masło czosnek - 2197 przepisów (strona:26/147)

Kieszonki schabowe w sosie pomidorowym 220

mozzarelli 400g przecieru pomidorowego 4 pomidory bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz Farsz z pieczarkami 10 dag pieczarek 5 dag mozzarelli pół pęczka pietruszki cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano łyżka masła Farsz z papryką: jedna mała papryka 10 dag mozzarelli bazylia Wykonanie:   1. Farsz pieczarkowy : Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę

Czerwona Porzeczka
Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone 152

szpinaku i serka mascarpone SKŁADNIKI    400g makaronu tagliatelle       300g świeżego szpinaku 200g serka mascarpone 100g śmietany kremówki 4 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki masła sól, pieprz parmezan lub inny twardy ser  do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu(...)międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce, a szpinak drobno siekamy. W woku (najlepiej) lub na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony  i zmniejszy objętość.   Dodajemy mascarpone i śmietanę

Moje Kuchenne Rewelacje
BRUKSELKA ZAPIEKANA Z KALAFIOREM 162

zatem na zapiekaną brukselkę z kalafiorem, a pierś z pieczonego kurczaka to dziś tylko dodatek (o tym innym razem). SKŁADNIKI: 10-15 brukselek kilka różyczek kalafiora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej bułka tarta 1 łyżka startego żółtego sera (w moim przypadku Mazdamer) sól A jak to zrobić: Brukselkę ugotować al dente w wodzie wymieszanej z mlekiem(...)pół), a kalafior w osolonej wodzie. Warzywa odcedzić i ułożyć naprzemiennie w naczyniu do zapiekania. Posypać cienką warstwą bułki tartej. W garnuszku roztopić masło, ściągnąć z ognia i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i gałkę muszkatołową. Polać warzywa po całości i posypać startym serem. Zapiekać 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni

Kuchnia w opałach
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 166

drożdży świeżych 520g mleka  60 g masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła  2 ząbki czosnku   4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe:   Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość(...)ciasto dzielimy na 20 równych części. Formujemy z nich wałeczki i robimy luźny supełek. Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia. Nadzienie Czosnek i pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy. Rozcieramy tyłem łyżki z miękkim masłem.   Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzchu smarujemy nadzieniem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze

Mia Cucina Sofieta
RISOTTO ZE SZPINAKIEM. 222

bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz 100 g sera gorgonzola kilka łyżek masła  Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło  z rozdrobnionym czosnkiem, smażę na małym ogniu,  aż wyparuje cały płyn. Odstawiam na bok. Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną oliwę,  lekko szklę, dodaję ryż i wino

W kuchni Karmel-itki
Szpinakowe roladki 195

zrobiłam szpinakowy farsz do roladek i nie żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :) Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 1 ser feta, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, 2 piersi kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, 50 g płatków migdałowych. Przygotowanie:   Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta

Aga w kuchni
Pstrąg z grilla 235

cieszę. Podałam z frytkami i surówką z białej kapusty z koperkiem klik i obowiązkowo skropiony sokiem z cytryny. Składniki: 3 pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis gałązki rozmarynu plasterki cytryny Przygotowanie: Pstrągi oczyścić z wnętrzności(...)odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt

Ala piecze i gotuje
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 365

gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy(...)uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Farsz: na maśle smażymy pokrojone w plastry pieczarki z posiekane natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem

OstryKęs
Zapiekanka z fasolki szparagowej 272

szwarcwaldzkiej, użyjcie boczku... też będzie pysznie. Składniki: 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej, 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 25 dag sera żółtego, 100-200g szynki szwarcwaldzkiej, 2 łyżki masła, 4 łyżki oliwy, pęczek pietruszki, sól, pieprz. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Musi być lekko chrupka. W międzyczasie cebulę(...)plasterki i smażymy na oliwie na rumiano, a ser ścieramy na dużych oczkach. Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do fasolki przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę miękkiego masła, szynkę pokrojoną w paseczki oraz połowę startego sera. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy. Całość przekładamy do naczynia wysmarowanego masłem oraz posypujemy drugą połową startego sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym

Delicious Titbits
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 381

gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy(...)uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Farsz: na maśle smażymy pokrojone w plastry pieczarki z posiekane natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy razem

OstryKęs
Krem z soczewicy 234

mleczka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku chilli mielona lub w płatkach bulion warzywny 10 g masła klarowanego 100 ml śmietany - opcjonalnie  sól, pieprz wykonanie: Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Pilnujemy by się nie zbrązowiały, maja się tylko zeszklić. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy ją bulionem (bulionu powinno być 2 razy więcej niż soczewicy) Gotujemy do miękkości

Przysmaki Karolki
Jaglane muffiny ze szpinakiem i kozim serem 220

jaglanej - ok. 200 g mrożonego szpinaku - 50 g sera koziego - pół papryki czerwonej - kilka pomidorków cherry (u mnie żółta odmiana) - łyżka zielonego pesto - jajko  - łyżka masła i odrobina oleju/oliwy  - 2 ząbki czosnku -sól, pieprz, ostra papryka - nasiona słonecznika Przygotowanie:  Piekarnik nastawić na 180 stopni. Kaszę jaglaną najpierw przelać wrzątkiem/podprażyć(...)suchej patelni w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki, a następnie ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i odstawić do przestudzenia.  Na oleju podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać szpinak i masło, podlewając odrobiną wody. Dusić na średnim ogniu do całkowitego rozmrożenia, doprawić solą i pieprzem.  W większej misce wymieszać razem ugotowaną kaszę ze szpinakiem i jajkiem. Dodać drobno

Kuchnia Ellie
Naleśniki z fetą i szpinakiem 151

czubate szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek oleju Farsz: 100-150 g sera typu feta 500 g świeżego szpinaku typu baby 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: 1. Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. 2.Szpinak myjemy, drobniej kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, dusimy

Kuchnia domowa Ani
Sos Koperkowy 165

zarówno do dań rybnych jak i mięsnych. Sos delikatny, lekki, aromatyczny, charakterystyczny w smaku - znakomite dopełnienie letniego obiadu. Sos Koperkowy - Składniki: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Sos Koperkowy - Sposób przygotowania: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę

Słodka Strona
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem 198

choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam ok 1kg - ciasto francuskie 1 op - szpinak  świeży 1op - czosnek 2 ząbki -sól, pieprz - paprykę ostrą łyżeczki - pół kostki masła - śmietanę słodką 12% - 100ml - jajko rozmącone  SPOSÓB WYKONANIA: - schab umyłam osuszyłam, doprawiłam solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryka oraz natarłam czosnkiem. Włożyłam(...)lodówki na 2 godziny, aby schab przeszedł przyprawami - w tym czasie można przygotować szpinak, listki umyć i sparzyć wrzątkiem, po czym nałożyć go na patelnie z rozpuszczonym masłem i utartym ząbkiem czosnku. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i podusić po czym dodać śmietanę. Ostudzić -  schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią

Basia w kuchni