Czas pieczenia : 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ły ż ka masła orzechowego (opcj.) przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, słodka papryka, chili, sos sojowy oliwa z oliwek(...)listki laurowe, ziele angielskie. Ugotować na "papkę". Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulkę pokrojoną w k ostkę , następnie po siekany czosnek i re sztę wa rzyw startych na tarce. Dla smaku można dodać 2 ły ż ki masła. Wszystko razem dusić do miękkości. Doprawić przyprawami. Uduszone warzywa można wrzucić do blendera i zmiksować. Ja trochę je rozgniołam widelcem. Nie chcia
coolinarnastrefa.blogspot.comnajprostsza wersja z sosem bolognese ;) Cannelloni z sosem bolognese Składniki: opakowanie makaronu cannelloni porcja mięsa mielonego sos do spaghetti bolognese (w torebce) cebula 3 ząbki czosnku sos beszamelowy ser żółty Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 4-5 łyżek mąki szklanka zimnego mleka pieprz sól gałka muszkatołowa Przygotowanie: Sos beszamelowy, bo od niego najlepiej jest rozpocząć nasze zmagania z cannelloni(...)było grudek. Gdy masło połączy się z mąką, wlewamy powoli zimne mleko i mieszamy. Doprawiamy i gotujemy aż zgęstnieje. I beszamel jest gotowy ;) Na całe opakowanie makaronu trzeba przygotować podwójną ilość beszamelu. Sos bolognese robimy na dużej patelni. Na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do nich mięso mielone
Lawendowe Niebooleju - 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) - 10 dag serka topionego (ja użyłam ze szczypiorkiem) - przyprawa uniwersalna - pieprz, czosnek granulowany, tymianek, zioła prowansalskie, chilli - grzanki Przygotowanie: Cebule kroimy w pół-talarki. W dużym garnku roztapiamy masło z łyżką oleju (nie będzie się przypalać). Cebulę podsmażamy z przyprawą uniwersalną około 5 minut, po czym wlewamy przygotowany wcześniej
W poszukiwaniu inspiracjiprawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób): 3 duże cebule młode (białe) 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml
SMYKWKUCHNIlaurowy; 4 ziarna ziela angielskiego; 2 ząbki czosnku; 3 średnie ziemniaki; Sok wyciśnięty z 1 cytrny; Pęczek koperku; 200 g serka topionego (2 prostokąty - każdy po 100 g, u mnie kremowe); 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka masła; 125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie(...)tarce o dużych oczkach (ja miałam gruntowe i nie obierałam ich ze skórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzane na patelni masło wrzucić cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać starte ogórki i całość razem podsmażać, aż ogórki staną się miękkie
Gospodyni Miejskagarstka orzechów, - przyprawy wg uznania - u nas czarny pieprz i vegeta, - odrobina masła, /folia aluminiowa się przyda/ WYKONANIE: 1. Szpinak: wrzucamy go na rozgrzane masło i cały czas mieszając odparowujemy. Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucamy ser, mieszamy. Szpinak gotowy - nie podjadać!! :))) 2. Rybkę wykładamy na ułożoną folię aluminiową. 3. Szpinakową kołderkę nakładamy na pstrąga. 4. Wkładamy
Wypisz Wymalujdługości kiełbasek 2 łyżki groszku oraz kukurydzy z puszki 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do boczku lub wieprzowiny główka czosnku Farsz warzywny: 1/2 cukinii 6 dużych pieczarek 1/2 małego pora sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka masła Kiełbaski dzielimy na dwie części, na środku kiełbaski robimy sakiewkę by można było włożyć nasz farsz, ale nie przecinając brzegów(...)układamy nasze rollsy wraz z powstałym tłuszczem, dodajemy nie obrane ząbki czosnku. Pieczemy w tem. 180 st do momentu aż czosnek będzie miękki w środku. Farsz warzywny: Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora a pod koniec smażenia cukinie. Dodajemy przyprawy i chwile jeszcze podsmażamy
NaKońcuJęzykawielkości kapelusza, na pół lub na cztery. Cebulę pokroić w piórka. W dużym garnku, najlepiej takim który możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę
Stare Garykurczaka ( a właściwie podudzia) 25 dag pieczarek plus kilka boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki 2 ziemniaki, ale można nie dodawać 3 ząbki czosnku pokrojone tymianek, sól, pieprz szklanka białego wina 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam kości, grzybki pokroiłam w plasterki, suszone pokruszyłam, kilka pieczarek zostawiłam, by ułożyć je na wierzchu Mięso
Proste Potrawycebulowa z serem i grzankami ziołowo-czosnkowymi - polecam gorąco :) Szczególnie, gdy paskudna pogoda za oknem ... SKŁADNIKI 4 duże cebule 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 6 kromek chleba tostowego czosnek granulowany ulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i bazylia, albo zioła prowansalskie 100g startego sera żółtego PRZYGOTOWANIE Na dużej(...)patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule pokrojone w krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta. Oprószamy mąką i mieszamy przez 2-3 minuty na małym ogniu . Cebulę przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę
Moje Kuchenne Rewelacjejajko - odrobina oliwy z oliwek - sól, pieprz (wg. przepisu biały) Składniki na sos: - 4 pomidory (500 g) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 15 - 20 g posiekanej, świeżej bazylii - 70 g masła - sól, pieprz Dodatkowo: - makaron spaghetti (ilość wg uznania, w przepisie 300 g) - odrobina startego żółtego sera (wg przepisu Grana Padano - u mnie miks ementalera i goudy(...)podsmażamy pulpety na złoty kolor. Odkładamy je na talerz. 3. Na tej samej patelni (dolewamy trochę oliwy, jeśli zostało jej niewiele) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Wrzucamy na patelnię, gdy cebula się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem. Od czasu do czasu sos mieszamy. Tutaj Okrasa podaje, żeby dodać odrobinę
Kraina Tysiąca Smakówmiodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku 20-25 g wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy. Po chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę, sos sojowy, przecier
Delicious TitbitsObieramy, a następnie gotujemy ziemniaki. Odstawiamy aż wystygną i kroimy w ćwiartki. 2. Gotujemy brokuła do miękkości w osolonej wodzie. 3. Na patelni na maśle, bądź jak kto woli, na oliwie, szklimy posiekany drobno czosnek, albo wyciskamy go i pokrojoną w paseczki cebulkę. 4. Na patelnię do cebulki i czosnku wrzucamy ćwiartki ziemniaków, czekamy aż się zarumienią, po czym dodajemy
Kuchnia Pełna Pasjiząbek czosnku 100 ml białego wina-opcjonalnie bulionu warzywnego 2 marchewki 1/2 pora 1/2 ananasa około100 g orzechów nerkowca 2 łyżki masła około 100 g startego parmezanu Wykonanie: zielony orkisz opłukać na sicie obrać cebulę i czosnek .Pokroić w drobną kostkę.Na roygrzanej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem,dodać orkisz,obsmazyć,posolić przyprawić pieprzem,podlać winem.Gdy wino odparuje dolewać(...)krążki.Ananasa obrać,usunąć głąb i pokroić w kostkę.Pora i ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce masła z 1 łyżką cukru.Reszte masła i parmezan wmieszać do risotta i serwować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sojowy ciemny – 1 łyżka - olej Kujawski bazyliowy – 2 łyżki - miód – 2 łyżki - czosnek – 1 ząbek - chili – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta SOS: - truskawki – 200 g - masło klarowane – 4 łyżki - cukier brązowy – 2 łyżki - kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżka KLOPSY: - ryż – 100 g - sól – 1 łyżeczka - papryka(...)sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie w marynacie,zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok.1godz. Po tym czasie układamy pojedynczo na folii aluminiowej,polewamy marynatą i wkładamy do gorącego(180C) piekarnika na ok.25-30min. SOS: Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojone na pół truskawki i zasypujemy brązowym cukrem. Delikatnie
Ostra na Słodko