masło czosnek - 2197 przepisów (strona:27/147)

Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 348

gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy(...)uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Farsz: na maśle smażymy pokrojone w plastry pieczarki z posiekane natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem

OstryKęs
Zapiekanka z fasolki szparagowej 265

szwarcwaldzkiej, użyjcie boczku... też będzie pysznie. Składniki: 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej, 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 25 dag sera żółtego, 100-200g szynki szwarcwaldzkiej, 2 łyżki masła, 4 łyżki oliwy, pęczek pietruszki, sól, pieprz. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Musi być lekko chrupka. W międzyczasie cebulę(...)plasterki i smażymy na oliwie na rumiano, a ser ścieramy na dużych oczkach. Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do fasolki przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę miękkiego masła, szynkę pokrojoną w paseczki oraz połowę startego sera. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy. Całość przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem oraz posypujemy drugą połową startego sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym

Delicious Titbits
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 366

gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy(...)uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Farsz: na maśle smażymy pokrojone w plastry pieczarki z posiekane natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem

OstryKęs
Krem z soczewicy 229

mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku chilli mielona lub w płatkach bulion warzywny 10 g masła klarowanego 100 ml śmietany - opcjonalnie  sól, pieprz wykonanie: Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Pilnujemy by się nie zbrązowiały, maja się tylko zeszklić. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy ją bulionem (bulionu powinno być 2 razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości

Przysmaki Karolki
Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem 211

jaglanej - ok. 200 g mrożonego szpinaku - 50 g sera koziego - pół papryki czerwonej - kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana) - łyżka zielonego pesto - jajko  - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy  - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie:  Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć(...)suchej patelni w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki, a następnie ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odstawić do przestudzenia.  Na oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać szpinak i masło, podlewając odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem.  W większej misce wymieszać razem ugotowaną kaszę ze szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno

Kuchnia Ellie
Naleśniki z fetą i szpinakiem 148

czubate szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek oleju Farsz: 100-150 g sera typu feta 500 g świeżego szpinaku typu baby 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. 2.Szpinak myjemy, drobniej kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy

Kuchnia domowa Ani
Sos Koperkowy 158

zarówno do dań rybnych jak i mięsnych. Sos delikatny, lekki, aromatyczny, charakterystyczny w smaku - znakomite dopełnienie letniego obiadu. Sos Koperkowy - Składniki: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Sos Koperkowy - Sposób przygotowania: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę

Słodka Strona
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 189

choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam ok 1kg - ciasto francuskie 1 op - szpinak  świeży 1op - czosnek 2 ząbki -sól, pieprz - paprykę ostrą łyżeczki - pół kostki masła - śmietanę słodką 12% - 100ml - jajko rozmącone  SPOSÓB WYKONANIA: - schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryka oraz natarłam czosnkiem. Włożyłam(...)lodówki na 2 godziny, aby schab przeszedł przyprawami - w tym czasie można przygotować szpinak, listki umyć i sparzyć wrzątkiem, po czym nałożyć go na patelnie z rozpuszczonym masłem i utartym ząbkiem czosnku. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i podusić po czym dodać śmietanę. Ostudzić -  schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią

Basia w kuchni
Zupa -krem z cukini 170

cebula 2 duże ząbki czosnku kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%) biały pieprz 2 bulionetki warzywne  2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju Cebulę i czosnek drobno posiekać, dusić na maśle  do miękkości. Przełożyć do garnka.Cukinie pokroić na małe kawałki i dodać do garnka z cebulą,podlać zagotowaną wodą. Dodać 1 bulionetkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Masło czosnkowe idealne do potraw z grilla 173

się" z czosnkiem, dlatego warto przygotować je dzień przed planowanym spożyciem ;) Dla mnie masło czosnkowe i ziemniaki z grilla lub ogniska to połączenie idealne ;) Składniki: - kostka masła w temperaturze pokojowej - 2 ząbki czosnku (jeżeli bardzo małe to trzy) - około łyżeczki drobno pokrojonej natki pietruszki (może być też suszona) - szczypta soli do smaku Przygotowanie: 1. Masło przekładamy do miseczki

Kraina Tysiąca Smaków
Krewetki z kuskusem, szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami! 196

łyżki masła - sól morska - odrobina chili - olej sezamowy - 2 ząbki czosnku - 250 szpinaku Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Krewetki podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około 6 minut. Dodaj kaszę, wszystko wymieszaj razem. Podawaj od razu gorące z gruszkami! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Noodle z sezamem i masłem orzechowym 223

Noodle z sezamem i masłem orzechowym... Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein. Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki. Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem. Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego. Z dużą ilością ziaren sezamu. Pychota!   Składniki: 125 g makaronu chow mein; 5 łyżek ziaren sezamu; 5 łyżek sosu sojowego, jasnego; 1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth(...)dodatku tłuszczu) patelni. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki lub pojemnika od blendera wrzucić 4 łyżki uprażonych ziaren sezamu, dodać sos sojowy, masło orzechowe, ocet winny, cukier, imbir, sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos Tabasco oraz wodę i blendować, aż do połączenia się wszystkich składników powstałego sosu. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Marchewkę umyć

Gospodyni Miejska
WIGILIA - Pasztet warzywny 308

brokułów lub szpinaku ·          1 duża cebula ·          2 ząbki czosnku ·          1 szklanka śmietany kremówki ·          7 jajek ·          7 łyżek mąki(...)wodzie do miękkości. Dobrze odsączyć, nawet lekko odcisnąć ręką.  Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, przestudzić. Jajka wymieszać z mąką, dodać śmietanę, stopione zimne masło, ser, cebulę i czosnek . Ugotowane warzywa zmiksować i przełożyć do oddzielnych misek. Do każdej części dodać po 1/3 masy śmietanowej, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową.  Każda z części powinna mieć konsystencję

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
marchewka z czosnkiem i płatkami kukurydzianymi... 122

Składniki: 1/2 kg marchew, 4 łyżki masło do smażenia, 6 sztuk czosnek ząbki, 1 łyżka płatki kukurydziane marchew obraną i pokrojoną w talarki nie za cienkie ugotować w osolonej wodzie do miękkości ugotowaną marchew odlać na sito na maśle klarowanym zeszklić pokrojone dość drobno ząbki czosnku dodać marchewkę i ze 3 minuty podsmażać na koniec wsypać zmiksowane płatki kukurydziane

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz wieprzowy z dynią. 168

bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz liść laurowy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na maśle i oliwie. Dodajemy wędzoną paprykę i utarty w moździerzu kmin. Mięso pokrojone w dużą kostkę oprószamy solą i pieprzem. I przesmażamy z cebulą i przyprawami. Wlewamy wino. Dodajemy

Miksturownik
Krem z kalarepy z bobem 139

zapychaczy. Ready? No to do dzieła :-) Składniki: 3 kalarepy  1 marchewka  1 mała pietruszka  4 małe ziemniaki  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżka masła  1 litr bulionu  sól, pieprz, łyżeczka bazylii, łyżeczka ostrej papryki 200 g bobu  natka pietruszki  parmezan lub inny starty ser  Sposób przyrządzenia:  Wszystkie(...)warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku, w osolonej wodzie - ok. 5 minut. Jak wystygnie obrać ze skórki

pieprzny smaczek
C... (zupa) Cukiniowo-Porowa! 159

pora 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry por. W garnku na maśle podsmażamy posiekany czosnek z pokrojoną w kostkę cukinią. Posypujemy solą i pieprzem. Ja akurat zostawiam skórkę, bo bardzo ją lubię ;) a nawet preferuję! Smażymy, aż cukinia się lekko zarumieni. Marchewkę

Kitchens Alphabet