnie się ciut spiekło, jak zawsze z resztą. Ale w niczym nie ujmowało
bastalenaprawdziwym chlebem na zakwasie z dodatkiem kminu i maku, polanego włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano(...)bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia
SMYKWKUCHNIszparagów - 3 ząbki czosnku - 1 młoda cebula - sól morska -2 lampki białego wytrawnego wina - świeży szpinak - 5 łyżek masła - ryż jaśminowy 400g WYKONANIE: - w dużym rondelku rozpuść masło, podpraż czosnek cebulkę, dodaj posiekany szpinak, i białe szparagi (pokrojone w kostkę), oraz 1/4 pęczka zielonych szparagów (pokrojone w kostkę), wino, dusimy 7 minut, dodajemy ryż i 150 ml wody(...)dodajemy kolejną partię, i tak ciagle aż cały ryż się ugotuje. ;-) Jest to trochę pracochłonne ale się to opłaca. Uwielbiam risotto. Pozostałe zielone szparagi podsmażamy na maśle około 5-6 minut tak aby były chrupiące, podajemy z gotowym risotto. Posypujemy natką pietruszki! Podajemy! Smacznego! Buuuuuuuuziaki! ZAPRASZAM
SMYKWKUCHNIlaurowy 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki soli 2 żółtka jaja, roztrzepane opcjonalnie: oliwa, suszony tymianek, płatki chilli na grzanki czosnkowe: 8 kromek bagietki, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka masła, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone na plasterki, trochę startego na tarce żółtego sera, najlepiej Gruyere Przygotowanie: W średnim garnku umieść wodę, czosnek, szałwię, listek laurowy, sól i pieprz i doprowadź(...)wymieszaj. Gotuj jeszcze 30 minut. Żółtka powinny utworzyć w zupie cienkie niteczki. W międzyczasie przygotuj czosnkowe grzanki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i masło, następnie podduś na nim czosnek przez 7-10 min. (chodzi o to, aby oddał swój smak). Usuń czosnek z patelni (ja go nie wyrzucałam, tylko dodałam do zupy), a umieść na nim grzanki
Chilli Czosnek i Oliwagotowa :) Mam dla Was przepisy na dwa chlebki. Jeden z nich to naan, czyli chlebek na drożdżach, który można urozmaicić różnymi przyprawami (mięta, suszone liście kozieradki, kmin) lub masłem z czosnkiem. Drugi placek to paratha. Ten chlebek to tylko woda, mąka, sól i masło lub oliwa. Ciasto jest plastyczne, nie klei się do rąk i o wiele łatwiej
W kuchni wieczoremdoprawionych solą, pieprzem i chili w płatkach 5 plastrów szynki parmeńskiej 100 gram kurek, umytych, osuszonych 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki wody sól pieprz cebulka ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy Doprawione mięso z udek zawijamy w ruloniki- na jednym plasterku szynki parmeńskiej układamy mięso z jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu
Mango Papajawspaniałą roladę z łososia w szpinakowej pierzynce. Cały przepis łącznie ze zdjęciem jest w wykonaniu mojej siostry Moniki. Dziękuję siostrzyczko :-) Składniki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 jajka 1 łyżka mąki 2 opakowania serków Almette śmietankowych 400 g łososia w plastrach Sposób wykonania: Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Szpinak, czosnek, sól, pieprz podsmażyć na maśle
Na słodko lub wytrawnie