masło czosnek - 2197 przepisów (strona:40/147)

Zimowa sola sauté 163

porcja dla 2 osób) Należy przygotować: 2 duże filety z soli 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 200 g świeżego szpinaku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (najlepiej takiej do zup lub sosów) 100 g naturalnego, brązowego ryżu przyprawy: sól, czarny pieprz, rozmaryn 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju do smażenia Na początek wstawiamy wodę na ryż. W czasie, kiedy się gotuje(...)uwaga, by nie przypalić!), na którym następnie smażymy rybę. Filety smażymy po ok. 2 min. z każdej strony. Kiedy ryba się smaży, w małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę masła. Na tłuszczu podsmażamy czosnek. Tylko chwilę, aż delikatnie się zarumieni i odda smak. Dodajemy szpinak. Podsmażamy minutę. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze ok. 2 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż odcedzamy

Ratunku obiad
Pierogi ze Szpinakiem 147

muszkatołowa ok. 40 g masła mała cebula + masło (do okraszenia) Pierogi ze Szpinakiem -  Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy.  Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.  Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody.  Studzimy.  Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy(...)wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty. Pierogi polewamy podsmażoną cebulką z masłem.   Moje posty

Słodka Strona
Marchewka w sosie śmietanowym 206

sosie śmietanowym połączona z zaskakującymi dodatkami. Upały zelżały, to można pokręcić się w kuchni. Zapraszam. Składniki: 6 dużych  marchewek  1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18% 1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego ciemnego  2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki(...)ciepłej wody sól, pieprz, zioła prowansalskie  Sposób wykonania: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki ( ja to zrobiłam specjalnym radełkiem). Przekładamy do rondla, dodajemy masło, różyczki brokułu w małych częściach i przeciśnięty czosnek i stawiamy na bardzo mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania

pieprzny smaczek
Flądra po toskańsku! / RYBA 172

MÓJ NAJLEPSZY SPOSÓB NA RYBĘ! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 flądry - koncentrat pomidorowy Pudliszki - zielone oliwki - 2 młode cebulki - dymka - świeża bazylia - 2 -3 ząbki czosnku - 4 -6 łyżek oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę(...)smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła + 2 łyżki oliwy z oliwek - dodaj cebulę i czosnek duś pod przykryciem 12 minut, co jakiś czas mieszając - dodaj oliwki z zalewą (ok 90g-110g) - dodaj 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki - dopraw pieprzem i solą

SMYKWKUCHNI
Pasztet z wątróbek z morelami 172

wątróbek przyrządza się na jednej patelni z masłem, oraz z alkoholem, np. brandy, gdyż alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki suszone morele pokrojone w kostkę i namoczone w brandy Na dużej(...)Doprawiamy drobiowe wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, przekładamy wątróbki do blendera i niezbyt dokładnie miksujemy. Na tej samej patelni, na której znajdują się resztki masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę i posiekanym czosnkiem, mieszamy od czasu do czasu, składniki mają się tylko zeszklić, następnie cebule z czosnkiem dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z natką pietruszki, jeszcze raz całość miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron ze Szpinakiem i Fetą 168

mrożony) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody.  Dodajemy po szczypcie przypraw. Fetę kroimy w kosteczkę

Słodka Strona
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem 245

polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu) 70 g sera camembert lub brie 200 g szynki dojrzewającej 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku pieprz 2 łyżki masła S os śliwkowy: 300 g miękkich śliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki kardamonu 2 goździki(...)większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Zdejmujemy

Mania Gotowania
Zupa krem z kukurydzy w towarzystwie mleczka kokosowego 145

zarazem rozgrzewająca. SKŁADNIKI : porcja na ok 4- 5 osób - kukurydza 2 puszki - mleczko kokosowe 1szt (400ml) - bulion warzywny ( polecam domowy klik ) 1 litr - masło 2 łyżki (najlepiej sklarować) - 1 łyżka świeżo startego imbiru - 2 ząbki czosnku, drobno starte - 1 pełna(...)łyżeczka kurkumy w proszku - 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub do smaku) - sól SPOSÓB WYKONANIA: - kukurydzę odcedzić z wody - w garnku z grubym dnem rozgrzać masło, podsmażyć na nim drobno starty czosnek oraz imbir, - gdy przyprawy się zrumieniły wsypujemy kukurydzę i obsmażamy ją 1-2 minuty - dodajemy kurkumę oraz papryczkę ostrą, mieszamy po czym po chwili wlewamy nasz bulion

Basia w kuchni
Koszyk Alicji ze szpinakiem i serem favita. 169

ciasto francuskie 25 dag świeży szpinak 1 opakowanie sera favita 3 ząbki czosnek 1 cebula 50 ml. mleko kokosowe sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka masło olej pomidorki coctailowe kilka orzechów włoskich Wykonanie: Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć  na maśle z dodatkiem odrobiny oleju, dodać szpinak, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę poddusić szpinak . Dodać

Kulinarny karnet Christophera
Pizza ze szpinakiem, ziemniakami, anchois i czarnymi oliwkami 178

szpinaku (użyłam mrożonego) 2 średnie ziemniaki 10-15 filecików anchois garść czarnych oliwek 100-150 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 1 płaska łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wrzucić pokruszone drożdże, posypać je cukrem i zalać letnią wodą. Lekko(...)odchodzić od miski (około 5-7 minut). Ponownie wszystko przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Szpinak rozmrozić i przełożyć do rondelka. Dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i chwilkę gotować, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i lekko posolić. Oliwki pokroić w plasterki. Fileciki anchois odsączyć

Oryginalny smak
Pęczotto buraczane z boczkiem 148

pęczaku  z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 małe buraki czerwone 1 mała cebula, najlepiej czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżka klarowanego masła ok. 3 szklanek bulionu, najlepiej wołowego lub wieprzowego 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki śmietany - kwaśnej lub słodkiej 100 g chudego boczku sól, pieprz, cukier, 1/3 łyżeczki ziaren(...)razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek

Czerwień i błękit
Makaron wegetariański 128

łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem, szczypta chilli, sól, pieprz. Przygotowanie:     Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie na łyżce masła podsmażamy cienkie plasterki czosnku. Dodajemy warzywa na patelnie i dusimy pod przykryciem. Gd warzywa będą miękkie zalewamy je sosem - passata di pomodoro. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, bazylią i suszonymi pomidorami z czosnkiem

Aga w kuchni
Pasztet z pieczonych bakłażanów i drobiu. 152

cebula - 2 łyżki natki pietruszki - 3 jaja - 1/2 kajzerki namoczonej w mleku - 2 łyżki masła 1. Upiecz bakłażana: bakłażana myjemy kroimy na plastry, układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, posyp solą, ułóż czosnek i cebulę, pieczemy 30 minut. 2. Podroby i kurczaka - oddziel mięso od kości, zmiksuj z żółtkami i namoczoną bułką, dodaj upieczone bakłażany i warzywa, wszystko zmiksuj blenderem

SMYKWKUCHNI
Mikołajki z podrobami :) 173

żołądków inyczych ziele angielskie liść laurowy 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina 1/2 szklanki octu balsamicznego 3/4 szklanki bulionu warzywnego  Na puree:  5 marchewek  łyżka masła sok z połowy cytryny czarnuszka świeżo mielony pieprz Dodatkowo:  fileciki z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru sok z pomarańczy Świeże żołądki dostałam dziś w osiedlowym sklepie mięsnym (chyba najlepszym, jaki znam(...)oraz niewielką ilością bulionu warzywnego, po czym dusiłam około godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa.   Na puree: marchew gotujemy w wodzie do miękkości, po czym blendujemy. Dokładamy łyżkę masła, sok z połowy cytryny, przyprawiamy pieprzem.  Karmelizowane pomarańcze: Na patelni rozgrzewamy cukier, po czym wrzucamy fileciki wraz

Sajkofanka smaku
Słoneczny krem na rozgrzanie 148

słona... Dobrze, że w tę stronę, bo dosypać soli to przecież żaden problem. Krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym Składniki: (na 4 porcje) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 900 g marchewki 2centymetrowy kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki soku z cytryny(...)bulionu 165 ml mleczka kokosowego sól pieprz W garnku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę przez 2 minuty, dorzucić przeciśnięty  przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, kolendrę, curry i ziele angielskie.  Kiedy cebula się zezłoci, dołożyć pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażyć.  Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewka zmięknie 30-40 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze