gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy
ladykitchenstopni C. Składniki: kawał dobrej wołowiny (u mnie o grubości 4 cm) sól, pieprz olej rzepakowy (albo smalec) łyżką masła składniki na sos: 4 łyżki musztardy 6 łyżek gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku. Wykonanie: Mięso smarujemy tłuszczami. Ostrożnie kładziemy mięso na bardzo rozgrzanej patelni. Ma skwierczeć! Jeśli mięso jest grube
Bon Appetit Małgorzatygotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa i smażymy na patelni na łyżce masła. Usmażone warzywa studzimy, dodajemy do tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy
ladykitchenpyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem 0,5 szkl mleka 50 g świeżych drożdży 6 parówek ( z dużą zawartością mięsa około 80%) 1 jajko 2 łyżki wody Dodatki musztarda
Ala piecze i gotujetrochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz Składniki
My Culinary Artgrzankami, pestkami dyni i parmezanem. Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu kolorowy pieprz w młynku sól himalajska 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku Do posypania: 4 łyżki pestek dyni kilka kromek chleba orkiszowego/żytniego
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: [dla 2 osób] 2 filety dorsza lub innej białej ryby dwa pergaminy z "Winiary pomysł na...Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" woreczek ryżu (u mnie z warzywami) kilkanaście małych marchewek łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu
Pasja Smakuświeże), np. koperek, bazylia, oregano itd. sól, pieprz łyżeczka czosnku granulowanego Jajka rozbełtałam z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami oraz granulowanym czosnkiem. Pomidorki oczyściłam z szypułek, przepołowiłam. Cebulę drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam trochę masła, zeszkliłam na nim cebulę, po czym wylałam rozbełtane jajka z ziołami i mieszałam szpatułką, by postała jajecznica (można zostawic - wyjdzie omlet). Do smażącej
W kuchni Karmel-itkisię spodobał więc postanowiłem go zrobić. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego ciekawego przepisu. Składniki: Ziemniaki (u mnie 5) 100 g masła 100 g sera 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonych ziarn kolendry 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Za pomocą pałeczek do sushi(...)nakrojeniu ziemniaki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Podpiekamy ziemniaki w kuchence mikrofalowej przez 6 min. W między czasie dopóki ziemniaki się podpiekają złączamy wszystkie przyprawy z miękkim masłem. Masłem nacieramy ziemniaki i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 min. W środku pieczenia ziemniaki posypujemy startym serem. Smacznego
Kuchnia Łukaszaziemniaki -marchewka -przyprawy Skworcu- liście kolendry, pieprz ziołowy,papryka płatki zielone, cebula suszona płatki, suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, -suszone pomidory wraz z olejem Ole! -biała kiełbasa -ser żółty w kawałeczkach -parmezan Połóż brytfanne Toscana na palniku i roztop masło. Dodaj marcheweczkę pokrojoną w kostkę. Przykryj i duś trochę. Następnie dodaj do marchewki przypraw Skworcu suszonej cebuli
Z Kuchni Do KuchniMARYNATA: * sos sojowy ciemny – 2 łyżki * miód – 4 łyżki * czosnek – 2 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * letnia woda – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * pieprz – 1 szczypta * papryka ostra – 1 szczypta PTYSIE: * ugotowane ciepłe ziemniaki – 200 gramów * masło – 1 łyżka * żółtko – 1 szt * białko – 1 sztuka * szczypiorek(...)ciemny mieszamy z miodem i rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli , pieprzu i papryki. Dolewamy mąkę kukurydzianą roztrzepaną z letnią wodą. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Mięso oczyszczamy i kroimy na 2 porcje. Następnie nacieramy przygotowaną marynatą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. PTYSIE: Ugotowane wcześniej i nadal ciepłe ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz roztrzepane żółtko. Mieszamy z solą
Ostra na Słodkowędzonego boczku 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko surowe 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka suchego majeranku ewentualnie szczepiorek łyżeczka papryki w proszku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowej pieprz, sól 4 jaja ugotowane na twardo masło lub oliwa do smażenia przygotowanie: Boczek pokroić w kostkę , chwilę(...)podsmażać na patelni, przełożyć do miseczki i odstawić na bok. Do tłuszczu z boczku dodać łyżkę masła, wrzucić cebulę i podsmażać przez ok 5 min na niewielkim ogniu, aż cebula zacznie się lekko złocić. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i posiekany czosnek i smażyć kolejną minutę. Dołożyć do miseczki z boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać
Stare Garygodzina Składniki: 2 białe kiełbasy surowe 1 duża marchewka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka wody 1 gałązka rozmarynu ( opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 2 łyżki barszczu białego w proszku ( najlepiej zwykły bez dodatków typu czosnek , wędzonka czy grzyby) 4 łyżki szczypiorku ( krojone od białych części) szczypta brązowego cukru nie rafinowanego ( 1/2 płaskiej łyżeczki) ziemniaki ( ja obieram(...)nich 4 malutkie sztuki. Do wody po gotowaniu marchewki włożyć kiełbaski i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć na małym 10 minut. Wyjąć. Na patelni rozgrzać masło z olejem- wrzucić rozmaryn. Włożyć odsączone kiełbaski i smażyć tak by się zrumieniły ze wszystkich stron. Zdjąć kiełbaski z patelni ( zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły). Zmieszać barszcz biały
Buniabaje w kuchniłyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cebula mniejsza 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól pieprz papryka słodka pieprz ziołowy majeranek Sos beszamelowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła 1,5 szk mleka sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku 300 g makaronu świderki 300 g sera żółtego Przygotowanie(...)beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać
Ala piecze i gotujetego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki WYKONANIE: Ciasto dość szybko zagniatamy, schładzamy 30 minut w lodówce, wylepiamy
SMYKWKUCHNI