masło czosnek - 2197 przepisów (strona:47/147)

Kiełkujący makaron dyniowy na szpinaku 137

powstała nieplanowana przystawka. Składniki: 50 g serka śmietankowego , 100 g świeżego szpinaku, ½ małej dyni makaronowej,   3 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 100 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, masło sklarowane do smażenia, świeży(...)tymianek. Przygotowanie: Dynię przekrawamy na połowę po długości, wydrążamy z pestek i pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 180 ° C. Na patelni podgrzewamy  jedną łyżeczkę masła, podsmażamy posiekany w kostkę czosnek , dodajemy szpinak, listki tymianku i całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy kilka min, często mieszając. Szpinak łączymy z serkiem. Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik

Moniki Smakołyki
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 214

cebula; - ok. 0,15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę)  - 2 ząbki czosnku; - sól i pieprz; - 1 łyżeczka masła; - 1 jajko; - 2 płaskie łyżki kaszy manny Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Jak już osiągnie(...)naleśniki. Farsz: - 400 g szpinaku - 200 g sera feta - cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól, pieprz Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, dodać szpinak, smażyć kilka minut. Na koniec dodać pokruszoną fetę, przyprawić. Beszamel: - 1 łyżka mąki - 1 łyżka masła - 1 ½ szkl. mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, stopniowo wlewać mleko cały czas

Proste Potrawy
Krewetki w białym winie z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki 146

osób Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI: 500 g krewetek 1 duży seler 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 dymka 1 limonka natka pietruszki śmietana 18% 40 g masła oliwa z oliwek 60 ml białego wina gałka muszkatołowa, peperoncino, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE - Salsa z pomidorów i papryki: Pomidory i paprykę kroimy na drobną kostkę. Dodajemy(...)wodę i przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Rozbijamy selera z dodatkiem masła i śmietany. PRZYGOTOWANIE - Krewetki: Na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy krewetki. Dolewamy białego wina i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy masło. Wszystko razem ze sobą dusimy ok 5 min. Na końcu dorzucamy posiekaną natkę pietruszki

kulinarnyJa
Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup 146

krem. Wyszedł przepyszny, a topinambur na pewno na długo zagości w mojej kuchni:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa kalafiora i topinambura (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę 1/2 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego 3/4 szklanki mleka, najlepiej 3,2 % 450 g kalafiora(...)drobną kostkę sól i pieprz 1 łyżka świeżo startego parmezanu 1/2 szklanki kiełków słonecznika, do podania Przygotowanie: W dużym rondlu, na małym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, po czym dodaj seler, czosnek i cebulę i smaż do zeszklenia, około 6 minut. Wlej bulion wraz mlekiem i doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek

karmelowy
Lunch box/ kluseczki szpinakowo- jaglane/ roladka z kurczaka z pomarańczami! 346

gotować, kluseczki gotujemy około 5-7 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA: - 1 pierś z kurczaka - 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka masła - 1/2 łyżeczki różowego pieprzu ponadto: -oliwa z oliwek, ocet winny, pomarańcz Przyprawy utrzyj z masłem w moździerzu i wyłóż na rozcięte piersi kurczaka, zroluj w roladę. Zepnij wykałaczkami

SMYKWKUCHNI
Kluski śląskie ze szpinakiem 144

kubki smakowe:) Składniki: ziemniaki - około 2,5 kg nieobranych ok. 0,5 kg mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka mąki pszennej 400 gram szpinaku (podduszonego na odrobinie masła z solą i czosnkiem, wystudzonego) 2 jajka sól,pieprz Obrane  ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ostygnięciu przecisnąć je przez praskę na gładką masę. Rozłożyć równo na dnie miski warstwę ziemniaków

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tost z chmurką 245

Składniki: (na dwa tosty) - 2 kromki chleba  - 2 plasterki szynki wędzonej - 2 plasterki sera żółtego  - kilka kawałków papryki  - 2 jajka  - przyprawy (sół, pieprz, czosnek granulowany itp.)  - odrobina masła  Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek, tak aby żółtka się nie rozwaliły. Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę.  Chleb smarujemy odrobiną masła

Gotuj Z Muzyką
Zupa krem z cukinii z bazylią 174

listków bazylii, pociętych w cienkie paseczki przygotowanie Z jednej cukinii ściąć zesterem skórkę, otrzymane paseczki (julienne) zalać wrzątkiem i trzymać w nim minutę. Cebulę i czosnek lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), ok 7 minut, dodać cukinię pokrojoną w kostkę i bazylię, smażyć kolejne 7- 10  minut  mieszając,  aż zmięknie

Stare Gary
De volaille wg Michela Moran 1716

The post De volaille wg Michela Moran appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Pieczona troć z pesto bazyliowo-gruszkowym! 134

pesto bazyliowym z dodatkiem marynowanego imbiru i gruszki konferencji. Ryba wyszła obłędna, talerze wylizane hihih! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 duże filety pstrąga tęczowego (troć) - ziemniaki - kilka ząbków czosnku - oliwa z oliwek + masło - 2 garście liści bazylii  - 1/2 gruszki - łyżka marynowanego imbiru (plastry) - oliwa z oliwek - 20 orzechów laskowych - zmiksuj w/w  Naczynie wysmaruj masłem i oliwą, ułóż ryby wylej pesto

SMYKWKUCHNI
Penne pełnoziarniste z kurczakiem w sosie śmietanowo - paprykowym 321

osoby: 1/2 opakowania makaronu penne pełnoziarnisty Czanieckie Makarony 1 ćwiartka z kurczaka papryka mielona słodka Skworcu sól świeżo mielony pieprz biały ok. 100 ml śmietanka kremówka czosnek niedźwiedzi  Skworcu odrobina masła  Wykonanie: Makaron oczy wiście gotujemy w osolonej wodzie. Ćwiartkę z kurczaka obsmażyłam na maśle, po czym podlałam odrobiną wody, przykryłam i dusiłam kilkanaście minut. Kiedy mięso było

Blondynka Gotuje
Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 243

bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym. A poniżej fotorelacja z naszego warsztatowego menu: Grillowany rostbef z risotto z pęczakiem i serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami i koprem włoskim Uczestnicy warsztatów

Kulinarne przygody Gatity
Pieczywko czosnkowe z serem 167

Składniki: 1 mała bagietka 2 łyżki masła (osełki) 1 ząbek czosnku Kilka listków natki pietruszki Sól, pieprz (szczypta) 5 łyżek startego żółtego sera Przepis: Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy razem z czosnkiem do miękkiej osełki i doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na średnio grube kromeczki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Następnie posypujemy

Emcia Pichci
Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem 175

TAKI > 200 g twarogu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 36% sól cukier pieprz Ciasto rozrabiamy i smażymy naleśniki jak zwykle. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie masła i oliwy. Dodajemy szpinak. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy twaróg, dobrze mieszamy. Pod koniec wlewamy śmietankę. Musi się troszkę zredukować, połączyć z twarogiem i szpinakiem tworząc gęsty sos. Doprawiamy

Olikowa kuchnia
Banjaluka i ja 191

bardzo trafne połączenie. Bardzo smakowały mi panierowane kawałki cukinii, które z ajwarem i tzatzikami mogłabym jeść bez końca :) Kolejny rarytas to polędwica wołowa z ajwarowym masłem, grillowanymi warzywami, karmelizowanym czosnkiem, sałatką szopską, kolbą kukurydzy, frytki z serem szopskim, ajwarem, tzatzikami i jogurtem bałkańskim. Przestępstwem byłoby nie spróbować ;) Polędwica medium rare, niesamowicie soczysta. Uwiódł mnie sos, który wytworzył się z topniejącego

Sajkofanka smaku