masło czosnek - 2197 przepisów (strona:66/147)

Z... Zupa porowo-cebulowa z serem pleśniowym. 201

ustach! Składniki: 2 średnie pory 2 i 1/2 cebuli 1 duża marchewka 1 ziemniak 250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego 1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowany Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę(...)będą miękkie, wszystko blendujemy. Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody/bulionu. Do zblendowanej zupy dodajemy 1 łyżeczkę curry, szczyptę czosnku i 4 kostki sera pleśniowego. Mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut na średnim ogniu. Ściągamy z ognia. Podajemy z chrupiącą grzanką i plastrem sera, który pod wpływem ciepłej zupy

Kitchens Alphabet
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 169

nasze ziemniaki z dni poprzednich. Międzyczasie wylewamy z puszki nasze pomidory do garnka , dodajemy sól, oliwę z oliwek, liście bazylii , im więcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle...  Gotujemy wodę na makarony. Solimy ją i wrzucamy obydwa , fusilli i penne od MALMA ..gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu

Z Kuchni Do Kuchni
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 236

kuchni włoskiej sól, pieprz pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwile, uważając aby czosnek się nie przypalił.Dodajemy   mięso mielone i smażymy przez około(...)minut. Paprykę i chili kroimy w kosteczkę. Bakłażana, pieczarki i marchew obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy ziołami, pieprzem, solą, papryką, sosem worhestershire,   pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy przez kolejne 10   minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy na małym ogniu

Mania Gotowania
Tarta ze szparagami i oscypkiem 136

ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.  NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka - 1-2 ząbki czosnku posiekane - 4 jajka - 2 białka - 3 łyżki jogurtu greckiego - sól morska - pieprz cytrynowy - 1,5 łyżki masła -4 oscypki Połowę pęczka szparagów kroimy w kostkę (1x1cm), podsmażamy w rondelku wraz z posiekaną cebulką i czosnkiem, około

SMYKWKUCHNI
Zupa cebulowa 159

przepisu z książki Carole Clements  "Z kuchennej półeczki Zupy" Bardzo smaczna i sycąca.  składniki: (na 6 osób) 1 łyżka masła + masło do grzanek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kg cebuli 5 dużych ząbków czosnku 2 łyżki mąki 200 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki koniaku (opcjonalnie) 1,5 l bulionu  6 kromek bagietki  ok 200g(...)sera gruyere lub chedar'a  sos Worcestershire sól, pieprz przygotowanie W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę Cebul e pokroić w cienkie krązki, dodać do garnka i dusić na średnim ogniu około 12 minut Następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i powoli podsmażać cebulę , bez przykrycia przez 40 - 50 minut. Cebula

Stare Gary
SCHABOWE ROLADKI ZE SZPINAKIEM W MIŁYM TOWARZYSTWIE KOPYTEK 167

jeden z nich. SKŁADNIKI NA ROLADY: 12 plastrów schabu 1 łyżeczka masła 1/2 cebuli 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3-4 ząbki czosnku  sól,pieprz  starty żółty ser oliwa do podsmażenia roladek SKŁADNIKI NA KOPYTKA: 1 kg ziemniaków 26 dag mąki pszennej  2,5 dag mąki ziemniaczanej  1 jajko sól SOS: Sos według(...)naturalnego typu greckiego. A jak to zrobić: Kotlety rozbijamy na cienkie płaty. Na środek każdego z nich wykładamy farsz szpinakowy (na maśle podsmażamy cebulę i dodajemy szpinak.Jak szpinak się już rozmrozi i trochę odparuje dodajemy ser feta, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem), i posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane mięso zwijamy w roladkę i podsmażamy na patelni z każdej

Kuchnia w opałach
Kremowa zupa z kurczaka 258

smaku I zachęcam do spróbowania :) Zaczynamy  Składniki: 6 udek kurczaka 1 cebula 3 marchewki 3 łodyżki selera 1 pietruszka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 250 ml bulionu kurczakowego 500 ml śmietany 50 gr masła 3 łyżki śmietany olej  Wykonanie: Gotujemy udka. Ugotowane odkładamy do ostudzenia . Rosół z udek odkładmy na bok. Póżniej obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki(...)drugim garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy 1 min wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy marchew, cebule, seler I pietruszkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy rosół z udek I bullion. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kurczaka. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy make- mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy I wlewamy do zupy. Zagotowujemy- bierzemy mikser I miksujemy na krem. Doprawiamy solą I pieprzemdo

Smaki Edyty
ZAPIEKANKI Z PIEKARNIKA. SZYBKIE NA RAZ. 479

Chleb/bułki, - masło, - serek do smarowania, - ser żółty,  - wędlina, - pieczarki, - cebula, - ogórki (Tym razem Pikle ORZECH), - kukurydza, - czarny pieprz, - przyprawa domowa typu vegeta, - czosnek niedźwiedzi, /Dodatkowo: keczup/dip czosnkowy WYKONANIE: Łatwizna - Chleb/bułki smarujemy masłem, serkiem do smarowania i kładziemy po plastrze sera żółtego. Kroimy cebulę w pióra, mieszamy ją z domową vegetą i odrobiną oleju. Ścieramy ser żółty, kroimy

Wypisz Wymaluj
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 330

podsmażyć osobno. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w piórka (talarki na pół) i podsmażamy w tym samym garnku na odrobinie masła lub oleju przez 3 min, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane lub zmiażdżone 2 ząbki czosnku, mieszamy całość i podsmażamy jeszcze chwilę. Kiedy cebula z czosnkiem jest już ładnie podsmażona, do garnka wrzucamy podsmażone mięso, łyżeczkę oregano

Nerds Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 892

kurczakiem – składniki: ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych 2 piersi z kurczaka ok. 150-200g boczku pęczek szczypiorku 3-4 ząbki czosnku ser żółty (można pomieszać z parmezanem) ok. 200 ml śmietany 50g masła sól, pieprz, papryka, chili, oliwa   Połowę ugotowanych, obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posypuję solą, pieprzem i chili(...)warstwę ziemniaków. Następnie pokrojony boczek podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek. Dodaję do zapiekanki. Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 min. Po tym czasie można (choć nie koniecznie) posypać wierzch serem pomieszanym

UgotujmyTo.pl
Pudding chlebowy ze szpinakiem i kalafiorem 208

wyłożyć dno naczynia (u mnie 4 szt.) 1 jajko 100 mleka (albo śmietanki)  1 łyżka roztopionego masła  szpinak - u mnie świeży - 2 opakowania pomidory w puszce pół ugotowanego kalafiora (można pominąć) 3 ząbki czosnku pół cebuli 10 dag żółtego sera garść orzechów włoskich albo piniowych olej do smażenia sól, pieprz Wycinani skórki od kromek(...)chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę  czosnkiem. Doprawimy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w kostkę. Naczynie żaroodporne wykładamy kromkami chleba bez skórki, zalewamy masą jajeczno-mleczną, następnie układamy

Bon Appetit Małgorzaty
Marchewka z cukinią na ciepło 144

miłośników warzyw mógłby nawet stanowić samodzielną potrawę. Marchewka z cukinią na ciepło Składniki: 1 duża marchewka 1/2 średniej cukini 1/2 cebuli czosnek granulowany sól morska 2 łyżki (ok. 30 gram) masła ok 3 łyżek wody Warzywa obrać. Marchewkę i cukinię skroić obieraczą do warzyw na cienkie plastry:   Cebulę posiekać w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni(...)rozpuścić masło, wyłożyć marchewkę, zamieszać i dusić chwilę pod przykryciem. Dodać cukinię i cebulę, podlać wodą i dusić razem pod przykryciem do miękkości w międzyczasie doprawiając solą i granulowanym czosnkiem.   Warzywka naprawdę pysznie smakują na ciepło. Docelowo wykorzystałam je zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem,  tj. jako nadzienie do soczystych, drobiowych roladek w cieście naleśnikowym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
19.Lekka, podpieczona środa - czyli zapiekanka z pomidorami, krewetkami i łososiem! 273

kolanka lub krótkie rurki 2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku 150g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych krewetek kotajlowych 1 opakowanie (200g) wędzonego łososia - pokrojonego w paseczki ok. 40g masła + do posmarowania naczynia kilka łyżek oliwy z oliwek lub innego tłuszczu do smażenia 2 - 3 duże pomidory(...)chłodne miejsce do ostygnięcia.  Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Do ostygniętego już sosu beszamelowego dodajemy makaron, krewetki z czosnkiem, pociętego łososia oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość mieszamy, przyprawiamy wedle smaku i wykładamy na 2 formy - dokładnie wysmarowane masłem. Wierzch obkładamy plasterkami pomidorów-zostawiając miejsce na środku.Całość posypujemy startą mozarellą, ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Zapiekanki pieczemy

Symfonia Smaków
Lasagne drobiowa 638

mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki 600 ml mleka łyżeczka pieprzu łyżeczka soli Zmielone mięso podsmażyć na patelni z dodatkiem soli. Przełożyć(...)dużego garnka. Na patelni podsmażyć następnie posiekaną drobno cebulę oraz cukinię. Dodać do garnka z mięsem. Dorzucić pomidory z puszki oraz wyciśnięty czosnek, dolać wino. Gotować na średnim ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić na patelni, mieszając dodawać mąkę oraz sól i pieprz. Dolewać mleko ciągle energicznie mieszając aż sos zgęstnieje. Na dnie dużej formy

Bullio
Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym 185

chudego schabu 120 g tartego sera żółtego ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej sól, pieprz, suszony czosnek, majeranek, przyprawa do pieczeni gałązka posiekanej natki pietruszki olej Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 por 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka(...)pokroić w paseczki, dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Masło stopić, dodać pora i dusić 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić

Czerwień i błękit