masło czosnek - 2197 przepisów (strona:18/147)

Kaczka pieczona z jabłkami 128

niedzielny obiad. Kaczkę proponuję podawać z konfiturą z żurawiny i lekką sałatką. Składniki: 1 kaczka w całości (ok. 3-4 kg) 6 jabłek 1 główka czosnku 100 g masła 300 ml wody 3 liście laurowe majeranek sól, pieprz Wykonanie: Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę. Kaczkę wkładamy(...)wydrążamy gniazda nasienne z jabłek) Na spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy). Kaczkę obkładamy jabłkami i masłem. Kaczkę pieczemy 2,5-3,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C.  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
GULASZ DROBIOWO-GRZYBOWY 176

piersi z kurczaka lub indyka (lub jedno i drugie) - 500g świeżych, leśnych grzybów (mogą być mrożone) - 100g chudego, wędzonego boczku - garść grzybów suszonych - 2 duże cebule - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 200ml słodkiej śmietanki - natka pietruszki - szczypiorek do posypania - suszony czosnek - sól i pieprz do smaku - olej kokosowy (bezzapachowy) lub zwykły olej do smażenia Wymyte grzyby pokroić na mniejsze(...)koniec smażenia cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i mieszamy. Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy mielonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy.  Można dolać trochę wody. Podajemy z kaszą: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, ryżem

Smaczne Zdrowe
Faszerowany bakłażan 309

duża lub 2 małe, posiekane cebule 2 posiekane, ząbki czosnku, 2 łyżki umytego, posiekanego, świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego tymianku) 125 g mozzarelli 16 zielonych, drobno pokrojonych oliwek 60 g startego ementalera lub innego żółtego sera niewielka ilość oliwy z oliwek do polania bakłażanów 2 łyżki masła 1/2 pęczka umytej, posiekanej, świeżej bazylii, sól, pieprz Umyte bakłażany przekroić wzdłuż(...)wyłożonej pergaminem, doprawić je solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-30 minut. Pokrojoną cebulę podsmażyć razem z czosnkiem na maśle aż do zeszklenia. Dodać mięso i smażyć aż mięso przestanie być surowe. Dodać tymianek, przecier pomidorowy oraz pokrojone oliwki. Gotować około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Z upieczonych

Konrad Gotuje
Bufallo wings 287

Kocham Gotować . Składniki: 10 skrzydełek z kurczaka 300 gram mąki 1 opakowanie sproszkowanego czosnku 1 opakowanie ostrej papryki 1 opakowanie słodkiej papryki 1 cytryna 1 cebula 1/2 główki czosnku 1/2 kostki masła 200ml ketchupu 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz Dzielimy skrzydełka z kurczaka na 3 części. Końcówki nie będą nam potrzebne, ale możemy je zachować(...)papierowym ręczniku. Skrzydełka są już gotowe. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju roślinnego i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany drobno czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pół kostki masła, 2-3 łyżki brązowego cukru i około 200ml ketchupu. Dodajemy 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę czosnku. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż się zredukuje

Animelka Blog
Zupa kukurydziano - porowa z kurkami 189

topione - śmietankowe śmietana - 3 łyżki stołowe koszyczek kurek 1 ząbek czosnku 1 mała cebula Zioła, u mnie : tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki zioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią łyżka masła sól, pieprz Kurki myjemy i podsmażamy z czosnkiem i cebulą oraz porem na maśle. Zalewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy wszystko około 20 minut. Dodajemy serki topione

Bon Appetit Małgorzaty
A'la roladki schabowe 184

Pyszne a'la roladki z masłem czosnkowym... pieczone w piekarniku... Składniki: 500 g schabu, 2 łyżki oleju, czosnek granulowany, pieprz, sól, tymianek, kolendra(...)łyżki masła. Przygotowanie:   Schab myjemy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Każdy plasterek smarujemy olejem i posypujemy mieszanką przypraw z obu stron. Na środku kładziemy kawałek masła i posypujemy czosnkiem granulowanym. Kawałki schabu zawijamy w roladki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut

Aga w kuchni
Zupa krem z selera i gruszki 189

witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam! Składniki: 2 spore selery 1 gruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła ghee  sól,pieprz 0,7 l bulionu warzywnego kwaśna śmietana 2 łyżki 2 łyżeczki chrzanu 1 listek laurowy natka zielonej pietruszki Wykonanie: cebulę i czosnek obrać,rozdrobnić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ŁATWA ZUPA RYBNA Z PSTRĄGIEM 177

czystego rybnego wywaru* 1 szklanka wina białego wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część) 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 szklanki śmietanki 12% ew. sól, pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram, miażdżę i siekam.  W garnku podgrzewam masło klarowane

W kuchni Karmel-itki
Tagliatelle z kurkami w sosie serowym aromatyzowane tymiankiem 151

porcje: kurki - u mnie 2 duże garści tagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy 2 serki topione o smaku śmietankowym 1 mała cebula plaster masła 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu 50 ml wina białego, wytrawnego świeży tymianek świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw

Bon Appetit Małgorzaty
Rureczki według Blondyneczki 131

warzywna 2 garście makaronu typu Rigatoni, czyli tzw rurki masło do smażenia Wykonanie: Fasolkę i makaron ugotować al dente.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek, kostkę warzywną, pieprz i sok z cytryny. Do usmażonego mięsa dorzucamy ugotowaną fasolę i makaron. Całość mieszamy w woku.Na koniec wszystko zalewamy śmietanką i chwilkę podgrzewamy, żeby śmietanka troszkę

Blondynka Gotuje
Czeski gulasz piwny 161

plackami ziemniaczanymi lub jak to podają tradycyjnie Czesi - knedlikami. Czeski gulasz piwny Składniki: Na gulasz: 500g łopatki Skórka z boczku 2 duże cebule białe 2-3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 2 Łyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula(...)Gulasz: W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w miseczce z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso. Następnie dodajemy je do podsmażonej skórki boczku i przesmażamy kilka minut. Dodajemy poszatkowane w piórka cebule i czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy

Pyry na Gaz
Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym 322

ciekawe i smakowite danie. Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki: ok. 350 g makaronu ok. 300 g świeżego łososia sól, pieprz, koperek w proszku masło   duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła(...)niebieskiego serka pleśniowego (lub innego ulubionego) Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy.  Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.  Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy al dente

Słodka Strona
PIECZARKI Z CHILI I CZOSNKIEM 114

Tapas. Niby nic trudnego i nadzwyczajnego, ale cóż było robić, jak nie mogłam pozbyć się tego z głowy :) SKŁADNIKI: 500 g małych pieczarek 40 ml oliwy 25 g masła 3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane 1 świeża papryczka chili drobno posiekana 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka posiekanej dymki (zielonej część) A jak to zrobić: Oliwę(...)masło rozgrzewamy w dużym rondlu. Dodajemy czosnek, chili, pieczarki i smażymy aż grzyby zmiękną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy odrobiną świeżej dymki

Kuchnia w opałach
ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI I SZYNKĄ 217

pieczarkami i serem ... ale dla niewtajemniczonych (jeśli takowi tu trafią) - podaję :)) Składniki: długie bułki (u mnie tzw. paluchy) kilka pieczarek żółty ser kilka plastrów szynki 1 cebula odrobina masła ząbek czosnku sól pieprz ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy starte na oczkach lub drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę(...)oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy i  smażymy całość ok 5-10 minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół, smarujemy cienko masłem,na to układamy farsz pieczarkowy, posypujemy grubo serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st.  Zapiekamy, aż ser się rozpuści. Podstawową wersję zapiekanek możemy wzbogacić

Walijskie Pichcenie
Zupa cebulowa 188

jest coś lepszego niż talerz gorącej zupy cebulowej?  Rozgrzewającej, aromatycznej?  Chyba nie.  Inspirowałam się wpisem Bei .     Składniki: 250 g cebuli oliwa lub masło 1 ząbek czosnku 100 ml wytrawnego białego wina ok. 400  ml bulionu (u mnie rosół) sól, pieprz 2 kromki chleba starty ser tymianek   Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki(...)Czosnek posiekać.  W garnku rozgrzać odrobinę masła lub oliwy.  Wrzucić cebulę i smażyć przez kilkanaście minut lub dłużej.  Należy ją mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.  Kiedy cebula jest już brązowa dodać czosnek i razem chwilę podsmażyć.  Wlać wino, zamieszać, aby odkleić resztki cebuli z dna garnka.  Kiedy większość wina odparuje

Sto kolorów kuchni