masło czosnek - 2197 przepisów (strona:73/147)

Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni, soczewicą i suszonymi pomidorami 148

jajka 4 plastry suszonych w słońcu pomidor 1/2 szklanki soczewicy z puszki opłukanej kiełbaska peperoni szczypta suszonego oregano szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól i pieprz do smaku masło do wysmarowania patelni  Przygotowanie:  Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy oregano, przyprawę Specialite, sól oraz pieprz, całość mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Patelnię lekko

Moja smaczna kuchnia
Placuszki dyniowe z leczo z dynią ;-) 156

pomysł na obiad dla dzieciaków. Polecam! Składniki na leczo z dynią: - dynia 1/2  - puszka pomidorów - oliwki zielone - 3 marchewki - 1 papryka czerwona - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz -chili czerwone - imbir świeży - cebula - masło i oliwa z oliwek Na maśle i oliwie, podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy dynię, marchew. Po 10 minutach dolewamy 1/2 szkl. wody i wszystkie pozostałe składniki oprócz

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki z papryką i kukurydzą 191

Post Szaszłyki z papryką i kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 420

Post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 16756

Post Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem 210

Post Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Tarta ze szpinakiem 203

oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu);  szczypta soli, pieprzu cayenne, czosnku niedźwiedziego. Farsz: 450 g mrożonych liści szpinaku (Hortex); 100 g pora; 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju; 2 ząbki czosnku; szczypta pieprzu, gałki

Życie na widelcu
Flaczki z boczniaków 377

pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu 400 g boczniaków 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 pietruszka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oleju 1 mały pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki(...)Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa

Poezja smaku
Zielone ravioli z rukoli 162

dumna, jestem dumna z mojego przepisu na Ravioli z rukoli, mąki pszennej pełnoziarnistej i jajka, farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, po ugotowaniu posypane serem i podane z masłem A przygotowanie zielonego ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto przygotowuje się za pomocą haka robota. Własnoręcznie przygotowanie ravioli to świetna przygoda kulinarna! Przepis(...)szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 1 jajko szczypta soli 1 op. świeżej rukoli 150 g sera ricotta sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kamis Opakowanie rukoli dzielimy na pół. Jedną połowę miksujemy w blenderze, ale niebyt drobno, mieszamy z ricottą, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem. Drugą połowę miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Linguine z krewetkami - cóż za cudo! 156

WARTY BYŁO! Przepis pochodzi ze strony Wielka Pyszność . Składniki: 2 garści linguine 200g krewetek w skorupach 150ml śmietanki pół puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml białego wina 1/5 papryczki piri piri sól olej 60g zimnego masła No dobrze w pierwszej kolejności wstawiam wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować solę i wrzucam makaron. Makaron gotujemy baaardzo al dente (dojdzie(...)rozgniecionymi ząbkami czosnku (dosłownie 1-2min). Następnie zalewam winem i odparowuję. Wyjmuję czosnek. Wcześniej przygotowany sos wlewam przez sitko. Dorzucam makaron (można również wlać trochę wody z gotowania makaronu). Dodaje drobniutko posiekaną papryczkę, solę i pieprzę. Całość chwilkę pitraszę. Następnie zdejmuję z ognia i dodaję masło pokrojone w drobne kawałki. Umieram z rozkoszy

Brzuszki Łakomczuszki
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 143

romantycznej kolacji. A do tego jest niesamowicie sycąca! Polecam! SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * zimne masło – 100 g * sól – 1 szczypta * śmietana 18% gęsta – 3 łyżki FARSZ: * mięso mielone – 400 g * czosnek – 3 ząbki * cebula – 2 szt * marchew – 2 szt * mleko – 200 ml * jajko – 2 szt * ser żółty(...)sól * pieprz * papryka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ). nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia. FARSZ: Piekarnik nagrzewamy do 200C. W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy zmielone mięs i smażymy kilka minut cały czas

Ostra na Słodko
Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami 167

łyżki masła Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić na maśle ze szczyptą soli w nieprzywieralnym garnku lub na patelni. Czosnek dodać dopiero pod koniec duszenia. Zalać 4 szklankami wrzątku lub bulionu warzywnego. Gotować do miękkości. Zmiksować, dodać suszone grzyby wraz z wywarem, posiekaną natkę oraz

Czerwień i błękit
Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 176

każdą okazję. Wyjątkowość tego dania podkreśla sos bearneński, który przygotowuje się na bazie sosu holenderskiego (sos na bazie masła i żółtek) z dodatkiem estragonu. Ten sos doskonale nadaje się do wołowiny. Składniki: około 3,5 kg żeberek wołowych 2 wyciśnięte ząbki czosnku 6 łyżek musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku 1 łyżka świeżo zmielonego(...)małe szalotki drobno posiekane 1 łyżeczka suszonego estragonu ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu żółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej) ¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej) szczypta soli do smaku szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: W małej misce wymieszać czosnek, musztardę, oliwę z oliwek, tymianek i pieprz. Wołowinę umyć osuszyć i natrzeć dokładnie przygotowaną mieszaniną. Odstawić na półgodziny do miejsca

naRuszcie
Pieczeń z karkówki w sosie warzywnym 544

przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka słodka, papryka ostra, majeranek, kolendra,  rozmaryn, pieprz czarny, chili, zioła prowansalskie oliwa 50g masła pół szklanki wody Przygotowanie : Oczyszczoną karkówkę nakłuwam cienkim nożem, w każde nakłucie wkładam piórka czosnku następnie cały karczek obwiązuję sznurkiem na tyle mocno że czuć że mięso "twardnieje"w ręku i wkładam go do woreczka do pieczenia(...)kolei maceruję całą karkówkę w woreczku. Zostawiam ją przynajmniej na ok 2h. W między czasie oczyszczam i kroję warzywa w nie za małe kawałki i wszystkie razem z masłem i wodą dodaję do woreczka z karkówką. Zawiązuję i na formie do zapiekania piekę w 170-180oC przez ok 2,5h. Po ok 2h wyciągam formę, zręcznie pozbywam się foli

Mechanik w kuchni
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 172

przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak na jedną. Składniki: - 1kg mięsa cielęcego (u mnie udziec) - 1 średnia cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżka suszonego tymianku - 250ml białego wytrawnego wina - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 łyżki masła klarowanego - 1/2 łyżki olej kokosowego - 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%), ale można dać 18% lub 12% (będzie bardziej dietetycznie(...)garnku rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy, dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Następnie partiami dodajemy umyte, pokrojone w dość dużą kostkę mięso. Mięso ma się smażyć, nie może puścić soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania