łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 4 łyżki ciepłego mleka szklanka ciepłej wody Do posmarowania: 2 łyżki masła łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dolewamy do mąki. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto(...)supełek, a pozostałe końce zawijamy, jeden do góry drugi na dół supełka. Bułeczki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie roztapiamy masło, dodajemy do niego zioła, czosnek i sól. Smarujemy bułeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Niesamowity zapach w całym domu :) Jak dla mnie są najlepsze
Czerwona Porzeczkasera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą(...)doczyścić pukając kurki zimną wodą. Na patelni podsmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Odkładamy na bok. Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony
Mania GotowaniaŚwietny, łatwy do przygotowania dodatek do obiadu...ja uwielbiam go też jako samodzielne danie. Mniam Składniki: 30 dag bobu 3 zabki czosnku 3 łyżki masła łyżeczka soli morskiej Kamis do ugotowania bobu Wykonanie: Bób wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy ok 20 minut. Na patelnię dajemy masło, rozpuszczamy, wrzucamy pos iekany drobno czosnek.Odstawiamy.Bób odcedzamy, po ostudzeniu zdjemujemy skórkę , wrzucamy
Z Majeczką w kuchniZaczynamy: Składniki: 5 piersi z kurczaka- pokrojone w kostke 2 łyżeczki przyprawy Cajun 2 zielone papryki 1 czerwona paprika pęczek szparagów 200 gr pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyzki masła 1 łyżeczka suchej bazyli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 500 ml śmietany szczypior Wykonanie: Mieszamy przyprawę Cajun z kurczakiem. Odstawiamy. Kroimy papryke, pieczarki i szparagi(...)garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, dodajemy szparagi szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron-np tagliatelle. Makaron odcedzamy I mieszamy z połową sosu. ( Druga część
Smaki Edytymałży 400 g ryżu do risotto Arborio około 1 litra bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Świeże małże sprawdzamy czy mają zamkniętą skorupkę. Jeżeli są otwarte, stukamy lekko o blat. Jeśli małża się zamknie to znaczy, że jest świeża i odkładamy(...)wlewamy bulion, dodajemy oliwę, sól, pieprz, czyste małże i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy pod przykryciem około 4-5 min. W trakcie gotowania potrząsnąć garnkiem aby się wymieszały. Małże wyjmujemy z muszelek (kilka zostawiamy do dekoracji) i odkładamy. W dużej i szerokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i zeszklić. Dodajemy ryż i przez minutę podsmażamy mieszając
Oryginalny smakczosnkiem na masełku - mniam! Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem Składniki: 3 duże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano(...)sól, pieprz ew. ketchup, sos czosnkowy lub inny Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić do miękkości po przykryciem na patelni z dwiema łyżkami masła,szczyptą soli i drobno posiekanym czosnkiem (należy mieszać od czasu do czasu, by por się nie przypalił - można podlać łyżką wody). Gotowy przełożyć do miseczki. Pieczarki oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKlasyk :) Nie trzeba przedstawiać. Składniki: 4 piersi z kurczaka olej wykałaczki Masło ziołowe: 60 g masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka siekanej pietruszki sok z cytryny sól, pieprz Panierka: mąka bułka tarta roztrzepane jajko + odrobina mleka Sposób przygotowania: 1. Składniki na masło ziołowe wymieszać i uformować 4 wałeczki. 2. Piersi z kurczaka delikatnie rozbić na kotlety
Kuchnia domowa Anikurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka, tymianek, majeranek olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą(...)bazylią, oregano, papryką słodką, tymiankiem i majerankiem. Na patelni podsmażamy kurczaka. Odkładamy na bok. Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Makaron gotujemy al. dente w lekko
Mania Gotowaniasię borowiki, prawdziwki, czy kurki) 250 g ricotty 50 g parmezanu 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka świeżego rozmarynu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30 g masła oliwa z oliwek pieprz, sól Czosnek i cebulę posiekać. Przysmażyć na złoto na patelni z uprzednio rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy. Grzyby pokroić w kostkę i połączyć z cebulą. Smażyć przez
Food Squarekokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki lub cytryny 2/3 łyżeczki mieszanka przypraw(...)bardzo drobną kosteczkę. Kurczaka doprawiamy imbirem, sokiem z cytryny i mieszanką przypraw . Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cebulę, chilli i paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie
Mania Gotowaniapowstała... Jajecznica z dymką i pieczarkami porcja dla jednej osoby Potrzebujemy: 2 jajka 2 niewielkie pieczarki 1 małą cebulkę dymkę 1 mały ząbek czosnku albo nawet pół 1 łyżkę masła sól i świeżo mielony, kolorowy pieprz dodatkowo: ulubione pieczywo i majonez (opcjonalnie) Pieczarki kroimy na pół, a następnie w półplasterki. Cebulkę w piórka, szczypiorek i czosnek niezbyt drobno. Na patelni
Ratunku obiadSkładniki: 1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach, 4 łyżki masło do smażenia, 1 sztuka cebula biała, 6 sztuk czosnek ząbki, 1 mała papryczka chilli, 1/2 łyżeczki sól ziołowa, 4 sztuki kiełbasa śląska, 1 łyżka(...)masło do smażenia, 25 dag fasola szparagowa fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odlać na sito ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić na grubsze plastry na maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną z czosnkiem i papryczką chilli dodać ziemniaki i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, do smaku posypać solą ziołową kiełbasę śląską przeciąć wzdłuż na pół i ponacinać
W Mojej Kuchni Lubięcebulka ząbek czosnku pieprz łyżka oliwy z oliwek chilli w płatkach Ciasto robimy z przepisu na tartę o tu: klik z mąki, jaja, masła, soli i wody. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle z oliwą z oliwek. Dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kilka minut
Mango Papajamakaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki parmezanu 1 pęczek pietruszki 150 ml śmietany 18% sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego zioła prowansalskie 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na rozgrzanej patelni z odrobiną(...)kroimy na nieco mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajmy kurki oraz suszone pomidory i dusimy przez około 8-10 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną
Mania Gotowaniajest to zmielona paćka zawierająca same "śmieci" i masę piasku. Jeśli kupuję mrożony to szukam takiego w formie liści lub tzw. brykietów. Są znacznie lepszej jakości. 2 łyżki masła , 2 ząbki czosnku , gałka muszkatołowa - świeżo zmielona najlepiej, gdyż zmielona wcześniej i trzymana w torebce bardzo szybko traci swój aromat; ewentualnie 1 serek topiony , sól , pieprz . Szpinak udusić na maśle. Kiedy
Codzienna kuchnia niecodzienna