masło czosnek - 2197 przepisów (strona:21/147)

Brukselka w zupie 193

najprzyjemniejszych jednak nie należy... Zupa pieczarkowa z brukselką Składniki: (na 4 porcje) 1,5 l bulionu 1 cebula 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g pieczarek 2 spore marchewki 2 nieduże ziemniaki 500 g brukselki 1 łyżka curry 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w płatkach sól pieprz 50 ml śmietany(...)kremówki (38%) Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, przesmażyć. Ziemniaki i marchewki pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z przyprawami. Chwilę smażyć, zalać bulionem. Od brukselki odciąć twarde końcówki, przekroić na pół, dodać do zupy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Breakfast with You #6 Gdy sen nie morzy, się tworzy 277

jajko, dodałam oliwę, posoliłam do smaku i wyrobiłam gładkie ciasto. Pozostawiłam je na 20min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. dodatki dowolne (żółty ser, kabanos, zielona papryka) oregano granulowany czosnek 1 łyżka masła Kabanosy, paprykę i ser pokroiłam w kostkę. Składniki dodałam do wyrośniętego ciasta. Doprawiłam oregano i czosnkiem i dokładnie wszystko wymieszałam.  Małe miseczki żaroodporne posmarowałam masłem. Do każdej

bastalena
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 146

łyżeczki soli cebulowej (dostępne w sklepie SKWORCU ) - z racji iż boczekjest dośc slony, tyle soli wystarczy w zupełności 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chilli 1 łyżeczka czosnku granulowanego masło i kasza manna - do wysmarowania i posypania formy na tartę Porcję ciasta na tartę wyjąć z zamrażarki i zostawić w temp. pokojowej do rozmrożenia na ok. 1 godz. - jeśli będzie(...)nadal twarde i zimne, tym lepiej, łatwiej będzie nim operować przy krojeniu w plastry .    Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą - zapobiega przypalaniu się.   Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra

Grunt to przepis!
Kremowa zupa czosnkowa 195

dojrzewającego (dałam bursztyna) biały pieprz Kamis sól 1 łyżka masła grzanki (4 kromki chleba tostowego, odrobinka oleju) Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać śmietankę i starty

Monia miesza i gotuje
Kolorowa pieczeń 190

łyżki masła - 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy - olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę

mojewypiekiinietylko
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 214

mało ich trzeba i i tak będą wyczuwalne/ - Włoski ser sałatkowy,  - Kukurydza, puszka, - Ziarenka "Piekło Niebo " - Sezam Czarny , - Czosnek Niedźwiedzi , - Mieszanka - Pomidor, Szczypiorek, Sól Morska , - Mieszanka - Pomidor, Czosnek, Bazylia - Masło/Oliwa z Oliwek, - Majonez /u nas domowy/  - Czarny Pieprz do smaku. WYKONANIE: 1. Gotujemy Czerwony ryż - 100 g (pół szklanki) w 1,5 szklanki lekko posolonej wody. Czas(...)gotowania - do momentu, aż ryż wsiąknie całą wodę. Nie może być za miękki. Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę masła lub oliwy z oliwek. 2. Gotujemy jajka na twardo.  3. Kroimy wszystkie składniki. 4. Dodajemy tuńczyka w oleju i kukurydzę.  5. Mieszamy z majonezem i wszystkimi przyprawami. /Jeśli chodzi

Wypisz Wymaluj
Kurczak najlepszy pod słońcem 1196

papryczki piri piri lub innej pikantnej (ja użyłam takiej z zalewy) 3-4 łyżki sosu chili (ja dodałam czarny sos chili Tao Tao) 2 spore ząbki czosnku 3 płaskie łyżeczki cukru 2 łyżki masła mleko (bardzo trudno podać mi dokładną ilość, było go sporo, ale tyle by sos był gęsty, myślę, że ok. 1 szklanki, może nieco ponad) słodka, mielona(...)całe pokryły się przyprawami i oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Od czasu do czasu należy je obrócić, by rumieniły się równomiernie. Przygotowujemy sos. Papryczkę i czosnek drobno siekamy. Masło orzechowe z 4 łyżkami mleka umieszczamy w garnku o grubym dnie i mieszamy. Czekamy aż masło się rozpuści i połączy z mlekiem, dodajemy pozostałe składniki, ciągle mieszając

