Składniki na 10 sztuk: - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie) - 1 jajko Dodatkowo: - 750g brunatnych pieczarek - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - ok. 60ml wina Marsala - 200ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - 1 łyżeczka masła - masło klarowane (do smażenia) Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się(...)oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pieczarek, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Podsmażamy całość, w następnej kolejności dodając wino Marsala. Smażymy, aż wino odparuje (2-3 min), następnie wlewamy słodką śmietankę i redukujemy sos (smażymy do chwili, aż zgęstnieje). Na koniec dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, aż się rozpuści. Z każdego arkusza ciasta
mojewypiekiinietylkomielony czarny pieprz do smaku Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki Do duszenia gołąbków: 1,5-2 szklanki bulionu W kapuście(...)nasady. Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Brzydsze i mniejsze liście ułożyć na dnie dużego rondla, w którym będą się dusiły gołąbki
Czerwień i błękitolej rzepakowy Sól, pieprz 3 ziarna ziela angielskiego 1 kulka jałowca 2 liście laurowe gałązka rozmarynu tymianek majeranek 2 ząbki czosnku Składniki na Puree ziemniaczane: dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2) świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka) łyżka masła sól, pieprz Składniki na surówkę: 2 marchewki 1 mały por 1 kwaśne jabłko 1 łyżka majonezu albo śmietany sól, pieprz(...)garnka. Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Zredukować. I całość wlać do garnka z udkiem. Dolać 1 litr bulionu warzywnego. Wrzucić gałązkę rozmarynu, tymianek, majeranek, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie oraz liście laurowe i jałowiec. Przykryć i wstawić na mały
Bon Appetit Małgorzatyparze, w wodzie lub upieczone pod przykryciem w piekarniku, zmiksowane blenderem i lekko odciśnięte z nadmiaru wody) 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g sera fety szczypta gałki muszkatałowej, rozmaryn, sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki oliwa Do polania : masło, ser parmezan szałwia (opcjonalnie) Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości na odrobinie oliwy doprawiająć(...)pieprzem, rozmarynem i dodając przeciśnięty czosnek. Miękką cebulę łączymy z musem dyniowym i rozdrobnioną fetą. Doprawiamy solą, papryką i szczyptą gałki muszkatałowej. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy aż będzie elastyczne – jeśli jest zbyt luźne dodajemy mąki. Rozwałkujemy i wycinamy małe placuszki, na które nakładamy farsz i przykrywamy drugim placuszkiem. Brzegi możemy złączyć przygniatając je widelcem. Wrzucamy
UgotujmyTo.plsurówką z selera. Polecam baaardzo :) Składniki dla 5 osób: ok. 700 g polędwiczki wieprzowej 100 g sera gorgonzola 5 plastrów surowego boczku 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) Marynata: 50 ml sosu sojowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę pieprz do smaku Do podania: puree ziemniaczane surówka z selera CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS MARYNOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. 2. Polędwiczki przekładamy na suchy talerz (jeżeli została odrobina marynaty, zachowujemy). Na patelni, najlepiej grillowej, rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy polędwiczki z każdej strony do zarumienienia. Wyciągamy na talerz do lekkiego ostygnięcia. Tłuszcz z patelni mieszamy z pozostałą marynatą. 3. Gorgonzolę kroimy na 5 równych plastrów. Układamy
My Culinary Artimprezę! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę i rozkocha się w kuchni indyjskiej. Tak jak ja ;) W przyrządzeniu pomogła mi patelnia/ wok BALLARINI . SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * masło ghi – 80 g * jogurt naturalny – ok. 100 ml * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka * kurczak ( u mnie pulki ) – 4 szt * woda – 100 ml * śmietana 18% słodka(...)pieprz ziarnisty – 2 ziarenka * listek laurowy – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na dużej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto. Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy. Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy. Całośc dodajemy do smażonej cebulki
Ostra na SłodkoCEBULA + CZOSNEK (5 min): > kroimy ją w drobną kostkę lub drobne piórka i podsmażamy w głębokim garnku na oleju lub maśle na małym ogniu przez ok. 5 min, aż stanie się szklista. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, mieszamy i szklimy jeszcze 1 min. 2. MAKARON/RYŻ: na tym etapie warto wstawić wodę na makaron
Nerds Kitchenboczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula 40 g sera żółtego sól, pieprz Sos beszamelowy 3 łyżki masła 3 łyżki mąki około szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Schab doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, papryką, ziołami(...)oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy
Mania Gotowaniapietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę(...)seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli
Ala piecze i gotujełyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku kilka łyżek oleju 4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 1 szk bulionu warzywnego Sos beszamelowy : 4 łyżki masła 4 łyżki mąki pszennej typ 500 4,5 szk mleka świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Dodatkowo
Ewa w kuchnisamym czasie zagotowujemy wodę Do gotującej wody dodajemy kostkę rosołową i rozpuszczamy ją Teraz wrzucamy pokrojoną marchewkę, pora, ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko gotujemy Na patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę i dodajemy ją do gotujących się warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką
Klaudynkowa kuchniaSkładniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej, 1 ząbek czosnku, 1/2 cebuli, 2 ogórki chili Orzech , 1 łyżka masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, curry indyjskie, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Na maśle podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy
Aga w kuchniSkładniki - 40 dag pieczarek - 10 dag wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości
Świat Smakudomu wracać. Kusi kolorami, przyciąga zapachem i jeszcze lepiej smakuje! Przepis na potrawkę z dynią: - 1/2 małej dyni - mała cukinia - garść zielonych oliwek - kilka ząbków czosnku polskiego - 3 marchewki - puszka pomidorów włoskich - 2 łyżki masła - papryka W rozgrzanym rondlu rozpuszczamy masło, podsmażamy cukinię, dynię, dodajemy pokrojoną marchew i pozostałe składniki, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż wszystko się udusi, dodajemy
SMYKWKUCHNImiarę szybko . Smak niepowtarzalny jak w pierwszorzędnej restauracji :) Zaczynamy Składniki na sos migdałowy: ok 400 gr piersi z kurczaka 55 gr masła 85 gr migdałów 300 gr śmietany sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 400 gr - pomidorów posiekanych z puszki 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżkeczka oregano 2 łyżki koncentratu(...)Wykonanie sosu migdłowego: Masło rozpuszczamy, dodajemy pokrojonego w paski kurczaka I zblanszowane migdały. Gdy kurczak jest gotowy - dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Dodajemy sól I pieprz do smaku. I sos gotowy :) Sos pomidorowy. Posiekaną cebulę dajemy na gorący olej. Smażymy ok 2 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 1 min. Dodajemy pomidory
Smaki Edyty