używa pomidorów z puszki ja jednak wolę świeże, przyprawione aromatycznym oregano. Przepis, który tu prezentuje pochodzi od niezawodnej Kwestii smaku . SKŁADNIKI 2 pomidory 1 łyżka masła lub oliwy 1 ząbek czosnku 2 jajka sól, pieprz, suszone oregano, chili świeża bazylia Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić drobno
Złote przepisyszybkowarze oliwę z masłem dorzuć szalotki i cebulę czerwoną, dodaj szczyptę soli i podsmażaj chwilę do ich zeszklenia zestaw garnek z palnika na patelni rozgrzej oliwę z masłem dodaj rozgniecione ząbki czosnku, rozmaryn i parę gałązek świeżego tymianku podsmażaj chwilę, do wydzielenia się aromatu, dodaj pieczarki i chwilę podsmażaj (nie przewracaj grzybów patką, tylko potrząsaj delikatnie patelnią) gdy grzyby nabiorą(...)niej odchodzą. Jeśli jednak kapelusz odchodzi od nóżki na tyle, że zaczyna się wywijać na brzegach, grzyb nie jest już świeży. Oliwa z masłem, gałązka rozmarynu, parę gałązek świeżego tymianku i rozgniecione ząbki czosnku. Lekko podsmażone na aromatyzowanym tłuszczu pieczarki. Pieczarki połączone z podsmażoną cebulka i szalotką. Sos zaraz po ugotowaniu
Szybko SzybkowarCiasto: 200 g mąki 100 g masła (schłodzonego) szczypta soli około 50 ml wody Masa: 300 g świeżego łososia 250 g białych części pora 2-3 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 200 ml gęstej śmietany 2 jajka sok z połowy cytryny kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz Masło z mąką i szczyptą soli rozcieram w palcach na okruchy(...)przypiekły się za bardzo można je owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu od razu wyrównuję brzegi. Umyte, osuszone i pokrojone części pora duszę na maśle aż zmiękną. Pod koniec duszenia dodaję pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia. Umytego i osuszonego łososia kroję na mniejsze paski po czym skrapiam sokiem z cytryny
UgotujmyTo.plwięcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić. Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg ziemniaków 50 g masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chilli 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego estragonu 1,5 l bulionu sól pieprz dodatkowo: sos sojowy W garnku(...)rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zezłocić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli, następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem, dodać oregano i estragon, gotować, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące z kilkoma kroplami sosu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcje: 100 g ryżu arborio 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego 200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) 50 ml białego wina mała cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki startego parmezanu świeża natka lub bazylia 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni. Gdy cebula zmięknie wsypać ryż(...)bulionu, aż ryż wchłonie całość i stanie się z zewnątrz miękki, a w środku al dente. Doprawić pieprzem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać starty parmezan i dodać masło. Wymieszać i przełożyć na talerze. Posypać posiekaną natką lub bazylią. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneprzesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki 1 perliczka sól pieprz farsz 1/2 cebuli drobno pokrojonej 2 zabki czosnku, posiekane 3 - 4 łyzki masła 1/4 kubeczka bułki tartej 4 suszone figi drobno pokrojone 1/2 łyżki listków tymianku 2 łyżki koniaku ok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki(...)żeby zakryć mięso) przygotowanie Farsz na patelni rozgrzać część masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć w nim bułkę. Dodać do cebuli, dołożyć figi, tymianek, dolać koniak i dobrze wymieszać. Perliczka Perliczkę umyć, osuszyć a następnie wyluzować czyli pozbawić ptaka kości
Stare GarySkładniki: ok 250 g makaronu 1 średnia cukinia 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Cukinię umyć, odkroić dwa końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. 3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i cukinię i dusić pod przykryciem do miękkości. 4. Makaron ugotować
Kuchnia domowa Anijest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże cebule , 8 sporych ząbków czosnku , 2 czerwone papryki , 2 łyżki masła , sól , pieprz , mielona słodka papryka , majeranek . Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki mięsa przyprawić solą(...)pokroić w plastry. Czosnek obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w grube paski. Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć rozdrobnione masło. Na maśle ułożyć mięso przekładając je cebulą, czosnkiem i papryką. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 170-180 stopni do miękkości. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennanajlepszy przepis na te pyszne i łatwo dostępne owoce morza. Składniki na 1 dużą porcję: 15-20 krewetek Black Tiger mrożonych 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki białego wina garść natki pietruszki sól morska Krewetki wrzucić do durszlaka, przelać wrzątkiem i rozmrozić około 10 minut. Czosnek i natkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę(...)dorzucić czosnek i krótko podsmażyć, aby się nie przypalił. Następnie dodać krewetki i smażyć je przez 2 minuty. Wlać białe wino, przewrócić krewetki na drugą stronę, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Na końcu dodać natkę i masło. Zdjąć patelnię z ognia, gdy masło się roztopi i doprawić solą do smaku. Podawać na gorąco z kawałkiem cytryny
wyzwania kuchenneskóry 1/2 śmietanki 12% (można pominąć) 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, szczypta chili wędzona papryka mielona 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru łyżka klarowanego masła kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz z czosnkiem, szklę. Wrzucam obydwa rodzaje fasoli, zalewam bulionem
W kuchni Karmel-itkipieprz – 1 szczypta - chilli – 1 szczypta - sos sojowy – 1 łyżeczka - olej do smażenia – 100 ml DODATKOWO: - szpinak ( u mnie mrożony ) – 300 g - czosnek – 2 ząbki - masło – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - gałka muszkatałowa – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy. Kroimy w jak najdłuższe , cienkie paski ‚ ala sznurówki(...)każdej strony. Musimy smażyć na bardzo małym ogniu , tak by mięso doszło w środku , a nie było surowe. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy drobno posiekany szpinak. Dodajemy rozmrożony! szpinak i smażymy kilka minut. Mieszamy , by czosnek się nie przypalił ( bo będzie gorzki! ). Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Wykładamy na talerz. Podajemy z gorącymi warkoczami
Ostra na Słodkopuszki pomidorów bez skórek [TUTAJ] 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ½ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki oregano 3 suszone pomidory 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3-4 suszone włoskie pomidory 1 litr bulionu(...)drobiu 2 łyżki śmietany 18% Świeża bazylia do posypania zupy 2 puszki czerwonej fasoli [TUTAJ] Sól, świeżo mielony pieprz Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać cebule i ją zeszklić. Posypać 1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele angielskie
Kulinarny karnet Christopheradyni - 350 ml wody - świeży imbir - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 200ml śmietany 18% - pierś z kurczaka - curry - 1 marchewka - 1/3 kostki masła Wykonanie: W rozgrzanym garnku, na maśle smażymy cebulę, czosnek, dodajemy dynię, prażymy 15 minut. Po tym czasie zalewamy wodą dodajemy pozostałe składniki, oprócz śmietany, tą dodajemy na samym końcu. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy
SMYKWKUCHNImasła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego) 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, oregano – do smaku Przygotowanie Masło miksujemy z tartym serem, czosnkiem, oregano i pieprzem na średnich obrotach miksera- aż do dokładnego połączenia się składników. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową
Symfonia SmakówSkładniki 6 porcji: 6 dużych plastrów schabu z kością, 150 g musztardy francuskiej, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 24 szt. kapary, 6 łyżek oliwy z oliwek, rozmaryn do dekoracji. Przygotowanie: Schab płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem, 2 łyżkami oliwy(...)lodówki na ok. 1 godz. Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy i nacinamy je w jednym miejscu (na długości). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcie ziemniaka. Ziemniaki (każdy oddzielnie) układamy na matowej str. folii spożywczej, dodajemy masło, solimy i zawijamy. Schab wyciągamy z musztardy i przekładamy na blachę z piekarnika, ziemniaki w foli dodajemy po bokach. Pieczemy
Moniki Smakołyki