Ratunku obiad
Strudel grzybowy 131

drożdży - 12g cukru - 2,5g soli - 1,5g proszku do pieczenia - 25ml mleka - 125g masła - 3 jajka Farsz: 200g pieczarek 100g boczniaków 10g suszonych podgrzybków 10g czosnku 5g tymianku 50g cebuli 20g masła sól i pieprz Przygotowanie: Zagnieść wszystkie składniki na ciasto oprócz masła. Miękkie masło podzielić na trzy równe części i po kolei dodawać do ciasta dobrze je wyrabiając(...)pomiędzy kolejnymi porcjami dodawanego masła. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Obraną cebulę, czosnek i grzyby rozdrobnić. Całość wysmażyć na patelni używając masła. Dodać tymianek, sól i pieprz, smażyć na bardzo dużym ogniu, aby jak najszybciej odparować wodę z grzybów. Odstawić do schłodzenia. Ciasto oprószyć mąką, wyrobić ponownie. Przełożyć na Stolnicę irozwałkować formując kwadrat 40x30. Posmarować ciasto przygotowanym farszem z grzybów zawinąć

Anioły w kuchni
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 151

mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz Masa z koziego sera: 110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef) 1 jajko 2 łyżki(...)folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczonego buraka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę, następnie po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek i buraka. Podsmażamy 5 minut. Dodajemy miód, a gdy się roztopi wlewamy ocet balsamiczny i dusimy, aż płyn odparuje i pozostanie gęsty syrop

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z dyni 185

krem z dyni Zupa krem z dyni Składniki na zupę krem z dyni dla 4 osób: 1,5 kg dyni 2 duże cebule 2 średnie marchewki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek odrobina śmietany 30% 1,5 l bulionu Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę średnicy 2 cm i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez(...)pół godziny. Do garnka wrzucić pokrojoną w dużą kostkę cebulę i obrany czosnek, podsmażyć na złoty kolor na maśle. Następnie wrzucić dynię i marchewkę pokrojoną w plastry i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po ugotowaniu wszystko zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Jeżeli ktoś lubi zupy ze śmietaną można dodać. Życzę smacznego! Post Zupa krem

Anielskie Smaki
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 151

lekko ubite białka 50 g bułki tartej olej do smażenia bagietka  cytryna do podania kwaśna śmietana do podania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka masła 50 ml warzywnego bulionu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta cukru Przygotowujemy pastę z groszku. Na łyżce masła szklimy cebulkę i czosnek. Dodajemy groszek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki / ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem topionym 350

przepis na wieloskładnikowe roladki w wersji z serem feta to zapraszam --> TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 kg pieczarek  1 "trójkącik" sera topionego pieprz ziołowy czosnek sól masło klarowane WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na maśle klarowanym, dodając sól oraz przyprawy.  Pod koniec łączymy z serem topionym i odstawiamy do wystygnięcia

Zofiana
SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM 427

błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka – ok. 400g * pieczarki – 200 g * cebula – 1 szt * sól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło – 2 łyżki * mąka pszenna – 550 g * jajko – 1 szt * gorąca woda – 250 ml * olej – 2 łyżki * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Mięso(...)będzie za suchy ). Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. CIASTO: Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Studzimy, mielimy. Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem. Dokładnie sklejamy boki

Ostra na Słodko
Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem 184

które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny.     Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku 3 ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 200g mozzarelli ok. 120 g serka brie  odrobina mleka Paszteciki w Cieście Francuskim ze Szpinakiem - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.  Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy.  Na płat ciasta francuskiego wykładamy farsz, posypujemy startą mozzarellą i pokrojonym w kostkę serkiem brie. Zwijamy jak roladę i umieszczamy

Słodka Strona
Mini Calzone ze Szpinakiem 189

mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) 3 ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 150 g mozzarelli (lub żółtego sera np. gouda, edamski ok. 100 g serka brie (opcjonalnie) jajko + odrobina mleka do posmarowania tymianek do posypania (opcjonalnie) Mini(...)wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Farsz: Szpinak rozmrażamy (jeżeli używamy mrożonego).  Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.  Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Studzimy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania