masło czosnek - 2197 przepisów (strona:51/147)

Spaghetti aglio e olio z peperoni i rukolą 152

przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 250 g makaronu spaghetti 1 świeża papryczka peperoni 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1/2 szklanki białego wina 2 garści rukoli parmezan w płatkach sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez(...)oliwie podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną papryczkę peperoni. Dolewamy białego wina. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy masło. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.  Ugotowany makaron przekładamy do sosu. Chwilę podsmażamy i przekładamy na talerz.  Dodajemy rukolę i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego

kulinarnyJa
PIERSI Z KACZKI Z JABŁKAMI 119

mięso. N o i udało się :) Po kaczce nie zostało ani śladu. SKŁADNIKI:    2 piersi kaczki  1 pomarańcza  1 cebula 2 ząbki czosnku 2 twarde, soczyste jabłka 100g masła  sól, pieprz A jak to zrobić:  Piersi z kaczki należy naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa.Tak przygotowaną kładziemy skórą do dołu(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso odwracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Usmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 (stopni) na 6-8 minut. Do tłuszczu powstałego z wytopienia kaczej skóry dodajemy pokrojone w ósemki jabłka (usuwamy gniazda nasienne ale zostawiamy skórę), pokrojoną w piórka cebulę oraz trochę masła i smażymy. Jak jabłka się

Kuchnia w opałach
Zupa brokułowa z czosnkowymi grzankami 159

litrów esencjonalnego bulionu 2-3 ziemniaki marchew 1/4 selera lub 1/2 pietruszki migdały w płatkach  oliwa z oliwek ocet Grzanki: 4-5 kromek chleba masło lub oliwa 4-5 ząbków czosnku 1. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Warzywa kroimy na drobno, brokuł wykorzystujemy w całości razem z środkiem. Pokrojony brokuł, marchew, ziemniaki i selera wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i zasmażamy(...)łyżek octu jeśli zależy nam na intensywnym kolorze zupy. Gotujemy do miękkości, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 2. Obrany czosnek wyciskamy i smarujemy nim przygotowany chleb, kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy na patelni oliwę lub masło i opiekamy grzanki na małym ogniu, w małej ilości tłuszczu. 3. Migdały prażymy ok. 1 minuty na suchej gorącej patelni. Zupę posypujemy uprażonymi

Apetyczna babeczka
Kurczak słodko- kwaśny z ananasem 286

Składniki: - 4  udka z kurczaka - puszka ananasów - koncentrat pomidorowy - 2 ząbki czosnku - przyprawa do kurczaka - olej i masło - chili czerwone - 2 łyżki ketchupu pikantnego Mięso marynujemy w przyprawie do kurczaka wcześniej wymieszaną z chili i ketchupem, nacieramy mięso i marynujemy nie mniej niż 3 godziny. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i olejem, układamy kurczaka, koncentrat pomidorowy mieszamy z 3 łyżkami

SMYKWKUCHNI
Razowa zapiekanka z chorizo i beszamelem 213

żółtego sól pieprz bazylia masło do wysmarowania formy do pieczenia 1. Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować masłem i kolejno układać: połowa makaronu - pomidory w plastrach - czosnek w plastrach - połowa chorizo- połowa żółtego sera - druga połowa makaronu - sos beszamelowy - druga połowa sera - pozostałe plastry chorizo - bazylia 2. Zapiekać w rozgrzanym

Apetyczna babeczka
Burgery jaglane 155

ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,30 dag  pieczarek 1 jajko od szczęśliwej kurki  1-2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie) 1 łyżka suszonej żurawiny  sól morska do smaku olej rzepakowy lub klarowane masło 1 łyżeczka curry(...)proszku 2 cm utartego imbiry 0,30 dag startego żółtego sera  Sposób przyrządzenia: Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować

pieprzny smaczek
Tarta z łososiem i kurkami 206

filetu z łososia 200 g kurek 1 opakowanie serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami 1 cebula 2 ząbki czosnku pietruszka  bazylia gałązka tymianku gałązka rozmarynu 3 jajka 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Przygotowanie: Ciasto:  Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę(...)temperaturze 200 stopni C. Następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut. Farsz:  Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty

Smakowity Blog Kulinarny
Wieprzowina z rozmarynem w towarzystwie szparagów ;) 171

lubię!:)   Danie zainspirowane przepisem z bloga Garnki na zielonych wzgórzach. SMACZNEGO!!! ;) Składniki: 6 kotletów z mięsa wieprzowego 2 łyżki musztardy 2-3 ząbki czosnku rozmaryn olej pęczek szparagów zielonych łyżka masła łyżka mąki 250 ml mleka cukier, sól, pieprz Wykonanie: Kotlety marynujemy w musztardzie, czosnku, rozmarynie, soli i kilku łyżkach oleju. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie(...)dodajemy pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Wkładamy szparagi w pozycji pionowej, tak żeby z nad wody wystawały główki. Gotujemy 4-5 minut. Sos do szparagów: W rondelku roztapiamy masło, mieszając dodajemy mąkę, następnie mleko. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie doprawiamy solą i pieprzem

Czerwona Porzeczka
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 275

masło czosnkowe, bryndza (ale na nią teraz nie ma sezonu), kwaśna śmietana, a nawet miód. Ja proponuję zrobić masło z ziołami i suszonymi pomidorami. Kostkę dobrego, miękkiego masła mieszam z utartym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, posiekanym drobno koperkiem i pietruszką (po garści), dodaję kilka krople soku z cytryny i 5-6 drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju. Mieszam. Formuję rulonik

ladykitchen
Quiche Śródziemnomorskie 182

maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli 3- 4 łyżki wody Na Farsz; kilka różyczek kalafiora lub brokułów kulka mozzarelli mały kawałek sera koziego pół szklanki groszku i kukurydzy konserwowej oliwki zielone 150 gram sera żółtego  1,5 szklanki mleka 2 jajka przyprawy 3 brykiety szpinaku 1 ząbek czosnku 2 pieczarki kilka kostek bakłażana(...)jajka mieszam razem, następnie dodaje starty żółty ser i przyprawiam sola pieprzem, chilli, i innymi przyprawami ( u mnie bazylia oregano, rozmaryn) Szpinak rozmrażam w rondlu z łyżką masła dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek...Po rozmrożeniu odsączam wodę. Wszystkie warzywa układam na upieczonym cieście i zalewam masą jajeczną... Piekę około 20 min. w tem. 180st

NaKońcuJęzyka
Szpinakowe kopytka z serem i pomidorkami koktajlowymi 271

smaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno posiekany czosnek. Zarumienić. Wszystkie składniki (oprócz 1 łyżki masła) połączyć z sobą w dużej misce i wyrabiać ręką. Ciasto w konsystencji może być lekko klejące. Na posypanym mąką blacie rolować wałki. Ciasto ciąć

cooklife
Babka dyniowa z bekonem! Przepyszna 189

ząbki czosnku - 1/ 2 cebuli - 15 cieniutkich plasterków boczku surowego wędzonego - 1/4 kostki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - świeży rozmaryn, koniecznie! W gorącym garnku, rozpuszczamy masło i oliwę (najlepsza będzie hiszpańska), podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy pokrojony imbir i dynię, dusimy około 5-6 minut, podlewamy 120 ml wody. Dusimy aż dynia będzie miękka. Odparowywujemy, podlewamy śmietanką i dodajemy

SMYKWKUCHNI
Krem brokułowy 124

osób z dokładką :) Inspiracja -   MKR Składniki: - 1 op. mrożonego brokuła ( 450 g ) bądż 1 brokuł świeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego - 1 łyżka masła - sól i pieprz - świeży szczypiorek - groszek ptysiowy - 2 ziemniaki - kostka bulionu drobiowego Wykonanie(...)naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego , że ziemniak najdłużej sie gotuje z wszystkich składników ). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy po kolei , pokrojony drobno czosnek , cebulę w kostkę i pora w pół plasterki. Gdy ziemniaki będą w pól miękkie , wrzucamy brokułę , zawartosc z patelni i serki topione. Gotujemy do momentu , gdy brokuł

Słodkości i nie tylko
Pasztet domowy pieczony 168

czasie kroimy cebulę i czosnek.    Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy. Czerstwe bułki moczymy i odciskamy. Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki.    Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue. Chwilę smażymy.    Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso

Maminek kulinarny
Smażone krewetki z czosnkiem i natką pietruszki 212

opakowanie mrożonych krewetek Black Tiger 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ¼ łyżeczki papryki   słodkiej i chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła Krewetki rozmrozić. Odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.   Czosnek obrać ze skóry, posiekać lub przecisnąć przez praskę. W misce przygotować sos z oleju, papryki, natki i czosnku. Do marynaty przełożyć krewetki, całość wymieszać

kulinarnyswiatdomi