masło czosnek - 2197 przepisów (strona:56/147)

Ekspresowy obiad w 10 minut! 203

ząbek szosnku ok 10 listków szałwi 1/4 niedużej papryczki chilli jajko Na suchej patelni podprażamy bułkę tartą (aż się zezłoci). Następnie przesypujemy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek, posiekaną chilli i listki szałwii (pokrojone). Pozwalamy całości wydobyć cudowne aromaty (uważamy aby nie spalić czosnku). Dorzucamy bułkę tartą - smażymy ok 3 minut. Na koniec dodajemy makaron

Brzuszki Łakomczuszki
Brak tytułu 132

Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera 4-5 średnich ziemniaków mała marchewka por 1 l wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku koperek Groszek ptysiowy BRZEŚĆ  masło, oliwa  Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę na złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli

kolorowotorcikowo
1 SANTE znaczy zdrowie - Muffinki pizzowe 158

Składniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * 3 łyżki otrębów pszennych Sante * łyżka otrębów żytnich Sante * pół kostki drożdży  * pół szklanki ciepłego mleka * jajko * 3 łyżki rozpuszczonego masła * przyprawa do pizzy * ząbek czosnku * 3 łyżki oliwy * duszone pieczarki z cebulą * salami * tarta mozzarella  * szczypta soli różowej himalajskiej     Przygotowanie : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystkie mokre składniki dokładnie

Magiczne Życie Marty
Piknikowe przysmaki. JARSKI PASZTET Z CUKINII. 317

usuwam pestki i ścieram je wraz ze skórką na grubych oczkach. Marchew, pietruszkę obieram, także ścieram na grubych oczkach. Pora kroję w półkrążki, cebulę w drobną kostkę, czosnek siekam. Podsmażam je na maśle, aż się zeszklą i dodaję do cukinii i marchwi. Natkę siekam, dodaję wraz z jajkami, olejem i bułką oraz przyprawami. Wyrabiam masę, która swoją konsystencją powinna przypominać

W kuchni Karmel-itki
Tosty francuskie... po włosku 158

włoskiego z Lidla, jest pyszny!) dwa jaja 5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek) mała szalotka ząbek czosnku kilka gałązek bazylii oliwa z oliwek łyżka masła Na początku zajmijmy się przygotowaniem salsy pomidorowej. Pomidora (obranego i pozbawionego pestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy

Mango Papaja
Pikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką 212

curry. Posypane koperkiem. Smacznego! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1 duża marchewka; 2 duże cebule; 2 ząbki czosnku; 2 czerwone papryczki chili; 1/2 pęczka koperku; 1/2 łyżeczki chili; 1 i 1/2 łyżeczki curry; 1 łyżeczka pieprzu; 2 łyżeczki soli; 2 czubate łyżki masła. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut. Ziemniaki powinny(...)obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili umyć, osuszyć, pozbawić nasion (pozostawić, jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy) i drobno posiekać. Koperek drobno posiekać. Ząbki czosnku, obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzane na dużej patelni masło wrzucić ugotowane ziemniaki. Dodać startą marchewkę, pokrojoną cebulę i papryczki chili i podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili

Gospodyni Miejska
Mule w sosie śmietanowym 166

pozorom to danie szybkie w wykonaniu, a doskonałe zarówno na obiad jak i romantyczną kolację. Składniki: 1 kg świeżych muli 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła szklanka białego wina 1/3 szklanki śmietany 16% pęczek natki pietruszki pieprz, chilli Mule oczyścić. Te, które są otwarte wyrzucić. Cebulę, czosnek i natkę posiekać. W garnku(...)rozgrzać oliwę, na której zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić małże, dodać białe wino i przykryć pokrywką. Gotować około 5 minut, aż pod wpływem ciepła i pary mule się otworzą. W międzyczasie można je delikatnie przemieszać. Dodać śmietanę i pietruszkę i chwilę podgrzewać. Potem wrzucić masło i wymieszać, żeby się rozpuściło. Doprawić pieprzem i chilli i podawać na ciepło

wyzwania kuchenne
Pierogi ruskie z BOTWINĄ! :D 168

twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz 1 pęczek botwiny (liście i łodygi) oliwa Ponadto: 1 cebula 1 łyżka masła Przygotowanie:   Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak idealny 157

tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką. Składniki: kurczak po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir główka czosnku 2 cebule 3 łyżki oleju lub masła 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak uzyskamy marynując je na dzień(...)chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika do pieczenia i przyprawiam. Na dno pojemnika wrzucam pokrojony czosnek i cebulę. Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link .  Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła. Marynowanie: Przyprawionego kurczaka zakrywam folią i odstawiam do lodówki do następnego dnia (tak przyprawone mięso można

prawdziwe jedzenie
Lazania ze szpinakiem 164

suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 50 g żółtego sera. Przygotowanie:      Płaty makaronu do lazanii gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dwa płaty lazanii układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy śmietaną, układamy szpinak i posypujemy startym serem. Powtarzamy takie warstwy, aż do wyczerpania składników

Aga w kuchni
Kapusta zasmażana 246

jako dodatek do dań głównych. Dziś propozycja z kapusty kiszonej. Składniki : 500 g kapusty kiszonej 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1 marchew 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1,5 łyżki mąki pszennej masło sól pieprz olej Kapustę kiszoną odcisnąć na sitku (można dodatkowo przepłukać jeśli jest mocno kwaśna) i pokroić. W garnku lub większej(...)laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, ściągamy pokrywkę, aby odparował nadmiar wody. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oliwy oraz łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Gdy cebulka się ładnie zeszkli dodać mąkę dokładnie wymieszać, przełożyć wszystko do kapusty, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego

Zabawa smakiem
Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie 185

warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym.   Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnku ok. 400 g mrożonego szpinaku gałka muszkatołowa w proszku pieprz, sól   2 jajka 340 g mąki pszennej 130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szpinaku 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu(...)dobrej jakości żółtego sera ok. 50 g serka brie Muffiny ze Szpinakiem i Serem Pleśniowym - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy do wyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Studzimy. Masło roztapiamy. Ser żółty ścieramy na tarce

Słodka Strona
Płonący kurczak 166

imituje płomienie.    Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka, 2 kopiate łyżki musztardy dijon, 1 duża cebula – szarlotka, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, czosnek, 6 dużych świeżych liści szałwii, pieprz kolorowy świeżo zmielony,   mała marchewka, pietruszka (korzeń) masło, sól himalajska.   Przygotowanie: Marynata: obie musztardy mieszamy z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętymi przez praskę  4 ząbkami czosnku i posiekaną(...)kurczaka. Przekładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Marchewkę, pietruszkę  z dodatkiem masła i soli, zawijamy w folię aluminiowa i grillujemy. Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio na rożno. Ćwiartki z kurczaka podajemy z czosnkiem grillowanym, warzywami i ozdabiamy świeżymi ziołami. Smacznego

Moniki Smakołyki
Risotto z kurczakiem 1415

osób. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 4 torebki ryżu (całe opakowanie) 3 duże cebule 1 puszka kukurydzy 250-300 g. pieczarek 3 ząbki czosnku  1 papryka 1 kostka rosołowa 50 g masła 2 łyżki oliwy do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka  WYKONANIE   Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Dodać nieco oliwy oraz przeciśnięty przez(...)praskę czosnek i przyprawić pieprzem, solą, papryką, ziołami prowansalskimi (można też dodać nieco ostrej papryki), na koniec wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30 min. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas. Ryż gotować we wrzątku 8 minut, następnie wylać wodę, ryż wysypać z torebek do pustego

Passions hobbies life
ZUPA KUKURYDZIANA – 1,40 zł 235

KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki masła w średnim garnku. Smażymy na złoto, dodajemy czosnek i pół łyżeczki ostrej papryki, podsmażamy jeszcze minutkę. 2. BULION + KUKURYDZA (5 min): do garnka dolewamy bulion lub kostkę rosołową rozpuszczoną w jednej szklance ciepłej wody. Dorzucamy

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania