masło czosnek - 2197 przepisów (strona:77/147)

Tarta z pieczonymi burakami serem feta / Tart with roasted beets with feta cheese 178

oliwa z oliwek do skropienia buraków 200 gram sera feta (może być również ser bałkański albo wszelkie fetopodobne) 2 jajka 2 ząbki czosnku pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Miksuje około chwilę aby mąka połączyła się z masłem powstały gródki mączno-maślane. Dodaję łyżkę wody, mieszam widelcem. Wykładam(...)miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut. Jajka wybijam do misy blendera i i miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta i opruszam pieprzem. Zapiekam przez 30 minut

Magiczna kuchnia Darii
Gnocchi serowe w sosie pomidorowym. 185

gram sera białego przeciśniętego w prasce -2 duże łyżki parmezanu startego -śmietana 12%, lub jogurt naturalny -szalotka posiekana -biała część pora posiekana -6 łyżek mąki pszennej przesianej -ząbek czosnku cały -bazylia starta -białe wino -łyżeczka mąki ziemniaczanej -jajko -szczypiorek zielony posiekany -sól, pieprz -pomidory w puszce Ciasto na kluseczki. Ziemniaki, ser, parmezan, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli łączymy(...)kokardki. Odstawiamy na pół h do lodówki. Wrzucamy na wrzątek osolony z kroplą oleju rzepakowego i gotujemy tylko do momentu wypłynięcia kluseczek. Sos. Na maśle klarowanym szklimy cebulę i por, wrzucamy cały, nieobrany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy się zredukuje wrzucamy pomidory z puszki. Posypujemy bazylią. Gotujemy pod przykryciem do momentu zgęstnienia sosu. Wyciągamy czosnek; opcjonalnie dodajemy

BaRepas
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 216

byłam dzieckiem.... Składniki na farsz: 0,5 kg kurzych wątróbek + z kaczki 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej pęczek natki pietruszki sól, pieprz Składniki na pieczoną kaczkę: 1 cała kaczka 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól, pieprz(...)pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.  Kaczkę myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą i pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 176

jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 1 kg wołowiny (u mnie łopatka) 4 łyżki masła lub oliwy 500 g młodej drobnej cebuli 10 ząbków czosnku 3 łyżki białego octu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale

Stare Gary
Zapiekanka warzywna 116

sól, pieprz oliwa z oliwek bądź olej 200 g fety Sos do zapiekanki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml mleka 50 g sera żółtego Sposób przyrządzenia: Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw i całość dusimy przez chwilę, by warzywa trochę zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem

upichcic
Zupa cebulowa 144

poświęcić odrobinę czasu, ponieważ efekt na pewno Was zadowoli. Zupa jest sycąca, aromatyczna, pyszna… Składniki: 9 średnich cebul, pokrojonych w piórka 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła niewielka ilość oleju około 100 g startego żółtego sera (wyrazistego w smaku) 2 l bulionu mięsnego 4 kromki białego chleba sól pieprz Przygotowanie(...)garnku rozgrzewamy masło i niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i smażymy na średnim ogniu często mieszając, tak długo, aż cebula się zkarmelizuje (musi mieć ładny jasno-brązowy kolor). Następnie dodajemy mąkę i smażymy jeszcze przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i mieszamy. Gotujemy

Oryginalny smak
Risotto z kurczakiem 221

pieczarek 150 gr drobnej kukurydzy 150 gr fasolki szparafowej 150 ml białego wytrawnego wina 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku 1 szkl ryżu do risotto ok 1 l bulionu kurczakowego sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży parmesan- ok 100 gr Wykonanie: Na patelni obsmażamy doprawione piersi z kurczaka. Na drugiej patelni odparowujemy z wody pieczarki- smażymy(...)cebulę I przeciśnięty czosnek przez praskę- ok 3 min. Dodajemy ryż. Smażymy 3 min. Dodajemy fasolkę I kukurydzę. Dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy , gotując. Gdy woda wyparowuje dodajemy bullion. Gotujemy ok 15-20 min. W międzyczasie kroimy na cząstki usmażonego kurczaka. Gdy risotto jest prawie gotowe dodajemy pieczarki I kurczaka. Mieszamy- doprawiamy solą I pieprzem. Dodajemy masło I parmesan . Mieszamy

