masło czosnek - 2197 przepisów (strona:75/147)

Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym 171

mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego(...)Pesto Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny,  doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Polędwiczki cytrynowe Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego

Moniki Smakołyki
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 185

wcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą z oliwy, majeranku, soli i pieprzu, zostawiamy na noc w lodówce. Na patelni klarujemy małą porcję masła z łyżką oleju rzepakowego. Szklimy szalotki i w całości, najlepiej w łupinie wrzucamy ząbek czosnku - odstawiamy. Jednocześnie na innej, większej patelni, którą pod przykryciem możemy wstawić do piekarnika smażymy kaczkę skórą do dołu. Skóra może się delikatnie(...)stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę, dodajemy jabłka (jak je przygotować poniżej) i zostawiamy na 20 minut w piekarniku w temperaturze 140 stopni. Jabłka smażymy na patelni na łyżce masła dodajemy tymianku i mięty, i zasypujemy łyżką cukru, aż się wszystko ładnie połączy i skarmelizuje. Ziemniaki -kilka dużych ziemniaków -tymianek, mięta cytrynowa -oliwa -pieprz i sól Ziemniaki zostawiamy w skórce

BaRepas
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 701

wieprzowej) 1 surowe jajko 1 sucha  bułka sól, pieprz, majeranek, Vegeta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula mleko do namoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym, to nieco inna forma zaserwowania(...)Następnie należy przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Pozostawić, aż zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i Vegetę. Wyrobić na gładką masę. Przygotować folię spożywczą (odcinek około 40 cm długości).  Rozłożyć ją na blacie. Posypać

Świat Domowej Kuchni
Krewetki z czosnkiem 171

oliwy z oliwek  500 g dużych krewetek, nie gotowanych sól do smaku  6 ząbków czosnku, drobno roztartych 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki  45 ml soku z cytryny  15 ml zalewy z kaparów  8 g zimnego masła   20 g posiekanych liści pietruszki lub kolendry  20 g zimnego masła   woda(...)Doprawić krewetki  solą, przemieszać, aż krewetki zaczną robić się  różowe, około 1 minuty.  Dodać  czosnek i paprykę w płatkach, wymieszać, smażyć kolejną 1 minutę. Wymieszać z sokiem z cytryny, zalewą z kaparów, 8 g łyżeczki masła,  i połową pietruszki.  Smażyć, aż masło się roztopi, około 1 minuty, a następnie skręcić ogień do minimum

Stare Gary
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 308

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki: 100 g ryżu 250 g mięsa(...)serek Apetina India 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1 pełna łyżka świeżej kolendry 1 jajko 1 łyżka masła szczypta chili sól Dip: 350 g jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku szczypta chili około 1 płaskiej łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól Przygotowanie: Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać i przyrumienić na maśle

Oryginalny smak
Karkówka pod leśnymi grzybami 154

kawałki karkówki (około 800g) marynata: 2-3 łyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej słodka i ostra papryka sól czarny pieprz ząbek czosnku gorczyca w całości majeranek grzyby: 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) łyżka masła klarowanego 2 średnie białe cebule sól czarny pieprz WYKONANIE: Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na porcje. Składniki marynaty : oliwę, ostra(...)sól, świeżo mielony czarny pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, majeranek i gorczycę łączymy. Mięso umieszczamy w marynacie na co najmniej kilka godzin. Im dłużej tym lepiej przejdzie aromatem przypraw. Rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy mięso wraz z marynata na złoto z obu stron. Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy grzyby, a następnie dodajemy poszatkowana

Pyry na Gaz
Lasagna z kalafiorem 150

Było pikantne i naprawdę pyszne :) Składniki: około  pół kg chudego mięsa  (ja użyłam szynki), 2 średnie cebule , 4 ząbki czosnku , pół litra gęstego soku pomidorowego , 9 płatów lasagni , 1 mały kalafior , pół litra mleka , 3 łyżki masła , 1 czubata łyżka mąki , sól  - do smaku, mielona   ostra papryka  - do smaku, łyżka słodkiej mielonej papryki , świeżo zmielony(...)czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką. Przygotować  sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 165

Składniki: główka włoskiej kapusty  1/2 kg pieczarek  1 szklanki ryżu  2 marchewki  1 por (biała część)  ząbek czosnku  1 pietruszka  1 cebula odrobina papryczki chilli   sól, pieprz 3 łyżki masła  Składniki na sos:  pół litra wody  3 łyżki koncentratu pomidorowego  3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej(...)między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę. Kapustę włożyć do dużego garnka do zimnej wody, chwilę podgotować do momentu

pieprzny smaczek
Bałkańska musaka 182

torebeczki) - 500 g mielonego wieprzowo-wołowego ( użyłam samo wieprzowe) - 3 pomidory świeże (użyłam z puszki) - 2 łyżki przecieru pomidorowego  - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz mielony - 2 małe bakłażany - 5 większych ziemniaków - 2 łyżki masła - 2 łyżki maki pszennej - 300 ml mleka - 2 jajka - 180 g jogurtu naturalnego - 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni(...)rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. 4. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę

Słodkości i nie tylko
Pieczone pierogi serowe ze szpinakiem / Baked cheese dumplings with spinach 351

sera (u mnie gouda) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli farsz opakowanie szpinaku mrożonego 200 gram białego sera 3 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku PRZYGOTOWANIE Najpierw łącze wszystkie suche składniki ciasta a następnie dodaję masło jogurt ser i żółtka - zagniatam ciasto z którego formuję kulę zawijam w folię i wkładam na godzinę do lodówki. Na suchej patelni

Magiczna kuchnia Darii
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 146

drugi dzień świąt :) Składniki na farsz: 0,5 kg kurzych wątróbek 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej pęczek natki pietruszki sól, pieprz Składniki na pieczoną kaczkę: 1 cała kaczka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz Farsz: gotujemy(...)pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.  Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony

Bon Appetit Małgorzaty
Palak paneer, czyli szpinak z serem paneer 208

teraz lubię. Odpowiednio doprawiony w towarzystwie serów jest świetny w wielu daniach. Mam nadzieję, ze też go lubicie. Składniki masło klarowane do smażenia 1/2 łyżeczki ziaren kozieradki 1 cebula pokrojona w piórka 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1/3 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 czubata łyżeczka zmielone kminu 250g (około) pokrojonego w 2cm kostkę sera paneer 250g(...)kostkę 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2/3 szklanki śmietany 18% chojna szczypta soli Sposób przygotowania Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ziarna kozieradki i smażyć 2 minuty, aż lekko się zarumienią. Dodać cebulę i smażyć 5 minut aż zbrązowiej i zmięknie. Dodać imbir, czosnek, chilli i kmin. Przesmażyć 2 minuty. Dodać ser paneer, podsmażyć kolejne 3 minuty. Dodać pomidory i poddusić

W kuchni wieczorem
Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku 164

cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu 4 łodygi tymianku kilka liści szałwii (można pominąć) sól (u mnie morska jodowana) pieprz 2 łyżki masła  1 cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z cukinią, brokułami i sezamem 189

szklanki przegotowanej, letniej wody  250 g mąki pszennej+ do posypania blatu  125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy  1 żółtko  szczypta soli  Nadzienie:  średniej wielkości cukinia  mały pomidor  250 g brokułów  3 ząbki czosnku  1 mała cebula  2 łyżeczki suszonego oregano  2 szczypty cayenne  sól, pieprz(...)blat wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, dodajemy szczyptę soli, wlewamy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto razem z masłem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Przygotowujemy farsz: cukinię oraz obraną cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, brokuły dzielimy na różyczki. Na oliwie podsmażamy brokuły z czosnkiem i cebulą, gdy będą półtwarde dodajemy cukinię. Całość

Moja smaczna kuchnia
Moja ulubiona lazania 251

będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa z kurczaka 500 g pieczarek ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate(...)lazania trochę oliwy lub oleju Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy puszczą sok, dodajemy mielonego kurczaka i całość mieszamy bardzo dokładnie. W garnku powinno wytworzyć się trochę bulionu mięsno-warzywnego do którego dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek, koncentrat, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Czekamy aż serek się rozpuści i sos stanie się jednolity. Pomidory

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania