masło czosnek - 2197 przepisów (strona:54/147)

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 390

ziemniaków (waga przed obraniem); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 2 średnie cebule; 150 g startej mozzarelli; 250 ml mleka; 4 łyżki masła; 4 łyżki mąki pszennej; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 łyżka drobno posiakanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Przyprawa uniwersalna np. vegeta; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie(...)podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać, aż stanie się złociste. Na koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, przyprawić słodką papryką, vegetą (1 łyżeczka), pieprzem, wymieszać i przez krótką chwilę razem podsmażać. W międzyczasie przygotować beszamel. W rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła wlać mleko i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i energicznie mieszać, aby w sosie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka grzybowa 145

aromatyczne przyprawy. Świetny pomysł na kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: - czerstwa bułka – 2 duże szt - mleko – 200 ml - masło – 3 łyżki - cebula – 2 szt - pieczarki – 500 g - jajka – 3 szt - czosnek – 4 ząbki - sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 łyżeczka - natka pietruszki – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Bułki kruszymy. Namaczamy w mleku(...)Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek , uduszone grzyby , posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej ). Foremkę do keksa smarujemy masłem. Z masy formujemy wałek. Wkładamy do foremki. Smarujemy roztrzepanym ostatnim jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut. Zajadamy solo

Ostra na Słodko
Risotto ze szparagami na cydrze lubelskim... 140

szparagami przygotowany na cydrze lubelskim a nie na białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: - pęczek zielonych szparagów - ryż jaśminowy - sól, pieprz - masło - 150 ml cydru lubelskiego - woda - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku WYKONANIE: - przygotuj dość spory garnek, ustaw go na kuchni na małym ogniu - go garnka włóż 3 czubate łyżki masła  - do garnka dodaj obrane(...)pokrojone szparagi - podsmażaj na maśle około 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem - dodaj 1,5 szklanki suchego ryżu, dodaj czosnek - podlej cydrem, od tego czasu risotto ciągle mieszamy, jak ryż wchłonie cały płyn, dolewamy po 50 ml wody, znowu mieszamy aż ryż wchłonie całą zawartość, czynność tą powtarzamy aż cały ryż będzie już miękki, trwa to około 30 minut. Dlatego

SMYKWKUCHNI
Wareniki 184

płaska łyżeczka soli mały pojemnik jogurtu naturalnego można użyć  śmietany 80g. 1/2 łyżeczka sody 750 gram ziemniaków około 15 pieczarek 1 cebula mała główka czosnku  sól oraz pieprz olej lub masło do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie rozdrabniamy. Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy

NaKońcuJęzyka
Perliczka pieczona na ruszcie 178

miała pięknie przypieczoną i pyszną skórkę. Bardzo dobra ciepła, ale podana na zimno  - nie wiem, czy nie lepsza! składniki 1 perliczka główka czosnku sól pieprz papryka (opcjonalnie) 1/2 butelki piwa 1 -2 łyżki stopionego masła przydatne strzykawka z grubą igłą przygotowanie Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Umyć i osuszyć perliczkę.  Natrzeć ptaka z zewnątrz i  wewnątrz(...)solą, pieprzem, można posypać papryką. Do środka włożyć całą główkę czosnku. Nogi perliczki związać kuchennym sznurkiem. Przy pomocy strzykawki (zwykłej albo specjalnej), wstrzyknąć w piersi ptaka masło - w paru miejscach.  Ułożyć perliczkę na ruszcie (ruszt na głębszej blaszce, do której spłynie tłuszcz), piec w temperaturze 160 st C przez ok 2 godziny. Zaczęłam od pieczenia ptaka ułożonego piersiami

Stare Gary
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 120

łyżeczki soli - 2 białka - 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu - 1 kg białej cebuli łagodnej - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki masła - cebulka prażona - sól, pieprz, oregano - ser żółty cheddar   Przygotowałam rozczyn z drożdży (1 łyżeczkę cukru rozpuściłam w 50ml wrzątku, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże(...)minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane i umyte cebule pokroiłam w półkrążki, wrzuciłam na patelnię. Posoliłam i smażyłam na „wolnym ogniu” ok. 30 minut. Pod koniec smażenia dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Rosół zagotowałam, dodałam usmażoną cebulę. Przyprawiłam solą, pieprzem, prażoną cebulką i oregano. Gotowałam ok. 20 minut. Z ciepłych

mojewypiekiinietylko
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 159

robię. To wbrew pozorom jedzonko szybkie i łatwe do zrobienia. I jakie smaczne :) Składniki: duże pomidor y, mięso mielone - ilość adekwatna do ilości i wielkości pomidorów, masło , sól , pieprz , zioła prowansalskie , cebula , czosnek . Pomidory umyć i osuszyć. Ściąć górę od strony szypułki. Środek lekko wydrążyć, ale uważać, żeby nie za mocno, gdyż jeśli ścianki będą zbyt cienkie, wtedy(...)pomidor pęknie podczas zapiekania. Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodać posiekany drobno czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Połowę wydrążonego srodka pomidora dodać do mięsa. Wszystko razem połączyć.  Pomidory napełnić masą pomidorowo - mięsną.  Na wierzchu ułożyć wiórki masła.  Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć. Wstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pissaladiere - prowansalski pizzo-cebularz 187

mąki typ 650, 7 g suszonych drożdży, szczypta cukru, łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy, ok. 300 ml letniej wody 1 łyżka oliwy oraz 1 łyżka masła 4 duże cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka octu balsamicznego kilka filecików anchois 20 czarnych oliwek przekrojonych na pół Przygotowanie: Zacznij od zagniecenia ciasta. W dużej misce umieść mąkę, drożdże(...)piórka. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i masło i wrzuć na nią cebulę. Duś ją nieśpiesznie i uważaj, aby się nie przypaliła. Najpierw straci objętość, potem zacznie brązowieć. Mi jej duszenie zajęło ok. 40 min. Po 35 min. dodaj do cebuli ocet balsamiczny, zioła prowansalskie i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj i duś jeszcze 5 minut. Gotowe :) Uderz

Chilli Czosnek i Oliwa
TORT RAZOWY ZE SZPINAKIEM 182

świętować poniedziałek, a co? każdy dzień jest dobry.  Składniki: 1/2 kg mąki razowej  1 szklanki gorącej wody  1/3 kostki roztopionego masła  4 łyżki gęstej śmietany 18% torebka mrożonego szpinaku  ząbek czosnku  350 g sera gouda  zioła prowansalskie sól świeżo mielony pieprz  łyżka masła  pół łyżeczki słodkiej papryki 10 pomidorków suszonych(...)Sposób wykonania: Z mąki, wody, masła oraz 2 łyżek śmietany zagnieść ciasto. Rozwałkować podzielić na pół. Jedną częścią wylepić dno tortownicy wcześniej nasmarowaną tłuszczem.Podpiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.  W między czasie przygotować farsz. Szpinak przełożyć do garnka. Rozmrozić na małym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, część startego sera oraz łyżkę zalewy

pieprzny smaczek
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 148

12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 2-3 białe cebule zielona część z dwóch porów masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone(...)nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut. Nadzienie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut

Pyry na Gaz
Łosoś zapiekany z cukinią, pomidorkami i peperonii 177

Smakuje dzieciom jak i dorosłym. Zatem zachęcam ponownie do spożywania ryb ;-) Składniki: - filet z łososia 350g - cukinia 2 szt. - pomidorki koktajlowe opakowanie 250g - papryczka peperonii - ząbek czosnku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - masło 2 łyżki Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i masłem. Cukinię kroimy w talarki, pomidorki na pół, papryczkę w talarki. W naczyniu układamy plasterki cukinii, posypujemy solą

SMYKWKUCHNI
Makaron z cukinią 247

nieduża cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Wrzucić cukinię(...)żółty ser i kilka łyżek wody z makaronu. Dokładnie wymieszać i ewentualnie dodać do smaku więcej sera, soli lub pieprzu. Na końcu połączyć makaron z cukinią oraz dodać łyżkę masła i pozostałą natką, jeszcze raz zamieszać. Makaron podawać w miseczkach posypany serem oraz udekorowany listkami natki pietruszki. *Lub 3-4 łyżki startego parmezanu. Smacznego

Złote przepisy
Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku 160

tymianku szczypta suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru) 2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 % 2 łyżki masła kawałek tartego parmezanu dowolna ilość razowych grzanek 1 pęczek szczypiorku do dekoracji sól, pieprz 4 główki czosnku pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie cebulę(...)kroimy w piórka. Podsmażamy je na maśle. Dolewamy wino. Dusimy aż cebule i por się zeszklą a wino odparuje. Następnie dodajemy 3 zgniecione ząbki czosnku i suszony rozmaryn, i nadal smażymy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Do zupy wyciskamy upieczony czosnek i nadal gotujemy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy w blenderze. Następnie ponownie stawiamy garnek na ogniu i dodajemy topione serki

Bon Appetit Małgorzaty
Weekend u Mamy: Pâté z drobiowych wątróbek 161

smaku 1/4 szkl. brandy 1/2 kostki masła żurawina do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wątróbkę oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy wątróbkę. Podpiekamy cały czas mieszając, aż wątróbka będzie miękka. Dodajemy przyprawy. Wlewamy brandy, chwilę podduszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Po przestudzeniu wątróbkę

My Culinary Art
Trójkolorowy makaron z klopsikami 242

bazylią ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 150 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego + natka 1 ząbek czosnku 2 garście namoczonych we wrzątku rodzynek 1 szklankę surowego, grubego makaronu (ja użyłam trójkolorowego) przyprawy: sól, pieprz, 3 płaskie łyżeczki cukru 2 łyżki masła Najpierw przygotowujemy klopsiki. Wszystkie składniki oraz przyprawy mieszamy na jednolitą masę i formujemy małe kuleczki, mniej więcej wielkości(...)Możemy jednego sprawdzić, czy jest dosmażony w środku, bo później, w sosie, tylko je podgrzejemy. Pieczarki kroimy w półplasterki, seler naciowy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pieczarki. Podsmażamy chwilę (2-3 min.) i dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat. Dolewamy ok. 0,5 szkl. wody, całość mieszamy. Dodajemy czosnek

Ratunku obiad