Smaki Edyty
PIERŚ Z INDYKA PIECZONA Z WINOGRONAMI I CZOSNKIEM, PODAWANA Z KARMELIZOWANYMI WARZYWAMI. 159

leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają), SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE: - 2 marchewki, - papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone), - 3 łyżki masła, - 3 łyżki cukru trzcinowego, - sok z brzoskwiń, - 2 duże cebule, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra. Działamy szybko - wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z bazylią i olejem, obtaczamy w tym dokładnie indyczka, przekładamy go do naczynia żaroodpornego i posypujemy pieprzem ziołowym(...)cebulę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy. Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane

Wypisz Wymaluj
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 162

jajko 150 ml mleka 100 ml wody mineralnej gazowanej 2/3 szklanki mąki szczypta soli garść posiekanej pietruszki garść posiekanej bazylii masło klarowane Przygotowanie: Zupa:  Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez(...)warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem.  Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy naleśniki

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z zająca 216

100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku 5 ząbków czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego,  3 listki laurowe             sól, pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża -  formy        PRZYGOTOWANIE   Zająca, karkówkę(...)podgardle zalewamy niewielką ilością  wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka bułki i studzimy. Po wystudzeniu bułki i mięsa przepuszczamy dwukrotnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Szynka pieczona w kremowym sosie z kurkami 378

Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej: 500 g szynki wieprzowej świeży rozmaryn 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe czerwona papryka mielona 3 łyżki oliw pieprz sól SKŁADNIKI na sos z kurkami: 200 g świeżych kurek 1 łyżka masła klarowanego 50 g świeżego masła 200 ml śmietany 18% 150 ml białego wina 1 cebula czerwona świeży rozmaryn(...)natka pietruszki pieprz sól PRZYGOTOWANIE pieczonej szynki: Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem.  Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Szynkę

kulinarnyJa
Tarta ze szpinakiem i serem feta 150

lubi prawdziwych wyzwań ;) Tak więc długopis w rękę i sporządzamy listę zakupów: 1. Ciasto: 125 gram prawdziwego masła, najlepiej 82 %  250 gram mąki 50 ml zimnej wody 1 żółtko sól, pieprz 2. Farsz: szpinak 4 ząbki czosnku ser feta sól, pieprz,  oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 3. Strona techniczna forma do tarty papier do pieczenia groch do obciążenia wałek(...)początek musimy wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na 1 godzinę.  2. W tym czasie przyrządzimy farsz. Na odrobinie oliwy rozmrażamy szpinak (jeśli mamy mrożony). Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Porządnie doprawiamy pieprzem i ziołami, natomiast jeśli chodzi

Mój Smak na Życie
Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym 146

ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano   Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany   Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko(...)ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano. Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy. Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy żółtym

Czerwona Porzeczka
Golonka w piwie z kukurydzą 225

tylne golonki przecięte na pół  ok 1 kg  2 litry bulionu 0,5 l piwa 3 kolby kukurydzy  3 łyżki masła marynata: 1 łyżeczka kolendry 3 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego jałowca 1 łyżeczka słodkiej papryki  0,5 łyżeczki chili 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie(...)Podajemy z gotowaną kukurydzą:) Przygotowanie kukurydzy: Kukurydzę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Przekrajany na 3 części i wbijamy drewniane szaszłyki, posypujemy solą i masłem.  Smacznego

Niezły Młynek
Schab z karmelizowanymi bananami. 179

soku z cytryny 100g ryżu kolorowego 1 łyżka koryntek 1 łyżka pinioli uprażonych 1 banan 1 łyżeczka przyprawy Sumak 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu sól, pieprz Wykonanie. Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny ,posiekany czosnek, sól, pieprz i listki tymianku. Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć do marynaty(...)mieszance, tak. Koryntki, malutkie rodzynki, zalać wrzątkiem. Uprażyć piniole - nasiona pinii. Obrane banany pokroić w grubsze plasterki ,po skosie. Posypać obficie przyprawą sumak i karmelizować na patelni z roztopionym masłem wymieszanym z miodem, na dosyć silnym ogniu. Osączyć rodzynki. Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Do ugotowanego ryżu dodać rodzynki oraz przecedzoną marynatę z patelni. Ryż ułożyć

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania