masło czosnek - 2197 przepisów (strona:65/147)

Gulasz z wieprzowiny. 189

Składniki: 70 dag łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka słodka,papryka ostra Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3x3cm. Sól,pieprz,paprykę słodką,paprykę ostrą wymieszać w miseczce. Posypać mieszanką mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki(...)około 1h. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiany kolor, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Cebulkę pokroić w piórka,czosnek drobno posiekać i dołożyć do mięsa. Chwilę podsmażyć. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 1h na małym ogniu. Od czasu

O kuchni z uczuciem
Warzywna sałatka z pęczakiem 362

gotowe. Warzywna sałatka z pęczakiem Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 szklanka suchego pęczaku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki masła 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 mały ząbek czosnku kilka różyczek brokuła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwy EV ocet balsamiczny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pęczak(...)wsypujemy do garnuszka, dodajemy masło i wszystko razem leciutko przesmażamy, uważając, aby kasza się nie przypaliła. W międzyczasie gotujemy wodę i gdy kasza będzie obtoczona w tłuszczu zalewamy ją 1,5 szklanki wrzątku. Uwaga, woda w zetknięciu z tłuszczem może pryskać ! Dodajemy sól, zmniejszamy ogień

Kulinarne przygody Gatity
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 175

Składniki: pół opakowania makaronu lasagne 300g filetu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy: 1/4 kostki masła czubata łyżka mąki szklanka mleka żółtko 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatałowej Przygotowanie: Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około(...)koniec smażenia dodaję sól, pieprz, wyciśnięty czosnek. Na drugiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i szklę na niej cebulę. Gdy cebula jest zeszklona na patelnię wrzucam pokrojony w kostkę filet łososia i smażę przez kilka minut. Następnie do farszu dodaję przygotowany wcześniej szpinak. Całość mieszam. Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę - dokładnie mieszam

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa kukurydziana z grzankami 182

koperku łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka przyprawy curry szczypta chili sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku  Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować(...)Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, dodać masło, natkę lub koperek, a na końcu chili.  Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek

Czerwień i błękit
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym 317

makaronu penne; 300 g różyczek brokuła; 300 g różyczek kalafiora; 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki); Sos serowy: 2 łyżki masła; 3 łyżki mąki pszennej; 400 ml mleka; 100 g żółtego sera; 1 ząbek czosnku; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Różyczki brokuła i kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie(...)pozostały jeszcze lekko twarde. Odcedzić. W międzyczasie przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając podsmażać, aż mąka stanie się lekko złocista. Następnie, stale mieszając powoli wlewać mleko. Kolejno wsypać starty na tarce o grubych oczkach ser i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. Sos przyprawić solą

Gospodyni Miejska
Wątróbka a'la strogonow. 165

wątróbka wieprzowa 2 cebule 25 dag pieczarki 3 dag podgrzybki suszone 3 ząbki czosnku 1 cm imbir świeży 1 papryczka czuszka 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 100 ml śmietana kremówka 36% sól, pieprz, majeranek olej  i masło do smażenia Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć i zagotować(...)Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski. Wywar  po gotowanych grzybach zachować. Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki. Cebulę, czosnek, imbir i czuszkę  pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i  pokrojone podgrzybki, podlać wywarem grzybowym

Kulinarny karnet Christophera
C - Schab w wiosennym sosie 135

suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny,   pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce.   Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zielone risotto z kurczakiem, groszkiem i cukinią 376

zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli wsypać ryż(...)pokroić w kostkę, groszek rozmrozić. Kurczaka doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ząbkiem czosnku oraz sosem sojowym. Usmażyć na oliwie z oliwek.  Następnie dodać cukinię i dusić kilka minut aż zmięknie... ... po czym dodać groszek. Kurczaka i warzywa połączyć z ryżem. Risotto zdjąć z palnika, dodać masło, parmezan i porządnie wymieszać. Jeść od razu! Smacznego

Zgrabne Gotowanie
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 238

mięsno-warzywnego ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule dymki pół opakowania serka mascarpone pół pęczka posiekanej natki pietruszki niepełna garść posiekanych listków mięty 1 łyżka masła do smażenia liść laurowy, 2 ziela angielskie po 1 łyżeczce kurkumy i  curry po pół łyżeczki słodkiej(...)durszlak i chwilę hartujemy zimną wodą, gdy lekko ostygną analogicznie jak w przypadku papryki ściągamy z nich skórkę i kroimy w średnią kostkę.  Czosnek i dymki siekamy na bardzo drobno. Na patelnii rozgrzewamy masło i smażymy je na  średnim ogniu aż do ozłocenia ich powierzchni. Dodajemy do nich pokrojone pomidory i paprykę a także miąższ z dynii, ziele

Symfonia Smaków
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 196

spodziewałam się czegoś w rodzaju szpinaku bądź lebiodki (komosy białej, której smak poznałam równie niedawno), ale okazał się on zupełnie inny, delikatniejszy i bez ciężkiego posmaku.. Pokrzywę połączyłam z czosnkiem, kozim serem sałatkowym, twarogiem i ziołami... Możecie nieuwierzyć mi na słowo, ale nie mogłam się powtrzymać od niepodjadania w trakcie lepienia. Jeśli nie znacie smaku pokrzywy - koniecznie wypróbujcie póki jeszcze(...)pierogów wycinanych szklanką po Nutelli) : 3 szklanki mąki żytniej,   1 szklanka ciepłej wody (ok.36*C),  2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju  szczypta soli  farsz:   300g liści pokrzyw 3 ząbki czosnku 100g koziego sera sałatkowego (lub sera feta) 100g twarogu półtłustego gałka muszkatołowa, pół garści świeżej, posiekanej mięty (lub inne lubiane świeże zioła) , świeżo

Symfonia Smaków
Cannelloni 202

cannelloni -pomidory z puszki- polpa di pomodoro -szpinak- u mnie szpinak mrożony z cioci ogrodu, który rósł w warunkach bio oliwa z oliwek suszone pomidory Czosnek sól,pieprz,bazylia liście biała kiełbasa parzona masło w razie potrzeby kasza manna błyskawiczna ketchup u mnie DWORSKI ser Grana Padano Edam Rycki w plastrach sos beszamelowy przyprawy Skworcu – przyprawa do Burrito oraz Karahi(...)Chicken Masala Wykonanie Do niskiego rondla lub na patelnię z pokrywą wlej oliwę z oliwek.  Doprowadz do wrzenia . Obierz i pokrój czosnek, pomidory suszone oraz bazylię.  Wsyp na oliwę i lekko podsmaż. Nie za mocno. To raczej ma się dusić. Przykryj. Po chwili dodaj pomidory z puszki- polpa di pomodoro. Wymieszaj, przykryj , duś.Niech to wszystko soba przejdzie

Z Kuchni Do Kuchni
Kukurydza na ostro 289

wielbicieli hinduskich smaków! SKŁADNIKI: * kukurydza w puszce – 200 g * kminek mielony – 1 łyżeczka * czosnek – 2 ząbki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * papryczka chili zielona – 1 szt * papryczka chili czerwona – 1 szt * cebula – 1 szt * masło ghee(...)łyżki * sok z cytryny – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kukurydzę odsączamy z zalewy. W moździerzu tłuczemy kminek , posiekany czosnek , kolendrę , sól , posiekaną zieloną chili i drobno posiekaną cebulę na gładką pastę. Na patelni roztapiamy masło , dodajemy pastę i smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy

Ostra na Słodko
Lasagne z cukinii 213

cukinię oczywiście też!   Składniki: 2 duże cukinie 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane oliwa około 100g tartego parmezanu lub sera żółtego sól, pieprz   Sos serowy Składniki: 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej-wersja bezglutenowa (lub mąki pszennej) 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 200g tartego sera mocarella(...)Przygotowanie: Cukinię kroimy w plasterki (około 0,5 cm) i podsmażamy na oliwie na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy cebulę, czosnek i mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem.   Sos serowy: Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, mieszamy aż pozbędziemy się grudek. Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, następnie wlewamy bulion, cały czas mieszając. Gdy sos będzie

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z szafranem i serem grana padano 188

czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne) 1 łyżka masła szczypta szafranu (ok. 0,2 g) Sposób przygotowania: Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane składniki. Dodać ryż i cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż(...)kleik zamiast apetycznego obiadu ;). Potrawę zdjąć z ognia, dodać masło i starty ser, dokładnie wymieszać. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem (u mnie nie było takiej potrzeby). Podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: ryż 5 zł szafran 3 zł ser 3,5 zł szalotki 1 zł bulion 2,4 zł czosnek 0,3 zł oliwa 0,5 zł wino - gratis, bo zostało

Obiad za dychę
Zupa chlebowa 165

ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól pieprz małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany Jeśli bułki są czerstwe, namaczamy je w ciepłej wodzie(...)wytopionym tłuszczyku rumienimy również cebulkę. Bułki odciskamy porządnie i przekładamy do blendera. Zalewamy je 1,5 l bulionu, dodajemy przyprawy, czosnek i cebulkę. Całość miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy masło, a w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i podsmażonym boczkiem. Proste. Pyszne. Szybkie. Wiem, wiem, powtarzam się ;) Miłego

Ratunku obiad