Burger z płatków jaglanych i otrębów pszennych ze szpinakiem + ziemniaczki ~ Skłądnik: 20g płatków jaglanych 5g otrębów pszennych 60g szpinaku pół trójkącika serka topionego łyżeczka masła przyprawy:sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, ew.zioła prowansalskie/oregano) Płatki i otręby zalewamy gorącą wodą, doprawiamy (solą pieprzem,czosnkiem, ziołami) i gotujemy do uzyskania bardzo gęstej masy. Następnie przekładamy(...)okrągłej szerokiej szklanki lub innego pojemniczka, który nada kształt naszemu burgerowi i odstawiamy do ostygnięcia. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, serek topiony i szpinak (u mnie mrożony) . Blanszujemy i doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy nasz burger ostygnie, wyjmujemy go z formy, przekrajamy na dwie części pomiędzy które wkładamy naszą masę szpinakową. Jeśli mamy taką
Kuchenny Skrawek Niebawzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego ( Бяло сирене ) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje daniu pikanterii. To wszystko tworzy kompozycję doskonałą(...)czarnych oliwek bez pestki 200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych 300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/4 łyżeczki nitek szafranu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka ziół prowansalskich oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz 3 jajka 1/2 szklanki śmietany Przygotowanie: Ugotować
Food Squareszparagów. Risotto ze szparagami i kurczakiem Składniki dla 2 osób : 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około(...)czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy około 5-6 minut na parze. Kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę oraz czosnek, uważając aby się nie przypalił. Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając aż ryż się lekko zarumieni. Dodajemy wino, cały czas mieszając, kiedy
Mania Gotowaniacała kostka Składniki: Kostka masła Pół pęczku szczypiorku ( ja wymieszałam „prawdziwy” szczypiorek z kupnym) Pół pęczku pietruszki ( można zastąpić koperkiem, bazylią, oregano… tym co lubimy ; ) 2 ząbki czosnku Łyżeczka cytryny Sól Ciepłe masło umieszczamy w miseczce. Dodajemy posiekane zioła oraz ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego ( lub dla leniwych przeciśnięty przez praskę) Do tego dolewamy cytrynę. Całość solimy (najlepiej solą
Kolizje Smakówobieraniu,bo można to uczynić zwykłym obierakiem do warzyw. Składniki na 4-6 porcji: połówka dyni Butternut 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sól,pieprz gałka muszkatałowa-opcjonalnie 1 łyżka masła ghee 700-800 ml bulionu warzywnego(...)gorgonzola garstka orzechów włoskich Wykonanie: dynię,obrać,pozbawić gniazda nasiennego ,pokroić w kostkę obrać cebulę ,czosnek i imbir w garnku,w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpiec całość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minut na suchej patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku. Składniki: 4-5 marchewek 1 mała bulwa kopru włoskiego 1 średni ziemniak 1 ząbek czosnku lub kawałek imbiru 2 łyżki masła ghee sól,pieprz z młynka szczypta cukru 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny 600-700 ml bulionu warzywnego 200-300 ml mleka 3,5% Wykonanie: marchew(...)obrać pokroić w talarki. Koper włoski przekroić na pół,wyciąć głąb i pokroić w piórka.Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę ,czosnek w talarki w rondlu rozgrzać masło ghee i mieszając podsmażyć warzywa,aż zaczną pachnieć.Wlać bulion i gotować do miękkości 15-20 minut.Ugotowane zmiksować na gładki krem.Dosolić,dodać pieprz i sok z cytryny rozlać zupę i bezpośrednio
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotowania dodajemy odrobinę cytryny. Ugotowany seler miksujemy lub przecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania". D obrze się komponuje również z: -masłem i przeciśniętym czosnkiem, -drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką, -świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu. Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne
Codzienna kuchnia niecodziennakremu z kalafiora warta jest zdecydowanie wypróbowania… u nas już zagości na stałe Krem z kalafiora pieczonego Składniki: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 -2 łyżeczki curry sól, pieprz olej rzepakowy/oliwa do pieczenia 1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć(...)zbrązowieje. 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni (lub od razu w garnku żeliwnym) rozgrzać 1 łyżkę masła i 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę i czosnek uważając, aby się nie przypaliły. Dodać kmin i curry (w zależności od tego czy używacie curry łagodnej czy ostrej możecie zmniejszyć lub zwiększyć jej ilość
UgotujmyTo.plziemniaczanym bądź frytkami. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, w troszeczkę innej wersji, pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto! SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżki brandy 2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietany kremówki garść(...)umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry grubości około 2,5-3 cm. Przełóż do miski. 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz wymieszaj i tak przygotowaną marynatą zalej polędwiczki. Dobrze wszystko wymieszaj. Polędwiczki możesz smażyć od razu albo wsadzić na kilka godzin do lodówki, żeby marynata lepiej się wchłonęła
Słodko-Słony Świat Ilonyszpinakowej, cebulowej. Śmiało można wykorzystać ten spód do każdej słonej tarty jaka Wam przyjdzie do głowy. FARSZ: podgrzybki (ok 20 średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy(...)wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy na plastry. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby, dusimy na maśle ok. 4-5 min. Dolewamy wino, redukujemy nadmiar płynu, dusząc ok. 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką (nie szczędźcie przypraw grzyby
Brzuszki Łakomczuszkijest sięgnąć do tego kanału jak do klasycznego "odmóżdżacza" i "rozweselacza", przy okazji inspirując się do kuchennej aktywności :) Składniki: 1 cały kurczak doniczka świeżego tymianku kostka masła puszka piwa cytryna 2 ząbki czosnku pomidory suszone pieprz, sól śmietana czerwone wino Wykonanie: Dzień przed podaniem kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Do małej miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy skórkę otarta(...)cytryny, rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Opcjonalnie proponuję dodanie również soku z połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią
Taste Of My DayZapiekana grahamka - pyszna, chrupiąca, z ciągnącym się w środku serkiem wiejskim. U mnie dodatkowo posypana szczypiorkiem. Składniki: -bułka grahamka -1/2 opakowania serka wiejskiego -papryka -koncentrat pomidorowy/ketchup -masło -papryka -ząbek czosnku (opcjonalnie, ale zdecydowanie poprawia smak) -pieprz Nagrzać opiekacz do pieczywa. Bułkę natrzeć z obu stron czosnkiem, posmarować koncentratem/ketchupem/masłem, nałożyć serek wiejski (wcześniej rozgnieciony na twarożek), ułożyć
Kuchnia Ellieporcji) 1 łyżka masła do smażenia Wstawiamy wodę na makaron, a w czasie kiedy będziemy czekać aż się zagotuje szykujemy pozostałe składniki. Szalotkę kroimy w paseczki, czosnek siekamy drobniutko. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cebulkę, gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i podsmażamy do chwili, kiedy całość będzie złoto-brązowa. Zestawiamy patelnię z ognia zanim czosnek zdąży się
Ratunku obiadkurczakiem w sosie kurkowym a oto i przepis :) składniki: ok 200 g makaronu 2 filety z kurczaka 300 g świeżych kurek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego 250 ml gorącej wody 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% 2 żółtka jaj 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz, kurkuma Makaron ugotować .Cebulę pokroić(...)kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą, ( ja ich nie kroiłam tylko dałam w całości). Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę podsmażać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć. Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę zamarynować w kurkumie. Podsmażyć na osobnej patelni. Następnie zalać całość wodą
Cukier&Puderłyżka masła 1 pomidor zielone oliwki papryczki jalapeno sos taco ostry sos czosnkowy Mięso wymieszałam z płatkami owsianymi, jajkiem, serem na gładką masę. Dodałam sprasowany czosnek, natkę oraz przyprawy. Foremkę posmarowałam masłem i wyłożyłam mięsnym ciastem. Wierzch mięsa posmarowałam w połowie sosem taco, a na drugiej połówce czosnkowym. Następnie ułożyłam plastry pomidora, oliwki oraz papryczki jalapeno. Posypałam startym serem
bastalena